• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Yvette Raveneau, voorzitter van Amigu di Tera, staat vandaag stil bij voedselproblematiek, internationaal en op het eiland.

Met de leuze ‘Healthy people depend on healthy food systems’ opent de Food & Agricultural Organization (FAO) van de Verenigde Naties de Wereldvoedseldag 2013.

FAO verklaart dat vandaag bijna 870 miljoen mensen op onze planeet chronisch ondervoed zijn. Het internationaal landbouw en voedselinstituut brengt dit in verband met onze niet-duurzame ontwikkelingsmodellen waarbij de natuurlijke omgeving wordt gedegradeerd, waardoor ecosystemen en biodiversiteit, die juist nodig zijn voor onze toekomstige voedselvoorziening, worden bedreigd. Een voedselsysteem bestaat uit de natuurlijke omgeving, mensen, instituten en processen die samen landbouwproductenproduceren, verwerken en tenslotte bij de consument bezorgen.

Elke keten van het voedselsysteem heeft invloed op de manier waarop voldoende gezonde voeding voor iedereen beschikbaar is. Een goed systeem zal de consument gemakkelijker voor gezond voedsel doen kiezen. Helaas is het zo dat allerlei ingrepen van overheden en de markt in onze voedselsystemen vandaag de dag weinig gericht zijn op voedzaamheid als belangrijkste doel.

Ondervoeding (te weinig, te veel of verkeerde voeding) aanpakken vereist dat er geïntegreerd wordt ingegrepen in het landbouw- en voedselsysteem, in het beheer van natuurlijke hulpbronnen, in de openbare gezondheidszorg en onderwijs en in meerdere beleidsvelden. Op deze zaken, zo besluit de FAO haar verklaring, moeten we vandaag onze aandacht richten.

Amigu di Tera staat ook een geïntegreerd voedselsysteem voor. Wij worden op Curaçao vaak genoeg geconfronteerd met groenten met vreemde bijsmaken van chloor en wat al niet meer. Sommige schadelijke resten van pesticiden in groenten of fruit kun je niet proeven of ruiken. Als ze er wel zijn, zelfs bij kleine hoeveelheden, dan stapelen ze zich in het lichaam op en worden de bron van allerlei kwalen. Wij importeren een groot deel van ons voedsel en willen graag zelf meer verbouwen, maar vragen ons niet af hoe veilig er met bestrijdingsmiddelen wordt omgegaan, of beter nog: of deze middelen wel gebruikt moeten worden.

We zien open trucks bevroren vis transporteren terwijl ze voor de veiligheid in gekoelde containers vervoerd moeten worden. We weten niet hoe hygiënisch het aangevoerde voedsel in kleinere verpakkingen wordt gestopt en waar dit voedsel vandaan komt. Zo zijn er talloze vragen over ons voedselsysteem die schreeuwen om een geïntegreerde aanpak. Het voornemen van de overheid om het toezicht te verscherpen móet gewoon lukken als een van de eerste stappen naar een veilig en gezond voedselsysteem.

Alle voedselsystemen zijn uiteindelijk van de natuur afhankelijk en daarom zal onze omgang met de natuur drastisch moeten veranderen. Niet alleen de overheid maar alle burgers moeten over zulke systemen meedenken, en niet alleen vandaag, met als doel dit voedselsysteem tot stand te brengen in een betere verhouding met de natuur.

15 reacties op “Ingezonden: ‘Toezicht overheid op voedsel moet scherper’”

 1. @ LaStiwz. Kunnen we daarna naar de minder belangrijke dingen zoals dit.

  Zeg je dat ook nog, als je door een vergiftiging met gestrekte oortjes komt te liggen?

 2. Ik ben het eens dat voedsel op Curacao niet van de beste kwaliteit is.
  Ook de lokale bevolking weet dat.
  De traditie om kip “schoon te maken” met lamunchi is hier een voorbeeld van.

  Het is echter ook zo dat er maar weinig (grote) gevallen bekend staan waar mensen
  direct last (lees: ziektes) hebben van de kwaliteit van voedsel op Curacao.

