• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

PillenCURAÇAO – Apothekers zijn ontevreden over het nieuwe Geneesmiddelen Vergoeding Systeem (GVS). Versgeperst.com ging langs bij een apotheker. “Het is niet normaal. We gaan drastisch achteruit. Ons gemiddelde is niet negen gulden!” 

Vorige week zaterdag is het GVS ingevoerd. Een systeem waarbij de klant een gemiddeld bedrag over een bepaald medicijn krijgt vergoed. Veel apothekers zijn het niet eens met dit nieuwe systeem. “Voor bijvoorbeeld een medicijn waarvan de gemiddelde prijs dertien gulden is, krijgen we nu maar negen gulden. Dat is lang niet genoeg en een verkeerd bedrag. Veel mensen moeten daardoor geld bijbetalen voor hun medicijnen, dat is niet normaal”, vertelt de apotheker gefrustreerd.

Belofte
Aan de apothekers is gevraagd om alle gemiddelde prijzen van de medicijnen door te geven aan het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV). Het bedrag zou vervolgens door het GVS worden vergoed. Maar de apotheker vindt dat dit niet goed is gegaan. “Het BZV beloofde ons het gemiddelde bedrag te geven voor medicijnen. Van die belofte kwam niets terecht. Ze besloten gewoon om minder te geven”, vertelt ze bezorgd. “Ze moeten het logisch doen. Ze vroegen ons om cijfers en die hebben wij gegeven. Die cijfers zijn niet uit onze duim gezogen.”

Rechter
De Vereniging van Apotheek-Eigenaren (VAE) stapt naar de rechter om te bespreken of er op een andere manier kosten bespaard kunnen worden. De apotheker vindt dit een goed initiatief. “Ik vind dat ze om de tafel moeten zitten en bemiddelen. Ik hoop dat we hierdoor een hoger bedrag vergoed krijgen.”

www.versgeperst.com