• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Philippe Maaskant in op de onfhankelijkheid van Curaçao. Dit eiland isoleert zich, is dat slim?

Waar gaat het heen met onze onafhankelijkheid? We hebben massaal gestemd op partijen die van Nederland af willen, maar dat kunnen we vergeten. Deze erfenis van Wiels wordt alleen in theorie (politiek correct) nog door Asjes beleden. Aan Nederland zal het niet liggen… Vooral door de stemmingmakerij vanuit Pueblo Soberano (PS) heeft Nederland het wel gehad met Curaçao. “Bel maar even en je bent zelfstandig”, zei Rutte.

Wiels organiseerde in december 2012 nog een PS-bijeenkomst over autonomie met Corbin, deskundige op het gebied van dekolonisatie. Een van zijn adviezen was een Gemenebest, maar toen dat idee in Nederland werd overgenomen ging hier iedereen op zijn achterste benen staan. Ook zijn advies om Curaçao weer op de lijst van de Verenigde Naties te zetten van “non governing territories” (landen zonder zelfbestuur) om zo de dekolonisatie te eindigen, is bij de PS in de onderste la verdwenen. Ze willen bij de PS niet echt weg van Nederland.

Juist met een Gemenebestconstructie zou Asjes met de PS kunnen gaan werken aan wat hij ‘nation building’ noemt. We krijgen dan een eigen identitiet, een eigen paspoort en komen eindelijk af van ons underdog-gevoel en ons slavensyndroom. We zijn dan geen tweederangs Nederlanders meer, maar eerste klas YDK. Waar wachten we op?

De band met Nederland knelt en remt. In de regio zijn we geïsoleerd (zie Thierry Apotheker-rapport). En omdat we “Nederland” zijn, krijgen we geen IMF-leningen en datzelfde geldt voor de Inter American Development Bank (IADB), want ook daarvan zijn we geen lid. Bij de Caribbean Investment Bank (Caricom) vangen we ook bot.

In een NL-Gemenebestconstructie kunnen we wel meedoen met Caricom. Daar horen we nu niet bij omdat we niet zelfstandig zijn. Caricom heeft bijvoorbeeld een verdrag over vrij personenverkeer voor mensen die hun beroep in een ander land willen uitoefenen. Hier kan onze expertise dus regionaal worden ingezet! Caricom heeft ook oliedeals met Venezuela… Caribbean Telecom (Digicel) verlaagt regionale roamingtarieven voor Caricom-landen. Eendracht maakt macht!

Caricom-landen krijgen hulp. Singapore, Australië, Canada. Die landen geven studiebeurzen en technische hulp, maar alleen als er in Caricom-verband wordt samengewerkt. Ze gaan niet met ieder klein land rechtstreeks zaken doen. Curaçao grijpt ernaast en moet dus door onze status aparte steeds weer bedelen bij Nederland. Die stelt eisen en komt met de Bosmanwet en duwt ons langzaam over de rand van het Koninkrijksnest.

Zo is ook de paspoortwet (Rijkswet) onlangs aangepast. Het burgerservicenummer (BSN, voorheen SOFI-nummer) komt ook op de NL paspoorten van Nederlanders in het buitenland. Ik heb zo het vermoeden dat iedereen die ooit in Nederland is ingeschreven geweest (of gevangen heeft gezeten) ook op Curaçao het dus in zijn paspoort krijgt. Omdat in NL veel geautomatiseerde systemen zijn gekoppeld, is dat heel fijn is voor de controles op Schiphol en de uitwisseling van fiscale en juridische gegevens. Het net sluit zich stilletjes.

Je merkt aan alles dat Asjes ook niet meer voor- en achteruit kan. Hij wil ons bij de LGO van de EU houden, ook al kost dat de Centrale Bank 57 miljoen aan licentiegelden, die we dan niet meer mogen toepassen. Hoe dat slim moet worden opgelost? Daar gaan we op onze knieën Nederland weer om hulp vragen.. Het houdt nooit op! Asjes krijgt dit overigens niet uit zijn mond. Hij noemt het eufemistisch “onderhandelen met het Koninkrijk over technische bijstand”.

De LGO-constructie heeft geen toekomst in de EU, het is een koloniale erfenis van maar een paar EU-landen en sterft uit. Omdat de EU en NL overeenkomsten sluiten met landen in de regio (Colombia, Venezuela) zijn de relatieve LGO-voordelen aan het verdampen. Als je bij de EU wilt, dan moet je tot de UPG (Ultra Perifere Gebieden) van de EU gaan behoren. Dan ben je deel van Nederland en de EU, houd je een EU-paspoort en deel je in de EU-fondsen… Maar daarvoor hebben we niet gekozen met de politieke partijen die nu aan het bewind zijn.

Met het kleine beetje geïsoleerde zelfstandigheid gaan we ook niet echt goed om. Curaçao heeft het Kyoto-verdrag nooit ondertekend (zie ISLA-rapporten), vermoedelijk omdat de uitstoot van de ISLA direct tot problemen zou leiden. Maar Kyoto heeft ook faciliteiten en fondsen waarvan we gebruik zouden kunnen maken. Grijpen we dus ook naast.

We zitten dus behoorlijk tussen wal en schip gevangen, horen nergens bij en blijven denken dat we een onmisbare hub zijn voor de rest van de wereld. Democratie heeft een prijs. Met dank aan Asjes, de PS en PAIS.

47 reacties op “Ingezonden: ‘Curaçao tussen wal en schip’”

 1. Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woning aankoop, bouw, onroerend goed lening, herfinanciering, consolidatie van schulden, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt met ons. Neem contact met ons die wij bieden onze financiële dienstverlening tegen een lage en betaalbare rente van 2,5% voor lange en korte looptijd. Geïnteresseerde aanvrager moet contact met ons op voor verdere lening overname procedure op: barclaysloandesk@gmail.com
  Goodluck Fred

 2. @ridge, prima dan leg ik bij jou en Schotte een claim mbt herstelbetalingen voor de slavernij! Jouw voorouders hebben er van geprofiteerd!

 3. Ja hoor heel veel mensen op Curacao zijn afstammelingen van den slaven drijvers .
  Je kan het nog aan hun gedrag zien .
  Waar denk je dat de naam Gerrit schotte vandaan kwam. Toch niet een afstammeling van de Schottegat weg he ?

 4. @ Hans van den Broek, Goeie tekst!

 5. @ridge, dus jij bent zelf een afstammeling van de slavendrijvers.. toe maar!

