• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

SinterklaasCURAÇAO – Er komt een openbare hoorzitting over de Sinterklaasintocht in Amsterdam. De bezwaren zijn gericht op het aspect Zwarte Piet, dat volgens een steeds groter wordende groep Nederlanders een racistisch element binnen het Sinterklaastfeest is.

Het is voor het eerst dat de gemeente Amsterdam bezwaarschriften tegen de intocht heeft binnengekregen. De van Curaçao afkomstige activist en kunstenaar Quinsy Gario nam daartoe het initiatief. Hij plaatste zijn bezwaarschrift online en riep sympathisanten op om hetzelfde te doen. Dit heeft geleid tot ruim twintig bezwaren.

Zwarte Piet
Bij het aspect Zwarte Piet worden al jaren vraagtekens gezet en het is dan ook een jaarlijks terugkomende discussie binnen het Koninkrijk. Gario begon in 2011 het kunstproject ‘Zwarte Piet is Racisme’. Toen hij tijdens de sinterklaasintocht van dat jaar werd gearresteerd tijdens zijn stille protest (het dragen van een t-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’) werd het onderwerp een landelijk debat. De discussie bracht bij zowel voor- als tegenstanders emotionele reacties teweeg. In december 2012 stopte hij het kunstproject. Hij is echter niet van plan te stoppen met zijn strijd voor een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet.

Sinterklaasdebat 2013
Donderdag maakte Gario bekend dat de gestuurde bezwaarschriften hebben geleid tot een openbare hoorzitting. Uit de reacties op social media blijkt dat een grote groep niet gecharmeerd is van Gario’s initiatief. Het Sinterklaasdebat 2013 lijkt hiermee definitief te zijn geopend.

Informatie
De openbare hoorzitting vindt plaats op 17 oktober om 11.30 uur in het stadhuis van Amsterdam. De Sinterklaasintocht staat vooralsnog gepland voor 17 november.

52 reacties op “Hoorzitting over vergunning Amsterdamse intocht Sint”

 1. vraag aan iemand van curacao en die kan je minimal 1 uitleg over het ontstaan van sinterklaas geven terwjil de gemidelde blanke nederlander en niet 1 kan.
  ga eens naar curacao tijdens sinterklaas leer je ook nog eens wat feesten is en hoe je met elkaar om hoort te gaan.
  de neger zoen is al verdwenen straks sinterklaas(zwartepiet) en dan mischien de jodenkoek.
  waar gaan we naar toe?
  laat iedereen in ziijn haar waarde je leeft samen op deze wereld respecteer iemand zoals die is geef elkaar de ruimte en reageer niet overall op.
  Nederland is het enige land die het niet heeft over nederlander van buitenlandse afkomst.
  politiek kom eens uit je glazen kast en kijk eens hoe er echt geleeft wordt in Nederland.

 2. Als ze sinterklaas gaan afschaffen, breek dan ook meteen de molens af en ruil de kaas om voor shoarma.
  Sinterklaas viering is de vreugde voor NEDERLANDSE kinderen en een heus begrip in dit land waarmee de regerings kas goed wordt aangedikt.
  Vergeet niet beste ministers dat jullie heel wat geld mislopen wanneer sinterklaas viering niet meer is.

  lang leve sinterklaas en zijn ZWARTE PIK ZWARTE pieten die zwart zijn geworden door de SCHOORSTENEN !!!!!!! Is schoorsteenvegen dan ook racisme?

 3. @Peter van dungen, er zijn ook twee maten.. makamba wil naar curacao gaan om te wonen en dient aan allemaal regels te doen.. andersom geen probleem..
  makamba bv berooft een bank op curacao en hij zal worden gedeporteerd naar NL.. is het andersom dan blijft de ydk gewoon in een hotel (gevangenis) in Nederland en oh ja mocht de bosman wet te komen dan zou het deporteren ineens racistisch zijn..

 4. J.Bauer, op 09-10-2013 om 09:23 schreef: meeste donkere kinderen in NL hebben geen hardwerkende ouders

  U krijgt de roe, en stevig.

 5. @ Henk. De kinderen moeten juist weten dat de cadeautjes niet door een oude vreemde witte man zijn gekocht maar door de hardwerkende ouders zelf! PUNT.

