leden CFTCURAÇAO – Het bereiken van een gezonde financiële positie is voor zowel Curaçao als voor Sint Maarten een grote uitdaging. Dat vindt het College Financieel Toezicht (Cft). Het college heeft de halfjaarrapportage over de eerste zes maanden van dit jaar geubliceerd.

Zowel Curaçao als Sint Maarten kennen volgens het College grote uitdagingen om de overheidsfinanciën structureel in evenwicht te brengen. Curaçao heeft daarom omvangrijke maatregelen doorgevoerd, in tegenstelling tot Sint Maarten. Maar, zegt het Cft, “niet alleen Sint Maarten, ook Curaçao schiet nog tekort in een tijdige opstelling of vaststelling van begrotingsstukken en een tijdige verantwoording over de overheidsfinanciën aan de Staten. Het financieel beheer behoeft op beide landen dan ook nog de nodige verbeteringen.”

Tijdige opstelling
Het Cft maakt zich zorgen over de tijdige opstelling van begrotingsstukken. Beide landen zijn dit kalenderjaar begonnen zonder vastgestelde begroting. Verder zijn de jaarrekeningen van 2010, 2011 en 2012 en de begrotingswijzigingen sinds 10-10-’10 nog altijd niet vastgesteld. Een gedegen uitvoering van beleid is lastig zonder vastgestelde jaarrekeningen en begrotingen, vindt het Cft. Ook komt het budgetrecht van de Staten komt hierdoor in het geding.

Waardering
Het Cft spreekt er waardering voor uit dat de Curaçaose regering vorig jaar stappen heeft gezet tot structurele versterking van de begroting door pijnlijke maatregelen door te voeren. Het Cft heeft daarom positief geoordeeld ten aanzien van het verzoek om te lenen.

6 reacties op “Cft: ‘gezonde financiële positie grote uitdaging’”

 1. Gewoon wachten op een devaluatie met 30%.
  Leningen aan Nederland zijn in Naf, dus dat scheelt weer.
  Nu nog even SMX uit de gezamenlijke munt unie en dan kan-ie.
  Bij een devaluaite kan iedereen ook zijn “rechten” behouden, maar wordt het leven onbetaalbaar. Er is weinig keus.

 2. Tandeloze tijger die CFT. Ze zullen blij zijn als Curacao na vijf jaar een sluitende begroting bij elkaar liegt. Dan gaan ze definitief naar huis en kan iedereen die hier in de gelegenheid is, de zaak weer hogelijks belazeren. Tot de tekorten weer eens onbetaalbaar worden. Dan stoppen ze weer met begrotingen maken, zodat er niets te overschrijden is. Methode Schotte / Jamaloodin. Failliet van Curacao omstreeks 2020 gepland, onder regering Schotte 2
  Uit Nederland komt geen geld meer, anders dan leningen tegen goedkope tarieven. 2019 Wordt het jaar van de waarheid. Isla blijft , maar op eigen nieuwe voorwaarden. Nederland moet zijn terugbetalingen ontvangen. En de ambtenaren op Curacao zijn al net zo slim als in Nederland, “pak de ouderen, die hoor je toch nooit (meer)”

 3. @ Abraham Mossel. ,mijn broek zakt er niet meer van af

  Wees maar blij, dat je nog een broek hebt.

 4. De juiste personen op de juiste plaats krijgen is niet meer een zaak die Nederland aan gaat, aangezien in een land de bevolking de bestuurders kiest.

 5. @Lucho,je had het niet beter kunnen onderschrijven,je zal dan ook geen vermeldingen meer zien op dit forum over dit artikel,het kan niet beter,elke dag komen de ( ik noem dat lapzwanzen) met een stukje in de media,van hoe het wel zo goed gaat op dit crim eiland,elke dag hebben zij wel nieuws??????,mijn broek zakt er niet meer van af,al onze ministers zijn op snoepreisjes.voor het fotoboek waar dan weer hun kinderen,kleinkinderen,neven,nichten,er hun slaatje mee uit kunnen slaan om een goede JOB te bemachtigen.mrt brhulp van het fotoboek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

 6. Wanneer pakken ze eens die ambtenaren en falende politici aan? Dat zijn juist de oorzaken van de slechte financiele positie!