• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

dikCURAÇAO – Als het aankomt op gezond eten, kampt een groot deel van de Curaçaose bevolking met gebrek aan kennis, doorzettingsvermogen en gemakkelijk beschikbare gezonde mogelijkheden. Dat blijkt uit gesprekken van experts en ervaringsdeskundigen met Caribisch Netwerk.

“Vaak kiezen mensen uit gemak voor junkfood of kwalitatief inferieur voedsel, maar voor hetzelfde bedrag kun je wel degelijk een gezonde maaltijd samenstellen”, legt voedseldeskundige en diëtiste Rachna Blom uit. “Overgewicht komt door een diep geworteld karaktertrek van onze bevolking, namelijk het niet dragen van eigen verantwoordelijkheid.”

Voorspelling
In 2009 voorspelde Peter van de Pavert van de Universiteit van Twente in zijn onderzoek over de diabeteszorg op Curaçao de groei in overgewicht. Zijn voorspelling lijkt uit te komen: volgens de Nationale Gezondheidsenquête is anno 2013 twee op de drie eilandbewoners te dik.

Duur
Edward Nicolaas worstelde zeven jaar lang met obesitas. Pas na veel moeite en een duur Duncan-dieet wist hij binnen een half jaar vijftig kilo te verliezen. “Toen mijn dochter op een gegeven moment tegen mij zei ‘dad I can’t get my arms around you’ knapte er iets bij mij. Al die tijd had ik mijn emoties begraven onder een dikke laag vet. Dik zijn is niet alleen maar luiheid, vaak heeft het ook met negatieve gevoelens te maken. Dat wordt vaak onderschat”. Edward betaalde in drie maanden ruim 150 gulden per week aan zijn dieet. “Als ik het geld niet had gehad was ik ook afgevallen, maar dan was het nog moeilijker geweest”, vertelt Edward. “Er zijn meer fastfoodrestaurants dan normale broodjeszaken. Bovendien is vers fruit en groente niet goedkoop.”

Obesitas geaccepteerd
De negentienjarige Jacqueline lijdt al haar hele leven aan ernstig overgewicht, maar ziet zichzelf gevangen in een web van emotionele worstelingen en eenzaamheid. “Niemand zegt er wat van, terwijl je echt ziet dat ik een probleem heb. Op school eet iedereen vette dingen. Je bent raar als je gezond wilt eten”. Edward heeft dezelfde ervaring: “In tegenstelling tot Europa word je op Curaçao niet raar aangekeken als je amper kunt lopen door je gewicht. Niemand in mijn omgeving, behalve mijn zus, heeft me er ooit op aangesproken. Toen ik begon met mijn dieet werd er zelfs negatief op gereageerd: ze vonden het ongezellig.”

Kennisgebrek
Milly Klein-Pandt, die ook jarenlang worstelde met overgewicht, wijt obesitas op Curaçao vooral aan gebrek aan kennis en opvoeding. “We denken nog steeds dat een vol bord met veel koolhydraten en vette kip gezond is. Dat was okay toen we nog overal te voet naar toe gingen. Nu bewegen we amper omdat alles per auto gaat. We moeten ons eten en gedrag aanpassen”. Volgens Blom is er juist wel genoeg kennis, maar wordt het niet of verkeerd toegepast. “Mensen zijn vaak op zoek naar meer informatie dan nodig is om resultaat te bewerkstelligen. Beurzen en voorlichtingsdagen worden druk bezocht, maar toepassing van opgedane kennis blijft uit.”

Rol overheid
Zowel de ervaringsdeskundigen als de experts zijn het erover eens dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de overheid. “Dat kan in de vorm van onderwijs, bewegingsprogramma’s en het stellen van voorwaarden aan kantines op scholen”, vindt Blom. “Daarnaast is het belangrijk de rol van de diëtist in de maatschappij in te zetten voor voorlichting in het algemeen, en specifiek voor bepaalde ziekten zoals diabetes.”

6 reacties op “‘Gemakzucht en kennisgebrek vaak dikmakers’”

 1. Hier op Curacao geldt voor de meeste mensen navolgende regel m.b.t. eten:

  Het moet veel zijn,
  Het moet vet zijn.
  Het mag niets kosten.