  Daar komen ze op een bepaalde leeftijd wel achter, wanneer ze dat psychologisch aankunnen en tot die tijd is het voor hun een fantastische illusie. De rest van je reactie is te belachelijk en dom om serieus op te reageren. Gelukkig bevind ik me in goed gezelschap van een overgrote meerderheid.

 6. @Henk, meeste donkere kinderen in NL hebben geen hardwerkende ouders… als ze mazzel hebben 1 (want Pa is altijd met de noorderzon vertrokken) en vaak krijgt mam gewoon een uitkering.. dus van de belastingcenten van de hardwerkende witte bevolking betaald men dus de cadeaus!

 7. @ Peter van Dungen. Kennelijk meten wij met twee maten.

  Klopt, met de Nederlandse en Curacaose wet. Er wordt in principe niets afgepakt of je moet het wel erg bont maken. Met het toegestane aantal decibellen heb je nog oordopjes nodig dus het valt allemaal reuze mee. Als je niet naar gezagsdragers luistert om het met een onsje minder te doen, ben je zelf schuldig aan de gevolgen. Het is bekend, dat allochtonen in Nederland de wet beter kennen dan alle Nederlanders bij elkaar, maar gebruik die kennis dan ook wanneer het je niet uitkomt.

 8. @ Peter van Dungen. Quinsy Cario mag ook volgens de wet actie voeren. Maar zijn mond wordt gesnoerd.

  Volgens mij komt er veel meer uit zijn mond dan iedere Europese Nederlander lief is en dan nog de aandacht die hij in de media krijgt. Bij P&W is het zeker komkommertijd, dat ze dit sujet in een uitzending halen. Het zou zomaar kunnen zijn, dat ze hem de kans hebben willen geven om zichzelf voor gans Nederland belachelijk te maken en daarin is hij met flying colours geslaagd. Van zijn mond snoeren is derhalve geen enkele sprake, integendeel zelfs. Laat hij eens wat presteren zonder Sociale Zaken.

 9. @VITO, zo is dat. Ik heb een ontzettende hekel aan meelopers. Dhr. Gario is een held.
  Hij zegt het zoals het is, punt. VITO trouwens ook.
  Ouders werken zich uit de naad om cadeautjes te kopen om vervolgens aan hun kinderen te moeten vertellen dat een oude witte man ze gekocht heeft. Dit is recht praten wat krom is. Te gek voor woorden en kan niet meer in deze tijd. De kinderen moeten juist weten dat de cadeautjes niet door een oude vreemde witte man zijn gekocht maar door de hardwerkende ouders zelf! PUNT.

  @Zorro, als jij dit racistische feest adoreert dan mag jij de rol van Piet overnemen, schoensmeer heb je sowieso niet nodig. Makkelijk toch?
  Heb jij geen eigen waarde als VITO en Gario? Zit het minderwaardigheidscomplex zo diep vastgeroest in jou ingebakken?

 10. Waar zou die negatieve lading bij het woord neger of het
  woord zwart toch vandaan komen (iets zwart inzien, zwarte bladzijde, de zwarte piet toegespeeld krijgen enz.)? Sommige mensen schijnen maar niet te begrijpen dat als ene zwarte piet of kees zich als een boeman moet voordoen tijdens wat als een kinderfeest moet worden beschouwd dit bij die kinderen tot een trauma kan leiden waar ze zelfs op latere leeftijd last van kunnen hebben. Laat die roe toch weg en er is niks aan de hand. Trouwens diezelfde mensen die koste wat het kost toch een boeman erbij willen zijn waarschijnlijk ook van mening dat de politionele acties van destijds geen oorlog was bedoeld om gewoon door te kunnen gaan met een illegale bezetting maar alleen bedoeld was om iets te doen aan liefdadigheid of om wilde volkeren beschaving bij te brengen. Wat die tradities betreft, iets wat duidelijk getuigt van bekrompenheid hou je niet ongewijzigd in stand of wel soms?