 6. Arawak bestaat niet ,maar wel arowaken voor de duidelijkheid .

  Ja dan ben ik een afstammeling van de indianen die eerst huis slaven waren omdat men niet sterk genoeg waren als de afrikanen. Die huis slavinnen (grote huis vrouwen) werden letterlijk tegen hun zin seks hadden met hun bazen,Daar uit komt de Nederlandse ellende.
  wie heeft daar dan de schuld aan ik ? .Die paar honderd mensen die daar woonden hebben ook niet gevraagd om zo behandelt te worden.Als wij over wie wel of wie niet de schuld heeft dan kunnen we van de zilvervloot naar de drugs handel gaan .U lijkt wel zo een beetje toch veel te weten. Weet u dan ook dat zelf dat klein beetje papaver die daar op het eiland groeide ook naar Amsterdam moest ,Ik denk niet dat die onderwerp aan de Nederlandse bevolking verteld werd. Ik begrijp waarom u mij niet kan volgen want het gaat van de hak naar de tak ,maar er was wel een structuur in ; het breken en opnieuw opvoeden naar Nederlandse normen .Duits land moet de muur afbreken -de chinezen moeten doen wat de westerse landen willen om bij hun te horen ,waarom probeer je alles goed te praten ,Daar schieten we bijden niets meer op .Ik wil je alleen erop anenderen dat niet iedereen in Curacao een afstammeling van Afrika is .MIJN VOOR VADERS WAREN DE INDIANEN GEMIXT MET HOLLANDERS , DAARNA KWAMEN ZE MET AFRIKANEN.

 7. @Ridge, Als jij een volbloed indiaan bent van de mensen die op Curacao woonde voordat de Spanjaarden kwamen dan moet jij direct naar het meseum want die bestaan niet meer!

 8. @Ridge, een warrig verhaal…..ik geloof niet dat ik het kan volgen.
  maar wat ik wel begrijp is dat jij zelf geen schuld hebt aan het falen van Curacao, maar dat alles de schuld van Nederland is.
  dat is handig, dan hoef jij, je niet schuldig te voelen.

  @Henk, duidelijk en begrijpelijk verhaal.

 9. lache toch En nu willen ze de olie bij ons vandaag weg halen voor de neus van Venezuela dat zijn de zelfde nabestaanden van wic en de voc .Dat zijn de zelfde hebzuchtige mensen .Jawel swa de voc heeft veelmeer welvaart gebracht dan de hele
  wic . Lees wat je schrijft ; dat betekend dus ,DAT DE WIC WEL WELVAART HEEFT
  GEBRACHT .Je wilt het maar niet begrijpen steek je kop maar in het zand .Ik heb geen zin om mijn gelijk op deze manier te zoeken . Op de manier dat jij je verweerd, zie de zelfde patroon hoe de curacaose regering het eiland willen regeren ,met de kop in het zand , met hier en daar een paar Hollanders die wel weten hoe de kaarten in elkaar steken ,maar alleen hun medeleven kunnen tonen door steeds weer te zeggen ,maar wij zijn het niet geweest .Waar gaat het eigenlijk over swa? als jij zo goed op de hoogte bent van dat alles wat mij wijs van wil maken , dan raad ik u aan op nieuw te beginnen ,want jij kan alleen maar dingen zeggen die je oppervlakkig weet . Hoe kan je mij een afrikaan noemen ,gebrek aan kennis misschien. was Curacao onbewoond toe ze daar binnen vielen? Voor alle duidelijkheid het zijn niet alleen de Hollanders die hier waren ,maar het zijn altijd hun die als laatste het woord willen hebben en dat zie ik bij jouw nu ook .Gaat U
  gang .Hieraan had Hitler ook een hekel ,maar nu hebben jullie zelf een hekel aan de naam Hitler. waar om ,omdat mensen hebben geleden, en vandaag zeg jij heel makkelijk zonder dat je me kent of heeft gezien, een afrikaan . Jij heb de Hollandse versie van het verhaal en ik de wonden van jouw verhaal, maar ik mag niet zeggen dat ik de Hollanders niet mag . want dan krijg ik dit op mijn kop .vind je zelf dat dat oneerlijk is .Mijn voorouders ware daar voor de Spanjaarden- voor de Fransen en voor de Hollanders. DUS BEN IK GEEN AFRIKAANSE AFSTAMMELING .Dat kan ik wel zeggen van Nederland en de Duitsers,ALLE MAAR WILLEN VEROVEREN ,WAAR ZITTEN JOUW HERSENS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. @ Jo. Asjes was de eerst volgende na Wiels, nr.2 op de lijst van PS.
  Waarom had jij destijds geen kritiek op Betrian en Hogde? Die waren bij geen enkele politieke partij (zichtbaar) aangesloten en toch werden ze minister president. Maar zoals altijd, Zorro meet met twee maten en zoals het haar uitkomt. Stemmingmakerij kampioen.

  Als je het voor geen meter snapt, reageer dan niet. Wat hebben Asjes, Betrian en Hodge met “zetelroof” te maken en waarom zou ik kritiek op de 2 laatstgenoemden moeten hebben? Asjes en Schotte hadden hun mond vol daarover na het vallen van kabinet Schotte en willen dat veranderen in het kiesstelsel, hetgeen wederom een aanslag is op onze democratie. Zorro meet nooit met 2 maten. Als ik aan stemmingmakerij zou doen, is dat het gevolg van dat ik de waarheid vertel. Nu is stemmingmakerij en demoniseren van jou afkomstig, omdat je er geen bal van snapt.

 11. @Hans v/den B, [Over duizend jaar is iedereen bruin]…

  Kan ook kleurloos zijn want duizenden jaren geleden was iedereen zwart…

 12. @ Reginald Paulina: Je vindt dat het ene volk niet een ander volk kan overheersen en dat men niet zo maar kan zeggen dat jouw land voortaan ons land is. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die dat niet met je eens zijn. Om dat te voorkomen zijn tenslotte de Verenigde Naties opgericht. Zo is het ook niet gegaan.
  Als je naar het wapen van New York kijkt dan zie je twee figuren, een indiaan en een Nederlander, een koopman, geen soldaat. Daar ging het om, handel! De enige reden voor Nieuw Nederland was de handel in bevervellen.

  Zo ging het overal. Men was op zoek naar specerijen, en andere goederen en stichtte daarvoor overal handelsposten zoals landen nog steeds doen. In de meeste van die landen was geen centraal gezag. Australië was leeg en woest, Indonesië bestond uit Sultanaten die regelmatig oorlog met elkaar voerden, in Afrika waren het stammen die regelmatig oorlog met elkaar voerden, In Zuid-Amerika had je de Inca’s in Mexico de Maya’s, en steeds maar oorlog voeren, slaven maken, en moorden.
  De Kaapprovincie van Zuid-Afrika waar de kolonisatie begon werd bevolkt door rondzwervende jager-verzamelaars die zich niet interesseerden voor landbezit. De Nederlanders brachten dingen die ze wel interessant vonden. Ze zagen ze niet als vreemde overheersers. Landen waren daar in die tijd niet! Alleen maar andere mensen die soms erg vervelend waren. Je kunt wat toen gebeurde niet beoordelen met de normen van nu.

  Oorlog en moorden was slecht voor de handel, dus geleidelijk aan maakten de Europeanen daar een einde aan en plotseling waren er kolonies ontstaan. In de twintigste eeuw was het nationaal besef in die kolonies zover ontwikkeld dat ze zelfstandig en onafhankelijk werden.

