BabyCURAÇAO – Antilliaanse meiden onder de 20 jaar in Nederland zijn zes keer vaker tienermoeder dan andere meisjes in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat meldt Caribisch Netwerk.

De eerste generatie Antillianen is wel ongeveer even vaak moeder als meisjes op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Het aantal Antilliaanse en Arubaanse tienermoeders in Nederland blijft ongeveer stabiel, terwijl bij andere bevolkingsgroepen een afname te zien is. Per 1.000 Antilliaanse meiden van de eerste generatie worden ongeveer 39 baby’s geboren. In Caribisch Nederland zijn dat er 38 per 1.000 meisjes.

Totale aantal
Het totale aantal Antilliaanse tienermoeders in Nederland schommelt tussen grofweg 140 en 210 geboortes per jaar sinds 2001. In 2011 werden in totaal 181 kinderen geboren bij Antilliaanse meisjes onder de 20 jaar.

Tweede generatie
Wat opvalt in de cijfers is dat het aantal Antilliaanse tienermoeders van de tweede generatie in Nederland langzaam stijgt. Het aantal Antilliaanse tienermoeders van de eerste generatie neemt juist langzaam wat af sinds 2001.

Nederlands laagterecord
In 2011 kregen in Nederland 2.365 meisjes onder de 20 jaar een kind, het laagste cijfer dat het CBS ooit heeft geconstateerd. Dat is minder dan vijf op de duizend meisjes. Wel bestaan er grote verschillen tussen de herkomstgroepen. Veertig jaar geleden lag het geboortecijfer nog op 22,3 per duizend meisjes. In vrijwel geen enkel ander Europees land is het geboortecijfer onder tieners nu zo laag als in Nederland.

26 reacties op “Nog steeds relatief veel Antilliaanse tienermoeders in NL”

 1. Aurelius om voor de slimste te spelen kan iedereen.
  Iedereen kan zeggen dat ze zijn Professioneel ,maar om te bewijzen is het moeilijkste ..
  Ik ben zeker de domste ,maar ik ben vooraanstaand in mijn creëren .
  Ik heb nooit onder een baasje gewerkt want vroeger heb ik mijn eigen Meester Schildersbedrijf op Curacao

 2. @Zorro:
  “Curacaos of Nederlands geboren, getogen en opgeleid? Als ze dan ook nog op die leeftijd een kind “plannen”, dat gewenst is (het tegendeel komt zelden voor en is daarom vaak gelogen) vallen ze precies in de tijd van 2 generaties geleden.”

  Mensen in hokjes indelen is ook helemáál geen Nederlandse hobby hè? Alleen zul je dan iets meer hokjes moeten bedenken dan “Curaçaos” en “Nederlands”.
  Bijv. wel eens gehoord van Arubanen?
  De 4 jonge echtparen naar wie ik refereerde, zijn alle 8 “mixjes”:
  Arubaans/Curaçaos/Surinaams/Amerikaans/Duits/Italiaans/Portugees/Spaans/Belgisch/Nederlands.
  Ik heb ze maar niet per persoon gespecificeerd, anders kom je hokjes te kort.

  En inderdaad Zorro: ze hebben helaas nog geen kinderen.
  Redenen: voornamelijk financiën en huisvesting.
  Wat dat betreft, hadden mijn man en ik het 2 generaties geleden gemakkelijker.

 3. @ Angy. Antwoord op jouw vraag: 4 alleen al in de afgelopen 2 jaar, 1 voorgenomen huwelijk in mei 2014 (er moet, conform de wet in NL, worden gewacht tot de bruid ook 18 is).

  Curacaos of Nederlands geboren, getogen en opgeleid? Als ze dan ook nog op die leeftijd een kind “plannen”, dat gewenst is (het tegendeel komt zelden voor en is daarom vaak gelogen) vallen ze precies in de tijd van 2 generaties geleden.

 4. @Zorro:
  “Dat kan ook door een ander bij leven gedaan worden.” ???
  Ik neem aan dat je niet doelt op het opsturen van een attestatie de vita en eventuele volmacht?
  Tegen de tijd dat mijn kinderen de leeftijd van 67 jaar bereiken (als dan niet intussen de leeftijdsgrens alweer is verschoven), is er misschien wel geen AOW meer in NL (VERGRIJZING). Intussen betalen zij wel jaar in, jaar uit de premies.