 11. Wat een geleuter allemaal.
  Vito haalt er zelfs zijn frustraties bij uit zijn arme jeugd.
  Nou Vito, wij in NL hadden ook niet allemaal van die dure cadeautjes.
  get over it!!!
  Er zijn in NL nog steeds mensen die geen cadeautjes kunnen kopen…
  maar moeten de andere mensen daar voor gestraft worden???
  het is triest dat hij daar nu nog een probleem mee heeft….

 12. @Zorro “Dat mag dan zo zijn, maar als er wetten zijn die andermans minimale woongenot beschermen moet iedereen daarop een beroep kunnen doen en die wetten zijn echt niet onredelijk of overdreven stren”

  Quinsy Cario mag ook volgens de wet actie voeren. Maar zijn mond wordt gesnoerd en geacht terug te keren naar land van herkomst. Geen haan die daarna kraait, maar zodra ik de bal terug kaatst dan staan wij Nederlanders op ons achterste poten. Kennelijk meten wij met twee maten.

  En over dat hele hofie gebeuren. Het is wel merkwaardig dat decennia lang niemand daar last van heeft totdat er toevallig een Nederlander een paar straten verderop komt wonen. Dan is de tolerantie ineens verdwenen. Granted, hij is niet zijn muziek en dit had waarschijnlijk nooit zo ver gekomen als de Limburgse kabrieten daar feest zouden vieren. Ieder zijn ding. Maar laat dat een allochtoon in Nederland zijn die iets van de Nederlander afpakt ook al staat hij in zijn recht, dan in het land te klein. Geenstijll, Pownews, Stormfront maken daar gehakt van.

 13. Driekoningen moet dan ook afgeschaft worden. Vito, de sinterklaasconference van Toon Hermans kent iedereen.

 14. @ VITO Zwarte Piet moet in ere hersteld worden. Er moet dus gestopt worden van zwarte piet een ‘neger-persiflage’ te maken, want zijn zwartheid komt van het roet. Dus: Zwarte Pieten zijn blanke mensen met een paar zwarte vegen opgeschminkt en ZONDER dikke rode lippen en kroeshaar (want dat krijg je niet van een schoorsteen). Ik voorspel dat bij navolging van mijn advies, er een nieuwe neger op zal staan die zegt gediscrimineerd te worden omdat hij niet mee kan spelen als zwarte piet omdat zijn huidskleur zich er niet toe leent; immers, de zwarte strepen vallen bij hem/haar niet op! Dat veel negers in een slachtofferrol willen zitten, omdat ze dat van verantwoordelijkheid ontheft, valt kennelijk weinigen op. Joden zijn niet zulke zeikers… Overigens, voor een eerlijke beeldvorming: Nederland heeft slechts 5% aan de slavenhandel bijgedragen en de WIC is van meet af aan verliesgevend geweest. Het wrange van de negerhandel is dus dat het werkelijk NERGENS goed voor was, zelfs niet voor de blanke portemonnee en al helemaal niet voor landen die opgescheept zitten met grote groepen Afro-afstammelingen, want ze veroorzaken in alle landen gelijksoortige problemen, of je nu in Colombia, Nicaragua, San Salvador, De Verenigde Staten, Nederland of Duitsland kijkt, de problemen zijn dezelfde: velen van hen kunnen het nog steeds niet aan dat ze voor zichzelf moeten zorgen en hun eigen leven moeten maken. Een slavenhouding, na al die jaren. Nou zou je nog van Westerse landen met rede kunnen zeggen: “de blanken kunnen het nog steeds niet aan dat ze Afro afstammelingen als volwaardige mensen dienen te beschouwen”. Echter, die vlieger gaat in Latijns Amerika niet op; daar is het racisme naar Afro’s vrijwel nihil (meer gericht op Indigenos). Bovendien zijn de problemen van Subsaharale Afrikanen in hun eigen continent exact dezelfde, ook in Ethiopië, wat nooit gekoloniseerd is geweest. DE grote tragedie van Subsaharaal Afrika is niet hun slavernij verleden (die hebben Indonesiërs en Indiërs ook recentelijk ervaren, doch ze gaan er heel anders mee om) maar hun gebrek aan geschiedenis. Het is een ontworteld volk geworden toen ze met de beschaving in aanraking kwam en is daar nooit helemaal van hersteld, tot op de huidige dag. Dat geldt dus niet in Azië: Aziaten konden teruggrijpen op EIGEN geraffineerde hoogwaardige cultuur. Dat de frustratie van veel Subsaharale Afrikanen de slavernij is, is omdat ze de waarheid niet onder ogen willen zien. Het is de hoogste tijd voor hun eerste grote beschaving. Aan de slag dus! Zie dan de Joden en trek lering, mijn negervrienden! Wil je niet van de Joden leren, dan ken ik nog een andere, zij het zeer harde leermeester: de ‘Brabo-neger’. Maar ach, die arme jongen wordt in de Surinaamse gemeenschap als een NSB-er gezien. Het is ook nooit goed…

