• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre Bosman ThumbCURAÇAO – De Bosmanwet zou ingetrokken moeten worden. Dat vindt de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa. Dat meldt Caribisch Netwerk. De initiatiefwet wil de vrije vestiging van Curaçaoenaars, Arubanen en Sint Maartenaren in Nederland beperken.

Volgens ECRI mag er geen onderscheid worden gemaakt tussen onderdanen van een Koninkrijk. ECRI vindt dat in het wetsvoorstel ‘ongelijke behandeling op grond van etniciteit’ plaatsvindt en dringt aan op het intrekken van het voorstel.

Advies
De commissie geeft het advies om te zoeken naar een ‘positieve manier’ om met mensen uit Aruba, Sint Maarten en Curaçao ‘die problemen ervaren met betrekking tot slechte sociale omstandigheden, hoge criminaliteit en afhankelijkheid van bijstandsuitkeringen te overleggen en ervoor te zorgen dat zij, of ze nu in Nederland wonen of op een van de drie bovengenoemde eilanden, ook van deze maatregelen profiteren’.

Landenrapport
De Caribische landen zouden niet als afzonderlijke landen aangemerkt moeten worden volgens ECRI, waardoor beperkingen in het vrije verkeer van Antillianen niet meer kunnen. ECRI doet deze aanbeveling in het periodieke (vierde) landenrapport over racisme in lidstaat Nederland.

Redelijke rechtvaardiging
ECRI adviseert de Nederlandse autoriteiten verder ervoor te zorgen dat Nederlandse onderdanen uit de Antillen geen ongelijke behandeling zonder objectieve of redelijke rechtvaardiging krijgen, ook als het gaat om veiligheid. Hiermee doelt de commissie op maatregelen die zich specifiek richten op Antillianen in Nederland. Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) was een van de gesprekspartners van ECRI.

16 reacties op “Raad van Europa is tegen Bosmanwet”

 1. @Henk: “.. niet alle antillianen zijn crimineel maar veel criminelen wel antilliaan!

  O ja??
  Niet alle macamba’s op Curaçao zijn onaangepaste, slecht geïntegreerde, betweterige racisten die hun eigen zeden, cultuur en opvattingen willen opdringen aan anderen en diegenen die daar niet van gediend zijn, eindeloos bekritiseren en voor dom, achterlijk etc. uitmaken.

 2. @George, niet alle antillianen zijn crimineel maar veel criminelen wel antilliaan!

 3. @E Qual, je klets als een papegaai. Er is laatst bewezen dat de meeste Curaçaoënaars in Nederland gewoon werken voor hun geld.
  Ken jij alle Curaçaoënaars? Zijn ze allemaal ”crimineel” in jouw ogen?
  Ken genoeg Curaçaoënaars in Nederland die een eigen bedrijf hebben met tientallen mensen in dienst. In de Rotterdamse haven is er een van.

  Je haalt alles door elkaar en er is geen touw aan vast te knopen.
  Ps, op Bonaire krioelt het van de witte boorden uit Nederland. Mag dat wel van jou?

 4. @opvallendhoor, “.. uiteindelijk hangen de makambas niet rond op pleintjes en beroven mensen op Curacao met een pistool of zitten in Bon Futuro.. ”

  Hiermee lijkt aangetoond dat het beperkte toelatingsbeleid en screeningsbeleid van Curacao voor de vestiging van makambas succesvol is.

  Nederland neemt eindelijk iets over wat Curacao zo goed heeft geregeld. Curacao als voorbeeldfunctie. Zo leren we van elkaar in het Koninkrijk.

 5. @Jos
  ik snap uw reactie niet: illegalen? Daar heb ik het niet over gehad.
  ik sprak ,onder meer, over inwoners van het Koninkrijk en de 80/20 regeling van Wiels.
  ( zoals u weet is voor €Nederlanders niet zonder meer onbeperkt verblijf op Curacao mogelijk. Max. 6 maanden in een periode van 12 maanden. Voor een permanent verblijf dienen zij aan een hoop voorwaarden te voldoen(en gezien de kleinschaligheid van het eiland heb ik daar enig begrip voor). Criminelen en niksnutten krijgen sowieso geen verblijfsvergunning.Curacaoenaars kunnen naar eigen believen zich vrijelijk vestigen in Nederland. Er wordt ze geen strobreed in de weg gelegd..Ook criminelen en niksnuttenn uit Curacao komen Nederland (nog?) zonder slag of stoot binnen en kunnen daar blijven zolang zij dat willen.(en van de sociale voorzieningen gebruik maken).
  Curacao wil geen criminelen en niksnutten uit Nederland=logisch. Nederland wil geen criminelen en niksnutten uit Curacao=net zo logisch! Toch?
  .

 6. Het stuk er nog eens op nagelezen. Nederland heeft bij het Europees Verdrag bepaald dat Curacao niet tot het grondgebied van de staat gerekend kan worden. Dus dat aspect is al geregeld. Blijft over het idee van discriminatie op etniciteit, maar dat begrip is niet scherp gedefinieerd. Discrimineren op basis van etniciteit is een poging om toch discriminatie te kunnen verwijten als er geen sprake is van discriminatie op ras.

