ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Gommert Jan Krijger over het ziekenhuis.

Ik zou graag willen reageren op een eerdere ingezonden brief van Sergio Leon. Een goed en leuk artikel. Hij vertelt ons weer eens hoe het vroeger was. De geschiedenis van het Sint Elisabeth Gasthuis. Wat een interessant vak en dan vooral ook hoe het er vroeger aan toeging op ons dushi Kòrsou.

Zoals Leon vermeldt wordt overal gediscussieerd over tal van vragen over het nieuwe ziekenhuis dat er komen moet, maar waar geen antwoord op komt. Mijn vraag is: wie moet die vragen beantwoorden? Want de personen die in de krant hun mening ventileren, daarvan vraag ik me af waar deze mensen de kennis vandaan halen dat zij kunnen meepraten over dit soort onderwerpen. Ik weet dat er mensen zijn die hier jaren voor studeren om uiteindelijk te bepalen waar zo’n instantie het beste tot zijn recht komt voor de bevolking.

Ik weet zeker toen het vliegveld er destijds kwam, dat niet onze politici werden benaderd, maar dat er deskundigen erbij gehaald werden om te bepalen waar dit vliegveld dan wel moest komen. Daar heb je professionals voor nodig die daar verstand van hebben en die weten wat de meest geschikte locatie is om een vliegveld aan te leggen. Er werd toen besloten om het op Hato neer te zetten. Zo is het met het Dok en de raffinaderij gegaan, dus zo ook met een hospitaal.

Laten we nou eens niet emotioneel worden om wat voor reden dan ook en laten we het professioneel aanpakken. Zonder aan de pastechi’s te denken die uitgedeeld moeten worden. Het klinkt hard, maar zo is het wel. Ik werd er na mijn vorige ingezonden brief nog op gewezen dat er dan geen pastechi’s meer uitgedeeld kunnen worden. Natuurlijk waren er gelukkig ook veel positieve bijdragen. Dit soort beslissingen voor een nieuw hospitaal moet je in een denktank stoppen.

Wij zitten in een tijd waar het geld erg kostbaar is. We kunnen en mogen geen fouten meer maken. We moeten zo professioneel mogelijk te werk gaan en met alle hens aan dek. We weten trouwens ook dat hier op Curaçao de beste stuurlui altijd aan de wal staan. Dat is bekend op het eiland. Degenen die het hardst schreeuwen hebben er waarschijnlijk totaal geen kaas van gegeten.

Dus naar mijn mening en als advies naar de beleidsmakers, voordat er weer een catastrofale fout gemaakt wordt over de ligging van het nieuwe hospitaal: geef de opdracht aan mensen die er verstand van hebben en laat dit in een werkgroep uitgezocht worden. Zoals Sergio Leon schreef: Het was een gasthuis, waar zieke mensen verpleegd werden. Ik begrijp helemaal waar hij naar toe wil. U ook?

9 reacties op “Ingezonden: ‘Laat experts beslissen over ziekenhuis’”

 1. De oude fotos van vroeger laten zien dat de bootjes tot aan de beneden ingang van de huidge keuken kwamen…Dat is de kant waar nu een rotonde ligt..

  Dat hele gebied ervoor lag onder water.
  Met een beetje storm loopt dat nog steeds onder water.

  Het nood plan van het SEHOS gaat er vanuit dat de helft van alles wat op de beneden verdieping ligt aan de kant van de hoofdingang van Interne Mannen tot aan Anna paviljoen onder water loopt bij een echte storm. Bij een orkaan gaat alles plat aan die kant.

  Dus die kant is geen toegangs weg als er echt iets is.

  Het idee van de hamelberg weg is minder kwetsbaar maar waarom aan de lage zijde bouwen als je weet dat orkanen en slecht weer door de “global Warming” meer en heftiger worden…

  Verder natuurlijk net als Colon… en Whilelmina Kanker fonds oncologie kliniek historie…
  Van wie is dat terrein nu eigenlijk ???
  Niet van het SEHOS… ahum…

  Net zoals het gebouw van de polikliniek ook niet van het SHEOS is. Of die oude zusterschool… Mortuarium.. etc….

  Het gros van de aangesloten medisch specialisten heeft z’n kantoor eigen praktijk pal om de hoek in de buurt liggen en dat hotelletje en de pasteitjes boer op de hoek.. hebben ook zo hun belangen. Colon om de hoek… Zelfs de (koelcellen) begrafenis ondernemer vlak bij.. Want ja dat is ook uitbesteed. En dus 5 keer zo duur geworden.
  En ach ja laten we de achter deur naar de bloedbank niet vergeten..
  Nog zo’n “geprivatiseerde” sub vestiging.
  O ehh.. wat doen we met het externe pathelogie

  Ai ai …
  Nee het moet echt op die plaats want anders zijn er veel te veel belangen die geschaad worden.

  Zet het neer op een half verzakt oud moeras gebied…
  Amsterdam staat ook al eeuwen op palen niet waar

  Lang leve de onzin op deze rots…

 2. @ ps Arelius,ondanks mijn handikap ben ik wel 38 jaar directeur geweest van een bouw bedrijf en wel met 550 werknemers in vaste dienst,taal zegt niet zoveel,het in praktijk goed uitvoeren dat is belangrijk,en het zeker niet zo als onze wereldwonders heren politici doen,die maken er bewust een puinhoop van zodat je de bomen niet meer in het bos ziet staan,maar dat is hun bedoeling dan ook, anders zijn er geen zakken te vullen van familie,neven,nichten,klein kinderen,vrienden en kennissen.
  EN HET VOLK BLIJFT IN HET ZIEKENHUIS SPROOKJE GELOVEN,OMDAT HET ANDERS WORD VOOR GESTELD DAN DE FEITEN IN WERKELIJKHEID ZIJN.
  EN DE POLITICI BLIJVEN HUN EIGEN VOLK BELAZEREN,BELIEGEN EN BEDRIEGEN.
  Het ziekenhuis zal er echt wel komen maar op welke datum het gereed is ,DAAR durf ik niet op te wedden.Dan speel ik liever lotto die win ik nooit.