 15. @Vito, dus ook maar kerst afschaffen en viering van verjaardagen want tja dan krijgen die andere kindjes ook duurdere cadeaus!

 16. Santa Claus mag wel oppassen, zet dwergen aan het werk laat rendieren zijn slee trekken.
  jammer dat er zoveel ophef is, nu kunnen mensen op ons eiland niet meer leuk door de straten rijden en als zwarte piet hun geld verdienen in december.
  maar goed om als zwarte piet bekend te staan, is ook niet leuk.
  wij weten wel beter, we noemen ook alle makamba ook geen slavenhouders of nazaten ervan en sinterklaas ook geen turk.

 17. Hallo Quincy Gario doe jou ding maak je niet druk met geen van die achterlijke kritiek van anderen. Ga gewoon door met je actie. Er moet een hele transformatie komen eer men erin gaat geloven. Wat is er mis mee de sinterklaas die oude witteman die cadeautjes uitdeelt aan die lieve en stoute kindjes die ook recht hebben op een geschenk. Of die ouders met een dilema achter laat die door armoede geen cadeau kan kopen voor die kinderen. Ik ben opgegroeit met een trauma over dit feest. Mijn ouders waren niet rijk en ik kreeg ieder jaar cadeautjes van ons lieve buurman en buurvrouw. Thuis kregen wij van die kleine Chineseblikjes-autootjes die aan het einde van de sinterklaasdag overal in vlarden lagen op het terrein, allemaal gesloopt. Op school kwamen die kinderen allemaal met zulke dure cadeau’s opdagen wat ze van die goede oude man hebben gehad wij niet. De kinderen op Curacao zullen het geweldig vinden om leuke cadeautjes te krijgen wat ze normaal nooit krijgen. Dat gun ik ze ook als het maar van die goede oude man komt zoals het vroeger werd gevierd zonder zwartepieten/knechten. Trouwens is sinterklaas geen traditionele Nederlandsefeest hij is overgewaait uit Spanje of Turkeije. Zelfs in Canada is het sinterklaasfeest afgeschaafd wegens zijn racistischetintje. Kinderen worden opgevoed met trauma’s over de zwartepieten.Gario gewoon doorgaan met je actie. Sukses.

 18. Robert, op 08-10-2013 om 13:31 schreef: Waneer gaat Quinsy cario eens WERKEN voor zijn geld.

  Is hij op dit moment niet full-time aan het zwartepieten ?

  (zijn racistische kaartspelen eigenlijk wel maatschappelijk acceptabel ?)

 19. @pikatje..

  40 pieten, een Sint.. geloof dat 80/20 wel voldaan is niet? soms wel meer pieten dan dat..
  Laat dit kinderfeest met rust.. er zijn belangenrijkere dingen om op te lossen.. zoals, Waneer gaat Quinsy cario eens WERKEN voor zijn geld.

 20. Philippe Maaskant, op 08-10-2013 om 11:43 schreef: Quinsy Gario zette bij Pauw en Witteman Curacao voor joker.

  Waarom betrekt u Curaçao bij alles ?
  Spreekt daaruit geen gevoel van inferioriteit.

  Naar mijn mening, moet er voor Pieten een 80/20-wet komen.
  Zoals iedereen weet : White men can’t Pete.

 21. Die jongen moet gewoon een baan krijgen.. die doet de hele dag niets.. kom lekker werken in de haven van Rotterdam.. dan piep je wel anders Gensley!

