Vrouwen aan het werk - ThumbCURAÇAO – De tweede generatie Antilliaanse en Arubaanse vrouwen in Nederland werkt meer dan autochtone Nederlanders. Driekwart van de Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse vrouwen heeft 12 uur of meer per week een betaalde functie. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Voor autochtone Nederlanders is dat 68 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De tweede generatie niet-westerse vrouwen heeft ook vaker een voltijdbaan dan westerse vrouwen.

16 reacties op “Driekwart Antilliaanse vrouwen in Nederland werkt”

 1. Ik geef Antonio gelijk. We doen het nooit goed. Ik woon al 35 jaren in Nederland. Na mijn studie heb ik 2 werkgevers gehad. Bij de laatste ben ik nu 25 jaar werkzaam. Ik heb een fulltime baan van 40 uur. In al die jaren alleen 2 jaar parttime gewerkt ivm de geboorte van mijn dochter. Gelukkig had ik een lieve tante als oppas. Als ik naar mijn vrouwelijke collega’s kijk werken ze allemaal parttime. Zelfs de jongeren .De meeste geven aan dat hun vriend/man genoeg verdient zodat zij niet fulltime hoeven te werken. Ze hebben dan meer tijd om te shoppen en luieren. Als de man/vriend vertrekt hebben ze niets. En ter info, Ik ben geen alleenstaande moeder.

 2. @Reginald Paulina schreef op 06-04-2014 om 04:32;

  “Nu doen ze wat goed, krijg je toch commentaar,”

  Beste Reginald, maar het zou je toch niet moeten verbazen? Negatief en vals commentaar op en over Antillianen zul je hoe dan ook tóch krijgen. Het heeft te maken met nietsontziende blinde haat. Neem van mij aan dat de meeste haters zélf ook een of ander groot probleem hebben.

  Trouwens, eerste generatie Antillianen hadden vrijwel allemaal een baan. Dan heb ik het over Antillianen die in de periode 1962/72 naar Nederland vertrokken. In die jaren woonden er nog niet eens 15.000 Antillianen in Nederland. De meesten woonden in Rotterdam. Ze werkten bij Werkspoor, Pernis, in de R’damse haven, Philips in Eindhoven etc. En studenten natuurlijk. Antilliaanse vrouwen werkten veelal in de zorg en verpleging.

  Antilliaanse criminelen konden in die tijden op één hand geteld worden. Een beruchte Antilliaanse familie uit Curaçao, die begin 60 in Schiedam verbleef, leverde eigenlijk de enige Curaçaouse boeven op. Zij gingen overigens alleen met hun Nederlandse kornuiten, ook boeven, om.

 3. HO HO, er staan reacties van 2013 én reacties van 2014 door mekaar. RARARA, in de tussentijd is trouwens heel wat veranderd wat betreft de werkomstandigheden.

 4. N u doen ze wat goed , krijg je toch commentaar ,ook in Curacao zijn de hardste werkers vrouwen. Dus ik snap eigenlijk niet waar over dit gaat ,of waar het op slaat .
  Er is in Curacao ook niet zoveel goeds voor een alleenstaande vrouw maar dat zijn wel de harde werkers.

 5. we moeten het artikel wel goed lezen, 3 kwart van de tweede generatie, dus eigenlijk allemaal NVT, geboren en getogen in Nederland.
  Deze hebben dus een school gehad met Nederlandse taal, waardoor ze beter aan de bak kunnen komen.
  Maar hoe is het gesteld met de eerste generatie vrouwen hoeveel werken er daar van?
  Het is een goede ontwikkeling dat de tweede generatie werk heeft en krijgt, zelfs nog meer dan de nederlandse vrouwen dus ze worden niet uitgesloten in de maatschappij.

 6. Antilliaanse vrouwen zijn harde werkers, in alle opzichten. Gezin, baan, op mentale gebied sterk. Niet alleen in NL, maar ook op Curaçao.

 7. Philippe Maaskant bevestigd enkel wat ik eerder melde: We zijn hier werkverstrekkers. Omzet generatoren op andermans balans.
  Laat het woordje ‘kosten’ je niet misleiden.

 8. GB, op 30-09-2013 om 08:20 schreef: Natuurlijk werken die moeders. Ze kunnen het zich niet veroorloven om niet te werken en thuis te blijven voor de kindertjes.

  Werkloze alleenstaande ouder :
  -Bijstand (toeslag voor gezinnen)
  -Zorgtoeslag
  -Kinderbijslag
  -Kindgebonden budget
  -alleenstaande oudertoeslag
  -Huurtoeslag (toeslag voor ieder kind)

  Met 1 kind, in totaal al snel boven de €1500.- Met 4 kinderen, boven de €2000 per maand.
  Een alleenstaande ouder in NL is niet verplicht te werken, als een kind jonger is dan 7 jaar.

