• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zak met geldCURAÇAO – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft hard uitgehaald naar berichtgeving over Ersilia ‘Zus’ de Lannooy. Afgelopen week lekte uit dat zij drie ton per jaar opstrijkt. Ze ontvangt deze vergoeding in de rol van adviseur risk & compliance.

De CBCS neemt in een verklaring afstand van de berichtgeving. “De Bank acht het zeer afkeurenswaardig dat de recentelijk in werking getreden Privacywet op zo’n flagrante wijze is geschonden”. Bankdirecteur Emsley Tromp is volgens de Centrale Bank niet over de schreef gegaan bij de benoeming van zijn nicht, iets wat in de berichtgeving wel gesteld wordt.

Goedkeuring
Bij een jaarsalaris boven de 250.000 gulden moet er vooraf goedkeuring van de Raad van Commissarissen (RvC) gegeven worden. Volgens de bank was dat het geval, omdat De Lannooy op 1 december 2010 in dienst kwam en haar indiensttreding al voorzien was in de begroting over 2010. Die begroting was volgens de CBCS al goedgekeurd.

Geen RvC
Maar al zou dat niet zo geweest zijn, zo betoogt de bank, dan nog was de benoeming van De Lannooy in de haak. “Met het verdwijnen van de voormalige Bank van de Nederlandse Antillen per 10-10-’10 waren immers alle voormalige commissarissen afgetreden, en de landen Curaçao en Sint Maarten hadden […] niet tijdig commissarissen voor de nieuwe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten benoemd. Ten tijde van de indienstneming van betrokken medewerker, en ook nog geruime tijd daarna, bestond er derhalve eenvoudigweg geen Raad van Commissarissen aan wie voorafgaande goedkeuring kon worden gevraagd. Die omstandigheid kon uiteraard het normaal functioneren van de Bank niet beletten.”

Loonlijst
Het is voor het eerst dat duidelijk wordt dat De Lannooy op de loonlijst staat van CBCS. Daarover is al vaker gespeculeerd, maar een heldere conclusie is in deze niet getrokken.

42 reacties op “Jaarlijks 3 ton voor ‘Zus’, CBCS boos om ‘privacyschending’”

 1. @Juny, op 15-10-2013 om 15:45
  Wel Juny ik geloof dat je mij niet goed begrepen hebt. Op de eerste plaats heb ik geen aanmerkingen gemaakt over de sollicitatieprocedure voor de onderhavige functie. En ten tweede heb ik slechts betoogd, dat de overheidssalarissen voor een ontwikkelingsland nog al aan de hoge kant zijn. Daar doet acht cent de liter benzine in Venezuela en gratis onderwijs in Dubai niets aan af.

 2. @Luc. Janssens, We zitten niet in de USA maar op Curacao! In Dubai zijn de scholen gratis.. maar hier niet.. in Venezuela kost een liter benzine 8 cent en hier niet! dus maak wel goede vergelijkingen! Wat is een gemiddeld salaris hier en wat is minimaal salaris en ga dat vergelijken! Trouwens is er een open sollicatie procedure hiervoor gehouden?

 3. Laat ik dit voorop stellen: Het gaat mij niet om mevrouw Ersilia de Lannooy. Zij heeft al genoeg onterechte verwijten te slikken gekregen. Toch wil ik een paar zaken te berde brengen: ANG 25.000, – per maand is een knap salaris. Daarvoor zou je jezelf in een gootmacht als de VS. niet hoeven te schamen.
  Er wordt verwezen naar Nederland en er worden begrippen gebruikt zoals “Balkenende norm”, en “marktconform”. Deze begrippen zijn echter niet op Curaçao van toepassing. Curaçao dat zich graag presenteert als een autonoom land, is op de eerst plaats een ontwikkelingsland. Maak de salarissen van het overheidspersoneel dan ook ontwikkelingslandconform.

 4. En niet te vergeten, de (ongeschoolde) medewerkers in de staf van Tayer Social te Santa Martha.Die schijnen ook zo’n 90.000 gulden per jaar te verdienen, als het niet meer is.
  De baas van Tayer Social overschrijdt dat bedrag sowieso heb ik gehoord.

