ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Nardy Cramm over het grote winkelcentrum Sambil.

Grote ogen toen het Venezolaanse shoppingmall keten Sambil begin 2012 aankondigde een grote moderne shoppingmall in Veeris (dus onder de zwavelrook van onze roestige Isla) te willen bouwen. Dat terwijl de winkeliers in het historische stadcentrum van Punda al jaren steen en been klagen over gebrek aan klandizie en kampen met leegstand.

‘De straat’ babbelde honderduit. Er is lokaal geen afzetmarkt voor zoiets grootschaligs. En die 2000 extra arbeidsplaatsen die de mall zou opleveren? Zwaar gepromoot door ex-premier Gerrit Schotte en ex-minister Cooper (DROV) schamperden we dat Skotti en Coops onder de tafel kregen geschoven om ons voor de gek te houden. En natuurlijk dat ze de Venezolanen gek hadden gemaakt. In ieder geval begreep niemand iets van 35000 vierkante meter shoppingmall op zo’n afgelegen stinki plek. Daarnaast werd het businessmodel volkomen stil gehouden.

Inmiddels bereikt de bouw op haar voltooiing en druppelt Sambil steeds meer informatie over dit bijzondere project. Tipje voor topje licht Sambil de sluier op. Volgens de laatste persberichten heeft Sambil inmiddels 70 procent van de panden verhuurd. Andermaal lag Curaçao in een deuk: aan wie dan? De middenstand in Punda houdt namelijk nauwelijks de broek nog op. Laat staan dat ze zich zwaar airconditioned en gezuiverde lucht in een luxe winkelruimte van 100 gulden per vierkante meter konden permitteren.

Afgelopen vrijdag een nieuwe Sambil-presentatie. Het grootste deel van de 220-240 winkels en 22 foodcourts blijkt volgens eigen zeggen te zijn uitverhuurd aan…. Venezolaanse ketens en franchises.

Even puzzelen nu: een en ander kan mijns inziens betekenen dat er lokaal (lees: op papier) veel ‘verkocht’ gaat worden door de verwachte 6000 tot 8000 bezoekers per dag. Plat gezegd: voor 2500 gulden per meter kun je veel ‘omzet’ op Curaçaose banken zetten, en heb je geen last meer van de binnenlandse devaluatie van de bolivar. Slim. Vaste omzet voor Sambil is feitelijk gegarandeerd (welke Venezolaanse keten wil niet haar ‘hoofdkantoor’ op het stabielere Curaçao?). En wat en hoe de Venezolaanse huurders zelf verder doen qua corporate structure en administratie is natuurlijk hun eigen zaak. Daar gaan Schotte, Cooper en Sambil verder niet over. Riekt dit nou naar een verkapte freezone waarvan we slechts mogen hopen dat Jamaloodin en Hakim deze vergunningen bij Financiën en Economische zaken netjes op orde hebben gemaakt?

Nevertheless: de Venezolaanse familie Cohen heeft aangekondigd op 31 oktober 2013 hun tiende Centro Sambil de deuren gaat openen. Curaçao is inmiddels nieuwsgierig. Want zoals bekend geeft het door Schotte neergezette sectorhoofd DROV Caroline Gonzalez-Manuel voorlopig geen gevolg meer aan LOB-verzoeken met betrekking tot selectieve bouwprojecten. Doch wellicht geven Diensten Financiële en Economische Zaken wel inzage in de afgifte van hun vergunningen. Wie waagt een LOB-je?

Hoe dan ook, voorlopig zie ik de volgende voordelen: inkomsten voor de banken (deviezen en/of geld) en een aantal extra arbeidsplaatsen voor de lokale bevolking. Nadelen: vergroting van de invloed van Venezuela en een aanslag op de witwasreputatie van Curaçao. Alsmede een zwaardere loep op onze offshore industrie. Hebben onze voormalige bestuurders de balans voor Curaçao goed afgewogen? Of zit ik helemaal mis en komt 4 a 5 procent van onze 150.000 inwoners en een handvol toeristen inderdaad toch dagelijks shoppen? De tijd zal het leren.

