Celebrity CruisesCURAÇAO – Op de conferentie van Florida-Caribbean Cruise Association (FCCA) voor cruisetoerisme in Cartagena heeft minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling meerdere gesprekken gevoerd. Palm sprak daar onder andere over een tweede megapier en over het project Caracasbaai.

Royal Caribbean Cruise heeft veel belangstelling getoond in Curaçao. John Tercek, president van commerciële ontwikkeling van het bedrijf, liet Palm weten geïnteresseerd te zijn in het project Caracasbaai en tevens in een tweede megapier. Er is afgesproken dat het project Caracasbaai weer ter tafel komt. Dit project zou rekening moeten houden met enerzijds commerciële aspecten als met natuur- en milieuaspecten. Tercek is van mening dat het project Caracasbaai niet in de weg staat in de lopende plannnen betreffende een tweede megapier. Het is de bedoeling om het centrum van de stad aan te bieden als een deel van een tour die vertrekt vanaf Caracasbaai.

ABC-eilanden
Verder zat Palm aan tafel met Enrique Stellabatti Torres, vicepresident van Pro Export Colombia. Het bedrijf is geïnteresseerd in een route die de ABC-eilanden en Colombia aandoet. Er wordt een werkgroep ingesteld die een pilotproject gaat uitvoeren om te kijken naar hoe dit het best vormgegeven kan worden.

Costa Rica
Palm had ook een ontmoeting met Allan Flores, minister van Toerisme van Costa Rica, om te praten over een cruiseverbinding tussen beide landen. Die zal zich hoofdzakelijk op de Europese markt richten. De minister sprak verder ook met Kevin Sheenan, president van de FCCA en tevens CEO van Norwegian Cruise Line. In de nabije toekomst verwacht Sheenan dat de zuidelijke Cariben een voorname rol gaan spelen in het cruiseverkeer. Met Palm besprak hij economische mogelijkheden op dat gebied.

TUI
De minister ontmoette ook TUI-directeur Thomas Rucht, die Curaçao als thuishaven wil gebruiken voor zijn reisorganisatie. Palm beloofde hem zijn uiterste best te doen om dat inderdaad te bewerkstelligen. Dit jaar verwacht Curaçao 600 duizend cruisetoeristen, volgend jaar moeten dat er 650 duizend zijn.

12 reacties op “Palm praat over Caracasbaai en tweede megapier”

 1. @piet Snorr bij welke lokalen moeten ze wat besteden? meeste lokalen werken in de overheid..

 2. @Jan Katoen, Helemaal eens. Palm zou eens met deze andere eilamden moeten praten. Tijd terug was ik in Griekenland. De lokalen klaagden steen en been over de grote ketens. Alles “all inclusive” en geen toerist die nog ergens geld aan uitgaf.

  Ze waren wel heel enthousiast over particuliere verhuurders. Hun gasten huurden autos, namen taxis, gingen nog eens ergens anders eten, kortom daar was het lokale bedrijfsleven blij mee. Daar had iedereen wat aan. Misschien moeten we dat op Curacao ook meer stimuleren en de grote jongens (die de zaak uitknijpen) maar even laten voor wat ze zijn? Het stimuleren van klein verhuur vraagt ook geen grote investeringen.

  Met een vriemdelijker paspoortcontrole en nette betaalbare taxis op Hato komen we al een heel eind….

 3. @Jan Katoen, Ze hebben ook zo’n eiland bij Haiti (Labadee).. Er staat een heel groot hek om erheen Ja Haiti! Op dat eiland wonen echter geen mensen van Haiti.. er staat een half leger paraat om elke hatiaan neer te schieten die te dicht bij komen.. De cruise toeristen komen zgn op Haiti maar gaan het eiland niet af om bv een excursie te doen in Haiti. Ze mogen niet eens van het eiland af! Een paar lokale mensen mogen tegen een grote fee hun spulletjes op het eiland verkopen.. Voor de rest verdiend de lokale economie helemaal niets!

 4. helemaal eens met Jan Katoen. Een mega pier bij caracasbaai is een zeer slecht idee. Door de redenen die door hem vernoemd zijn en het feit dat het schiereiland van caracasbaai naar zijn moer zal gaan. Weg koralen , weg zeeleven, weg lokale mensen , weg openbaar strand en natuur gebied op banda ariba. Een cruise village op Curacao is zoiezo een vreselijk idee. mensen moeten gestimuleerd worden om het eiland te zien en bij de lokalen hun geld te besteden.