 22. Quinsy Gario zette bij Pauw en Witteman Curacao voor joker.

 23. Abraham Mossel, op 07-10-2013 om 19:11 schreef: als er een feest is waar meer dan twee duizend mensen op af komen.

  Misschien wil meneer Cario graag Sinterklaas helemaal voor zichzelf hebben ?

  (als overtuigd stouterd, ben ik tot op heden bang van Sinterklaas)

 24. @ Peter van Dungen. Feestjes op de zaterdagavond in een hofie is een CURACAOS gebeuren georganiseerd door CURACAOESE mensen op CURACAO.

  Dat mag dan zo zijn, maar als er wetten zijn die andermans minimale woongenot beschermen moet iedereen daarop een beroep kunnen doen en die wetten zijn echt niet onredelijk of overdreven streng. Er wordt zo veel onder de noemer van Curacaos gebeuren of Curacaose cultuur gerangschikt, maar dat is nog geen vrijbrief volgens de wet.

 25. Kunnen Sinterklaas en Zwarte Piet misschien nog wat schoolboeken meenemen voor alle lieve kinderen op Curacao, want ze zijn echt lief geweest en willen ook graag hun best doen op school, maar zonder boeken gaat het niet zo goed.
  Dank U Sint en Piet en of U nu zwart bent of wit, dat kan ons echt niet schelen, als U maar niet vergeet om onze boeken mee te nemen.

 26. jammer dat hij niet de gelegenheid heeft aangrepen om de Bosman wet in het daglicht te zetten.
  het nederlandse volk had dan kunnen horen hoe onrechtvaardig het is voor ons land.
  ik heb de uitzending van P&W gezien, hij is duidelijk een kind van ons land zwaaien met regels maar het niet hebben over de plichten.
  dat hij bang is voor om uit gezet te worden , is hoogst waarschijnlijk waar immers ik heb begrepen dat hij studiefinanciering krijgt maar niet voldoet aan de eisen .

 27. @ GVC. Vrijheid van meningsuiting moet kunnen toch?

  Wie zegt van niet?

 28. @ Rosa. En al die slimme mensen met hun uitspraken als ga terug naar je land quincy en andere domme uitspraken die voeden dit soort gedrag alleen maar.

  Dat is juist het slimste advies om op Curacao zijn acties te ondernemen. Hier is de komende maanden voor hem het paradijs: 1. hier is ook het Sinterklaasfeest met zwarte Pieten; 2. de aanhang is hier vooral percentagegewijs veel groter dan in Nederland. Zijn gedrag zal absoluut daardoor niet gevoed worden. Ik heb hem gisterenavond bij P&W gezien en ik vind het een meelijwekkend figuur, die het zwarte garen niet heeft uitgevonden. Hij heeft kennelijk niets beters te doen en werken zal niet zijn hobby zijn.

 29. @Obervator

  Feestjes op de zaterdagavond in een hofie is een CURACAOS gebeuren georganiseerd door CURACAOESE mensen op CURACAO. Als het de Nederlanders niet bevalt, die vervolgens een rechtszaak spannen tegen de organisatoren ivm geluidsoverlast, kunnen zijn ook terugkeren naar hun rijtjeswoning in het oh zo geweldige Nederland waar enig vorm van geluid als last wordt ervaren.

 30. Dit bericht is natuurlijk koren op de molen voor de Nederlandse klagers, die hier dagelijks ieder bericht gebruiken, om hun frustraties te uiten. Laten we nou niet te veel tijd hier aan besteden. Deze man staat in zijn recht en doet precies wat anderen doen. Hetzij protesteren tegen schaliegas, hetzij tegen een nieuwbouw winkelpand die gele bakstenen gebruikt. Tegelijkertijd nodig ik alle Nederlanders uit, om de intocht van Sinterklaas op de Brionplein bij te wonen. De meeste (zo niet allemaal) organiseren hun eigen intocht elders op het eiland, om maar te voorkomen dat hun kinderen mengen met de inboorlingen. Dit geldt ook voor de Yu ki Korsou blanku, die hun intocht houden op jachtclub.

  Dus voordat we een man gaan beklagen, omdat hij zijn mening wilt uiten (hoe absurd dan ook), laten we ook handen in eigen boezem steken en ons voegen bij de intocht op Brionplein.

