GevangenisCURAÇAO – N.S.J.P.A. en E.M.P.A., beiden achttien jaar en geboren in de Dominicaanse Republiek, zijn vandaag door het Gerecht veroordeeld tot anderhalf jaar jeugddetentie. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De jongens beroofden twee vrouwen en gebruikten daarbij vuurwapens en geweld.

De poging tot de overval vond plaats op 23 april 2013 in Punda ter hoogte van het Gomezplein. De twee jongens probeerden schoudertassen en portemonnees van twee vrouwen af te pakken. De mannen maakten gebruik van bedreiging met twee, op vuurwapens lijkende, objecten.

Brutale overval
De tieners hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan een ernstig misdrijf. Bovendien brengen brutale overvallen als deze gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving teweeg. De jongens hebben volgens Justitie laten blijken geen enkel respect te hebben voor de eigendommen, lichamelijke integriteit en gevoelens van anderen.

Gevangenis
De officier van Justitie eiste 24 maanden jeugddetentie. Het Gerecht veroordeelde hen echter tot anderhalf jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook moeten beide jongens toezicht van de reclassering krijgen. In het geval van N.S.J.P.A. vindt de rechter dat hij in de speciale afdeling van FOBA moet worden opgesloten als er in de gevangenis geen geschikte plaats is voor hem. In het geval van E.M.P.A. oordeelde de rechter dat hij, bij het ontbreken van een geschikte plaats voor jeugdigen, moet worden opgesloten in Blok 4 van de gevangenis. De rechter vindt dit nodig in verband met de kinderlijke persoonlijkheid en de kinderlijke karaktertrekken van de beide tieners.

10 reacties op “Dominicaanse jongens veroordeeld tot jeugddetentie voor gewapende overval”

 1. Armen en benen afkappen en in zee gooien

 2. Rico, in Nederland zijn zij allemaal Nederlanders, als het een Duitser was zou men zijn geboorteland noemen. Maar Nederlanders zijn allemaal hetzelfde. Die Dominicanen blijven Dominicanen van karakter, zo ook de vrouwen die het eiland vergiftigen

 3. @ Rico : Waarom de afkomst van de jongeren erbij? Als in NL men de afkomst erbij zet dan is het meteen racisme etc.

  Verschil is dat een ydK in Nederland, afkomstig is van Nederlands grondgebied.
  Dat geldt niet voor een Dominicaan op Curaçao.
  (voorbeeld : grooming-engerd Frank R., woonachtig in Brabant, en Belg)

  Hogere straffen kan ik begrijpen, maar deze mogen/kunnen niet afhankelijk zijn van de status van een slachtoffer.
  Als het slachtoffer een bejaarde ydK zou zijn, die beroofd wordt van een paar gulden in z’n portemonnee, behoort de strafmaat identiek te zijn.

 4. Waarom de afkomst van de jongeren erbij? Als in NL men de afkomst erbij zet dan is het meteen racisme etc… gelijke monniken gelijke kappen!

 5. Pukkie heeft gelijk: heropvoeden, reclasseren en onderwijs is het juiste recept bij dit soort pubers. De proeftijd daarentegen had wat mij betreft wel langer gemogen (10 jaar?) als dreigende bezem achter de deur om op het rechte pad te blijven.

 6. Natuurlijk Ridge, je hebt helemaal gelijk. In vijf jaar leren ze in de gevangenis het vak van overvaller veel beter, dan in anderhalf jaar.

 7. Na strafuitzitting gelijk naar land van herkomst verbanen

 8. Toen ze de atrako pleegden waren ze ook niet zo kinderlijk.
  Gewoon berechten volgens het volwassenen strafrecht en veeeeeel langer opsluiten dit soort criminelen.
  Dit zijn nu juist de boeven die Curaçao een slechte naam bezorgen, er voor zorgen dat de toeristen niet meer komen en er veel leegstand is in Punda.
  Ik zou zeggen na de straf een enkele reis Dominicaanse Republiek!!

 9. Daar gaan we dan 18 jaar en dominicaan.
  waarom anderhalf jaar ? Gaan ze straks naar huis met een snoep zakje.
  Weet wel dat als je zoiets doet tegen toeristen dan mag het wel minimum 5 jaar zijn .
  Je speelt niet met onze brood winning ,en dat mogen ze best voelen. ieder kind leert het snelst als hij/zij jong is ,dus nu ook . zwaar aan pakken dat zullen ze nooit vergeten .

 10. En na de straf. enkeltje naar santo domingo