• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Johannes Paulus Thumb CURAÇAO – Wijlen de pausen Johannes Paulus II en Johannes XXIII worden op 27 april 2014 heilig verklaard. Paus Franciscus heeft de datum maandag bekendgemaakt. Franciscus liet in juli al weten zijn twee voorgangers gelijktijdig heilig te willen verklaren.

De Poolse kardinaal Karol Wojtyla werd op 16 oktober 1978 gekozen tot paus. Dat bleef hij tot zijn dood op 2 april 2005. Johannes XXIII, een Italiaan geboren als Angelo Roncalli, was tussen 28 oktober 1958 en 3 juni 1963 kerkvorst. Hij riep begin 1959 het Tweede Vaticaans Concilie bijeen. Beide pausen werden eerder al zalig verklaard.

Opmerkelijk detail
Een opmerkelijk detail is dat emeritus paus Benedictus XVI mogelijk aanwezig is bij de heiligverklaring. Volgens het Vaticaan is er geen reden waarom de vorige paus de ceremonie op televisie zou moeten volgen. “Er is geen reden, doctrinair of institutioneel, voor hem om niet deel te nemen aan de ceremonie”, aldus een woordvoerder. “Er is voor mij geen reden om het uit te sluiten.”

Bevorderen kerkeenheid
Zowel Johannes Paulus II als Johannes XXIII hebben uitgesproken voor- en tegenstanders en analisten denken dat Franciscus met de dubbele heiligverklaring de eenheid binnen de kerk wil bevorderen. De huidige paus is fan van beide kerkvaders: op de herdenkingsdag van de dood van Johannes Paulus II bad Franciscus bij de tombes van beide pausen.

© Novum

2 reacties op “Johannes Paulus II op 27 april heilig verklaard”

  1. Het is een rare gedoe met die poppenkast van heilig verklaring. Wanneer wordt Mahatma Ghandie, Martin Luther King en Jhon F Kennedy heilig verklaard. Straks ook Bisschop Tutu en Nelson Mandela. Dat zullen wij zeker niet meemaken in ons leven. Meesstal is het een witte aangelegenheid waar je sceptisch van wordt.

  2. en de poppenkast gaat door….