  Citaat:”De ECRI begrijpt dat Nederland een verklaring heeft ingediend bij artikel 5 van het vierde Protocol bij het EVRM en heeft gesteld dat de Antillen moeten worden beschouwd als een afzonderlijk gebied in het kader van artikel 2
  en 3, waarin wordt bepaald dat onderdanen zich vrijelijk op het grondgebied van de eigen Staat kunnen verplaatsen en dat het verboden is iemand uit te zetten uit het grondgebied van de Staat waarvan hij/zij een onderdaan is.”

  Terug naar Nederland zoals dat op Curacao kan, kan dus formeel ook andersom.
  De ECRI stelt dat deze stelling van Nederland beter weg had kunnen blijven, maar helaas..
  De EVRM is er nu niet mee in strijd.

 7. @E Qual, dhr. Wiels had het over Illegalen. Dat doet Nederland ook. Illegalen mogen in Nederland ook niet werken. Op Curacao worden illegalen het land binnengehaald om voor een appel en een ei te werken omdat men geen minimumloon wenst te betalen.
  Nederland gaat dit gedoe (moderne slavernij) aanpakken.

 8. alle inwoners van het Koninkrijk hebben gelijke rechten en plichten in welk land van het Koninkrijk zij zich ook mogen bevinden. Curacaoenaars, Arubanen en St Maarteners in Nederland maar dus ook €Nederlanders op de eilanden. De discriminerende 80/20% regeling die alweter, maar beperkt opgeleide, Wiels zo graag wilde invoeren is dus onhaalbaar en van de baan. Sommigen,vooral politici/corruptici , op Curacao willen alle rechten (=voordelen) van het Koninkrijk maar zo weinig mogelijk plichten. Zo werkt dat natuurlijk niet.

 9. Geweldig, dan kunnen de discriminerende wetten over het beperken van vestiging van in nederland geboren inwoners van het koninkrijk op curacao, en het voortrekken van op Curacao geboren inwonders van het koninkrijk bij het zoeken van werk eindelijk de prullebak in.

 10. @Lastiwz, Zo ken ik er nog een paar.. uiteindelijk hangen de makambas niet rond op pleintjes en beroven mensen op Curacao met een pistool of zitten in Bon Futuro.. omgekeerd wel en daarvoor waren er geen eisen..

 11. ….geen ongelijke behandeling zonder objectieve of redelijke rechtvaardiging krijgen,…

  Hier zit de crux. Jullie gebruike allemaal het spreekwoord “gelijke moniken, gelijke kappen”. Wat ik geleerd heb is een volgend zinnetje achter dit spreekwoord: “en ongelijke moniken, ongelijke kappen”.

  Of er van Curacao naar Nederland sprake is van ongelijke behandeling zonder objectieve of redelijke rechtvaardiging is discutabel.

  Van Nederland naar Curacao: ja er is hier sprake van een redelijke rechtvaardiging. De kleine economie hier op het eiland kan danig ontwricht raken door een toeloop van Nederlanders naar hier. Vandaar de toelatingseisen.

 12. Dan stel ik voor dat de koninkrijksgenoten in de andere landen van de EU zullen worden onderverdeeld. En wat zeggen ze dan over de discriminerende regels van de koninksrijkslanden jegens de Europese Nederlanders? De discriminatie tegen homos?
  Het is trouwens niet met ras te maken want een blanke YDK heeft te maken met precies dezelfde regels dan een zwarte ydk. en als je naar NL gaat om te wonen of te studeren ben je welkom.. Als het discriminerend is dan is het alleen discriminerend tegen criminele en luie mensen..

 13. we mogen wel oppassen om dit rapport te omhelzen.

  lees even zinsnede,

  Alle wetsvoorstellen die leiden tot een aparte behandeling van Nederlandse onderdanen
  op Aruba, Sint Maarten en Curaçao wat betreft hun vrijheid van verplaatsing binnen het Koninkrijk en hun recht niet uit gebieden binnen het Koninkrijk te mogen
  worden gezet, zouden moeten worden ingetrokken.

  slechte zaak als deze club ons statuut afkeurt.

 14. ah, dan hoeven de macamba’s hier dus ook niet een ongelijke behandeling te ondergaan, utopie denk ik.

 15. Ze zullen ook ongetwijfeld tegen homo discriminatie in Rusland zijn..
  Ook binnen Europa kunnen mensen worden uitgezet naar andere EU landen.

  Verder neem ik aan dat niemand op Curacao zich “onderdaan” voelt (het woord alleen al) van een ander land in het Koninkrijk. We zijn gelijkwaardig en dus geen onderdaan van Aruba, van St Maarten of dat kikkerlandje…

  Bovendien bepaalt dat EU kikkerlandje wel de status van de caribische gebieden binnenmde EU. (EU regels) en hebben de caribische NL landen geen aparte stem in de EU.

  Denk dat de wet er gewoon komt omdat de NL politiek een ruk naar rechts moet maken om Wilders niet te groot te maken.

 16. Wees maar niet te blij, lieve lokale vrienden op de eilanden! Jullie regeltjes ten opzichte van Nederlanders uit Europa zijn dus ook discriminatie..