 5. @Gio, daar zijn we ook zeer benieuwd naar.
  Curacao moet nu direct alles salarissen van die hoge pieten m/v bekend maken.
  De belastingbetaler heeft het recht om te weten waar zijn geld blijft en waarom er nooit genoeg geld er is en waarom ze moeten inleveren.
  Zelfs in Nederland zijn de salarissen van de hoge pieten niet geheim.

 6. Ach ja, dit is Curacao, voor alles heb je hier een vriendje nodig, zo simpel is het. En heb je die vriendjes niet, dan moet je ze kopen.

  Ik zeg voor alles, en ik meen voor alles, niets gaat hier op een fatsoenlijke manier!

  Get used to it!

 7. Hoeveel verdiend die Tromp dan niet als zijn adviseurtje al 3 ton opstrijkt?

 8. @humpry, Hoezo zou ze wachtgeld moeten pakken? ze is allang geen minister meer.. land nederlandse antillen hadden miljarden aan schulden en zij was minister van financien.. wat heeft ze gedaan hiertegen? Niet tegen de wet betekent ook niet alles want de politici zijn sluw om alles net er omheen te doen omdat vaak de wetten er niet zijn.. maar iedereen weet dat je bv je broer zonder opleiding geen minister kan maken met een salaris van 100.000.. mag wel van de wet maar is niet done!

 9. @Humphrey Koeiman, moet jij ook snel gaan eisen man. Pak wat je pakken kan, het volk betaalt zodat jullie als koningen op Curacao kunnen leven.
  Ben toevallig universitair geschoold, maar heb wel een geweten. Dat is precies wat typetjes als jullie missen, geweten!
  Als je een brood onder tien hongerige personen moet verdelen, houd je ook de helft voor jezelf?

 10. @ Humphrey Koeiman : ga eerst een rekensom maken.

  De top van de hoogste overheidsschaal, maal een factor 1.30 , komt uit op ongeveer 240K.

  Voor Nederland geldt het mechanisme dat hoge beloningen het gevolg zijn van een beperkt aanbod binnen de grenzen, in een Europese markt.
  In enkele gevallen leidt dat tot een salariëring, ruim boven de Balkenende norm.

  Voor sommige functies is dat natuurlijk volslagen kul, zo ontzettend moeilijk is het besturen van een nutsbedrijf of zorginstelling niet, en deze personen gaan/kunnen echt niet de grens over om elders een “marktconform” salaris op te strijken in een positie op gelijk niveau.
  In de banksector wél, waarvan legio voorbeelden, een echte topper schuift voor vele miljoenen in een zetel bij Citibank in de US (Onno Ruding, verdiende op z’n 70e nog Naf 450.000).
  Een persoon met aantoonbare kwaliteiten/opleiding verdient in de bankwereld elders (bv in NL) moeiteloos 240K ANG in Euros.

  Voor een gelijk levensniveau, kan 300K ANG gezien worden als het equivalent van de Balkende norm.
  Dat in ‘n kleinere markt, de spoeling dunner is, is een realiteit die mensen op Curaçao zullen moeten accepteren (voor goede bestuurders).

 11. @ Het gaat om een rol als adviseur risk & compliance bij De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, en ook goed gekeurd door de de Raad van Commissarissen (RvC).
  Daarnaast was zij in het Kabinet Ys, Minister van Financiën en naar mijn mening goed werk heeft verricht naar eer en geweten voor alle vijf eilanden. Zus is een vrouw van visie, en missie. Balkenende norm is in Euro’s niet in guldens, als je dat berekend in guldens voor haar adviserende rol val het nog erg mee, ga eerst een rekenen som maken. Haar benoeming is legaal, en er is niets tegen de Wet gebeurd @ John. Beter een benoeming bij het Centrale Bank , dan thuis wachtgeld ontvangen @ John. Het is geen belasting vrije salaris @ John.

 12. Rita. Betaalt ze met die 300.000 ANG ook haar kosten van levensonderhoud en promotie (tot dr.) in NL?

  Bel haar op en vraag het. Van de onderstand zal het niet kunnen. Het verbaast je kennelijk, dat er YdK zijn als Zus, die een leven met betaald werk hebben gehad en zelfs sparen om daarna te kunnen studeren. Foei, Rita. Trouwens er zijn legio managers van overheids-NV’s, die met een lagere opleiding even veel betaald krijgen om over politici maar niet te spreken zoals Schotte, Scoop-Constansia, Jamaloodin e.a. We weten niet eens of Zus iets dergelijks heeft gedaan als Jasjes en Tasjes en sommigen leggen haar al op het hakblok.

