• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

RechterCURAÇAO – Het Gerecht heeft uitspraak gedaan in de dreigvideo-zaak. De twee broers, die kort na de moord op Helmin Wiels een dreigvideo op YouTube plaatsten, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden. Ook kregen ze een werkstraf van 240 uur.

In de video zegt een van de mannen met gemaskerd gezicht en met vervormde stem, dat verraders worden geliquideerd en dat er meer bloed zal vloeien. Het Gerecht is van mening dat de mannen een geloofwaardige bedreiging hebben geuit. Zij hebben hiermee de angst aangejaagd dat er meer moorden zullen volgen, zowel op politici als op andere burgers. “Het kan niet anders dan dat de mannen het oogmerk hadden om de bevolking van Curaçao ernstige vrees aan te jagen, hiermee hebben zij zich schuldig gemaakt aan bedreiging met een terroristisch oogmerk”, meldt het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in een verklaring.

Documentaire
Volgens de veroordeelden was de video bedoeld als voorproefje voor een documentaire over maatschappelijke problemen. Zij betogen dat er in de video alleen maar metaforen uit het schaakspel gebruikt zijn. Artistieke uitingen vallen onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting. Het Gerecht vindt dat de video niet beschouwd kan worden als artistieke uiting of als bijdrage aan het maatschappelijk debat.

Maximale werkstraf
De mannen komen drie jaar lang onder toezicht van de reclassering. ‘Ter compensatie van de maatschappelijk schade’ kregen de twee de maximale werkstraf. Deze werkstraf kan omgezet worden in vier maanden hechtenis.

1 reactie op “240 Uur werkstraf in YouTube-zaak”

  1. Komen ze goed mee weg!