 5. @Pappa Dios:
  “Tientallen jaren geleden was dat normaal maar nu? Hoeveel 18 jarigen ken je die trouwen?”

  Antwoord op jouw vraag: 4 alleen al in de afgelopen 2 jaar, 1 voorgenomen huwelijk in mei 2014 (er moet, conform de wet in NL, worden gewacht tot de bruid ook 18 is).

 6. @ Zorro:
  Nee, ik ben niet “de tel kwijtgeraakt” en ik behoor niet tot de categorie snobs, die beroepen indeelt in “lager” en “hoger”.
  Het is je wellicht ontgaan, maar Ik heb de beroepen genoemd van degenen, waar @Sjakie mogelijk behoefte aan zou kunnen hebben, wanneer hij op zijn oude dag zou remigreren naar zijn (ook jouw?), tegen die tijd nog meer dan nu, vergrijsde land van herkomst.

  Inderdaad: een gemiddelde loodgieter verdient meer (en een slotenmaker zelfs nog véél meer) dan mijn kleinzoon die fysiotherapeut is:
  Ik heb de beroepen van mijn kinderen en kleinkinderen niet uitgekozen, dat hebben zij zelf gedaan en helaas wilde er niemand loodgieter worden.

 7. @ Paulina en Jacinta Daal. Ik kopieer en plak jullie schrijfsels altijd en dan stuur ik ze door naar mijn Nederlandse vrienden die niet kunnen geloven dat mensen zoooo dom kunnen zijn. Bomboklad doet ook mee. Ik zeg dan dat jullie typische Yu di Korsou zijn. Dat vinden jullie toch niet erg??? 😀

 8. @ Paulina : Terwijl de Nederlandse tieners (autochtone NLers) sneller een abortus plegen.

  Paulina,

  het abortuscijfer van Antilliaanse meisjes in NL is veel hoger dan het gemiddelde.
  Hetgeen betekent dat het gebruik van voorbehoedmiddelen door tieners van Antilliaanse afkomst op een relatief laag niveau ligt. (tenzij Antilliaanse meiden het minstens zes keer vaker doen)

  Er is niets mis mee als iemand op jonge leeftijd bewust een kind krijgt.
  Naar mijn mening, heeft het de voorkeur boven vrouwen die op 45-jarige leeftijd alsnog moeder willen worden, met ingewikkelde medische kunsten.
  Het is echter te betwijfelen dat van die 39 bevallingen per 1000 er veel bewust en gewenst zijn, waarschijnlijker dat alle 39 een ongelukje zijn.

  Mijn zus is op haar 18e zwanger geworden, houdt erg veel van haar dochter (een half-witje), maar ik denk dat zij het moederschap liever wat jaren had uitgesteld.

 9. Staat er ook in de statistieken hoeveel bevruchtingen ( en zo ook abortussen) er zijn onder de nederlandse en de antiliaanse/surinaamse jongeren .soms is het geen kwestie van bewust maar soms ook van niet meteen zwanger kunnen worden. Dus niet zo vruchtbaar zijn. Want als je op de nederlandse tv ziet hoe de nederlandse jongeren zich misdragen overal ter wereld en hoeveel media aandacht ze krijgen, vraag je je wel af of zwanger worden niet kan of dat het niet meteen lukt soms. Beide groepen kennen immers de condoom. (vraag ook na bij de statistiek over de hoogte van kunstmatige insiminatie en/ of IVF behandeling onder die twee groeperingen)

 10. @ Angy. Onder mijn nakomelingen zijn er o.a.
  – een importeur van ziekenhuisbedden
  – een geriatrisch therapeute
  – een fysiotherapeut
  – een apotheker
  – een verpleegkundige

  Dat zijn er voorlopig “maar” 5. Je bent toch niet de tel kwijtgeraakt dan wel de nakomelingen met een lager beroep? Ik zie er bijv. graag een loodgieter bij, die meer verdient dan de fysiotherapeut, want dat zou zomaar kunnen.

 11. Ik neem aan dat je niet wilt beweren dat ik de enige zou zijn, die op haar 18e trouwde en op haar 19e een gepland en zeer gewenst kind kreeg.

  Tientallen jaren geleden was dat normaal maar nu? Hoeveel 18 jarigen ken je die trouwen?