27 reacties op “Ingezonden: ‘Sambil slecht voor reputatie Curaçao’”

 1. Beste Pikaje.

  Mooi geschreven stuk. echt geweldig.
  Chapeau.

  Persoonlijk zou ik het ook banaal vinden als curacao onafhankelijk wordt verkocht omdat een dom blondje z’n achterlijke gevolg oraal in de ban wil houden.

  Het trieste van de isla is niet alleen dat ze ons vergiftigen.. Vandaag letterlijk zelfs.
  Maar ook hun eigen pueblo.
  De smog gaat nog net over sambil heen en daarna verder hun kant op…
  Zou Sambil wel lucht filters krijgen ??? Of wordt het een centrum van geconcentreerde isla..

  Ach inderdaad.. de Economie..
  Eigenlijk was die Economie helemaal niet zo slecht.
  Wat iedereen een beetje aan het vergeten is, is dat de demografische ontwikkeling in Nederland een morkee vorm aan het worden is.
  Vergrijzing. Dat die mensen minder eten, minder nieuwe auto’s kopen tv.s en ander spul… tja.. logisch niet.
  Vakantie huisjes in de zon wel.
  En het liefst in een rustige veilige warme omgeving Met een aangenaam briesje..
  waar je zelfs stroopwafels kunt kopen, patatje pinda maar ook van alles en nog wat uit de region.

  Er zijn nog wat andere bouwprojectjes onderweg…
  Als dat doorgaat….. Tja Dan is Sambil inderdaad een hele slimme zet.
  En als de service op goed niveau is, wat zeker is te verwachten..
  Gaan we in de foodcourt baco’s drinken…..
  Wordt heel gezellig daar…

  Ik hoop wel dat ze lekker laat open blijven en niet met z’n allen discht gaan om 18:00 of 20:00.
  Anders is het nog niks..

  Blijven lachen op deze rots nietwaar..

  (ja ja typ fouten.. Volgende eerst in word ofzo.)

 2. Yukamba, op 06-10-2013 om 22:24 schreef: M’n cel typt niet zo makkelijk.

  Mijn excuses.

  Is hetgeen een PVV’er uit Limburg zoal verkondigt, om zijn achterban oraal te bevredigen, zo boeiend ?
  Het blijft een MAVO-klant, en een geblondeerde indo met Israël-georiënteerde sympathieën (inclusief een beperkt repertoire, dat reeds slijtageplekken begint te vertonen).

  En wie interesseert zich in het nieuwe millennium nog voor reputatie en/of ego ?
  Het totaal aan geïnvesteerd (NL) kapitaal zal pijnlijker zijn, daarnaast is de ‘rots’ van belang voor de crack-jacht.
  Zolang US FOL de koffers nog niet aan het pakken is, op ieder moment drones over kan schepen, zou ik me niet al teveel zorgen maken.

  (Pikatje heeft aan nieuwe F16’s gewerkt, Hollandse Signaal goalkeepers op NL marine fregatten, is in 3-cilinder onderzeeboten geweest en in de 1-cilinder Hr Ms. Zwaardvis, de Poema kustwachtkotter is een ontwerp van twee van z’n docenten in Delft. Wel meer het type voor ‘n baco met ‘n lijntje coke op ‘t strand, of desnoods bij de poort van Parera)

  Vroeg of laat is de recessie over, een nieuwe mall is leuk voor de infrastructuur.
  Als Sambil uiteindelijk als een totaal afschrijfproject eindigt, rest goedkope vloerruimte voor opportunity seekers. Economisch basisprincipe, wax on, wax off.

 3. Ja dus het is officieel Nederland heeft kernwapens.
  Die F16.s vliegen hiernaar toe en verdeel je een beetje over de eilanden.
  Die walrussen, er schijnt er altijd wel eentje in de buurt te zijn.
  .
  Over reputatie geproken….
  De Pool wil gewoon naar rusland…
  Nou.. kijk dat is nou precies het punt.
  Je koopt een miss curacao.
  Draagt een swarofsky jurk van een ton.
  Je maakt je volslagen belachelijk maar gewoon doen als of er niks aan de hand is.
  Sambil moet ook een theater krijgen… Echt serieus.
  We hebben top acteurs op deze rots.