  Is dat een verbetering geworden voor de gewone mensen? Op de Onafhankelijkheidsdag stonden ze te juichen, vrij vrij! Nu vluchten ze met duizenden naar de landen van hun vroegere overheersers om daar vaak als een bedelaar van een uitkering te gaan leven.
  De Turken beheersten heel de Arabische wereld, het Ottomaanse rijk. Er was rust en recht. Nu zijn de Arabische landen onafhankelijk en kijk eens wat ze doen.
  Laatst was er in het nieuws dat in Nigeria, in Kano, de Islamitische kledingvoorschriften gelden, voor iedereen, ook als je geen moslim bent. Korte broeken en korte mouwen zijn daar nu verboden. In Afrika! De ene overheersing wordt gewoon vervangen door de andere overheersing. Het zit gewoon in de mens om de baas te willen spelen.

  De Antilliaanse Eilanden horen nog steeds bij Nederland, waarom? Omdat onafhankelijkheid niet haalbaar was, niet uit hebzucht. Het zou onverantwoordelijk zijn geweest. Suriname is ook te vroeg onafhankelijk geworden.

  Curaçao is nu een zelfstandig land. Sommigen willen volledige onafhankelijkheid en dat zou wel goed zijn voor het zelfrespect van het volk, maar is het haalbaar en verstandig? Nederland is nu nog verantwoordelijk voor een aantal zaken:

  – Buitenlandse betrekkingen,
  – Defensie,
  – Goed bestuur.

  Is dat erg? Defensie kost veel geld en er is geen enkel land dat een bedreiging voor Curaçao zou kunnen zijn waar men tegenop kan.
  Buitenlandse betrekkingen zijn vooral leuk voor politici want dan kunnen ze mooie reisjes over de hele wereld maken op kosten van de belastingbetaler. Daarnaast zijn er consulaten als vervanging.

  Dan het laatste, goed bestuur. Wat politici het allerliefst doen is belastinggeld uitgeven en daarnaast zichzelf en hun familie en vriendjes leuke profijtelijke baantjes bezorgen. Het volk is alleen belangrijk als er gestemd moet worden. Hoelang is men al zelfstandig binnen het koninkrijk? Is er nu geen armoede meer? Kan iedereen gaan studeren als de capaciteiten er zijn? Is er geen criminaliteit meer? Zou dat allemaal beter worden met de onafhankelijkheid?

  Als Curaçao onafhankelijk wordt gaat de rem er af en is de bodem van de schatkist zo in zicht. Het zwakbegaafde neefje van de premier wordt minister van economische zaken en de carnavalskoningin wordt minister van onderwijs. Het volk vindt het geweldig want de premier is populair en als hij het zegt is het goed en wie heeft er zo’n mooie minister van onderwijs?

  In het begin van de onafhankelijkheid ging het goed in Suriname omdat er als bruidsschat veel geld van Nederland naar Suriname vloeide. Na de staatsgreep en de moorden werd dat anders. De Surinaamse gulden was evenveel waard als de Antilliaanse gulden maar door de inflatie veranderde dat snel. Op een gegeven moment was 10 gulden Surinaams nog maar één Antilliaanse cent waard.
  Curaçao importeert alles en wat er uitgegeven wordt moet eerst verdiend worden. Voor politici, verslaafd aan geld uitgeven, is dan de oplossing geld lenen. Venezuela zal wel bereid zijn, maar tegen voorwaarden. Als je geld leent met je huis als onderpand is je huis van de bank als je niet terug kan betalen. Politici komen altijd geld te kort, dus na verloop van tijd is Curaçao van Venezuela.

  Tenslotte spreek je van blanke overheersing. Het is waar, de Europeanen hebben de wereld veroverd en de meeste Nederlanders zijn blank. Maar niet alle veroveraars waren Europeanen. Er waren ook bruine, gele en zwarte veroveraars.
  De meeste wereldburgers zijn ook al niet blank. Van elke vijf mensen is er één Chinees en één Indiër of Pakistani. De economische macht verschuift geleidelijk aan naar Azië. Zijn de Europeanen, de Amerikanen, de Australiërs nu nerveus? Welnee, ze kennen hun kwaliteiten en hun kracht.
  De Afrikanen in Afrika kennen ook hun kracht en praten niet over blanke overheersing. Ze maken gebruik van de kennis, vaardigheden en producten van de blanken. Er bestaan trouwens niet veel exclusief blanke landen meer. Overal in Europa, in Australië in Amerika lopen allerlei kleuren mensen rond die samen werken en van elkaar leren. Soms zijn er hier wat meer van de ene kleur en daar wat meer van de andere kleur, net als de bloemen in je tuin.
  Stop met blank-zwart denken. Blanken trekken zich er niets van aan, ze begrijpen je niet, en zelf wordt je er alleen maar ongelukkig van. Respect heb je voor iemand om wat hij bereikt heeft, niet om hoe hij er uit ziet. Over duizend jaar is iedereen bruin.

 13. @reginald paulina

  als je de geschiedenis zo goed kent weet je ook dat de WIC de slavenhandel deed
  de VOC deed handel en kwam in newyork etc.
  maar de welvaart van NL kwam niet van de slavenhandel, de oostzee bracht veel meer welvaart dan de hele WIC.
  maar dat doet niet af dat je klaagt en klaagt maar geen oplossing geeft.
  wat wil je nu zeggen……..Ja wij kunnen onafhankelijk zijn of geloof je dat niet?
  want suriname na bijna 50 jaar onafhankelijk nog steeds zo door NL???????

  blijf niet hangen in het verleden.bekijk de problemen van vandaag en pak ze aan!!!!!!!!!!

 14. @Zorro, hoezo zetelroof?
  Asjes was de eerst volgende na Wiels, nr.2 op de lijst van PS.
  Waarom had jij destijds geen kritiek op Betrian en Hogde? Die waren bij geen enkele politieke partij (zichtbaar) aangesloten en toch werden ze minister president. Maar zoals altijd, Zorro meet met twee maten en zoals het haar uitkomt. Stemmingmakerij kampioen.

  In Nederland is het heel gewoon dat men na de verkiezingen naar geschikte kandidaten gaat zoeken voor de ministerposten, tenzij jij iemand met een LBO/MBO als minister wenst. Iemand zonder verstand van zaken die je kan manipuleren. Soort zoekt soort?

 15. @ Philippe Maaskant : Met een gemeenteraad die zich steeds afzet tegen de overheid ?

  Meneer Maaskant,

  is de huidige situatie politiek wél aantrekkelijk voor Nederland dan ?

  U doet het voor alsof Nederland één groot dorp is.
  In Nederland zijn meerdere gemeenten die zich regelmatig afzetten tegen de overheid, zelfs hele provincies.
  Goede voorbeelden zijn de eilanden, zo willen de mensen op Texel zo min mogelijk met Nederland te maken hebben : eerst Texelaar en dan pas Nederlander.
  Er zijn tijden geweest waarin veel mensen in Nederland van mening waren, dat Friesland zich maar af moest splitsen om onafhankelijk te worden.
  Provincies als Groningen en Limburg hebben vele jaren financiële ondersteuning van het rijk nodig gehad.