 3. @Arelius,ik ben blij dat je mijn taalfouten van mijn ingezonden stukjes niet verbeterd,want dan had je dagwerk.maar ik doe het wel best goed met hulp van mijn ps ondanks mijn dialectic

 4. @ Aurelius
  10. politie partijen = politiek partijen = politieke partijen.

  Met vriendelijke groet

 5. Ik weet kennelijk iets niet. Wat is er mis met de plannen die nu uitgevoerd gaan worden?

 6. Ik wil M.D. Concepcion van harte aanbevelen een cursus Nederlands te volgen of anderszins op zijn niveau Nederlands te schrijven: heel eenvoudig en met korte zinnetjes. Dit gaat werkelijk nergens meer over. Ik heb de tijd genomen het te verbeteren, doe er wat mee, M.D. Concepcion!
  Het Sint Elizabeth was een gasthuis waar zieken verpleegd werden. Ik begrijp helemaal waar hij naar toe wil. U ook? Moet ik hiertuit [1] begrijpen dat het huidige St. Elizabeth Ziekenhuis niet conform de aanvankelijke doelstelling van dat gasthuis bezig is/ c.q. haar doelstelling heeft veranderd en- of [2] voorbij is gestreden? [3] Gestreden, want men is al zo lang bezig met het onderhavige onderwerp, dat je je af moet vragen, hoelang [4] nog? Één ding is zeker gezien de tijd en afwisselende belanghebbers, er speelt zich meedere [5] scenario’s af waarnaar het publiek alleen kan gissen, speculeren etc. Wat speelt zich eigenlijk af? [6] Financiële voordelen voor wie/ welke groep? Mijnersmening[7] is het niet alleen een kwestie van locatie maar spelen zich er meer[8] met de ander botsende interessen een rol[9]. Geldelijke voordelen zeker. Locatie ook, immers er moeten heel wat gebouwen verdwijnen (opgekocht worden) van degenen die speculatieve aankopen van woningen, gebouwen, opstallen en terreinen hebben gedaan in het verleden (voorkennis en speculatieve aankopen doen). Denk maar eens aan de bouw van de Julianabrug (koop door belanghebbers van politie[10] partijen om dit later aan de eigen politiekgezinde regering te verkopen). N.B. tot een paar jaar terug? was er een halsstarige [11] die zijn terrein en woning niet wilde verkopen.
  1. Hiertuit = hieruit
  2. En-of = en/of
  3. doelstelling heeft veranderd en- of voorbij is gestreden. Het is of doel voorbijschieten of doelstelling veranderd/gewijzigd/niet gehaald/etc. Dit is vreselijk Nederlands.
  4. Hoelang = hoe lang
  5. er speelt zich meedere = er spelen zich meerdere
  6. Wat speelt zich eigenlijk af? = wat speelt er zich eigenlijk af
  7. Mijnersmening is geen Nederlands, ook geen ‘deftig’ of oud Nederlands. Het is: naar mijn mening
  8. spelen zich er meer = spelen er meer
  9. met de ander botsende interessen een rol = tegenstrijdige belangen
  10. politie partijen = politiek partijen
  11. halsstarige = halsstarrige
  *Fouten in punctuatie niet meegerekend.

 7. De locaties van het vliegveld, Dok en raffinaderij zijn allemaal uit de koloniale tijd en die Hollanders aten toen wat minder pastechi’s denk ik.

 8. Het Sint Elizabeth was een gasthuis waar zieken verpleegd werden. Ik begrijp helemaal waar hij naar toe wil. U ook? Moet ik hiertuit begrijpen dat het huidige St. Elizabeth Ziekenhuis niet conform de aanvankelijke doelstelling van dat gasthuis bezig is/ c.q. haar doelstelling heeft veranderd en- of voorbij is gestreden? Gestreden, want men is al zo lang bezig met het onderhavige onderwerp, dat je je af moet vragen, hoelang nog? Één ding is zeker gezien de tijd en afwisselende belanghebbers, er speelt zich meedere scenario’s af waarnaar het publiek alleen kan gissen, speculeren etc. Wat speelt zich eigenlijk af? Financiële voordelen voor wie/ welke groep? Mijnersmening is het niet alleen een kwestie van locatie maar spelen zich er meer met de ander botsende interessen een rol. Geldelijke voordelen zeker. Locatie ook, immers er moeten heel wat gebouwen verdwijnen (opgekocht worden) van degenen die speculatieve aankopen van woningen, gebouwen, opstallen en terreinen hebben gedaan in het verleden (voorkennis en speculatieve aankopen doen). Denk maar eens aan de bouw van de Julianabrug (koop door belanghebbers van politie partijen om dit later aan de eigen politiekgezinde regering te verkopen). N.B. tot een paar jaar terug? was er een halsstarige die zijn terrein en woning niet wilde verkopen.

 9. @ je legt inderdaad de vinger op de ziekste plek,alleen het voor de derde keer uitdelen van Pastechi’s gebeurd nu niet meer met een bord, maar met een kruiwagen.