• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

greentown thumb aangepastCURAÇAO – Fundashon Greentown en leiders van de vakbonden PWFC en Apri kwamen zaterdag bijeen in Souax om te debatteren over het lot van raffinaderij Isla na 2019. Terwijl de vakbonden en GreenTown nog steeds ‘agree to disagree’, zien ze beide het nut van het debat in. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Sentro di Bario Souax heeft het debat georganiseerd om bewoners de kans te geven om zich te laten informeren over een upgrading van de Isla of een ‘groene stad’ op de plek van de raffinaderij. Cornelio Bouis, vakbondsleider van Apri: “Het parlement heeft gekozen voor upgrading, daarom is het belangrijk om het volk te vertellen want onze plannen zijn voor een schonere raffinaderij.” Oprichter van GreenTown, Andres Casimiri, ziet liever dat mensen geïnspireerd worden om thuis te debatteren over een toekomst zonder de Isla.

Werkgelegenheid
GreenTown vice-president Sinuhe Oomen wil mensen laten inzien dat GreenTown een goed alternatief is dat werkgelegenheid creëert. “Het is logisch dat mensen zich zorgen maken over hun baan als de Isla sluit en wij kunnen die zorg sussen.” Oomen vindt het merkwaardig dat de vakbonden duidelijk ‘pro-isla’ zijn, terwijl zij zich volgens hem bezig moeten houden met behoud van arbeid, ‘of dit nou bij de Isla is of bij GreenTown.’

Werkloosheid
Angelo Meyer, vakbondsleider van PWFC, zegt dat ongeveer 10.000 mensen zonder werk komen te zitten als de raffinaderij sluit. “Tel daar ook hun familie bij op.” Hij staat open voor het idee van een groene stad, “maar niet op de plek van de Isla.”

Opinie
Op de bijeenkomst kwamen amper honderd mensen af. Casimiri noemt de opkomst teleurstellend. “Het is belangrijk dat men hier naartoe komt en een opinie vormt gebaseerd om de juiste informatie en niet alleen op emotie.” Binnenkort wordt het debat overgedaan in het buurtcentrum in Boca Sami.

Leonie Leidel-Schenk in gesprek met de vakbondleiders en vertegenwoordigers van Curaçao

9 reacties op “Vakbonden en Greentown in debat over raffinaderij Isla”

 1. Iedereen gaat er aan voorbij dat de ISLA in 2019,er niet meer is!,dood dus!.ik geef 1 tegen 19.

 2. Jaja, werkgelegeheid is 5 gulden per uur max. Terwijl een hotelkamer rond de 250 per dag kost.

 3. Klachten kan iedereen doen.
  Toen dat de Vakbond hebben gehoor dat Raffinaderij PDVSA gaat in Curacao bevestigen .
  Waarom hebben de Vakbond niet van tevoren aan tafel gezeten met de Overheid om de Technische Scholen alweer te laten functioneren maar onder de Capaciteiten van Operationele van Raffinaderij PDVSA net als Shell
  Als een steun pilaar voor een fundering voor de Overheid en de Bevolking .
  En dat was zeker goede ontwikkeling processen voor de Economie .
  Want nu is Raffinaderij PDVSA verplicht om met de Arbeidskracht van Venezuela te werken, want de lokale Arbeidskracht van Curacao hebben de Capaciteiten van de Operationele van Raffinaderij PDVSA niet .
  Curacao moet volgens mijn accepteren dat alle Raffinaderij van Petrolie op deze Wereld .
  Hebben hun eigen Capaciteiten van Operationele

 4. Het is onbegrijpelijk dat er steeds voorbij wordt gegaan aan het feit dat ISLA zeer milieu vervuilend is om maar te zwijgen over schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Men is maar steeds weer bereid om te vertellen dat het milieu en volksgezondheid kan wachten. ‘We gaan het verbeteren’!! Maar ondertussen……
  Milieu en volksgezondheid is helemaal geen issue. Erg triest.
  Te weinig mensen zijn bereid om uit hun comfort zone te treden. En zodoende om door middel van innovatie een het eiland te voorzien van een andere ontwikkeling. Ik zal het wel makkelijk praten hebben vanuit Nederland maar wat ik geleerd is dat als je niets durft komt er ook geen verandering.

 5. Wat heeft de familie Oomen tot nu toe gepresteerd op Curacao? Volgens mij stond er eentje nog op de voorpagina niet zo lang geleden? Greentown OK, maar ik denk dat Casimiri het buiten de eigen familie moet zoeken. Of moet het Casimiritown worden?

 6. Laat me niet lachen. Green Town wordt in werkelijkheid een jet ski resort voor de rijken. Haha, triest. Zoveel zal Curaçao dus aan gaan verdienen. Poe poe…
  Niks werkgelegenheid. We hebben dat smoesje van werkgelegenheid wel vaker gehoord. Als puntje bij paaltje komt is het werkgelegenheid voor goedkope buitenlanders terwijl de hotelprijzen niet goedkoop zijn. Ach, ja een ander hoeft niet genoeg te verdienen om ervan te kunnen rondkomen als de eigenaren maar hun zakken kunnen vullen.

 7. @ Sakiwebu Bo tin 100% rason!!! Je hebt 100% gelijk & you’re completely right. Ademas tienes 100% razon, hast du 100% recht & vous avez 100% raison.
  Dus: weg met de PDVSA!

 8. waar dat getal 10.000 vandaan komt is mij een raadsel.
  er werken dacht ik maar 900 ,mensen daar waarvan minstens de helf t uit Venezuela komen.er zullen nog wat toeleveringsbedrijven zijn, maar die mensen komen ook veelal uit Venezuela.
  die 10.000 is een verzinsel, waar het volk weer in gaat geloven….

 9. 10.000? Ja, waarvan 9000 Venezolanen van PDVSA die gewoon weer worden overgeplaatst naar Venezuela, geen Curacaoenaars.