  Naast politieke en financiële, zijn er sociaal-maatschappelijke aspecten.
  Hoeveel mensen in Nederland hebben niet familieleden op Curaçao, in alle lagen van de bevolking.
  Natuurlijk is er altijd een weg terug, mits de bereidheid daarvoor aanwezig is.
  De bereidheid tot samenwerking zal er echter ook moeten zijn, als Curaçao ooit (succesvol) volledig autonoom wil worden.
  Mensen zijn snel genegen om zich blind te staren op stoer klinkende one-liners van politici als Rutte en Wilders, of de heer Wiels, zonder zich te realiseren dat het gebakken lucht is, bestemd voor binnen de grenzen.
  Mensen kunnen veranderen, en politici hebben niet het eeuwige leven.

  (Natuurlijk is er geen druppel olie rond het eiland. Overigens is een interessant geologisch rapport te downloaden bij de TU Delft, getiteld : Geologie en Geo-hydrologie van het eiland Curaçao, Gerard Molengraaf, 1929)

 16. @ Philippe Maaskant. Zorro, Asjes wil gaan voldoen aan de LGO normen van de EU.
  Dat kost geld en is zinloos. We moeten en willen ons op de regio richten.
  Vandaar even dit stukje.

  Ik bedoel de big picture van je verhaal met onafhankelijkheid als onze enige optie. Alleen omdat LGO geld kost en zinloos is? Lijkt me geen goede reden, maar in ieder geval 1 reden meer dan ik kan verzinnen en veel te weinig om daarop een onafhankelijkheid te bouwen. Schotte komt er weer aan met zijn “Reforma” en Jasjes kan niet anders dan vwb “zetelroof” met hem meegaan gezien diens eerdere uitspraken daarover.

 17. @reginald paulina, Jij krijgt niets meer! jij gaat maar nu voor jezelf zorgen en zelf werken!
  Zullen we jouw geschiedenis maar uitpluizen? Wat denk je dat de AFRIKAANSE stammen deden in Afrika? Oh ja zij gingen zelf naar Europa om daar witte slaven te roven! ze hadden oorlog met elkaar en hielden zelf slavernij.. Dat zijn dus jouw voorouders.. en waarom meen jij wel recht te hebben op Curacao? Als Nederland er geen recht op heeft dan heb jij dat ook niet! Jouw eigen geschiedenis bestaat uit roven en moorden! alleen jammer voor jou op een gegeven manier heb jij payback gekregen en was jij ineens het slachtoffer.. Net als Nederland ook het prooi werd van de Fransen, Engelsen, Duitsers en Spanjaarden die NL bezetten en hele dorpen en steden uitmoorden.. Ken je geschiedenis dus mr Paulina!

 18. @Pikatje, Shell zat hier 100 jaar.. denk je nu echt niet dat zij dat niet goed hebben onderzocht? want als er olie was geweest hadden ze een goede deal gesloten met de regering om het te exploiteren..

  Curacao is een klein eiland.. te veel medische specialisten zullen hier duimdraaien.. ook zijn hun tarieven te hoog.. Architecten? Moet curacao worden volgebouwd? IT’ers.. wat moeten zij doen? er zijn weinig bedrijven hier.. zowiezo de hoog opgeleiden voelen zich niet thuis op Curacao want de politiek kiest toch voor een onbekwaam persoon.. CTEX werd eigenlijk getorpedeerd door de lokale politiek..etc.

 19. @ caribbeancynic, op paspoortgebied zijn er wel meer ontwikkelingen. Op Schiphol kun je als “buitenlandse Nederlander” je paspoort vernieuwen..Kan zo maar handig zijn bij een tussenstop.

  Voor het maken van een afspraak voor het aanvragen van een reisdocument bij de balie op Schiphol staat alles op www.haarlemmermeer.nl/gemeente, waar ook precies staat aangegeven welke documenten overlegd moeten worden.

 20. @Pikatje..” Per saldo zal Nederland er meer baat bij hebben als Curaçao een bijzondere gemeente wordt”…

  Denk niet dat dit politiek aantrekkelijk is voor Nederland.
  Nog even afgezien van de kosten voor Nederland…
  Curacao als gemeente van Nederland…?
  Met een gemeenteraad die zich steeds afzet tegen de overheid?
  Geen leuk vooruitzicht voor Nederland.

 21. Laten we wel bij de les blijven MR; Hansv/d Broek.
  Ik wil geen wilders op Curacao ,ik zei alleen maar dat ik hem begrijp .
  Als je je eigen geschiedenis kent, dan kan je geen partij trekken voor wat slecht is .
  al die landen die je net noemde ,waar staan ze vandaag stuk voor stuk hebben ze honger .
  U zegt het zelf ,hoe kunnen al die landen van Nederland zijn? . Waarom zal Curacao ten onder gaan ,omdat het net als Trinidad tot Venezuela behoren . Hoe kan Zuid Afrika van Nederland zijn leg eens uit new York is met Engeland omgeruild voor Suriname . Hoe kan je in Gods naam iets van een ander van jouw noemen .Wat ik wil is dat er een Hollander opstaat en ons een handje geeft want alleen zijn wij nog eeuwen prooi voor wat ik noem geluk zoekers .Wij moeten niet vergeten dat de Nederlandse welvaart is begonnen met piraterij en slavernij .Dat heet vandaag ; vrijheid beroving -mensen handel -onderdrukking
  schenden van mensen rechten en zo kan ik door gaan met les geven aan de Hollandse kinderen die op school niet hebben gekregen wat ik verplicht van Nederland moest weten
  terwijl ik nooit hier ben geweest .
  Dat is een heel groot verschil als je met iemand praat die zijn eigen geschiedenis niet goed weet .Tegenwoordig zullen ze zeggen ;we hebben alles ,maar wat is alles en waar heb je het vandaan gekregen .Wij zullen zo blijven debateren terwijl de black box die alles kan vertalen ineens eenwhite box word dus niet toegestaan zwarte vrijheid strijders .
  Want dat zal denk ik de ondergang van de blanke overheersing worden , en dat is dus waar alles om draait ; De macht niet verliezen .
  .

 22. Uitstekende analyse en een grondige kennis van zaken (dat van het BSN nummer in het paspoort wist ik nog niet).
  Philippe Maaskant is de beste opinieschrijver op Versgeperst.
  Het voordeel van het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen voor Nederland is duidelijk: onhebbelijke eilanden kunnen nu per stuk worden aangepakt en op afstand gezet.

 23. @ Piloot : boren en zoeken

  Goud dan, of diamanten ?
  Het idée fixe blijkt te leven dat een land rijk kan zijn, zonder natuurlijke rijkdom en/of een hoog ontwikkelingsniveau.

  Te denken valt aan artsen c.q. medisch specialisten, tandartsen, apothekers, architecten, bouwkundigen en overige technici, informatici op HBO-niveau, en mogelijk nog wat hotel-geschoolden ? For starters.
  Of wil een autonoom land deze blijven invliegen ?

  Zelfs een gezondheidsinspecteur moest nog extern aangetrokken worden (ook al is deze in NL medische kringen geen hoogvlieger).

 24. Onafhankelijk is de beste optie.. De tijd van kolonies is voorbij! Laat Curacao lekker onafhankelijk worden en dan zijn zij verlost van het discriminerende en koloniale Nederland!