  Tot 1 januari 2012 (herziening sociaal stelsel in het kader van bezuinigingen), was het voor een alleenstaande ouder écht niet nodig om te werken.
  Genoeg voorbeelden van alleenstaande moeders, die om de zoveel jaar een kind kregen.
  [ om te eindigen met 6 kinderen van 7 vaders 🙂 ]
  De laatste op je 43e : tot je 50e geen verplichting te solliciteren/werken.

  Werken heeft/had alleen zin als :
  – Vaders alimentatie betaalt (wordt gekort op de bijstand)
  – Fulltime banen (arbeidskorting + aanvullende alleenstaande oudertoeslag)
  – Parttime functies met een hoger opleidingsniveau (hoger bruto uurloon)

 9. Natuurlijk werken die moeders. Ze kunnen het zich niet veroorloven om niet te werken en thuis te blijven voor de kindertjes.
  Wat voor soort werk betreft het? Laaggeschoold of hooggeschoold?

 10. Lastiwz, op 27-09-2013 om 20:40 schreef: CBS:
  alleenstaande antilliaanse ouder :13,1%
  alleenstaande autochtone ouder : 9,0%

  Als ALLE alleenstaande vrouwen een baan zouden hebben, dan zijn de cijfers voor Niet-Alleenstaande vrouwen ;

  Antiliaanse vrouwen : 61.9 % (75 -13.1)
  Autochtone vrouwen : 59.0 % (68 – 9.0 )
  Arbeidsparticipatie van Antilliaanse vrouwen is derhalve in relatieve zin 5% hoger (61.9 / 59)
  Niet alle alleenstaande Antilliaanse vrouwen zullen een baan hebben, dus het werkelijke cijfer zal nog gunstiger zijn.

  Hetgeen betekent dat de Antilliaanse vrouwen in NL sterker gemotiveerd zijn om te werken.
  Voor de een zal het een financiële wens/noodzaak zijn (partner relatief laag inkomen), voor ‘n ander de wens om wat te bereiken (Antilliaanse vrouwen zijn ondernemender dan autochtone, is mijn ervaring)

  (gegevens over de periode 1997-2002 kunnen inmiddels achterhaald zijn)

 11. Living in NL where you are offered a more professional environment, better schools, chances to take courses to further yourself…more jobs they can fill. Nice to read this.

 12. Laat ons een beetje genieten als er eens een keertje iets positiefs is.

 13. Vergeet niet dat we ook werkverschaffrs zijn.
  Kinderen gaan naar school, om het inkoppertje justitie maar niet te noemen.
  Zelfs als we van uitkeringen leven doen we hier bootschappen… go figure.

 14. Statistisch kan het best juist zijn maar zet het nu eens af naar absolute aantallen…
  Tja..
  Dan is het maar een heel klein groepje.
  En veelal nog ongehuwd moeder ook…

 15. Van het CBS:
  “Sterke groei alleenstaande allochtone moeders

  Van de alleenstaande moeders van niet-westerse herkomst komen 28 duizend vrouwen uit Suriname, 12 duizend komen van de Nederlandse Antillen, 9 duizend uit Turkije en 7 duizend uit Marokko.

  Tussen 1997 en 2002 is het aantal alleenstaande moeders uit de Nederlandse Antillen met 4 duizend het sterkst gegroeid. Voor alleenstaande moeders uit Turkije, Marokko en Suriname bedroeg de groei zo’n 2,5 duizend:”

  CBS: alleenstaande antilliaanse ouder: 13,1% (van de antillianen)
  alleenstaande autochtone ouder 9,0% (van de autochtonen)

  Lijkt mij logisch dat er procentueel meer antilliaanse vrouwen aan het arbeidsproces deelnemen dan autochtone vrouwen.

 16. Heel mooi! Als je op de website van het NL CBS kijkt zie je wel meer aardige zaken. Zo zijn de zorgkosten voor wat men “allochtonen” noemt ook hoger dan bij de makambas.

  “…Dit verschil in zorgkosten tussen de verschillende herkomstgroeperingen zit voornamelijk in ziekenhuiszorg. Na correctie voor verschillen in leeftijdsopbouw liggen de gemiddelde kosten voor ziekenhuiszorg voor Turkse, Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse mannen tot 65 jaar rond de 900 euro. Dat is ongeveer 200 euro meer dan bij de autochtone mannen.

  Ook bij de vrouwen gaat het om een verschil van ongeveer 200 euro. Turken hebben met bijna 950 euro de hoogste kosten onder de mannen tot 65 jaar. Bij vrouwen hebben Antilliaanse en Arubaanse vrouwen de hoogste kosten, ruim 1 100 euro.

  Het verschil is ook opmerkelijk bij de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. De gemiddelde kosten voor Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse mannen tot 65 jaar liggen voor deze zorg twee keer zo hoog als voor autochtone mannen. Bij de vrouwen zijn de verschillen minder groot. De hoogte van de GGZ-kosten voor Turkse mannen en vrouwen lijkt echter sterk op die van de autochtone bevolking…”