• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Premier van ArubaCURAÇAO – Premier Mike Eman krijgt van de kiezers op Aruba een tweede termijn. De christelijke partij AVP won de verkiezingen opnieuw en overtuigend. De partij veroverde dertien van de 21 zetels, een meer dan bij de vorige verkiezing in 2009. De sociaal-democratische MEP blijft de tweede partij met zeven zetels.

De Partido Democracia Real (PDR) behoudt haar zetel. Aan de hand van de definitieve uitslag kan de partij van van Andin Bikker ook nog een restzetel binnenhalen.

Gevoelige nederlaag
De sociaal-democratische partij MEP heeft een gevoelige nederlaag geleden. In de zes kiesdistricten van Aruba behaalde de MEP maar in één district meer stemmen dan de AVP. Tussen 2001 en 2009 was zij nog de grootste partij. De partij kan nog een zetel verliezen als de definitieve uitslag bekend wordt.

Opkomst
Er zijn 70.000 kiesgerechtigden op Aruba. Voorlopige schattingen over de opkomst liggen boven de 80 procent. De opkomst is traditiegetrouw hoog: in 2009 kwam 86 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Staatsschuld
De aanhang van de AVP vierde vrijdagnacht uitgebreid feest. Premier Eman riep zijn aanhangers op om morgen gewoon weer aan het werk te gaan. Dat zal ook moeten, de financiële en economische situatie van Aruba is niet rooskleurig. Onder Eman is de staatsschuld opgelopen tot 1,3 miljard euro en bedraagt nu bijna tachtig procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Het overheidstekort bedraagt bijna negen procent.

© Novum

8 reacties op “Arubaanse premier Eman krijgt tweede termijn”

 1. Misschien heel misschien was het met MEP beter gegaan als onze oud minister president niet op Aruba was geweest om de MEP te steunen. Daar is de bevolking op Aruba zo van geschrokken dat ze voor zekerheid van hun geld hebben gekozen.

 2. Het is frappant hoe het weer in Aruba sinds de opkomst van de MEP, tijdens de jaren 70, tussen twee partijen gaat. 13+7=20 van 21 zetels voor twee partijen. Het lijkt dat Aruba bang is voor veranderingen en nieuwe partijen, of dat ze kleinere partijen gewoon geen kansen gunnen.
  AVP mag nu gerust verder bouwen aan hun “Luchtkastelen” en mooi weer spelen terwijl het eigenlijk niet zo goed gaat met Aruba. Aan de andere kant hebben de Arubanen wel verstandig aan gedaan om voor een partij te kiezen die streeft naar een goede verstandhouding met Nederland…..daar kunnen wij op Curacao wel wat van leren. Een ander voordeel is dat er geen coalitie gevormd hoeft te worden.

 3. Laten we eerlijk wezen.. wat was het alternatieve? De MFK van Aruba (MEP).. men heeft gekozen voor het minsts slechte..

 4. @A, Daar mag je de MEP voor bedanken met jarenlange zakkenvullen en wanbeleid.. leek de MFK wel!

  De kiezer heeft gekozen!

 5. Hoor het wijlen Wiels nog zeggen: Volgens hem probeerde Aruba de motie van Curaçao, die behandeld is tijdens een Parlentino-overleg, te dwarsbomen. “Er is een lobby opgezet en dat pikken we niet. Aruba is onze vijand”

  Wat kunnen we leren van deze oude vijand van Wiels?

 6. meer inteligentievermogen dhr. Mossel?

  1,3 miljard EURO staatsschuld voor een eiland van 110.000 inwoners vind ik niet erg inteligent.

 7. Deze uitslag geeft duidelijk aan dat de meeste Arubanen niet uit emotie maar met verstand hebben gestemd.

 8. Het lijkt erop dat de gemeenschap van Aruba van meer inteligentievermogen bezitten bij verkiezingen dan op andere Konigkrijkslanden.