• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – Metingen van de afgelopen maand wijzen uit dat raffinaderij Isla de vastgestelde normen voor zwaveldioxideuitstoot flink heeft overschreden. Dat meldt milieuorganisatie SMOC. Isla ging ook over de schreef met de uitstoot van diwaterstofsulfide (H2S).

De zwaveldioxide (SO2) is gemeten ter hoogte van Beth Chaim. SMOC heeft de normen van de WHO (World Health Organization) aangehouden (tien-minutengemiddelde 500 μg per kubieke meter, 24-uursgemiddelde 20 μg per kubieke meter) voor het meten van zwaveldioxide. Onderstaand de meetresultaten.

BethChaimSO2september2013

Waterstofsulfide
“Helaas wordt door de overheid van Curaçao en Den Haag niet ingegrepen en slechts een paar stoffen worden regulier doorgemeten”, aldus SMOC in een verklaring. Een van de doorgemeten stoffen is diwaterstofsulfide (H2S). De norm voor diwaterstofsulfide is vastgesteld op 1 tot 2 μg per kubieke meter. Deze norm is afgelopen maand ter hoogte van Kas Chikitu substantieel overschreden, meldt de milieuorganisatie. Onderstaand de meetresultaten.

KasChikituH2Sseptember2013

Rotte eieren
Zowel zwaveldioxide (SO2) als waterstofsulfide (H2S) zijn nadelig voor volksgezondheid en milieu. Zwaveldioxide is een van de belangrijkste aspecten van luchtvervuiling en smog. Waterstofsulfide produceert niet alleen stankoverlast maar is ook giftig. In kleine concentraties is de stof te herkennen aan de geur van rotte eieren, in hogere concentraties kan het in contact komen met deze stof leiden tot het verliezen van bewustzijn en overlijden. Het International Chemical Safety Card (ICSC) meldt dat elk contact met deze stof moet worden vermeden.

7 reacties op “SMOC: afgelopen maand veel teveel uitstoot Isla”

 1. En dat krijg je dan als je mensen zoals minister Whiteman, hoofd maakt van de milieu portofolie, zijn vader heeft bij de isla gewerkt en daarom zal hij nooit voor sluiting zijn van de isla rafinnaderij.

  Verder staan er veel parlametariers op de loonlijst van isla. Die kunnen dus nooit een gezonde keuze maken omdat ze allemaal bias zijn.
  YWN

 2. Is er een maand dat de Isla de norm niet overschrijdt ???? Indien men dit eens publiceert dan is het echt nieuws !!! Geachte politici , leg hier eens de vinger op de zere plek of is dit een té gevoelig onderwerp ? Gaat wel over de gezondheid en het welzijn van onze burgers !

 3. @ What a shame. Oh en even vergeten al jullie kinderen gaan naar prive international schools.

  Nee joh, dat was zo totdat PS met het gratis onderwijs kwam en zitten nu bijvoorbeeld 2 kinderen van de grootverdiener Charles Cooper op het Radulphus College met gratis boeken.

 4. Precies, i.p.v. echte problemen aan te pakken, zitten onze corruptici zich druk te maken om onzin en dat geldt ook voor het wijzigen van een schoolnaam waar niemand om gevraagd heeft, sterker nog, waar iedereen op tegen was.

  Dus jullie voeren campagne, gaan op die plekken zitten om ons als volk te vertegenwoordigen, maar eigenlijk vertegenwoordigen jullie alleen persoonlijke belangen. Jullie zullen wel allemaal pariba en in jan sofat wonen dat jullie geen last van de isla hebben. Oh en even vergeten al jullie kinderen gaan naar prive international schools, waar geen woord papiamentu gesproken wordt., terwijl onze kinderen geeneens fatsoenlijk op tijd hun schoolboeken krijgen en er lessen uitvallen vanwege teveel rookoverlast van de ISLA (MIL).. Dit is beyond een schande..

 5. Het is dat Smoc dit bijhoudt cq controleert. Verder is er geen enkele officiële instantie die zich daarmee bezig houdt. Schande !

 6. ja, PAIS maakt zich druk over een rookverbod in de horeca, maar de Isla mag al zijn gif over het eiland gooien!!!
  Schande

 7. kijk daar moet PAIS zich druk over maken , rookverbod in in ruimte,OOKVERBOD voor de ISLA