 4. @ Yukamba. Er wordt in Nederland overwogen een ex Min president te vervolgen op breken van geheimhouding over bepaalde opslag, op een vliegbasis…

  Update: het OM heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen Lubbers/van Agt.

 5. @Pikatje, denk je nu echt dat een groepje soldaten die meer op Mambo liggen (tip voor elke vijand val aan op zondagmiddag als alle soldaten dronken op mambo liggen) een invasie kunnen tegenhouden? Met 1 bootje? Geen luchtmacht? Nederland heeft geen vliegdekschepen dus de F 16’s kunnen erg weinig..

 6. Pika tje.

  Typfouten klopt.
  M’n cel typt niet zo makkelijk.
  Luxemburg op plek 170 en Curacao, dus zelfs nog veel kleiner, op plek 191, ok ok boven Andorra. Ja helemaal waar.
  Zwaardvis, Walvis, Misschien moet het naar de zoogdier klasse dan maar. Orca of zo.
  Klopt.

  Waarde Curacao.
  Ja heel veel dure vakantie woningen.
  En ik mee me te herinneren dat de kolonionale eigenaar nu diverse keren heeft duidelijk gemaakt dat het of verkocht kan worden (PVV) of dat het zelfstandig kan worden wanneer het maar wil. Een telefoontje was voldoende, nietwaar…
  Tuurlijk en als je diep schuin naar voren boort op de schaliegas manier kom je ook bij olie in Venezuela uit…

  Die kernkoppen… ehh, daar zou ik nog maar wat research in gaan stoppen.
  Er wordt in Nederland overwogen een ex Min president te vervolgen op breken van geheimhouding over bepaalde opslag, op een vliegbasis… Hij noemde het feit en publiek.
  Die kernkoppen zijn tegenwoordig niet zo heel groot meer..
  En zijn heel makkelijk te verplaatsen.. Ja vuurpijlen…

  Waar ging het om.. Reputatie..
  Goed.
  Dus nog een keer reputatie van wat..

  We hebben een venuzuelaans bestuurde oliraffinaderij, die alle regels op milieu en ander gebied aan z’n laars lapt.
  Nu komt er een venuzuelaans cientro commercial bij.
  Beide grootste werkgevers in hun soort op het eiland.

  Chavis was vroeger regelmatig druk met Curacao.. Het eiland van Bolivar niet waar.
  De Liberador van Zuid-Amerika.
  Ik meen me zelfs nog wel eens te herinneren dat er direct invasive uitspraken werden gedaan. Nu worden we niet bevrijd maar overspoeld door venezuelanen.
  En Schotte chiqui.. zat op schoot.

  Argentinie had ook eens een disppuut over eilandjes.. Toen zonk er een oud Nederlands slagschip. door een “onderzeeer”.. Die K-D guy zonk weer..

  Als de chavisten weer beginnen met amerikaanse diplomaten er uit te gooien, en de VS de ambassadeur en gevolg.
  De FOL basis hier. (Maar die zal er ook niet zijn volgens u.) en andere zaken kunnen Curacao interessant genoeg maken om dingen uit te testen..
  En geloof me. Dan is zo’n walrus voor de deur en een stapeltje F16’s toch een heel goed middel om dat te voorkomen.
  Maar of Curacao die waarde heeft???

  Ik denk dat we ons niet zo druk moeten maken over de reputatie van Curacao, als wel de reputatie van Nederland. Als puntje bij paaltje komt.

  Als ze hier hun geld naar toe komen brengen who cares.
  Ja dan hebben we waarde.
  Schijnbaar vind men het hier veiliger dan daar, dat is heel belangrijk om zo te houden.

  Wit wassen is een financiele definitie. En belasting in sommige vormen is ook gewoon gelegaliseerde diefstal.
  Hoeveel casino’s ook al weer op deze klip ??? Trustkantoren…. Huis en landaankopen..

