• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ronald PlasterkCURAÇAO – Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft maandag tijdens zijn overleg met het bestuur van Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) op Curaçao, SONA decharge verleend over 2012. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Ik heb dit gedaan op basis van het reviewverslag van de Auditdienst Rijk”, schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer. Het bedrag voor SONA in 2012 bedroeg 41,3 miljoen euro. Onlangs is er een onderzoek ingesteld naar mogelijk misbruik van subsidies door SONA. Plasterk bracht daarom begin deze week een flitsbezoek aan Curaçao en Bonaire.

Projecten
Binnen SONA zullen de projecten uiterlijk in 2014 afgerond moeten worden. Het gaat om meerdere projecten binnen verschillende samenwerkingsprogramma’s en landen. Voorbeelden van nog lopende projecten zijn de sociale vormingsplicht binnen het Onderwijs en Jongerensamenwerkingsprogramma van Curaçao en het project ‘versterking meteorologische dienst’ binnen het samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking van de Bestuurskracht van Curaçao.

AMFO
De projecten die binnen de Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (AMFO) plaatsvinden zullen eind 2013 binnen de AMFO constructie tot een einde komen. Het bedrag dat AMFO in 2012 heeft ontvangen is 7,1 miljoen euro. De totale kosten van de samenwerkingsprogramma`s waarmee Nederland gedurende de jaren 2001-2012 de landen en de openbaar lichamen heeft ondersteund, bedragen 503,7 miljoen euro.

Leningen
Plasterk laat desgevraagd weten dat Aruba elf geldleningen heeft lopen voor een totaalbedrag van 28,6 miljoen euro. De leningen zullen in 2026 zijn afgelost. Curaçao heeft vijf geldleningen lopen voor een totaalbedrag van 667,5 miljoen euro. Deze leningen zijn in 2040 afgelost. Sint Maarten heeft zes geldleningen lopen voor een totaalbedrag van 131,6 miljoen euro, die in 2040 afgelost zijn.

1 reactie op “Plasterk verleent decharge aan SONA”

 1. Plasterk zal denken “weg met die zooi. boeken sluiten, over en uit”.
  Kan hem geen ongelijk geven. De kans dat er wat in de boekhouding veranderd is nihil.

  Overigens zijn de leningen van Curacao bij Nederland allemaal in ANG en niet in Euro!
  Dat is een niet onbelangrijk detail ivm koersverschillen en devaluatie risico.
  Iedereen die ooit op Curacao een Euro hypotheek heeft gehad zal dat verschil begrijpen.
  Curacao is daarmee “gematst”.