 25. @ Reginald Paulina: U wilt een Wilders op Curaçao, u weet niet wat u wenst. Wilders is een populist zoals Helmin Wiels er een was maar dan zonder oplossingen. Hij weet alleen wat er niet goed is maar werkt niet mee aan oplossingen want die doen pijn en kosten hem stemmen. Aan een Wilders op Curaçao heb je niets!

  Dat Nederland vernietigt wat het niet houden kan is onzin. Taiwan, Sri Lanka, New York, Delen van India, van Brazilië allemaal eens van Nederland net als Zuid-Afrika en Suriname. Niet een van die landen is kapot en alleen Suriname doet lelijk, omdat dat moet van Bouterse, en sommige Antilliaanse politici doen lelijk omdat dat stemmen oplevert. Als je geen oplossingen weet voor de problemen dan zeg je maar dat het de schuld van Nederland is. Altijd prettig als je iemand anders de schuld van je eigen falen kunt geven.

  @ R.Willems: U spreekt van parasiteren en vreemde overheersing. Ik neem aan dat het dan over de Nederlanders gaat. Kijk eens naar de geschiedenis van de ABC eilanden. Ontdekt door de Spanjaarden die er de oorspronkelijke bewoners, de indianen, uit wegvoerden en vermoorden. Door de Spaanse koning gegeven aan Juan Martín de Ampués. Daarna overgenomen door de Nederlanders die de Spanjaarden naar Venezuela stuurden en het eiland bevolkten met Afrikanen om op hun plantages te werken.
  Van wie is het eiland dan? De oorspronkelijke inwoners zijn weg. Is het van de Spanjaarden, die het op die indianen veroverd hebben? Van de Venezuelanen die de erfgenamen van de Spanjaarden zijn? Van de Nederlanders? Of van de nakomelingen van de Afrikanen? Net zo vreemd in Zuid-Amerika als Europeanen. Laten we maar zeggen dat het eiland is van wie zich Curaçaoënaar voelt.
  Dan het parasiteren. Parasiteert Nederland op Curaçao of is het misschien eerder lang andersom geweest?

  @ Pikatje: Trinidad en Tobago zijn lid van het Britse Gemenebest en volkrijk en welvarend. Daarom zijn ze nog steeds onafhankelijk. Ze voelen zich Brits, zijn daar trots op, de taal is Engels en Groot Brittannië is de stok achter de deur die Venezuela van avonturen afhoudt.
  Als u naar de geschiedenis kijkt, is net als de ABC eilanden, Spaans bezit geweest en als je op de kaart kijkt dan zie je dat Venezuela als erfgenaam van Spanje met recht kan stellen dat het door vreemde mogendheden bezette Venezuelaanse eilanden zijn. Argentinië claimt de Falklands die op 500 km van Argentinië liggen. Curacao ligt op 75 km van Venezuela en Aruba op 30 km.
  Op de ABC eilanden spreken ze geen Nederlands als dat niet moet en hebben een hekel aan Nederland. Geen goede basis voor een vruchtbare relatie met Nederland. Een onafhankelijk Curaçao zal, anders dan Trinidad en Tobago, vervreemden van Nederland.

  Je wilt hoog opgeleide Curaçaoënaars terug naar Curaçao laten komen. Waarom zouden ze dat willen? Wat hebben ze daar te zoeken? Waarom zouden ze hun mooie banen en mooie inkomens achter zich laten voor een onzeker avontuur? Waarom dat in de steek laten om lieden die dommer zijn dan zij zelf, de politici, de baas over zich laten spelen?

  Er is best wat te maken van Curaçao maar dan moet er wel een grote mentaliteitsverandering komen. Nederland moet niet langer als de grote boze wolf gezien worden maar als een vriend die bereid is te helpen en als de poort naar Europa, het grootste economische blok in de wereld.

  Men moet beseffen dat onafhankelijkheid is als volwassen worden. Dat wil zeggen verantwoordelijkheid voor anderen kunnen dragen en samenwerken met anderen ook als je die niet zo aardig vindt. Zolang zoveel mannen niet eens hun verantwoordelijkheid nemen voor vrouw en kinderen als het te lastig wordt, kan Curaçao niet onafhankelijk worden. Eerst de burgers volwassen, dan pas het land onafhankelijk.

 26. Die onafhankelijkheid leeft echt hoor, hebben jullie dan al die festiviteiten over het hele eiland gemist afgelopen 10/10? Al die blije gezichten zal ik niet snel vergeten, haha.

 27. @pikatje, je kan lang gaan boren en zoeken maar er is geen olie hier.. anders waren ze hier allang geweest!! Denk je niet dat ze dat niet allang hebben onderzocht?

  en ok we halen de hoog opgeleide YDK terug.. wat gaan zij hier precies doen?

 28. @ Philippe Maaskant : We kunnen wel eisen om onafhankelijk te worden, maar je kunt Nederland nooit verplichten ons weer te koloniseren.

  Naast ”eisen” en ”verplichten”, bestaat ook zoiets als verzoeken.
  Per saldo zal Nederland er meer baat bij hebben als Curaçao een bijzondere gemeente wordt ( BEKS), dan dat het eiland een volledig autonome status bereikt.
  C’est le ton, qui fait la musique.

 29. dus onze MP heeft nu ook een BSN in zijn paspoort want hij komt van uit Nederland en is daar geboren.
  Kijk al weer een stukje van de puzzel opgelost wie is nu YDK of niet echte YDK hebben geen BSN

 30. @R Willems.

  wat kan een mens toch een hoop onzin verzinnen en lekker ronddraaien.
  dat u een aanhanger van onafhankelijkheid bent is al bekend maar nu ook nog durven zeggen dat curaçao beter onderwijs heeft en aansluit bij de wereld dankzij het Papiaments?????????? is toch wel heel erg opportunistisch hoor.

  en u gekraai over eiland bezetten voor amerika??????????? even terug naar het referendum wat de koers voor curacao heeft bepaald.
  onafhankelijk, provincie van nederland( zoals de bes) of status aparte.
  de meerderheid( 72%) koos voor staus aparte oftewel de autonomie.

  dat bij een later referendum over de gevoerde onderhandelingen en het resultaat hierover
  48?% nee en 52% ja zei word nu gebruikt om aantegeven dat bijna de helft onafhankelijkheid wil?

  gewoon een referendum houden en dan het resultaat respecteren en niet meer lopen zeuren over alles en nog wat en dan vooral wat nederland wel niet fout doet/deed

 31. @Zorro ” Ik begrijp wat je schrijft, maar niet waarom je het schrijft”
  Zorro, Asjes wil gaan voldoen aan de LGO normen van de EU.
  Dat kost geld en is zinloos. We moeten en willen ons op de regio richten.
  Vandaar even dit stukje.

  @Fernando. Dank zij veel en volhoudende recties op fora als deze en in de pers, is zelfs de PS/MFK regering Schotte ten val gekomen. Die politici snapten het ook niet..de Hakims, Constancias, Wilsoes…toch weg!