 31. Vrijheid van meningsuiting moet kunnen toch?

 32. Nu Ga(Y)rio, is door de mand gevalen net zoals velen politici door de mand valen,hij protesteerd eigenlijk door en voor zijn moeder die ooit eens met zwarte piet werd vergeleken.Ga(Y)rio doet zijn Curaçaose afkomst eer aan door te gaan zwaaien met regeltjes, onder andere dat er een speciale verguning moet aangevraagt worden als er een feest is waar meer dan twee duizend mensen op af komen en die waren nog nooit afgegeven in A.Dam,nou geen probleem denk ik zo.Ga(Y)rio zou beter actie kunnen ondernemen tegen de vergunning uitgaven van de GAY parade op CurÇrim,en zich aansluiten bij de club van Mario,zeg die namen klinken bijna het zelfde.Ga(Y)rio ik zou zeggen,laat het kinderfeest met rust,of kom hier het sinterklaasfeest verstieren,dat is zelfs Helmin Wiels niet gelukt.IK hoop dat alle kinderen zowel op Curaçao als in Nederland een fijne sinterklaasfeest mogen hebben en veel cadeautje’s krijgen van Sint en Piet,dat is trouwens goed voor de economie en dat hebben wij hard nodig in deze benarde tijden!.Niet voor iedereen trouwens,dat kunnen wij elke dag lezen in de kranten.

 33. Zucht…….

 34. Sinterklaas is een NEDERLANDS feest dat de NEDERLANDERS vieren in NEDERLAND. Als het de 20 klagers niet bevalt kunnen ze nog altijd terugkeren naar hun land van herkomst (waar discriminatie vaak in de wetten is vastgelegd) en daar gevrijwaard zijn van het in hun ogen discriminatoir NEDERLANDS feest. Bijkomend voordeel is dat ze dan ongehinderd hun minderwaardigheidscomplex kunnen uitleven.

 35. Waarom wordt hier uberhaubt aandacht aan besteed… quincy is gewoon een achterlijke domme neger met een minderwaardigheidscomplex. Zegt hier een trotse negerin! Hij moet zijn micheal jackson complex lekker voor zichzelf houden en niet andere daar de dupe van laten worden. Het is een verdomme kinderfeest, blijf daar met je poten van af. En al die slimme mensen met hun uitspraken als ga terug naar je land quincy en andere domme uitspraken die voeden dit soort gedrag alleen maar. Waar gaat dit toch heen..boodschap voor quincy meneer nog: Misschien moet je je ook gaan inzetten voor blanke vla NITWIT!

 36. Is dit echt het aller grootste probleem dat meneer Gario en zijn twintig volgelingen in Nederland kunnen verzinnen? Zielig, hoor.

 37. Het was te verwachten, dat dit/hij weer de kop zou opsteken. Heb als “vreemdeling” een beetje respect voor de Nederlandse cultuur en ga anders terug naar waar je vandaan komt en maak daar je punt. Vier natuurlijk het Sinterklaasfeest niet.

 38. Quinsy Cario???? ik zie net dat de oproeirkraaier bij Pouw & witteman op tv ff luister wat de lul verhaal hij heeft te vertelen.

 39. Mooi. Een hoorzitting. 20 Steunbetuigingen. Quinsy Gario moet hier een heel goed gevoel aan overhouden. Hij mag gewoon zeggen wat hij wil en T-shirts dragen met alle denkbare anti Sinterklaasteksten. Als je daar namelijk tegenin gaat en een blik politie op hem af stuurt, voelt hij zich gesterkt in zijn slavernij-rol. Van een kunstwerk van enig belang, gemaakt door deze man heb ik nog niet gehoord, maar wellicht is deze hoorzitting een proeve van zijn kunst. Gelukkig voor hem kunnen kleine kinderen ook nog niet lezen en schrijven, anders zou het commentaar uit die hoek niet mals zijn. Kortom : de kunstenaar Quinsy Gario, is net zo’n illusie als Sint Nicolaas en Zwarte Piet.