  En dan zijn we nog verbaasd dat er een enorm probleem op het gebied van overgewicht is.

 2. onze ministers zijn idd zwaar en hebben weinig kennis

 3. @ Reginald Paulina:
  Ik ben het op de meeste punten met je eens.
  M.b.t. de Chinezen op Curaçao: die koken waar de consument om vraagt (veel koolhydraten, toevoegingen die in hun eigen keuken ongebruikelijk zijn etc.) Je kunt dat als consument ook bijsturen: De enkele keer dat ik naar de Chinese take-away ga, doe ik altijd het verzoek: “Mitar di e aroz, sin batata y mas berdura”.

 4. Ik ben het helemaal eens met mevr ; Blom .
  Wat mij het meest aanspreekt de manier hoe zij denkt het probleem oplosbaar is.
  Je moet in curacao politieke ogen hebben ,om dat zo te entrepeteren .
  Ik vind dit een goed punt voor minister M.R. Whiteman .
  Als je goed kijk dan weet je dat twee derde van onze politici ook te fors zijn ,daar
  hoef je niet goed voor te kunnen zien .School combineren met sport en eten dat is een
  super goed idee . Ik wil de chinezen op curacao niet bagataliseren ,maar in china
  staan een hele boel mensen fanatiek s’morgens te sporten wat bij ons niet het geval is.
  Ik ben zelf instellinskok voedingsadviseur enz enz .. Maar ik ben bang dat als je zoiets in curacao wil oprichten dat je dan problemen krijgt met de polititci .
  Want net zoals men tekeer gingen over het gratis school of schoolboeken,zo zullen er een paar opstaan en zeggen; Je bent comunist .Daar sta je dan met je iedee en de bevolking.
  Wat mij hieraan erger is het feit dat het niet veel hoeft te kosten ,een paar sportbegeleiders die ook kok zijn of een veel weten over voeding zoals mevr; Blom ,
  dan ben je er al.Om mezelf niet uit te sluiten ,dit is een project dat ziels veel aanmee wil werken dan heb ik een goede rede om terug te gaan .Kontrole op al die chinezen die het land met noncencefood belagen en dan ook al het geld naar hun land sluizen .Maar zoals Ik al zei , het is geen chinees probleem .Het is ons probleem en als we het allemaal zie vanuit de ogen van mevr; Blom ,en een mooi project beginnen dan hebben we een punt om de politici in die richting te laten bewegen . Dan zal heel curacao in beweging komen.
  PUNTEN; eten op school in handen van de regering ,controle door de regering sport .
  school hele dagen voor kinderen en sport leraren en de kantine halve dag werken ,dan heb je tenminste werk .Daarna gaan we uitbreiden ; Twee of drie keer per week buiten schooltijd ook een stichting oprichten waar de ouders van de kinderen ook samen spelletjes kunnen doen ten behoeve van hun gewicht verlies .Ik persoonlijk zal er alles aan doen om zo’n project op te zetten waar je mensen tot in hun hart kan raken door hun te begelijden en van hun maken wie ze inderdaad willen zijn .CURACAO wordt steeds bekender in sport in de wereld ,het zou niet gek zijn om dit met twee hande te grijpen en nooit meer los laten ,dan hebben we in de wereld ook een punt.Straks gaan de japaners zeggen dat we het danken hebben aan de chineese eten ,wat helemaal niet waar is . Grapje natuurlijk, maar laten we dit serieus nemen en er werk van maken .

 5. Wij van ASK for Food hebben een assortiment aan snel, gemakkelijk beschikbaar gezond voedsel. We nodigen iedereen uit dit eens te komen proberen aan de Caracasbaaiweg tegenover de de kerk van Janwe.

 6. Rol van de overheid: zware accijnzen op suikerhoudende frisdranken en junkfood + beperken vrije vestiging junkfood-restaurants; subsidies op fruit en groente + bevorderen eigen teelt (eet van de eigen grond!); verbod op ongezonde voeding en snoep op scholen en bevorderen verkoop aldaar van gezonde drank en voedsel; voorlichting op radio en TV (kookprogramma in de trant van “dagelijkse kost in 5 minuten”); kooklessen op school.