  @Titanic. “ls de UPG status de beste optie is om deze band in te vullen dan moeten we die kant op”.
  Dat is nu het punt..daarvoor moeten we deel van Nederland zijn. We kunnen wel eisen om onafhankelijk te worden, maar je kunt Nederland nooit verplichten ons weer te koloniseren. Nederland zal dat nooit doen, vandaar dat het “point of no return” al is bereikt. We worden nooit deel van Nederland meer en krijgen dus nooit meer UPG status. Daarom is LGO ook zinloos en moeten we de eigen regio in!

 32. De eerste aanname van het stuk is al verkeerd, van de vier grote partijen is (was) alleen PS uitdrukkelijk voor onafhankelijkheid, de MFK is hierover verdeeld, Pais vind niet dat dit een vraagstuk is voor de politiek en PAR is tegen onafhankelijkheid.

  De uitslag van de verkiezingen zegt dus in deze niets en dan moeten we terug naar een ander eikpunt en dat is het referendum uit 2005, 4,82 % van de stemmers wilden toen onafhankelijheid.

  Voordelen en nadelen tegenover elkaar zetten is leerzaam, maar om te weten wat het volk wil zal je dat direct aan het volk moeten vragen, dan pas weet je waar je als volk naar toe wilt. Tot nu toe is de enige legitime (door het volk) aangewezen weg die, die we nu bewandelen.

 33. Een goed verhaal van Maaskant. Maar verder gaat het steeds over leningen krijgen en ondersteuning vragen. Kennelijk begrijpt hij ook dat Nederland weinig anders heeft gedaan dan de tekorten hier bijpassen. Van enige voorbereiding op zelfstandigheid, was nooit ter sprake. Curacao is niet in staat zichzelf te bedruipen en voldoende inkomsten te genereren.
  De verschillen tussen rijk en arm blijven gigantisch, gevolg is massale emigratie, waardoor de situatie nog slechter wordt. Voordat over onafhankelijkheid kan worden gesproken, moet er van alles veranderen. Helaas is de regering meer bezig met leuke foto’s in de krant, in plaats van met regeren. Curacao kan niet verder zonder afhankelijk te zijn van geldschieters.

 34. @R.Willems, Dankzij de NIET-Curacaoneaar is er nog wat economische drijvigheid op Curacao en zijn er investeringen.. WAT INVESTEER JIJ IN CURACAO? Tokos zijn van chinezen, horeca van makambas, supermarkten van portugezen, tuinmannen van portugal en haiti, latinos werken in de winkels.. wat doen de ydk precies dan ambtenaar te zijn? (en nooit functioneren dus).

 35. Hans van den Broek, op 13-10-2013 om 12:01 schreef: Dromen over onafhankelijkheid

  Zijn Trinidad (& Tobago) niet lid van de Britse gemenebest, én onafhankelijk ?

  Van wezenlijk belang lijkt mij het NL aandeel in de Curaçaose economie, en de arbeidsmarkt.
  Volledige onafhankelijk kan leiden tot een relatief snelle afbouw van Nederlandse investeringen, en stijging van salarisniveaus voor (extern aangetrokken) personeel in hogere functies.
  Penshonados zullen genegen zijn naar Bonaire te hoppen, nog ruimte zat daar.
  De mogelijkheden tot lenen (op zich al amusant), wegen mogelijk niet op tegen de negatieve financiële effecten van volledige onafhankelijkheid.

  Suriname sterft van de mineralen en olie, Trinidad heeft inkomsten uit gewassen en zit nog op een reserve van minimaal 3/4 miljard barrels. Curaçao, niets.
  Voor dat tijdstip, verstandig om koortsachtig naar gas en/of olie te gaan boren, en voor remigratie van hoog opgeleide YdK in groten getale te zorgen.
  Laatstgenoemde in het bijzonder, kan wel eens een pijnlijk gênante aangelegenheid zijn.

 36. Zodra we de band met Nederland loslaten zullen we het als land heel moeilijk gaan krijgen. Als de UPG status de beste optie is om deze band in te vullen dan moeten we die kant op. Ik hoop dat er een politieke partij is die hier openlijk voor probeert uit te komen en de bevolking goed instrueert wat de voor en nadelen zijn van deze optie en andere opties.
  We zijn gewoon te slecht geinformeerd en worden bestuurd door politici die op de onderbuik gevoelens van mensen in spelen. Hard op de borst kloppen en zeggen dat je Yu di Korsou bent brengt geen brood op de plank. Men moet goed beseffen wat er in Suriname is gebeurd (zie stuk Hans van de Broek).

 37. Curaçao drijft op Eigen zwakke kracht.
  Suriname heeft grondstoffen, zegt Hans v.d. Broek, waarom dan een eeuw lang zo zwaar parasiteren op het Eiland zonder grondstoffen? Indien de Surinaamse grondstoffen, wat ze ook mogen zijn, zoveel economische betekenis hebben, dan was de Curaçaoënaar met het weinig dat het bezit vandaag per inwoner welvarend. Echter door de Surinaamse bezetting, heeft het Eiland té weinig lucht om zich beter te kunnen bedruipen. Daarom behoren figuren als Asjes en vele anderen in Suriname thuis waar voldoende grondstoffen zijn. Zestig jaar geleden, waren dezelfde verhalen van goud, bauxiet, zilver, landbouwproducten om dik te doen evenals armoede aan de orde. Vele Surinamers hadden hier op het eiland zich leren kleden, eten en drinken en hebben veel te danken aan de Curaçaose gastvrijheid die zij hebben misbruikt en misbruiken!
  Naast, dat de politiek, die de onafhankelijkheid van een land bepaalt, zijn er nog vele andere onopvallende doorslaggevende factoren op de vlakte van gevoel, die mee bepalen. Het volk, ongeacht wat de politiek (Wiels) en de tegenpartij denken, heeft zijn eigen natuurlijke maten van beoordelen, wat neerkomt op: “Let op! Niet uit de pan in het vuur.” Het is uiteindelijk dit gevoel, dat bepaalt en beslist! De machtsverhoudingen uit het verleden, de mate van vrijheid en gelijkheid, geven steeds geen voldoende ruimte voor een redelijke “onafhankelijkheid” laat staan het gevoel voor een betere toekomst. Curaçao is niet vrij en ondergaat té veel last van NIET-Curaçaoënaars, alleen wanneer men zich aanpast of uit de weg gaat, dan pas komt er ruimte vrij voor uitzicht op eigen toekomst en dat van het Eiland. Zolang het Eiland de vreemde beheersing niet van zich weet afschudden, blijft het dweilen met de kraan open: een onafhankelijkheid die niets anders is dan een illusie, niet eens een droom! Curaçao zit opgescheept met een zware onnatuurlijke Nederlandse dumping. Het is gelukkig geen Nederlandse Antillen meer waar het Nederlands doorslaggevend is, maar Land Curaçao waar het Papiaments, hoe dan ook, tot zijn recht is gekomen! Dat een volk tenslotte uit goed fatsoen, onafhankelijkheid begeert, is niet voldoende, het moet naar alle redelijke omstandigheden ook kunnen. De naweeën van het verleden en machtsgreep waarin het Eiland thans ligt, belooft voorlopig niet veel. Echter komt tijd, komt raad en dit kan lang duren, even lang als dat het nodig is om vreemde clandestiene heersers af te kunnen schudden en verjagen. Wat de gevolgen ook mogen zijn, in de loop des tijds, immers de tijd slijt alles, zal toch puntje bij paaltje moéten komen. Overhaasting is uitgesloten, immers geduld is een schone zaak!

