ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Joseph ‘Jopi’ Hart wederom over wat de ontwikkeling van Curaçao in de weg staat.

In de vorige artikelen heb ik de relatie tussen productiviteit, arbeid en investering besproken, en daarna uitgelegd hoe te komen tot een evenwicht tussen de actoren volgens dialoog, eigen verantwoordelijkheid en het werk van de ombudsman om een correcte en onpartijdige uitvoering van de overeengekomen akkoorden te garanderen.

Vandaag wil het hebben over een mentaliteit die ‘zelfvernietigend’ is, die alle regelingen onmogelijk maakt. ‘Zelfvernietigend’ houdt in dat je, op korte of lange termijn, handelt tegen je eigen belang en ook tegen het belang van je medemens, je land en omgeving.

Enkele voorbeelden ter illustratie van deze houding:
– Iemand zit een milkshake te drinken in een park. Wanneer hij klaar is, gooit hij de lege plastic beker op de grond in plaats vam in de vuilnisbak naast het bankje.
– Een automobilist rijdt te hard en is aan het kletsen op zijn mobieltje, gaat door rood licht en…
– Een werknemer blijft regelmatig thuis onder voorwendsel ziek te zijn, maar overschrijdt niet het limiet van het aantal dagen dat hij thuis mag blijven zonder doktersbriefje. Of hij gaat naar de dokter vanwege een of andere flauwekulreden om dat briefje te krijgen.
– Een ambtenaar geeft ‘voorkeursbehandeling’ aan een vriend zonder zich te houden aan voorschriften, bijvoorbeeld bij het afgeven van terreinen voor de bouw.
– Een politicus benoemt een partijgenoot in het overheidsapparaat zonder dat deze persoon de vereiste opleiding hiervoor heeft.
– Er wordt goedkeuring verleend voor de constructie van een gebouw dat niet in overeenstemming is met de bouwregels op die plek, terwijl ergens anders een gebouw wordt gesloopt omdat men zich daar ook niet aan de regels heeft gehouden.
– Een ‘populistische’ politicus neemt populaire beslissingen, zonder rekening te houden met de desastreuze financiële gevolgen, bijvoorbeeld door vast te houden aan de handhaving van het systeem van medische voorzieningen en gezondheidszorg, werkloosheiduitkering en AOV, terwijl het percentage van ouderen stijgt en dat van productieve burgers aan het dalen is.
– Een alleenstaande moeder werkt de hele dag; kind komt van school in een leeg huis en is daar zonder enig toezicht, omdat de schooltijden niet synchroon lopen met de economische activiteit.

Gevolgen op korte of lange termijn in dezelfde volgorde als de voorbeelden:
– Een ‘viezerik’ bevuilt zijn eigen nest en draagt bij tot het bederf van het milieu en volksgezondheid.
– De automobilist veroorzaakt zijn eigen dood en die van anderen.
– De luie werknemer draagt uiteindelijk bij tot zijn ontslag zonder de mogelijkheid op ander werk.
– De ambtenaar draagt bij tot corruptie, hetgeen uiteindelijk het functioneren van het overheidsapparaat ondermijnt.
– Politieke voortrekkerij verzwakt het functioneren van de overheid, hetgeen schadelijk is voor het landsbestuur.
– Gebrek aan een consistent beleid inzake bouwvoorschriften veroorzaakt een chaos in de planning en kwaliteit van de wijken.
– ‘Populistische’ beslissingen veroorzaken de financiële ondergang van een land en iedereen lijdt eronder.
– Halve dag school is de ergste beslissing die de overheid ooit heeft genomen.

Dit is slechts een zeer beperkte opsomming. Feit is dat elk van de hier beschreven handelingen negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het land. Hoe deze ‘zelfvernietigende mentaliteit’ te bestrijden, zal het onderwerp zijn van het artikel volgende week.

11 reacties op “Ingezonden: ‘Wat onze ontwikkeling in de weg staat (3)’”

 1. @Kiko, helemaal eens met je stelling, ik vrees alleen dat het nog veel erger is dan jij denkt!

 2. @ Jopi Hart. medische voorzieningen en gezondheidszorg, werkloosheiduitkering en AOV,

  Als je van elke werkloze 25 gulden zou vragen voor de informatie waar de werkloosheiduitkering te halen is, ben je meteen binnen 🙂

 3. @Jacinto, IK zou willen dat ik zaken kon doen met zo’n monoplist.
  Aruba moest op de geldmarkt lenen tegen 4,6%.
  Als Curacao dat had gedaan, waren we per jaar Naf 1.000.000 MEER (!) aan rente kwijt geweest voor de laatste lening van 62,6 miljoen Naf.
  Cadeautje van het verfoeide Nederland.

  Verder is NL zo aardig om het geld in ANG te lenen en niet in Euro of Dollars.
  Dat betekent dat we bij een ( m.i. onvermijdelijke) devaluatie, geen problemen krjgen door koersverschillen. Als de Dollar zakt of de ANG devalueert kan Nederland naar het geld fluiten en krijgen ze in Euro’s veel minder terug [of minder rente] dan ze dachten.

