• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Geld dollarCURAÇAO – De prijzen van basislevensmiddelen op Bonaire zijn respectievelijk 10 en 13 procent hoger dan op Curaçao en Aruba. Dat blijkt uit onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau SEO uitvoerde in opdracht van het Bestuurscollege van Bonaire. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

SEO adviseert als tijdelijke oplossing voor de hoge prijzen van levensmiddelen om de prijzen te reguleren zodat consumenten op korte termijn goedkoper uit zijn. Op de langere termijn moet er mededingingsbeleid komen op het eiland.

Vergelijkend prijzenonderzoek
SEO constateert in een vergelijkend prijzenonderzoek dat producten als koffie, rijst, suiker en olie gemiddeld 10 tot 13 procent duurder zijn dan vergelijkbare producten op de buureilanden. In totaal is tweederde van de onderzochte producten op Bonaire duurder dan op Curaçao. Verse producten als groenten en vis zijn niet onderzocht omdat dit geen homogene producten zijn.

Andere kosten
Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat het prijsverschil tussen de eilanden niet verklaarbaar is door transportkosten en belastingen die geheven worden om spullen van Curaçao naar Bonaire te vervoeren. SEO vermoedt dat het verschil zit in andere kosten, zoals een verschil in lonen, grondprijzen en andere belastingen. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan. Ook speelt het mogelijk een rol dat er sinds kort op Bonaire een dominante speler is, ondernemer Gerard van den Tweel, die zo’n 60 procent van de markt in handen heeft waardoor er weinig sprake is van concurrentie.

Concurrentie
Bonaire zou twee trajecten moeten starten om meer controle te krijgen over de consumentenprijzen zegt Koert van Buiren, onderzoeker bij SEO. Voor de korte termijn is effectieve prijsregulering een manier om prijsverlaging te stimuleren. Op de langere termijn zou Bonaire een mededingingsbeleid moeten ontwikkelen om de prijzen en concurrentie te kunnen controleren.

Eindprijs reguleren
Van Buiren: “Op korte termijn kan prijsregulering helpen om de prijzen te verlagen. Wij adviseren om de eindprijs voor de gebruiker te reguleren. Daarbij heeft de ondernemer volop ruimte om zelf een eigen prijsstrategie te bepalen en wordt hij geprikkeld om zo goedkoop mogelijk in te kopen.” Hoeveel lager de prijzen zouden kunnen worden, kan Van Buiren niet zeggen omdat hierbij veel factoren meespelen. Het starten met dit soort prijsregulering kan snel, omdat er al wetgeving is die hiervoor mogelijkheden biedt. Van Buiren: “Het Bestuurscollege bekijkt nu hoe ze dit gaan aanpakken.”

Ineffectief
De manier van prijsregulering op Curaçao en Aruba werkt niet effectief zegt Van Buiren, die deze methode voor Bonaire afraadt. Daar wordt de maximumprijs bepaalt op basis van de inkoopfacturen van de ondernemers, die daarop een vaste marge mogen berekenen. “Dan maakt het niet uit voor welke prijs je iets inkoopt, omdat die vaste marge er is.” Bonaire voerde in het verleden ook soortgelijk beleid, maar heeft dit al eerder afgeschaft omdat bleek dat dit niet werkt.

Zelfregulering
Het Bestuurscollege kan er ook voor kiezen om een alternatieve oplossing te zoeken waarbij er zelfregulering plaatsvindt. Daarbij maken ondernemers, het Openbaar Lichaam en de consumentenorganisaties op vrijwillige basis afspraken, aldus Van Buiren. “Prijsregulering lost immers het onderliggende probleem niet op van gebrek aan concurrentie. Hiervoor moet echt een mededingingsbeleid komen, maar dat heeft wat meer tijd nodig.”

8 reacties op “Prijzen Bonaire hoger dan buurlanden”

 1. @Banana republic, out of curiousity.. who actually is making lots of money with these currency exchanges?

 2. Al vele jaren bestaat er een prijsverschil van 10-13 procent tussen Curacao en Bonaire. Het onderzoek zou nuttig zijn geweest als er een duidelijke reden voor werd opgegeven. Alleen de constatering heeft niemand iets aan.

 3. We moeten leren nee zeggen .
  En dit had hij ook gezegd tegen de curacaose volk .
  Als ik hem zeg dan hoop ik dat de rest weet wie ik bedoel.
  Er bestaat geen conqurentie ,staat gelijk aan comunistish,
  op zo’n klein eiland . En waar Nederlanders( Hollanders voet aan wal zetten
  kan je dit soort inkomsten bronnen niet omlopen .maar eerlijk is eerlijk de ene betaalt meer dan de ander , maar belasting moet betaald worden .

 4. … and now they find out. It happened before the dutch guilder turned into the euro, but nobody wanted to listen to the comments made by the “Local” people. So a one guilder soft drink now costs a dollar!! That is way and even though the government had their campaign running with which store was providing the true and correct price, months later the prices were changed anyway. So Curacao watch out when your politicians are seeking to change the Antillean Guilder into Dollars We all get the shaft!!!!

 5. In andere woorden.. op Bonaire importen is kwa transport goedkoper dan naar Curacao dat een natuurlijke haven heeft en dus van Curacao naar Bonaire dient te worden verscheept.. Dat haal ik uit het verhaal..

 6. Misschien even naar Venezuela kijken hoe prijsregulering uitpakt??

 7. Ik vind het ongelooflijk dat een (profesioneel) buro concludeert dat juist de belangrijkste factor in de hoge prijzen van Bonaire, de extra en hoge vrachtkosten voor containers tussen Curacao en Bonaire waarover ook nog eens 8% gerekend wordt, geen oorzaak is van het probleem. Lonen wel, maar grondprijzen? andere belastingen? Laat me niet lachen. Dit rapport kan zo in de prullebak.

 8. Invoering van de Dollar was ook niet een slim idee..