 12. @ Angy. AOW die ze misschien wel nooit zelf zullen innen.

  Dat kan ook door een ander bij leven gedaan worden.

 13. @ Angy. Ik neem aan dat je niet wilt beweren dat ik de enige zou zijn, die op haar 18e trouwde en op haar 19e een gepland en zeer gewenst kind kreeg.

  Misschien niet maar waarom eigenlijk niet?

 14. Zo is het , het is heel erg gemakkelijk om intensief te gaan observeren .
  Om toch de groep van Antillianen op Nederland te gaan beschuldigen .
  Het is zo in Nederland , als een meisje van achttien jaar moeder worden .
  Dan is het meisje te vroeg om moeder te worden .
  Als een vrouw van dertig jaar moeder worden , dan is het te laat moeder geworden .
  En volgens mijn conclusie is dat voor Nederland moet een tiener in het twintigste moeder worden .
  Maar volgens de ingewijden van de waardigheden bestaat geen geschikte of vaste leeftijd om moeder of ouders te worden .
  Het ligt compleet in handen van God de Heilige Vader en niet in handen van Nederland

 15. @Sjakie:
  Helemáál niet generaliseren hè?
  De Antillianen/Arubanen die in in NL níet “op pleintjes hangen en in de gevangenis zitten” noem je toch gewoon “Nederlanders”, om het beeld (helemáál geen vooroordelen!) in stand te houden?
  Ik ben zelf geremigreerd, maar mijn kinderen en kleinkinderen wonen nog in NL, dus ik heb mijn bijdrage in het compenseren van jullie vergrijzing naar behoren geleverd.
  Wellicht ten overvloede: mijn kinderen WERKEN, betalen er niet weinig belasting en nog meer premies, waaronder die voor de AOW die ze misschien wel nooit zelf zullen innen.

  Mocht jij (later, na je pensionering) eveneens besluiten te remigreren (naar ik aanneem naar NL): ik heb een extra bonus voor je gecreëerd:
  Onder mijn nakomelingen zijn er o.a.
  – een importeur van ziekenhuisbedden
  – een geriatrisch therapeute
  – een fysiotherapeut
  – een apotheker
  – een verpleegkundige

  Geen dank Sjakie, graag gedaan!

 16. @Paulina, maar als we daar aan wat hebben? jongeren die op pleintjes hangen en in de gevangenis zitten.

 17. De Antillianen helpen de vergrijzing in NL te beperken. Terwijl de Nederlandse tieners (autochtone NLers) sneller een abortus plegen, om de aantal tienermoeders onder hun bevolkingsgroep laag te laten lijken.

 18. mbt mijn 1e reactie: moet uiteraard zijn: “waar is te lezen” …

 19. @Prissie: Ik vroeg naar statistische gegevens, Vooroordelen kunnen we allemaal wel bedenken, over welke bevolkingsgroep dan ook. Ik ventileer ook geen op vooroordelen gebaseerde gemeenplaatsen m.b.t. macambas.
  Ik neem aan dat je niet wilt beweren dat ik de enige zou zijn, die op haar 18e trouwde en op haar 19e een gepland en zeer gewenst kind kreeg.

 20. @Angy, wat denk je zelf.. dat die tienermoeders nu getrouwd zijn? De YDK man staat er bekend om om vrouwen te bezwangeren en dan met ze te trouwen toch?

 21. ja, dat is in NL, maar hoe ligt dit hier op curacao?
  ik denk nog erger….

 22. Waar is lezen of er, in de betreffende statistiek, onderscheid is gemaakt tussen
  gehuwde/ ongehuwde moeders
  geplande/ ongeplande zwangerschappen ?

 23. Maar boven de 19 daalt het aantal tiener-zwangerschappen wel significant.

 24. Zijn de vaders ook tieners? Wat zijn de verschillen tussen de Antilliaanse meisjes die vóór hun 20ste zwanger raken en dezelfde leeftijdsgroep Antilliaanse meisjes die nog geen moeder zijn?

  Hoe kunnen zij in het proces van bewustwording ondersteund worden in een omgeving die
  niet direct veroordelend is?

 25. Die hangen de loverboy uit Eman.

 26. Ach ja waarom ook een condoompje omdoen.. en de vaders zijn waar?