  Maar yes … eindelijk een food court… Alles bij elkaar.
  Ik hoop ook een hele grote plek voor kinderen om indoor veilig te kunnen spelen…

  En hoeveel tiep en taalvouten maakte ik deze keer ?
  Lekker blijven lachen op deze Rots

 7. @ Willem,

  20 % van de omzet ????

  Dat is al 10 % meer dan normaal gesproken is toegestaan. Dan moet het haast wel incl elec en andere servicekosten zijn.
  Anders draai je zoiezo al verlies.
  Kortom, leuk bedacht, maar veel te duur.

 8. Yukamba, op 05-10-2013 om 03:24 schreef: Punt.

  – Nederland heeft geen kernkoppen, en alle actieve onderzeeboten behoren sinds 1990 tot de Walrusklasse.
  – Luxemburg heeft een leger (en ‘n half miljoen inwoners), het feit alleen dat Curaçao verdedigd wordt, impliceert dat het waarde heeft.
  – Volledig buiten de context van het onderwerp.
  – Minstens 15 taalfouten.

 9. Sambil slech voor de reputaitie van Curacao..

  Ehhh… reputatie van wat ???
  Dat vlekje op de kaart.

  Nummer 187 op de wikepedia list van inwoners per land…

  En er zijn er 237

  We ligen net boven Luxenburg.

  Kom op stelletje sukkels.
  De enige reden dat vroeger Chaves hier zijn armee niet heen bewoog.
  Is dat er er Nederlandse Zwaardvis en ander Onderzeee bootjes zijn.
  Navo F16 en ander spul.
  USA eh kruis raket door welke deur naar binnen.
  O ja . onderzee boot
  Die dingen die vuurpijltjes sturen me atoom kracht.

  Come on sukkels..
  Niet meer lullen.

  Curaco is een hardstikke leuk eiland maar verder total zonder waarde.

  Dus moet je je goed gaan afvragen of je hier Nederlandse of Spaans wil gaan spreken.
  En daarnaast wil je een Nederlands of ander paspooort hebben,

  Punt.

  En alle andere dingen is flauwekul.
  Mt 150.000 inwoners op niks.

  I

 10. I know countries that tried this…tried

 11. Ik had een keer op de tijdlijn van Schotte op Facebook gezegd dat volgens mij Punda helemaal achteruit zou gaan door Sambil. Dat zou erg jammer zijn, het is een uniek stukje van het eiland.
  En malls heb je overal, pas ben ik nog geweest in een prachtige van 5 verdiepingen hoog in Bandung. Mooi allemaal, maar vrij onpersoonlijk. Geef mij Punda maar, in de straatjes slenteren, naar de marshé gaan en koffie drinken aan de haven.
  Als antwoord kreeg ik van M. v d D. dat in Punda de toeristen bleven kopen, dus geen achteruitgang. Maar HORDES vliegtuigen zouden naar Sambil komen uit Venezuela en uit andere landen.
  Twee personen gaven op een zeer nette manier kritiek hierop en werden geblokkeerd op de site.
  Toen ik vroeg of je geen kritiek mocht uiten in een democratisch land, werd ik ook geblokkeerd.
  Nachten niet van kunnen slapen, hahahaha.

 12. Misschien leuk om te weten, je krijgt gratis winkel ruimte in het nieuwe winkelcentrum voor 20% van je omzet, dus niks zoveel procent verhuurd. Nee via slimme constructies ondernemers lekker maken…

 13. Op Aruba zijn er 3 keer zoveel meer winkels dan op Curacao terwijl zij een derde aan inwonersaantal hebben. St maarten heeft 2 keer zoveel winkeloppervlakte terwijl er amper 40 duizend mensen daar wonen. Het zijn uiteraard de toeristen die de winkels in leven houden. En het aantal toeristen op Curacao is beduidend minder. Maar het aantal zal ook nooit groeien als we niets te bieden hebben. Wij hebben op Curaçao de filosofie dat je eerst het aantal toeristen moet verhogen alvorens je meer hotels en andere faciliteiten zoals een mall gaat bieden. Maar het tegendeel is waar. Mens is nou eerder geneigd om op vakantie te gaan naar New York of Chicago dan een stad als Burmingham waar er veel minder te doen is. Zo simpel is dat. Ik denk dat met name de koperstoerist met een winkelcentrum als Sambil kan aantrekken die wij aan Aruba en Trinidad 10 jaar geleden zijn verloren, omdat die eilanden veel meer koopgelegenheden hebben dan Curaçao.