 38. Curaçao drijft op Eigen zwakke kracht.
  Suriname heeft grondstoffen, zegt Hans v.d. Broek, waarom dan een eeuw lang zo zwaar parasiteren op het Eiland zonder grondstoffen? Indien de Surinaamse grondstoffen, wat ze ook mogen zijn, zoveel economische betekenis hebben, dan was de Curaçaoënaar met het weinig dat het Eiland bezit vandaag per inwoner welvarend. Echter door de Surinaamse bezetting, heeft het Eiland té weinig lucht om zich beter te kunnen bedruipen. Daarom behoren figuren als Asjes en vele anderen in Suriname thuis waar voldoende grondstoffen zijn. Zestig jaar geleden, waren dezelfde verhalen van goud, bauxiet, zilver, landbouwproducten om dik te doen evenals armoede aan de orde. Vele Surinamers hadden hier op het eiland zich leren kleden, eten en drinken en hebben alles te danken aan de Curaçaose gastvrijheid die zij misbruikten en misbruiken!
  Naast, dat de politiek, die de onafhankelijkheid van een land bepaalt, zijn er nog vele andere onopvallende doorslaggevende factoren op de vlakte van gevoel, die mee bepalen. Het volk, ongeacht wat de politiek (Wiels) en de tegenpartij denken, heeft zijn eigen natuurlijke maten van beoordelen, wat neerkomt op: “Let op! Niet uit de pan in het vuur.” Het is uiteindelijk dit gevoel, dat beslist! De machtsverhoudingen uit het verleden, de mate van vrijheid en gelijkheid, geven steeds geen voldoende ruimte voor een “onafhankelijkheid” laat staan het gevoel voor een betere toekomst. Curaçao is niet vrij en ondergaat té veel last van NIET-Curaçaoënaars, alleen wanneer men zich aanpast of uit de weg gaat, dan past komt er ruimte vrij voor uitzicht op eigen toekomst en dat van het Eiland. Zolang het Eiland de vreemde beheersing niet van zich afschudt, blijft het dweilen met de kraan open: een onafhankelijkheid die niets anders is dan een illusie, niet eens een droom! Curaçao zit opgescheept met een zware onnatuurlijke Nederlandse dumping. Het is gelukkig geen Nederlandse Antillen meer, waar het Nederlands doorslaggevend is, maar Land Curaçao waar het Papiaments, hoe dan ook, tot zijn recht is gekomen! Dat een volk tenslotte uit goed fatsoen, onafhankelijkheid begeert, is niet voldoende, het moet naar alle redelijke omstandigheden ook moeten kunnen. De naweeën van het verleden en machtsgreep waarin het Eiland thans ligt, belooft voorlopig niet veel. Echter komt tijd komt raad en dit kan lang duren, even lang als dat het nodig is om vreemde clandestiene heersers af te kunnen schudden en verjagen. Wat de gevolgen ook mogen zijn, in de loop des tijds, immers de tijd slijt alles, zal toch puntje bij paaltje moéten komen. Overhaasting is uitgesloten, immers geduld is een schone zaak!

 39. Een hele goede analyse!
  Net als de reactie van Hans van den Broek overigens.

 40. Reactie V/D Broek ;
  Dat Curacao nooit onafhankelijk zal worden , dat weet wel de hoog op geleiden.
  Nou ben ik dat niet ,maar ik weet wel dat Nederland dat nooit zal laten gebeuren ,
  niemand wil een paradijs kwijt raken . Ik vind het aan alle kanten dom dat nederland
  en de Curacaoenaren elkaar niet kunnen vinden . Als wij problemen met nederland hebben ,dan beginnen onze (Curacaoenaren) , maar andersom als Nederland over onafhankelijkheid praat , dan hebben ze het altijd over drugs Bouterse enz enz.
  Amsterdam is Willemstad en andersom ook .De drugs in Nederland weet de hele wereld
  hoe het reild en zeild, maar als het om de drugs criminelen gaat ,dan is het altijd de…….
  Ik begrijp u analise wel het is duidelijk ,maar het voorkomen van die ellende lijkt mij verstandiger dan elkaar afmaken . Ik heb al eens gezegd dat wat Nederland niet kan hebben ,hij dan zal vernietigen. Ik heb het dan over feiten . Nederlands Indie- Suriname-
  zuid Afrika en nu de Nederlanse Antillen .Ik bergijp ook dat Amerika graag wil dat Nederland daar wil blijven ,maar dat zijn smoesjes .De vraag luid ; als wij met z’n allen zulke bijna perfecte annalises kunnen maken,waarom kunnen we het dan niet voorkomen ? Omdat het in het belang is van Amerika Nederland bij te staan in geval van wat dan ook .Zo een klein eilandje die zoveel ellende veroorzaakt en nog nederland nog Amerika kunnen ons niet helpen ,u heeft zelf net aangegeven wat de efcten zullen zijn als er iemand opstaat en wat zegd in ons voordeel , weet u wat ,die gaat snel dood .
  Hadden we maar een Wilders op Curacao want ik ben pro Wilders ,want hij neemt het op tegen dat onzichtbare wat veel mensen niet zien .Toch zijn er Hollanders tegen hem. leg eens uit . Ik ben een Curacaoenaar maar ik snap gewoon wat Wilders zegd ,ook al heeft hij het soms over mij zelf .Maar dat maakt de man ,eerlijk zijn er opkomen voor je rechten.
  Maar zodra wij dat doen ,worden we de kop ingedrukt . De waarheid is dat de hele wereld achter Amerika aan gaat ,maar als je het niet wil doen ,dan zeg je ook makkelijk ; Nee !! ik doe het niet!!!! . Waar om wil je het behouden als er niets aan verdien . Dat ene telefoon waar je het over heb is een recht reekse telefoon naar Amerika en de avond klok weet u wel .Dus 140 duizend vluchtelingen naar nederland ,en het land blijf achter voor de Nederlanders want wij kunnen ons tegen de zogenaamde criminelen waar u het over had, niet beschermen . Wie zijn nou die criminelen ,die zijn er al waren er al en zijn er nog .
  De taak is nu om het op te ruimen ,maar zoals u weet elke keer als er eentje tegen is gaat hij dood en daar is Nederland rustig over .Aan de andere kant staan wij hier elke jaar Bevrijdingsdag te vieren of te herdenken ,met de slogan ;onze kinderen mogen dit nooit vergeten .Maar wij mogen ons nooit tegen onderdrukking verzetten ,dan krijgen we weer een naam bij .

 41. ik maak me geen zorgen over het onderstaande van wat Maaskant hier over heeft geschreven.
  ons paspoort was altijd al tweederangs nu krijgen we de gelijke rechten.