 13. @ Jos. Zorro, mevrouw Delanooy, alias Zus is door de PAR benoemd.

  Waarom herhaal je mijn woorden als een papegaai met een totaal verkeerde conclusie? Jardim is net zo weinig of beter helemaal niet verbonden met de onafhankelijke partij van Sulvaran als Zus met de PAR en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen als Steven Martina, Betrian etc. Alleen Hodge was als vakminister (slapend) lid van de PAR. Vakministers worden benoemd doorgaans uit de niet politiek ge-engageerde vijver met deskundigen. Heb je nog iets :-)?

 14. @Zorro, mevrouw Delanooy, alias Zus is door de PAR benoemd.
  Mevr. Delanooy behoort bij de PAR.
  Dit is dus het een bewijs dat de PAR een pot nat is.

  En nu jij. 🙂

 15. Zo Zo,dan is curacao helemaal niet arm.kan die mevr niet een hand op haar hart zetten en de minder bedienden wat geven van haar salaris?hoe kan ze rustig slapen terwijl velen in armoe leven daar?gezinnen die het moeilijk hebben om rond te komen.maar ja dat is politiek daar ikke ik en de rest stikken maar.

 16. Betaalt ze met die 300.000 ANG ook haar kosten van levensonderhoud en promotie (tot dr.) in NL?

 17. @koeiman

  Een directeur ( niet eigenaar) van een bedrijf met 15(0.000) medewerkers verdient ook minder dan die van een bedrijf met 1600(0.000) medewerkers. De verantwoordelijkheid van die laatste is ook een stuk groter.

 18. @ Humphrey Koeiman. Als dat inderdaad zo is

  Niet dus.

 19. @ Humphrey : Er is een Balkenende norm, die geldt voor iedereen in het Koninkrijk.

  Pardon ?

 20. en de grap is hoeveel van die grappenmakers verdienen hetzelfde? mislukte muziekleraar atalita vangt ook veel geld.. en weet ik nog wie die er voor veel geld zitten..

 21. @Humphrey Koeiman. Balkenende-norm geldt een voor een LAND waar miljoenen mensen die belasting betalen en niet voor een eiland waar nog geen 50.000 mensen belasting betalen.

 22. Dan heb ik er al minder moeite mee. Hier is iedereen wel een familie/vriend van familie. Als ze als meest gekwalificeerde voor een niet op maat gemaakte functie uit de bus komt.. bai pe.
  Ik vind 300k persoonlijk wel heel erg veel, zie het haar niet in het bedrijfsleven pakken.. en dat is natuurlijk wel waartegen het gespiegeld moet worden.

  @johan. Opleidings niveau zegt niets over functioneren, maar is het meest meetbare wat we hebben. Advocaat wordt je niet zonder rechten te hebben gestudeerd.. ook al heb je jarenlange ervaring en weet je hoe je artikelen moet opzoeken.

  Imho: het begint bij opleiding.

 23. @Humphrey Koeiman. Balkenende-norm geldt voor miljoenen mensen die belasting betalen en niet voor een eiland waar nog geen 50.000 mensen belasting betalen.
  Ga straks ook niet bij Nederland aankloppen voor meer geld als je voor zo’n salaris bent.

 24. Er is een Balkenende norm, die geld voor iedereen in het Koninkrijk. Daarnaast is er een Privacy Wet die geld ook voor een ieder in het Koninkrijk. Als dat inderdaad zo is gun ik haar dat….gezien haar hoge opleiding.

 25. @cureye, economie, maar op een ego manier. Hoe verrijkt ze zichzelf.
  Ik vind dat de Curaçaose overheid mensen te vaak overwaardeert met een te hoge salaris als ze een universitaire opleiding hebben genoten. Alsof je dan oer definitie goed in je werk bent…

 26. @ cureye. Weet iemand wat het opleidings niveau van Zus is?

  Een paar jaar geleden nog een universitaire studie op financieel gebied voortgezet en afgerond. Veel te hoog om op politiek niveau voor Curacao te kunnen werken.

 27. @ Sander. dus we kunnen ook niet meer PAR stemmen.