 5. @Jan Katoen, dit was het beste en meest zinvolle commentaar. Ik denk dat je visie juist is en als ik een recente foto van Japan-ganger Palm erbij pak, zie ik niet alleen Yen-tekens in zijn ogen flikkeren, maar ook $-tekens vanwege, ja natuurlijk, die dikke envelop.
  NFI heeft goed werk verricht hier op het eiland; kan bureau Clingendael ook niet eens deze kant opkomen voor het samenstellen van een goed gefundeerde (economisch lange-termijn-denken) visie voor de toekomst van Curaçao? En nu Sambil toch over een half jaar klaar is, kan beter nagedacht worden over een nieuwe megapier aan deze zijde.

  Beste Palm, praat eens wat minder mee met buitenlandse mogendheden en kijk eens in je eigen economische portefeuille. Niet in die van buitenlandse investeerders.

 6. Wel eens een Cruise met Royal Caribbean gedaan? Die hebben een eilandje in de buurt van de Bahama’s, hebben ze gewoon gekocht. Daar kan je alleen betalen met de creditcard die je aan RCC krijgt. Geen hond gaat verder voor een tour want dat wordt niet of nauwelijks aangeboden en strand is strand en souvenir is een souvenir. Gevolg: iedereen blijft op dat stukje eiland, in dit geval Caracasbaai. Daar komt ook geen YDK aan te pas want er staat een groot hekwerk omheen. alles wat daar gebeurt wordt ingevlogen compleet met personeel van RCC. Maak nooit die fout; Bij de cruisemaatschappijen gaat het alleen om meer macht en meer geld. Curacao verdient er geen stuiver aan en verliest alleen; de tweede pier wordt aan andere cruisemaatschappijen uitgebaat door RCC, niet door CPA. Als Palm dit wilt krijgt ie een hele dikke enveloppe onder de tafel doorgeschoven.

 7. Caracasbaai is de meest foute locatie voor een 2e megapier.
  alleen al de infrastructuur (caracasbaaiweg) is onmogelijk.
  ik stel voor om de 2e megapier richting piscadera aan te leggen
  veel centraler en lekker dicht bij Sambil..

 8. Het staat me nog bij dat niet zo lang geleden, ik geloof onder Hakim, dat er ook een cruisemaatschappij interesse had in het schiereiland van caracasbaai. Men wil het dan wel gratis hebben en beloven dan van Curacao een standplaats te maken. Ik zie het business model wel voor Royal Caribbean. Er staan echter vele nadelen voor Curacao tegenover (koraalriffen, afvalverwerking, nog drukkere caracasbaaiweg, natuur schiereiland). Ik hoop dat minister Palm zich goed laat informeren.

 9. Klein Curaçao illegaal bebouwd, Pietermaai langs de strand illegaal bebouwd. Zapateer, dubieuze bouwwerken waar de minister geen info. over wenst te geven. Waar gaat dit heen?

 10. Maak een pier aan de noordkant.. Is beter voor de economie aan die kant..

 11. Ik ben niet helemaal op de hoogte van de lange termijnplannen voor toerisme op het eiland, ik juich het alleen maar toe (toeristen is werk, meer focus op klantgerichtheid etc.), maar waarom wordt er op Curacao zoveel verdeeld gebouwd mbt toerisme (of plannen over gemaakt)? Santa Barbara, Mambo, Riffort, Piscadera en dan nog de plannen rondom Pietermaai)

  Uiteraard is een boot aanleggen aan de Caracasbaai niet zo’n probleem maar dan..

  Mocht dit ooit eens doorgaan dan moet je zoveel aanpassen aan het eiland dat het toch nimmer rendabel kan? (wegen/verplaatsingen van toeristen, verdelen van lokale bedrijven en voorziening is te ver uit elkaar etc).

  Ik ben zelf ondernemer en stel ik zou hier een winkel, activiteit of restaurant beginnen dan zou ik het best prettig vinden om te weten waar ik me zou moeten vestigen als ik alle toeristen wil aanspreken. Als de toeristen (maar ook de winkelcentra) overal verspreid worden is het de investering niet waard toch? Dan liever een bedrijf op Aruba waar de toeristen wel gecentraliseerd zijn..

  Kan iemand mij vertellen waar ik de definitieve plannen (en realisaties) voor toerisme voor de komende jaren kan inzien (denk aan bouw hotels, winkelcentra) ?

 12. als je echt Willemstad de das om wilt doen dan een 2e pier bouwen op Caracasbaai. Dan heb je metteen het milieu voorgoed aangetast en de stad ten dode opgeschreven. Ga vooral die kant op en bye bye Korsou.