  Hoewel het een probleem is dat moet worden opgelost ben ik van mening dat veel reacties buiten proporties zijn getrokken. Kan iemand mij voorbeelden noemen waarbij maatschappelijke schade is gebleken door lage kwaliteit voedsel?

  Ik heb het hier niet over eieren die weggegooid werden of vlees dat maar kort houdbaar is.
  Bij menig goedkopere supermarketconcerns is dat in Nl. namelijk ook het geval…..

 3. Er zijn zoveel zaken die veel belangrijker zijn. Laat ons daar eerst eens op focussen. Kunnen we daarna naar de minder belangrijke dingen zoals dit.

 4. Met zulke ministers kan je alleen maar het ergste willen .

  Da men zelf hartstike ziek worden.
  En de toeristen dan de schade vergoedingen die volgen ,1 OF 2 toeristen moeten sterven-
  Slechte naam voor ons -slechte naam voor Curacao.
  Dan krijg je weer het verhaal ; Ja maar toen was ik geen minister .Zo gaat het in Curacao.
  Ik was met vacatie op Curacao en ik ging melk halen voor mij n kleine dochter .Mijn dochter werd er ziek van ,toen ging ik de volgende dag naar de supermakt terug ,waar de eigenaar e schuld gaf aan een meisje mee werker. at meisje bracht mij een ander pakje die ruim 8 dagen over datum was . IK vroeg aan de eigenaar ;;hoe kan je het kind de schuld geven ? controleer je personeel dan niet ? Ik kon hem behoorlijk moeilijk maken ,
  maar mijn tante zei tegen mij ; zo zijn ze hier altijd en als je je mond open doet dan krijg je grote problemen .

 5. Hier is toch een consumentenbond voor? Helaas lees ik alleen maar de uitslag van een onderzoek, gedaan door deze stichting, waar de biefstuk het goedkoopst is, zonder dat er gekeken wordt naar kwaliteit, versheid, soort verpakking en hygiene daar waar de biefstuk of het vlees gesneden wordt. Prijs, versheid,kwaliteit en hygiene gaat hand in hand. Een supermarkt die bereid is om te investeren in kwaliteitsbewaking, hygiene en opleiding van het personeel is nu eenmaal iets duurder, er worden immers kosten gemaakt en dat zal voor een deel zeker doorberekend moeten worden, om over het verschil van verschillende soorten biefstuk nog maar niet te spreken. Wat mij betreft meer controle op hygiene en voedselveiligheid, dan domweg kijken naar de prijs, want dan ben je bij de Chinees vaak nog goedkoper uit, simpelweg omdat daar al helemaal geen controle is, en daar alles om de prijs gaat….dat geldt ook voor de restaurantsector. De GGD houdt zich het liefst bezig met maken van de zeer lucratieve uitstrijkjes wat hun 2×50.00 ang per persoon per jaar oplevert, en waarbij de positieve resultaten op o.a. Salmonella echt minimaal zijn. Dat geld kan men dus beter besteden aan controles en opleiden van het restaurant-en supermarkt personeel aangaande voedselveiligheid.

 6. De supermarkten hier mogen eerst eens beginnen met een verpakkingsdatum op hun vleeswaren/beleg te zetten. Wie weet hoe lang dat pak kip er al ligt? Albert heijn is volgens mij de enige die dat wel doet. Correct me if i’m wrong.

 7. @ Jacinto. Dus ik weet niet waarom komen sommige Buitenlander voor de slimste spelen in Curacao.

  Om jou van een eventuele dood te redden.

 8. Voedselveiligheid mogen wij verwachten van onze regering.
  in de wandelgangen heb ik gehoord dat er wel plannen zijn maar deze pas worden uitgevoerd, als alle positie zijn ingenomen door diverse groepen met belangen.
  je kunt het zo zien , net zoals het vrij geven van zon collectoren eerst een politicus heeft ergens belangen en dan geef je het vrij.

  temperatuur kan geen belemmering zijn voor voedselveiligheid, neem nu de broodfabriek
  die onder de rook en neerslag van de ISLA . deze kan rustig daar blijven staan.
  wie controleert de verse aangevoerde vissen langs de weg.
  hoe word merendeels van vlees, groente en andere diepvries produkten aan gevoerd bij de hotels.
  Als afnemer kunt u makkelijk aan de leveranciers eisen om uw produkten gekoeld of op min 18 graden te laten leveren.
  bedrijven moeten aan hun werknemers de basic leren voor wat betreft voedselveiligheid.
  goede voedselveiligheid is goed voor ons toerisme .
  toerisme betekent werk voor restaurants, hotels, taxi chauffeurs enz.