  Zus is altijd lid van de PNP geweest en gebleven ook toen ze door de PAR als vakminister werd gevraagd.

 28. Het is en blijft een grote pot nat op Curacrim en er word wederom weer om de hetebrij heen gedraaid en zogenaamd om opheldering gevraagt door onze wereldwonders politici.
  EN DE POLITICI LOSERS,BLIJVEN HUN EIGEN ZAKKEN VULLEN EN DIE VAN HUN FAMILIE’S.

 29. Weet iemand wat het opleidings niveau van Zus is?

 30. In plaats van stampei te maken over het schenden van privacy dient men zich af te vragen of de 300.000 aan salaris besteed echt de juiste investering was met het geld van de bevolking.
  Natuurlijk horen zij die de salarissen betalen te weten hoeveel en waarvoor.
  Het wordt tijd dat alle salarissen, pensioen regelingen, medische verzekeringen en andere emolumenten opgehoest met geld van de gemeenschap openbaar worden.

 31. Wiels noemde deze mensen niet voor niets, black jetset.

 32. @Sander, ze een nicht van Wiels maar Wiels moest niets van haar hebben!
  Wiels bekritiseerde haar dag in dag uit, zo ook Tromp, de directeur van de centrale bank.

  Nu Coffie nog die de baas over het gebied, groot Santa Martha speelde…

 33. Sander, niks stemmen ! Gewoon vertrekken van dit door maffioso geregeerde eiland.
  Ik heb bijna alle stempels binnen , en dan mag ik bij Gods gratie vertrekken. Voor de rest hier….. lood om oud ijzer. Er zal niets veranderen !

 34. f25,000 per maand; ongelooflijk. Gobiernu no tin sen!

 35. Emsley ta ladron. Zus ta ladron..

 36. LADRON !!!!

 37. icht moet nicht zijn…..

 38. ik heb begrepen dat ze een icht is van Tromp.
  dus lijkt me duidelijk een gevalletje corruptie!!!
  dus we kunnen ook niet meer PAR stemmen.
  wat nog wel???

 39. Dat wordt leuk, in de rol van adviseur risk & compliance moest ze er voor zorgen dat alle risico’s die de centrale bank liep goed in beeld waren en werden gerapporteerd. Ze moet dus een goed overzicht hebben gehad van al die risico’s. Hopelijk was ze ook gekwalificeerd genoeg…?

  De Compliance houdt in dat de bank zich aan alle regels houdt, nationaal en internationaal..
  Als haar eigen anstelling al in strijd is met die regels..Daar moet ze dus iets van hebben gemeld. Aangestelden buiten de regels! Slechte Compliance.

  Het salaris is niet marktconform kan ik zeggen, maar op Curacao zijn alle ambtenarensalarissen ver boven de markt, dus dat zijn we gewend, zoals we het ook normaal vonden dat Asjes zich als Statenlid (kassa!) ook nog liet benoemen tot sectordirecteur (kassa!) zonder er ooit te willen gaan werken.

  Nadat ze goed voor zichzelf en hun riante politieke pensioenen hebben gezorgd, gaan ze tranentrekkend de wijken in om het “volk” veel te beloven, maar pas nadat de bejaarden nog even kaal geplukt zijn voor de ziektekosten.

  Mag ik een teiltje?

 40. Zolang dit ‘land’ zich alleen nog druk kan maken over de integriteit van bestuurders in werkelijk ALLE bestuurslagen hoeven we helemaal niet te gaan praten over het beleid.

  In iedere normaal functionerende democratie debatteert men over het beleid, de maatregelen, de juistheid daarvan etc. Daar zullen we op Curacao voorlopig nog niet aan toekomen, denk ook niet dat we dat ooit gaan meemaken.

 41. Dat is de enige reden geweest mbt privacy regelgeving.. niets met beter voor de financiele wereld maar enkel alleen om elkaar leuke dure baantjes te geven en indien iemand dat openbaar maakt dan zal die worden gestraft. Anders hadden we ook niet geweten dat Jamaloodin en Hakim miljoenenschulden hebben bij de Belastingdienst.

  Publieke functies dienen juist transparant te zijn en salarissen dienen openbaar te zijn!

 42. Ik ben ook boos om mijn ‘privacyschending’, voelde na het lezen van het bericht alsof ik wederom van achter genomen ben door de notabelen van Curacao