  En Punda zal niet ten onder gaan aan Sambil, omdat Punda een compleet andere product biedt dan Sambil. Het mooie juist van Curaçao is dat je niet zoals Nederland in elke stad of dorp dezelfde Kruitvat, Blokker of C&A tegenkomt. Wat in Sambil verkocht zal worden is totaal iets anders dan in Punda of in Promenade.

 14. @ikke, Sambil zal wel een succes worden.. de middenstand in de stad gaat het wel voelen.. Als je nu wat dingen moet kopen ben je de hele dag kwijt.. van hot naar her moet he gaan want winkel 1 zit in st, maria en winkel 2 in st. rosa.. in de binnenstad is veel oude ruk en dingen voor toeristen te koop. Handiger als alles op 1 plek is. Ook zal een mall veiliger zijn en hopelijk passen ze de winkeltijden aan voor het werkend publiek die tijdens openingstijden van winkels gewoon moeten werken! Een mal is vaak tot 10 uur open en kan je dus na je werk nog wat kopen of evt op zondag.

 15. Ooit moet toch blijken wie er van de locale politici beter/rijker geworden zijn van het project .
  Sambil ? Ik heb wel een paaar namen waar eens onderzoek naar de herkomst van hun bezittingen zou moeten worden gedaan.Kan Schotte , thans 39 jaar ,nu echt denken dat zijn wandaden altijd onbestaft blijven? Ik denk dat ooit boven tafel komt wat hij allemaal heeft gemalverseerd.Over 5 jaar? over 10 jaar? Over 25 jaar?
  Het kan kort duren, het kan lang duren: ooit zal hij gestraft worden. Hij is gelukkig nog jong genoeg, we hebben nog tijd .

 16. LAUNDRYMALL.

 17. Tja Sambil shopping Mall. Vanaf het begin had ik al een beetje argwaan. nu het steeds verder gaat wordt ook mijn argwaan groter en groter. De discriminerende 80/20 wordt hier in Sambil (lees: klein Venezuela) NIET ingevoerd. De verborgen agenda van Gerrit en Coopie. Omzet belasting als cadeau 10 jaar vrij. Lusten we nog peultjes.
  De binnenstad en Punda gaan langzaam maar zeker leeg. Kleding en witgoed is in Klein venezuela duurder dan bij o.a. Sr Barata en gelijksoortige bedrijfjes. Maar er is een groot voordeel.
  “Sambil wast alles witter dan WIT”.

 18. Winkeliers en horeca gelegenheden klagen nu al steen en been dat toeristen maar ook plaatselijke bevolking niks tot weinig besteden en Sambil is nog niet eens open. Volgens mij gedoemd om te mislukken.

  Ga je niet blind staren op de cruise – toeristen want die spenderen op dit moment heel heel erg weinig. Wel kijken maar niet kopen.

  btw; volgens de lijst komen dit seizoen aanzienelijk minder cruise boten.

 19. Het is voor iedereen meer dan duidelijk dat de vorige regering de zakken flink gevuld heeft. Dan vraag ik mij af waarom de FIOD hier niet achteraan kan worden gestuurd ? Daar zijn ze immers voor en geloof me, die kunnen veel vinden……….als ze dat zouden willen !

  Los van dit hoef je geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te mogen concluderen dat Sambil geen bestaansrecht heeft. Er zijn inmiddels zoveel winkels op het eiland dat iedere 100 – 150 inwoners een eigen winkel hebben !!!!
  De koopkracht is echter dusdanig dat veel van die winkels een zeer kort leven zijn beschoren.
  De huurprijzen van Sambil vallen echter nog wel mee, Punda ligt nog even een klapje hoger en dat is dan ook direct de reden dat er zoveel leegstand is. De huren zijn gewoon niet op te brengen wanneer er geen klanten aanwezig zijn.