 9. @Jainto, Yvette is een ydk hoor!

 10. Volgens mijn alle Cultuur hebben zijn eigen manier van voeding .
  Antilliaanse Cultuur zijn eigen manier van voeding is past geslachte dieren ( verse vlees ) en verse brood eten elke dag ( geen diepgevroren brood ) .
  En Curacao heb ook eeuwig lang een Inspectie van Gezondheid en Inspectie van Voedingsmiddel en GGD .
  Dus ik weet niet waarom komen sommige Buitenlander voor de slimste spelen in Curacao

 11. Het is jammer dat wij altijd moeten klagen ,maar het is niet anders .
  Ik heb af en toe ook kritiek op het een of ander land .
  Maar dit is wat ik bedoel ,waarom nemen ze tenminste op dit punt een voorbeeld van nederland . Kijk eens naar centrum supermarkt enz enz.
  Het moet toch niet zo zijn dat we aan deze dingen gaan wennen ,dat we ze gewoon gaan vinden . De politici hebben het altijd over ; mijn volk dit mijn volk dat ,maar ze laten het volk sterven in wat andere culturen voor hun klaar maken .Geen enkel politicus die zich daar over druk maakt ,kijk maar naar hun postuur .Ik weet alles over voeding ,maar als ik zoiets radicaal wil verbeteren ,dan weet hoeveel idioten er tegen zullen zijn allen maar om het zo genaamde” ,Mijn volk” voor hun te winnen bij de volgende verkiezingen.
  Ik zelf wil dat gauw opgeruimd willen zien en 100% controle op alles wat Curacao binnenkomt .Te beginnen met de chinezen die echt niets weten van hygienne . de Venezolaanse bevroren producten ,maandelijkse controle in alle restaurants .
  Ik weet ook wel dat de temperatuur een rol speelt maar dat moet geen excuus zijn .
  Daar moet je in kunnen spelen ter beveiliging van het volk.

 12. Zo heb ik ook een aantal vragen:
  Regelmatig is vers gekochte kaas na 3 dagen als zwaar beschimmeld in de verpakking (koelkast is goed afgesteld), is de afdeling waar de kaas wordt gesneden en verpakt schoon?
  Waar komen de vegetarische vleesvervangers vandaan en wat zit er is?
  Ook in de zojuist gekochte pakken yochert zitten ongerechtigheden, het lijken wel vellen, zakdoekjes of is het de binnenkant van slechte (misschien wel onhygienisch bahandelde) verpakking?
  Rarara, dit is zo onze oogst de afgelopen week.

 13. Is er eigenlijk wel iets van wetgeving op dit gebied na 10-10-10? Moeilijk ook die zaken weer goed te regelen op een (te) klein eiland.

 14. al lang heb ik er op aangedrongen om HACCP in te voeren bij alle bedrijven. helaas zullen we moeten wachten op een uitbraak of een dodelijk ongeval wegens voedsel vergiftiging.
  waardoor ons toerisme bezoek helemaal kapot word door gemaakt.

  vanaf de leverancier, importeur, distributie, verkoop en het aanbieden als een product in onze winkels en restaurant.

  waarom doen we

 15. Geachte Yvette. U bent de vleeswaren, vers vlees met een bijzonder smaakje vergeten te benoemen. Oja bijna de eieren vergeten enkele weken geleden 2 doos eieren kunnen weggooien. Na het koken en pellen van de eieren bleken deze zwarte puntjes te hebben vergelijkbaar met schimmel en ze stonken enorm.

  Misschien wordt het eens tijd dat de voedsel en waren autoriteit bij de supermarket een ingaande producten controle gaat uitvoeren.