Phoenix Hotel ArubaCURAÇAO – De bezettingsgraad van hotels op Curaçao is in augustus met 4,5 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar augustus. Dat meldt CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association). De bezettingsgraad was in augustus 2012 72,2 procent, dit jaar is het percentage gedaald naar 67,7 procent.

Het gemiddelde tarief voor een hotelkamer daalde van 143,67 dollar in augustus 2012 naar 139,98 dollar in augustus van dit jaar. De gemiddelde omzet per kamer daalt hiermee van 103,68 dollar naar 98,41 dollar. Voor meer data met betrekking tot de toerismesector op Curaçao bezoek je de website.

22 reacties op “Bezettingsgraad hotelkamers gedaald in augustus”

 1. Sjakie, op 03-10-2013 om 16:22 schreef: vergelijk dat met de YDK die liever een byside wil zijn en uiteindelijk een single mommy is met 5 kinderen van 5 vaders die allemaal niets meebetalen..

  Er is een woord voor dat verschijnsel, wat was het ook alweer.
  Oh Ja : Liefde

 2. Edgar, Hoe went of keert. deze dames verdienen er wel een leuk leventje mee.. als ze slim zijn sparen ze wat geld om uit hun situatie te komen en een toekomst op te bouwen. Zou de YDK van wat kunnen leren.. Eigenlijk te zotte dat het vrolijke kamp bij Hato alleen maar buitenlandse dames aan het werk zijn die er een leuk zakcentje zijn en vergelijk dat met de ydk die liever een byside wil zijn en uiteindelijk een single mommy is met 5 kinderen van 5 vaders die allemaal niets meebetalen..

 3. @ Sjakie,

  Hoor je mij klagen dan ?
  Kan me niet heriinneren dat ik gezegd heb dat ik een Latijnse juffrouw aan mijn zijde heb.

  Ken wel velen die dat wel hebben en zij begrijpen heel goed dat het een verstands gebeuren is en geen echte liefde.
  En ja, er zijn er helaas nog wel genoeg die dat nog niet door hebben, die komen er altijd later wel achter.

 4. @Edgar, Ik weet precies hoe het zit en die oude mannen ook maar hoe AUB op met klagen wanneer zij jou verlaten heeft wanneer jouw geld op is en klagen over hoe onbetrouwbaar latina vrouwen zijn… Dan had je er 1 van je eigen leeftijd moeten nemen die wel gewoon bij je was gebleven, je huis schoonmaakte en elke dag voor je kookte..

 5. Het oude Hyatt kan best wat worden, maar dan moet men de puinhoop op de weg er naartoe gaan opruimen.
  De beste manier om het oude Hyatt te bereiken is eigenlijk via een helikopter, dan wordt je immers niet geconfronteerd met de achterbuurt uitstraling van de hele omgeving.
  Dan kan men zeggen dat men op een resort zit, maar de toerist wil ook wat zien. Een ritje naar Punda duurt eeuwig en laat een zeer slechte indruk achter bij de toerist. De tegenstelling tussen het resort en de omgeving kan niet groter, dus de negatieve indruk is dan ook maximaal.

  Heeft het oude Hyatt kans om te overleven ?
  In de huidige vorm niet echt. De prijzen zijn veel te hoog en de bijbehorende markt is veel te klein. Het luxe segment kenmerkt zich door korte vakanties en men komt slechts 1 keer, daarna is een andere bestemming aan de beurt.

  Wil men van het Hyatt iets maken dan moeten de prijzen drastisch omlaag, het service niveau flink wat lager, minder personeel en dan maar hopen dat de grote reisorganisaties het op willen pakken.
  De locatie blijft natuurlijk dramatisch, overal veel te ver van verwijderd, dus vervoer over water zou een goed alternatief zijn. Op Martinique kun je zowel per auto naar Fort de France als per boot (vanaf Trois Islets) en daardoor hebben de toeristen een makkelijke manier om naar de stad te komen. Gevolg is dan ook dat Trois Islets een goede bezettingsgraad kent.

 6. @ Sjakie,

  Liefde en sex gaan zoiezo nooit samen in Latijns-Amerika. Het draait allemaal om het geld.
  Zij heeft het niet en zolang hij voor haar en haar familie wil zorgen is het prima in orde, ook voor haar. Het is meer een soort van overeenkomst, waar geen dwang bij komt kijken (en dat is bij slavernij natuurlijk wel anders).

  Ik zeg niet dat het goed is, ik doe er verder ook geen uitspraak over, ik constateer alleen wat ik zie en hoe de verhoudingen liggen. Wanneer alle partijen blij zijn wie ben jij dan om te bepalen dat het niet is toegestaan of dat het slavernij is ?

 7. @Alwin, Dat noem je moderne slavernij.. zouden de YDK juist tegen moeten zijn toch?

  En nee een jonge slanke mooie vrouw van 20 gaat niet met een oude dikke lelijke man van 65 om de liefde…

 8. Het gebrek aan realisme was al zichtbaar in het masterplan wat ten grondslag lag aan de bouw van het hele complex en verkrijging van de financiering. Sky was de limit was toen het (enige) scenario. Aantoonbare zwakke onderbouwing. Hardop kritische vragen stellen en de weg naar de zijdeur werd voor je geregeld.. Je ziet wat $$ met mensen doet, het is nooit genoeg, desnoods over de rug van anderen… Nu 5 jaar later lach ik me rot en krijg ik mijn gelijk. Jammer voor de mensen die er onder lijden, jammer voor Korsou.

 9. Sjakie, wat is er mis met een oudere man met een jonge Dominicaanse vrouw?

 10. Simply put:
  A. Recession, no money…no work…western countries are having problems with unemployment…
  Even if those countries are crawling out of a dip peoples priorities have changed…
  B. A Caribbean vacation takes several years to save up for.