  Waar zijn die klanten dan ?
  Dat is een vraag welke de KvK en DMO niet stellen. Zij geven alleen aan wat ZIJ willen dat de klant accepteert. I.p.v. nu gewoon eens te kijken wat de KLANT zou willen zien leggen zij de klant dwingend een beleid op. De klant heeft daar geen trek in en derhalve is de binnenstad leeg.

  Want zeg nu zelf. Wanneer je als toerist hier op het eiland komt, het is winter in je eigen land………..zou je dan graag in de bloedhitte in een binnenstad willen gaan lopen ?
  Het antwoord is vrij simpel, maar voor DMO en de KVK volledig onbegrijpelijk. De toerist gaat gewoon op het strand liggen, beetje zwemmen, wat eten en pas in de avond zijn ze bereid om naar de binnenstad te gaan.
  Maar helaas, die is dan gesloten, dus ben je wel gedwongen om een keertje overdag te gaan kijken. Zo’n martelgang doe je niet voor je plezier, dus ren je even door de stad, paar foto’s maken en meteen weer wegwezen.

  De cruise toeristen zijn idem dito. Tegenwoordig liggen de schepen langer in de stad, dus kunnen de toeristen dagtours maken. Helaas is de stad dan al gesloten tegen de tijd dat ze weer terugkomen……………jawel, dan is de stad weer gesloten.
  Zelfde laken een pak op zondagen en feestdagen. Kom je met een cruiseschip aan dan is het jammer, je staat voor gesloten deur.
  Dit soort taferelen zul je nergens anders ter wereld tegenkomen, maar wel hier op Curacao. En dan is men nog verbaasd dat het slecht gaat met de binnenstad ?

  De genoemde activiteiten van R.K. zouden perfect aan kunnen sluiten op langere openingstijden en waarschijnlijk heb je de binnenstad in no-time weer levend.

  Voorwaarde is wel dat de huurprijzen weer terugkeren naar normale nivo’s. 100 – 110 NAF/m2 is van de zotte. De binnenstad is inmiddels een triple C locatie, dus maximaal 20 NAF/m2 is een stuk reëeler. Helaas zullen de eigenaren daar niet van willen weten, die laten de panden liever leegstaan dan voor minder verhuren en zo gaat de binnenstad alsnog ten onder. Zijn hun panden geheel waardeloos, maar dat kan hen niet interesseren, ze hebben geld zat.

  Zolang de overheid, DMO, KvK en eigenaren de neuzen niet in dezelfde richting kunnen krijgen zal de binnenstad blijven wat het is………..een lege, verpauperde, criminele plek waar niemand voor zijn plezier naartoe gaat.

 20. Jullie moeten blij zijn met zo’n centrum van vermaak en winkelmogelijkheden en de duizenden banen die het biedt.

  Of het rendabel is voor de investeerders weet ik niet, maar de officiele wisselkoers is in Venezuela zo laag dat ze verliezen wellicht meer dan kunnen compenseren met de winsten op de harde valuta (ANG=USD) die ze op Curacao binnenhalen.

 21. @Henki, keep on dreaming.. denk je dat ze op campo de 80 procent regeling gaan invoeren? denk je dat de isla moet gaan voldoen? Nee hoor.. als je bepaalde mensen een envelopje geeft dan heb je geen last van milieu eisen, ontheffingen etc. en zo zal het ook met Sambil gaan.. misschien wat baantjes voor lokale met minimum salaris..

  @RK, ga kijken in Cartagena. heel dichtbij maar daar is wel levendig en schoon en veilig!

 22. Haarscherpe analyse. Een nieuwe Freezone voor Venezuelanen.

  Vergeet niet als nadelen erbij verdere omzet vermindering Punda Promenade en Zuikertuintje. De offshore gaat de gevolgen voelen.

 23. Ik begrijp ook niet hoe zo’n grote shopping mall hier en op die plek een succes kan worden. Maar laten we blij zijn met dit initiatief! Er gaat geen overheidsgeld in en als het een succes wordt is Sambil een grotere werkgever dan de stinkende Isla, gaat het fout dan verliezen we er geen cent op.