 40. de sinterklaasviering is een feest voor kinderen en zelf voor volwassen mensen.
  voor de kinderen maakt het niet veel uit wat voor kleur iemand heeft. ze kijken namelijk naar het pak wat de persoon aan heeft.
  Wijlen Ronald ,A. Casseres heeft als gezaghebber in 1983 ook een sinterklaas laten komen en die was van Afrikaanse orgine het viel de kinderen niet op

  dus niks nieuws onder de zon

 41. Een Antilliaanse kunstemaker die wsl geen poot aan de grond kreeg op deze rots en vervolgens subsidiegeil vertrok naar NL. Maar wel dat oeverloze gezeik over de slavernij meenemen. Tjonge jonge, wat een gedoe om zo’n figuur. Typisch nederlands om er naar te luisteren ook. Die sporen ook niet.
  Get over it man! Het is maar een feestje……

 42. Wordt iedereen hier nu niet doodziek van? Een paar gefrusteerde mensen, die het plezier van honderdduizenden kleine kinderen willen verpesten!
  Men moet die chip eens van de schouder halen! Mag de Seu parade nog wel doorgaan? Volgens mij komt er straks ook nog wel eens iemand op het idee, dat dit met de slaventijd te maken heeft en dat dit discriminatie is.
  Als de personen, die Zwarte Piet “spelen” het zelf niet als discriminatie ervaren, waarom zou een toeschouwer, die er niet bij hoeft te zijn, dit dan wel doen.
  Neem een paar pepernoten, zet je schoen en misschien doet Zwarte Piet er nog wel iets in.

 43. heeft die Quinsy Gario geen echte baan waar hij zijn aandacht of frustraties aan kan uitleven. Laat een traditie een traditie blijven zonder er racistische motieven aan te willen vastkleven. Die zijn er niet en waren er evenmin. Zoek anders een psychiater op voor hulp en vier het feest thuis niet. That’s all.

 44. Als je je aan sinterklaas en zwartepieten ergert gewoon niet naar de intocht gaan en de televisie op een ander kanaal zetten.

  Kinderen en ouderen donker en blank hier op Curaçao vonden het vorig jaar weer geweldig gezien de grote opkomst, ennne niks geen protesten.

 45. Nou zeg.. krijgt Piet gewoon de zwarte piet toe gespeelt 🙂

  Wat een onzin zeg – ik vind het discrimineerend dat ik op Curacao Makamba genoemd word.. mag ik daar ook even protest over indienen.. 20 man die het voor alle kinderen even willen verzieken.. echt zielig hoor.” Emancipate yourself from mental slavery ” zei een hele slimme man ooit.. moet deze artiest ook een proberen

 46. Weer dat geleuter over Sinterklaas laat Quinsy Gairo lekken zijn familie hier bezoeken in de eerste week van December. Wat is er mis met Sinterklaas, de beste man voldoet aan de 80-20 regel met zijn 99op1 bedrijf. De zwarte pieten zijn blanken die zwart van de schoorsteen zijn, zo niet dan zijn het vrolijke creolen die hard werken in de kinder- en bejaarden zorg!
  Hebben die tegenstemmers en bezwaarschift schijver nou werkelijk niet beters te doen.

 47. Wat weeeeeeeeeer een vermoeiend gezeur allemaal!

 48. Quinsy Cario moet op passen dat hij eerdaags niet een echt pak billekoek krijgt van een witte piet.

 49. @pikatje, ander compromis is.. als het je niet bevalt ga lekker wonen in een land waar ze het niet vieren!

 50. Het seizoen is weer begonnen. “Zwarte Piet wie kent hem niet”..
  Bedienden, zeker bedienden van een “Goed Heilig Man” als Sinterklaas mogen niet zwart zijn. In de film “The Butler” was er ook een afro-american in de rol van bediende, schande! In alle voorstellingen zouden alleen maar chinezen, blanken, arabieren, eskimos of papoeas als bediende (of als boef) mogen optreden. Waarom hebben die er geen probleem mee?

 51. Heb al een agendapunt voor het Sinterklaasdebat: De blanke Nederlanders mogen ongestoord hun Sinterklaasfeest vieren maar zonder de omstreden Zwarte Piet en de zwarte Nederlanders wordt verboden Sinterklaas te vieren met of zonder Zwarte Piet.
  Everybody happy ?

 52. Een mogelijk compromis is een zwarte sint en witte piet.