 11. Waarom gaan er miljoenen en miljoenen mensen naar gevaarlijke en arme landen als Jamaica, Dominicaanse Republiek, Kenya, Egypte en Isla Margarita. all inclusive resorts! Daar kan je geld mee verdienen.. de toerist wil gewoon lekker weer, mooi strandje, lekker eten en drinken (onbeperkt) en vooral veilig binnen het resort zitten en eigenlijk geen contact met lokale mensen hebben (behalve de dom rep waar vooral oudere mannen wel een jonge vrouw willen).. Misschien moet curacao van aanbod veranderen.. en alleen AI gaan aanbieden!

 12. Een hoge bezettingsgraad in een hotel of resort is ook niet altijd wat het lijkt.
  Heb van dichtbij meegemaakt dat er weinig gasten waren en toch een hoge bezetting werd geboekt. Zo werd zwart geld wit, geholpen door een tax-holiday.

  Andersom..Als de toeristenbelasting omhoog gaat willen in de administratie van een hotel ook wel eens “gaten vallen”.

 13. De hotels zijn naar verhouding veel te duur. Mensen huren leuke appartementjes plus auto voor minder geld in de leukste buurten rondom Jan Sofat, Jan Thiel enz. enz.

 14. Omdat Curacao – en het verblijf aldaar – zo veel duurder is geworden, moet het zwaar concurreren met andere bestemmingen waar je tijdens je verblijf niet kaal geplukt wordt.
  De prijzen – exclusief OB – zijn enorm gestegen en voor menig Europeaan ook niet echt betaalbaar.
  Wij gaan er ook graag naartoe maar wisselen het tegenwoordig wel af met Florida of een leuke bestemming in Zuid Europa.

 15. Ik denk dat de criminaliteit ook een reden is. Zie het programma Opsporing Verzocht op de Nederlandse tv gisteravond (terug te zien op internet).

  ALLE gezochte daders van overvallen waren negroide of licht getint en Antilliaans sprekend.Naar dit programma kijken iedere week meer dan een miljoen mensen, dus een enorme anti reclame voor Curacao.

  En het CTB maar roepen dat we ‘dushi hende’ zijn terwijl de gevangenissen hier zo vol zijn dat criminelen als Brian Mariano ondanks hun veroordeling nog vrij rondlopen. Waar? In Nederland.

 16. Tja.. vind het niet vreemd.. Politici worden vermoord.. verdachten worden dood aangetroffen – grote anti blanken spreuken en je huur auto word voor een hand doek opengebroken.. En waar zijn al die zuid amerikanen die wel op Dushi Curacao zouden komen?.. nee.. eerst op Hato eens personeel neerzetten die vriendelijk zijn en je welkom laten voelen, en personeel in de Horeca dat vriendelijk is zodat je terug wilt komen.. Meer controlle op overvallen van toeristen.. Ik kom wel terug, maar zit lekker in een resort waar ik s’avonds niet vanaf hoef, met eigen keuken en klein restaurant waar ik ook lekker kan snavelen.. overdag lekker duiken met de jongens op Jan Thiel baai (dus mijn auto blijft daar staan.. veilig.. beschermd!!) maar de rijke Hyatt klanten.. die zie net zoals de ooievaar op de Vijverberg in Den Haag, dus never nooit meer terug

 17. Niels, op 01-10-2013 om 14:25 schreef: gelegenheden waar ze een kamertje voor 1 uur kunnen huren.

  U brengt me zowaar op ‘n idee.

  Gerede kans dat de gemiddelde bezettingsgraad, voor heel 2013, onder de 65% uit gaat komen. Onder de 70% is pijn lijden.

  (Het strand van het Santa Barbara oogde in de 2e helft van augustus nog redelijk vol, 20% klinkt erg dramatisch. Probleem is dat lagere room rates, gasten op Hyatt niveau zal afstoten. Ik ben bekend met enkelen, die bij het SB Hyatt gegolfd hebben, en deze passen ervoor tussen klootjesvolk te verkeren)

 18. De bezettingsgraad in augustus omlaag ?

  Dan kan men zich bergen voor de cijfers van September, dat zal pas echt dramatisch zijn. Het eiland was vrijwel leeg !

 19. @GO, locals hebben meer interesse in gelegenheden waar ze een kamertje voor 1 uur kunnen huren

 20. Ans, hetzelfde met dat benchwerk management ofzo..

  Veel Amerikanen kiezen voor het hotel merk en niet eens voor het eiland.. Ze zien wel waar ze terechtkomen.. en zo heeft Hyatt een grote groep toeristen die voor het Hyatt ervaring komen

 21. Dus? Laten ze de Hyatt rooms maar veel goedkoper maken 30 euro per nacht en ook aan locals verhuren, geld is geld. Dan pas zal men zien hoe snel het volloopt daar ver van de bewoonde wereld. Alles heeft met de prijs te maken.

 22. Ik heb gehoord dat de bezettingsgraad van Santa Barbara Plantation nog maar 20% is, en dus is dat hotel zwaar verliesgevend. Toen het nog Hyatt was lag de bezettingsgraad op rond de 60 procent, ook niet goed maar wel een stuk beter dan nu.

  Erg jammer, want het is een fantastisch hotel op een geweldige lokatie, wel ver van de bewoonde wereld.

  Ik denk dat Smeets en zijn vrindjes flink op hun neus hebben gekeken toen ze Hyatt eruit gooiden. Iedereen in de wereld en met name de Verenigde Staten kent Hyatt, maar buiten Curacao heeft niemand ooit gehoord van Santa Barbara Plantation. Hyatt was een garantie voor hoge kwaliteit en controle daarop, Santa Barbara Plantation roept alleen maar vraagtekens op.