  En misschien zitten we er naast en wordt het een succes. De Curacaoenaar, te lui om te lopen, houdt ervan alles onder een dak te kunnen doen en vliegt daarom ook massaal naar de malls in Miami. Daarom zouden bioscopen van Sambil wel eens een succes kunnen worden, want waar je in The Movies en The Cinemas alleen een lauwe hotdog en slappe popcorn kunt krijgen tegen megaprijzen, ga je in Sambil eerst uitgebreid shoppen eten tegen naar ik aanneem redelijke prijzen alvorens naar de film te gaan.

  Ikzelf ben geen shopper maar verheug me al op de foodcourt.

 24. gelukkig hebben we de 80-20% regeling voor elke buitenlander 4 YDK.
  hopelijk gaan we wel controleren.
  nu maar hopen dat ze geen 10 jaar vrijstelling van belasting hebben.

 25. Sambil is een grote witwasmachine voor venezuelanen met hun zwakke Bolivar.
  lokale ondernemers hebben hier niets te zoeken.
  En inderdaad een paar laaggeschoolde mensen van curcao krijgen een hongerloonbaantje.
  onze ex corruptici hebben ruim hun zakken gevuld.
  de grondprijs daar was altijd zo rond de 200 NAF per M2 Sambil heeft hooguit 20 NAF per M2 betaald.
  er is een lekker bedrag doorgeschoven naar onze corruptici.
  maar het volk wil corruptici, dus blijven ze stemmen op de maffia partijen.

 26. Ik ben in venezuela effe gaan kijken bij Sambil,
  Wat blijkt de zelfde producten binnen sambil zijn 200% duurder dan de zelfde producten net buiten sambil.

  Zitten we daar op te wachten?

  70% al verhuurd…. aan venezulaanse bedrijven. hoeveel locale arbeids plaatsen levert dit dan op?
  Alle mogelijke hoge salarisen (boekhouding, systeem beheer, manager etc) gaat dus naar venezulanen. dus misschien een groepje minimum looners om de locale taal te kunnen spreken mogen komen werken…….

  Echter ben ik het niet eens met de winkeliers van Punda.
  in de plannen van Sambil hoor ik regelmatig dagelijks x aantal evenementen / shows etc.
  Als je Punda in loopt is het maar een dode boel, er zijn geen straat muziekanten, er zijn geen eventementen (soms zoals sinterklaas en kerst, maar daar houd het al snel mee op) en na 6pm is het dood in punda

  Als DMO dagelijks activiteiten organizeerd. bv:
  -> cloun in de speeltuin tussen 4-5pm
  -> straat muzikanten
  -> concerten in wilhelmina park
  -> proeven van nieuwe “shakes & mix drankjes” voor voorbijgangers
  -> coupons
  -> speurtochten voor de kids
  -> kinderoppas in bepaalde momenten van de dag (ouders willen graag af en toe eens een rondje kunnen lopen zonder hun kinderen!)
  -> avond activiteiten
  -> prijsvragen (deel foldertjes uit waarin een aantal vragen beantwoord moeten worden (welke winkel heeft product X, Hoeveel kost YY bij winkel ZZ en in welke winkel is dit product het goedkoopst etc), heb je alle vragen goed dan krijg je een goody package met leuke promotie artiekelen)

  dat al kan ik bedenken in slechts een paar minuten, waarom kan DMO dit niet als zij hier een full time job aan hebben samen met de winkeliers.
  als ze dat soort acties doen dan hoeven ze concurentie niet te vrezen.

  Echter nieuwe bezems vegen schoon, daar zijn we bang voor in de straatjes waar oude bezems vegen….

 27. @ Nardy Cramm je slaat de spijker precies recht op zijn kop.Maar geloof mij maar dat Gerrit de Raaf ondanks geen diploma’s,Cooper de kraanmachinist in opleiding,sjeik Hakim en rekenwonder Jamaloodin ruim hun zakken hebben (en nog) gevuld aan dit project.