homovlagCURAÇAO – Ook in Nederland is de ophef rondom de Gay Pride niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zowel de PvdA- als de VVD-fractie hebben daarover schriftelijke vragen gesteld aan ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Roelof van Laar en Keklik Yücel (beiden PvdA) willen van Plasterk weten of het klopt dat het evenement niet in oorspronkelijke vorm door kon gaan omdat de autoriteiten op het laatste moment aanvullende eisen hadden gesteld. Ook het meedragen van vlaggen en andere attributen werd toen verboden.

Politieke motieven
De partijgenoten van Plasterk vermoeden politieke motieven achter de extra gestelde voorwaarden. Voor hen geldt met name de brief van Winnie Raveneau als verdacht. Van Laar en Yücel: ‘Kunt u uitsluiten dat het stellen van nadere voorwaarden door de politie enig verband hield met de brief die parlementslid Raveneau schreef aan de kerkleiders op Curaçao? Zo nee, waarom niet?’ Ook wil het duo dat Plasterk bij de regering-Asjes de garantie afdwingt dat de geplande Caribische versie van de Gay Pride van mei volgend jaar ongewijzigd doorgaat.

VVD
Tamara van Ark en Andre Bosman van de rechtse VVD-fractie laten in hun vraagstelling doorschemeren dat zij vinden dat het recht op vrije vereniging en demonstratie is aangetast door de houding van de autoriteiten. Zij vinden het zorgelijk dat de demonstratie voor homo-emancipatie geen doorgang mocht vinden op openbaar terrein, en willen dat Plasterk actie onderneemt. Ze maken niet expliciet duidelijk wat ze willen dat Plasterk doet.

Homorechten
In 2008 sprong Plasterk indirect op de bres voor homorechten. Toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop van coalitiegenoot ChristenUnie uitte zijn impliciete afkeuring over het meevaren op de Gay Pride van meerdere PvdA-politici, waarop Plasterk stelde dat hij namens het hele kabinet meevoer, waar de ChristneUnie ook deel van was. In 2011 juichte Plasterk toe dat er een Caribische boot meevoer op de Amsterdamse Gay Pride.

Kamervragen Gay Pride (PvdA)

Kamervragen Gay Pride (VVD) by versgeperstcom

13 reacties op “Kamervragen in NL over Gay Pride op Curaçao”

 1. Ach ja, op 04-10-2013 om 18:23 schreef: we zien in Nederland waartoe het leidt!

  Waar het in Nederland niet toe leidt, is ‘n halt aan het cruisen, het sexen in urinoirs, en nog méér bizarre hobby’s (die in vele gevallen tevens de gezondheid schaden).
  De hetero’s die lekker ‘n dagje gaan voyeuren bij de Gay Pride in A’dam, beseffen niet dat een groot deel van de gay-wereld te ranzig is voor woorden.
  Hoe kan het ook, ze verkeren niet in homokringen, en weinig gays zullen het openlijk erkennen.

  Het is de homo-gemeenschap zélf, die nog een lange weg heeft te gaan om homoseksualiteit acceptabel te maken, voor zichzelf !

  Ga vooral ‘n freak-show houden op ‘n eiland waar de binding met de kerk nog vele malen groter is dan in NL.
  Probeer dat eens in de bijbel-gemeenten in NL ; Staphorst, Kampen, Ede, Ouddorp, etcetera.

 2. Heb niks tegen homo’s, vind het best wel gezellige mensen. Zolang ze mij maar met rust laten.
  Ik snap niet waarom tegenstanders zich zo druk over maken.

 3. Ach ja, Nederland moet weer het mooiste jongetje van de klas uithangen, ik ben juist blij dat ze die vulgaire onzin weren hier op Curacao, we zien in Nederland waartoe het leidt!

 4. Op alle reageerders op mijn berichtje: In datzelfde koninkrijk hebben alle ingezetenen ook recht op schone lucht, maar daar zegt de Tweede Kamer al jaren niks zinnigs meer over, behalve dan dat het eilandsaangelegenheid is. Ik vind een gay – pride een geweldig initiatief, laat dat duidelijk zijn, maar ik word zo verdrietig van die selectieve en opportunistische verontwaardiging uit Den Haag

 5. raarhoor, op 04-10-2013 om 12:23 schreef: niet meer in hetzelfde koninkrijk met dezelfde rechten voor alle burgers? apart!

  Mogelijk kunt u de vereniging Martijn vragen een manifestatie te houden bij uw voordeur.

 6. @berthold, oh nu opeens ben je niet meer in hetzelfde koninkrijk met dezelfde rechten voor alle burgers? apart!

 7. @BOMBOKLAD, jawel… dat heet karnaval hier op curaçao.

 8. BOMBOKLAD, op 03-10-2013 om 16:51 schreef: er is toch ook geen heteroparade !!

  Sint Asjes-blieft : 1 Straight Pride graag.

  Liefst in de stijl van de Fulsom Fair in San Francisco : bomvol volledig naakte vrouwen, doorzeefd met piercings en tattoo’s, in leren tuigjes en sexy ondergoed, wat zweepjes en bondage hier en daar.
  U weet wel, als carnaval, maar met een thema, en alle geslachtsdelen op ieder moment volledig in de picture.

  Oh, en goedheilig man, bij voorkeur eens in de 3 maanden, denk aan wat een alle-je-zus veel toeristengeld met de stoomboot zal binnenvaren.

  (euh, waren de denkbeelden van die heer Wilders, en zijn collegae van de christelijke partijen in NL, nu wél of niet strijdig met de grondwet ? )

 9. allemaal onzin zoon parade er is tog ook geen heteroparade !!

 10. @ Edgar schreef.Openlijke discriminatie zal niet worden geaccsepteerd.Denk je nu echt dat hier iemand vanuit de regering één seconde wakker van ligt,nee dus, ze zijn veel te druk met modder gooien en met de stoelendansjes “als ze niet op snoepreis zijn?de coalitie PS,PAIS,PNP en het stuk aanhangsel begint steeds meer vorm aan te nemen als het cabinet Gerrit de Raaf.Hoe lang zal dit nog stand houden.Het zal niet lang meer duren of de gepanserde auto’s van Schotti & co rijden weer door de straten.

 11. Berthold; zo zal Minister Plasterk ook reageren. Kamerleden mogen toch vragen hebben?

  Hier zie je maar weer hoe bekropen sommige zijn, lijkt net alsof Curaçao 20 jaar achterloopt. Daarom komen heel veel ydk niet meer terug naar hen eiland, er is geen vooruitgang!

 12. @ Berthold,

  Even verder denken dan je neus lang is.
  Het gaat hier om het overtreden van de grondwet en daar mag men gewoon in Nederland over debatteren om wellicht in de Koninkrijksraad daar op door te gaan.

  Deze afwijzing van de vergunning gaat nog wel een staartje krijgen voor de regering alhier. Openlijke discriminatie zal niet worden geaccepteerd.

 13. He dat is raar, Is dat ineens geen zaak van het eiland zelf?