Alex RosariaCURAÇAO – Er moet een nieuwe manier komen voor het meten van welvaart en het tot stand komen van begrotingen. Dat vindt Alex Rosaria van PAIS. “Begrotingen moeten gebaseerd worden op beleid en visie in plaats van op cijfers”. Hij wil hiervoor de Human Development Index (HDI) gebruiken.

Rosaria stelt dat beleidsmakers zich moeten focussen op de sociale kant van ontwikkeling en niet alleen op de financiële kant. Hij zet zich daarom in voor het introduceren van de HDI. Dit meetinstrument is ontwikkeld door de United Nations Development Programma (UNDP), het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. De HDI meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting. De index weergeeft daarmee het onderwijspeil, het gezondsheidniveau en het inkomen in een land.

Niet toereikend
Rosaria noemt het huidige systeem niet toereikend en niet inzichtelijk genoeg. Hij stelt dat zowel het maken van nieuw beleid als het evalueren van bestaand beleid op basis van de indexdoelstellingen van HDI moet gebeuren. Ook de landsbegroting moet op deze index worden gebaseerd.

3 reacties op “Rosaria wil nieuw meetinstrument voor landsbegroting”

  1. Meteen ook kwaliteit van bestuur gaan meten dan?

  2. Use both…

  3. Heel verstandige taal van Rosaria, al zal de begroting er dan heel anders uit gaan zien.
    De ranking van Curacao heb ik niet kunnen vinden , wel plannen om er aan te beginnen in 2010, samen met St.Maarten. Nooit meer iets van gehoord. Nederland staat op de vierde plaats in de wereldranglijst.