• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Andrés Casimiri, voorzitter van Stichting GreenTown Curaçao, reageert op het akkoord tussen overheid en de vakbonden.

Het akkoord dat de overheid gisteren met de vakbonden bereikt heeft om een vertegenwoordiger te benoemen in de commissie die zich buigt over de toekomst van de olieraffinaderij Isla, strekt niet ver genoeg. Er ontbreken nog twee experts. Allereerst één expert die de 22.000 werklozen en de 15.000 in het buitenland verkerende jonge professionals die naar hun land terug willen keren vertegenwoordigt. Daarnaast dient er nóg een persoon toegevoegd te worden. Iemand die, net als Dionysius, een zwaard aan een paardenhaar boven het gesprek over de toekomst van de raffinaderij, hangt.

Errol Cova is door de vakbonden aangewezen om de APRI- en PWFC-leden te vertegenwoordigen, maar hij vertegenwoordigt niet de werklozen en werkzoekenden. Daar heb je een aparte expert voor nodig. Iemand dient deze aanmerkelijke groep te vertegenwoordigen, een groep die tientallen malen groter is dan de 1000 of 2000 werknemers die nu op het Isla-terrein werken en er hun boterham verdienen.

Verder wil ik een kanttekening toevoegen die tevens dient als waarschuwing. Curaçao gaat wederom onderhandelen vanuit een zwaktepositie. Als klein land dienen we echter vanuit krachtpositie te onderhandelen. Curaçao moet de onderhandeling leiden en zich niet laten leiden. Een alternatief zoals GreenTown, of je het lief heb of niet, is een buitengewoon pressiemiddel om PDVSA en de Venezolaanse overheid ervan te overtuigen dat er alternatieven voor het terrein zijn en dat we niet afhankelijk zijn van olie uit Venezuela.

De Venezolanen en PDVSA dienen er met klem op gewezen te worden dat Curaçao tegenwoordig een ‘Isla útil’ geworden is. Met ontwikkelaars die klaar staan om het aan het water liggende vastgoed in de meeste beschutte haven van het Caribische gebied op een dusdanige manier te ontwikkelen dat het de overheid vele tientallen malen meer opbrengt aan huur, winstbelasting en deviezen dan de miserabele jaarlijkse 20 miljoen dollar die zij nu ontvangen.

Als de overheid op de juiste manier de door haar ingeslagen weg wil volgen, dient ze in het algemeen belang van Curaçao meerdere experts uit te nodigen aan de onderhandelingstafel. Dan kan later niemand zeggen dat niet het ultieme is gedaan om de economische toekomst van Curaçao te waarborgen.

7 reacties op “Ingezonden: “Vertegenwoordiger Isla-commissie te weinig””

 1. @Bart sabajo, de woningen zijn voor welgestelde mensen.. indien dat buitenlanders zijn is dat goed dan kunnen zij hun geld investeren in de lokale economie!

 2. Commissies, vertegenwoordigers,vakbonden,politici.Vergeet de ISLA nu maar eens,en voor de Green Town projectontwikkelaars dito. VERGEET HET MAAR, al deze bovengenoemde partijen willen alleen hun zakken vullen in die tijd dat het nog kan.PVDSA sluit gewoon zijn deuren,door gaan is voor hun geen optie.Green Town,het schoonmaken van het vervuilde terein kost honderden miljoenen en zal minimaal 25 tot 30 jaar duren en laten wij het over het asfaltmeer maar zwijgen!.Het ISLA terein is maar voor één doel geschikt als de ISLA dicht is.Laat alles zo als het is en maak er een museum van met de naam [gouden spookstad.In standgehouden door zakkenvullende Curaçaose Politici en Grootverdieners Nederland en Venezuela.

 3. Errol Cova is door de vakbonden in de commissie “neergezet” om de belangen van de het personeel van de Isla te behartigen en dus om er voor te zorgen dat de Isla wat het ook kost te laten bestaan. Bovendien fungeert Cova als luistervinkje voor de vakbonden zodat deze laatste van elk gesproken en geschreven woord binnen de commissie op de hoogte worden gehouden. De commissie is dus gedoemd te mislukken.

 4. Men wil daar op de zogenaamde Greentown een ”theater gaan bouwen waar 100.000 mensen in kunnen”. En dit op een eiland waar nog geen 120.000 mensen wonen.
  Het is duidelijk dat de mensen die hierachter zitten geen flauw idee hebben hoe groot Curacao is en hoeveel mensen op wonen. Wie gaat dit onzin bekostigen?

  Daarnaast denken ze dat ze een gebied dat bijna 80 jaar zwaar vervuild is met chemicaliën te kunnen ”saneren”. Waar gaan ze beginnen? Wie gaat dit dan saneren? Welk milieu-bedrijf?
  De bodem en vooral het grondwater zijn onherstelbaar verontreinigd. Stel dat ze grond afgraven waar zijn ze van plan om dit op te slaan?
  Of wil men dit dumpen in de zee?
  Hoe wil men het oppervlaktewater rond dat gebied ”saneren” om jet skiërs in te laten jetskiën? In geen 1000 jaar!
  En ja, de haviken staan in de rij om dit gebied voor een prikkie te kopen want op Curacao is er geen milieuwetgeving.
  Dumpen maar, storten maar.

 5. Goeden morgen MR.Csimiri ;

  Ik denk zelf dat de luxe villa’s daar mits die wat voor de bevolking zal kunnen betekenen.
  Luxe villa’s voor de V I P ,enz enz .
  Dat levert weer banen op en die moeten weer aan ons gegeven worden ,aan de Curacaenaren. Daarna aan andere land genoten die een werk vergunning hebben ,eerlijk is eerlijk .Maar als men net zoals men nu aan het doen zijn ,plannen maken zonder uit te leggen hoe men dit soort belangrijke onderwerpen gaan aanpakken , dan zal ook deze plan heel veel problemen met zich mee brengen ,net zoals alle andere mislukte plannen.
  Als de bevolking maar een keer beter van wordt ,dan heb ik geen bezwaar voor luxe villa’s. zal ik misschien ook een baan kunnen vinden ,heerlijk!!!.

 6. Meneer Casimiri
  Heel prachtig zo een GreenTown project. Maar even toekomst gericht. De woningen die U wilt realiseren in Uw project, zijn dat woningen(luze villa’s) voor de welgestelde buitenlanders??. Of zijn het woningen die betaalbaar zijn voor de lokale bevolking. Gewoon effe een vraag hoor.. brainstormen

 7. Reeds in 1985 liet ik middels een ingezonden stuk weten dat naar mijn mening de Isla op termijn een blok aan been zou blijken te zijn. Toentertijd had de Shell reeds minimaal $$ 400miljoen uitgetrokken voor het opruimen en schoonmaken van het terrein. Dat had ook gedurende vele jaren arbeidsplaatsen opgeleverd terwijl de kosten voor de Shell waren.
  Nieuwe ontwikkelingen zouden dan reeds vanzelf zijn opgestart omdat de locatie zeer veel potentie heeft.