  Zo is ook de paspoortwet (Rijkswet) onlangs aangepast. Het burgerservicenummer (BSN, voorheen SOFI-nummer) komt ook op de NL paspoorten van Nederlanders in het buitenland. Ik heb zo het vermoeden dat iedereen die ooit in Nederland is ingeschreven geweest (of gevangen heeft gezeten) ook op Curaçao het dus in zijn paspoort krijgt. Omdat in NL veel geautomatiseerde systemen zijn gekoppeld, is dat heel fijn is voor de controles op Schiphol en de uitwisseling van fiscale en juridische gegevens. Het net sluit zich stilletjes.

  Het net sluit zich stilletjes, uitwisseling van gegevens haalt de fouten eruit, zoals dubbele AOV-AOW, onderstand en uitkeringen.
  Ons land moet langzamerhand aan toe zijn voordat we onafhankelijk worden, hoeveel landskinderen zeggen dat ze geen inkomen hebben en onderstand krijgen terwijl er in Nederland nog potjes zijn.

 42. Eén telefoontje is genoeg zeiden ze laatst. Dat telefoontje gaat er ook komen.
  Mag dat weer niet?

 43. Beste Ph. Maaskant,

  Een heel mooi, doorwrocht stuk. Ik vrees alleen dat de gemiddelde politicus van dit mooie land niet zal begrijpen waarover u het heeft, laat staan ernaar handelt. En dat zijn toch degenen die de beslissingen moeten nemen.

 44. @ Philippe Maaskant. Ik begrijp wat je schrijft, maar niet waarom je het schrijft. Het is bijvoorbeeld gelijk aan het maken van een lijst van de vele “ondeugden” van Jasjes (jou wel bekend) en dan zeggen, dat hij heel goed minister-president kan zijn. Mij ontgaat in ieder geval elke logica hoe van harte ik Curacao ook haar onafhankelijkheid gun, maar ik kan geen enkel punt naar voren brengen dat het haalbaar maakt laat staan een zegen voor het volk zal zijn.

 45. Een goede analyse. Blijkbaar is een ieder er tot nu toe stil van.

 46. Het is vervelend voor nationalistisch ingestelde types en maffia-criminelen, maar Curaçao zal nooit een onafhankelijk land kunnen zijn. Wie een blik op de kaart werpt ziet dat de ABC eilanden, evenals Trinidad, gewoon Venezuelaanse eilanden zijn. Verdwijnt Nederland uit die regio dan zal Venezuela zijn invloedssfeer zodanig uitbreiden dat er van werkelijke onafhankelijkheid geen sprake zal zijn. Daarnaast zullen criminele typen hun kans zien en hun macht zodanig gebruiken dat zij in feite de werkelijke machthebbers zullen zijn en Curaçao gaan gebruiken voor hun criminele doeleinden. Van de VS hoeft men daarom ook geen steun te verwachten, die willen liever dat Nederland daar present blijft.

  Voor het mogelijke scenario voor een onafhankelijk Curaçao, zie Suriname. De macht is daar in handen van drugssmokkelaar, moordenaar en wapenhandelaar Desi Bouterse. Een klaarstaande troonpretendent, Ronny Brunswijk, was zijn tegenstander in een burgeroorlog en is eveneens veroordeeld voor wapensmokkel, maar heeft in ruil voor steun aan Bouterse goudconcessies gekregen die hem samen met zijn andere activiteiten schatrijk hebben gemaakt. Op politieke bijeenkomsten strooit hij letterlijk met briefjes van honderd Surinaamse dollars, feitelijk gestolen van het volk.
  Geleidelijk aan wordt het land aan de ene kant overstroomd door Braziliaanse goudzoekers en aan de andere kant door Chinezen, steeds meer Chinezen, die de dingen doen die Surinamers zelf blijkbaar niet kunnen. Populair was altijd de kreet dat Nederland Suriname heeft leeggeroofd, feitelijk wordt Suriname nu pas leeggeroofd. Door Goudexploitatie bedrijven, door individuele goudzoekers, door de Chinezen, door de eigen landskinderen die door corruptie en nepotisme duizenden hectares grond in handen krijgen en daar schatrijk mee worden.

  Suriname heeft grondstoffen, Curaçao heeft niets dan elke dag mooi weer. Aruba verdiend daar zijn geld mee, dus op Curaçao kan dat ook, maar door wie? Wordt de gewone Curaçaoënaar daar beter van of zal het geld in de zakken van enkelen terecht komen?

  Op Curaçao wil men zoveel mogelijk onafhankelijkheid, maar ook zoveel mogelijk voordelen van de band met Nederland, lees de band met de Europese Unie. Dat gaat niet, daar trapt Nederland niet in. Antillianen in Nederland strijden met de Marokkanen om de titel van meest ongewenste landgenoten. Tegelijkertijd zijn de Caraibische eilanden voor elke regering een hoofdpijndossier.
  Als gemenebest betekent onafhankelijkheid met alle voordelen van de huidige relatie, vergeet het maar. Curaçaoënaars schelden Nederlanders uit voor makamba’s, zien ze liever gaan dan komen, willen geen Nederlands spreken en er is steeds gelazer met de politiek. Waarom zou Nederland dan nog een band met een onafhankelijk Curaçao willen hebben? Ondenkbaar!

  Dromen over onafhankelijkheid is een illusie. Laat men eerst maar eens beginnen orde op zaken te stellen zodat Nederland er niet steeds aan te pas moet komen om problemen op te lossen. Iedereen weet wat er mis is op Curaçao, doe er eens wat aan! Bovendien wie heeft er belang bij onafhankelijkheid? Alleen maar de Nederlandhaters, de politici die zichzelf al rijk zien worden, de criminelen die de politici in hun zak hebben en geen tegenspel meer krijgen, de omringende landen die Curaçao als een makkelijke prooi zien. De gewone Curaçaoënaar heeft er geen enkel belang bij. Nu heeft men niets te vertellen en als Curaçao onafhankelijk is nog steeds niet. Wel zal het leven onaangenamer worden. Meer onrecht minder veiligheid minder inkomen en opgesloten op een klein eilandje want Nederland bestaat niet meer voor een onafhankelijk Curaçao. Met een Curaçaos paspoort is men gewoon tourist, of ongewenste vreemdeling in Nederland en de rest van Europa als men er te lang blijft.

  Als men onafhankelijkheid wil, prima, vaarwel! Maar er is geen weg terug, bedenk dat wel. Als iemand er anders over denkt dan hoor ik dat graag!

 47. Curacao kan niet onafhankelijk worden .want we produceren niks,zelfs suriname heeft het moeilijk tegenwoordig.we kunnen beter goed zijn met nederland.anders kunnen we niet meer heen om te kunnen overleven.als curacao beter was gaan we niet naar nederland voor een beter leven.tenminste in nederland hebben we een baan.mensen die niet wernen een uitkering en een huis.wat hebben we in cur?alleen onzekerheid.geen politiek die iets te bieden heeft.alleen bedriegers.als de een iets doe ,zorgen we dat die oprot.inplaats van vooruit krabben we achteruit.dus niks van onafhankelijkheid.