  Kortom: Hoewel onze politiek tegen Nederland blijft ageren om het volk te “pleasen” is Nederland best nog wel aardig en laten de ministers in Nederland zich niet verleiden tot soortgelijke taal. Denk dat ze ons een beetje zielig vinden en zonder het hardop te zeggen ons nog steeds “matsen”

 4. Ed, op 27-09-2013 om 12:55 schreef:

  Typisch de Curacaose mentaliteit: lekker handje ophouden, te lui om te werken. Zeker vergeten dat Nederland al miljarden heeft betaald (10-10-10) die niet terugbetaald hoeven te worden.
  Dat is compleet een monopolie, want dat al miljarden betekend :
  (1) Dat Nederland is uit van de pestkop van geld vragen bevrijden .
  (2) Of dat is ook een manier van lokken om terug te komen

 5. @ Jacinto Daal, Nederland heeft bij de schuldsanering een fors deel van de schulden kwijtgescholden (grotendeeels premie voor politieke – en ambtenaren pensioenen!) en de rest opnieuw gefinancierd, zodat er geen “gedoe” kwam over wie van de eilanden welke rekeningen nog moest betalen.

  Dat rest schuldbedrag was nog Naf 1.649.000.00 voor Curaçao. Verder heeft Curacao onlangs in september 2013 weer Naf 62,6 miljoen extra bij Nederland geleend voor minder dan 3% rente.

  En…zoals met alle schulden, ze moeten een keer worden afgelost. Nederland is geen bank die zomaar schulden kwijt scheldt!

 6. @ Daal

  Typisch de Curacaose mentaliteit: lekker handje ophouden, te lui om te werken. Zeker vergeten dat Nederland al miljarden heeft betaald (10-10-10) die niet terugbetaald hoeven te worden.

 7. @Jacinto Daal, ik zeg maar zo, ik zeg maar niks.

 8. Ook de huidige regering met Asjes geeft geen goed voorbeeld.

  1. Ook Asjes c.s. Geven geen uitvoering aan rechterlijke uitspraken die er nog steeds liggen.
  2. Ook Asjes c.s. Negeren adviezen inzake ontslagen en benoemingen (oa Tara! ).
  3. Ook Asjes vond het normaal dat Wilsoe het OM passerede om dos Santos te helpen.
  4. Ook Asjes was als minister-president (!) bij een PS demonstratie waar het ontslag van de top van het Openbaar Ministerie en het Korps Politie Curaçao werd geeist.
  5. Ook Asjes liet zich benoemen in de functie “sectordirecteur” (dubbel inkomen).(!)
  6. Ook Asjes wil de manier waarop de PS wordt (werd?) gefinancierd niet openbaar maken.
  7. Ook Asjes doet aan hobby projecten, zoals “gratis” onderwijs, waardoor nu ook mensen die het prima, konden betalen voordeel hebben van een regeling die door geen minister verstandig is uit te voeren.

  Het is net als in het bedrijfsleven: Als de top er met de pet naar gooit mag je van de rest niet veel meer verwachten. Als er een leider is met charisma die normen en waarden uitstraalt en daarnaar handelt, dan zal er geleidelijk wat kunnen veranderen en worden mensen geinspireerd.

  Dat zal met Asjes c.s dus nooit meer lukken.

 9. De rots die altijd in de weg staan van de Economische ontwikkeling van Curacao was de geld die uit Nederland komt .
  Dat de Koningin voor ontwikkeling van Curacao stuurde , Maar Curacao moet het terug betalen .
  Terwijl Curacao een Nederlanders koninkrijk eiland is

 10. Grotendeels eens, maar ik twijfel toch wel heel sterk aan het algemene intelligentie niveau op dit eiland, het lijkt echt wel of het er gewoon niet in zit, de enorme hoeveelheid dommigheid die je hier ervaart, is misschien niet uniek, maar kom zeker in de westers georiënteerde landen zeker niet tegen. In mijn optiek zit daar de basis van het probleem.

  Neveneffect is overigens dat de net iets intelligentere Nederlander, zich een beetje verheven gaan voelen, waardoor ze hun eigen beperkingen niet meer zien, en daarom komen we met een groot deel van deze mensen ook niet veel verder.

 11. Hoewel ik het in grote lijnen eens ben met dit stuk, is dit vooral bekeken op micro-niveau binnen het land. Zelfs als op micro-niveau alles goed gaat, zullen er nog altijd problemen zijn.

  Als we gaan kijken op macro-niveau is het probleem nog altijd dat er meer geld het land uitgaat dat er inkomt. Er moet naar mijn mening meer worden geexporteerd, om geld binnen te krijgen. Een andere mogelijkheid is diensten uitvoeren voor personen/instanties uit het buitenland.
  Samengevat: Productie, export, diensten voor het buitenland (incl. toerisme).

  Ik geloof wel dat alles wat op meso-micro niveau gebeurt een voorwaarde is voor de ontwikkeling. Nog een lange weg te gaan…..