CURAÇAO – Verontwaardiging, teleurstelling en hoop op meer schoonmaakacties. Dat waren gisteren de kleuren van het emotionele landschap op Curaçao, nadat begin deze week de eerste illegale vuildump letterlijk een smet wierp op de massale schoonmaakactie van twee dagen daarvoor. Dat meldt Caribisch Netwerk.
Zaterdag staken ruim tweeduizend Curaçaoënaars de handen uit de mouwen en ruimden in vier uur tijd op twintig verschillende locaties bijna een half miljoen kilo aan rondzwervend vuil op. Amper 48 uur later werd echter de eerste illegale vuildump alweer op een van de schoongemaakte locaties in de wijk Santa Rosa gesignaleerd. Gedragswetenschapper Miguel Goede is van mening dat de overheid aan zet is, maar ziet ook een collectieve rol weggelegd op het gebied van opvoeden.
Gebrek opvoeding
“Vervuiling komt over het algemeen door gebrek aan opvoeding. Vroeger hielden we er wat complexere theorieën op na en die neiging hebben we nog steeds. Zo wordt er gezegd dat vervuilers vaak een minderwaardigheidscomplex hebben zich uitgesloten voelen in de samenleving, maar het is in mijn visie gewoon gebrek aan opvoeding”, aldus Goede.
Combinatie
Volgens de gedragswetenschapper begint opvoeden niet alleen thuis, omdat ouders zelf vaak ook opgevoed moeten worden. “Het begint in de media, op school en op straat. Het moet een combinatie zijn van bewust maken, belonen van goed gedrag, tot straffen bij slecht gedrag.”
Klap
“Dat er mensen zijn die op een van de locaties waar jong en oud zaterdag in de hitte en met heel veel moeite de boel heeft schoongemaakt, voelt als een klap in het gezicht”, reageert radio dj en medeorganisator Maarten Schakel. “Maar de moed zakt ons niet in de schoenen. Het geeft juist hoop dat er zoveel verontwaardiging is geuit hierover. Dat betekent dat we iets hebben losgemaakt bij de mensen en dat is altijd het doel van de schoonmaakactie geweest: bewustzijn creëren. Dit is nog maar het begin.”
Reacties
Dat dit inderdaad pas het begin is, blijkt algauw uit de grote stroom van reacties op social media als Facebook en Twitter. Er is een grote behoefte aan een oplossing en volgens velen zit die in de vorm van strengere wet- en regelgeving, maar vooral ook controle. “Als er geen controle is, kun je wel duizend wetten maken, maar waarom zou iemand zich eraan houden als hij er niet op wordt aangesproken of wordt gestraft?”, aldus Latif Correa. Astrid Guerrero-Solano voegt daaraan toe: “ We moeten niet alleen controleren en beboeten, maar die boetes ook daadwerkelijk innen anders heeft het geen zin.”
Wetgeving
Milieuorganisaties op het eiland pleiten naast een strengere wetgeving en opvoeding ook voor meer vuilnisbakken en een beperking op wegwerpmateriaal. Ook de organisatie achter de grote ‘Clean up’ van afgelopen zaterdag pleit voor een betere wet- en regelgeving en boetes. “Met de transitie op 10-10-’10 naar de status van land binnen het Nederlands Koninkrijk heeft Curaçao niks geregeld op het gebied van milieuhandhaving. Je kunt op ons eiland gewoon je vuil storten terwijl een agent je niets meer dan een waarschuwing geeft”, aldus Schakel. “Dat moet veranderen.”
Hygiëne
Het is volgens Goede vreemd dat een eiland als Curaçao zoveel vervuilde plekken kent terwijl het juist vanwege het toerisme afhankelijk is van haar eigen schoonheid. “Als samenleving functioneren we gewoon beter in een schonere omgeving. Singapore is een mooi voorbeeld. Het land begon als arme vieze vissershaven en is nu een van de schoonste en welvarendste landen in Zuidoost-Azië. Ik denk dat we dit eiland eerst fysiek schoon moeten maken om verder te kunnen.”
Is de minister belast met het millieu zo dom of lui, dat hij een wet die er al jaren ligt niet even kan tekenen, zodat overtreders van deze wet dan onmiddelijk gestraft kunnen worden !
Wat is hier het probleem ?
De voertuigen van deze illegale vuilstorters verbeurd verklaren plus een dikke boete opleggen ! ” Nos ruim op die boel”
IEDEREEN zeker een volwassene weet, dat je je eigen nest niet mag bevuilen zoals ook dat je niet door rood licht mag rijden, mishandelen etc. etc. dus kan opvoeding hier geen oorzaak zijn en al helemaal geen middel. Alleen flink straffen kan helpen, maar dan moeten daar wel de tools voor zijn in de wet.
@ Lynn,,
Het eiland komt om in de kerken (in welke vorm dan ook) en een groot deel van de bevoking bezoekt wel een kerk, vindt zichzelf religieus en claimt naar de bijbel te leven.
Dat ze dat in werkelijkheid niet doen is een ander verhaal.
Het mag bekend zijn dat we de gewone bevolking op geen enkele manier op kunnen voeden. Het afvalprobleem is daar een prima voorbeeld van, maar ook zaken als obesitas, weggedrag, acceptatie van corruptie etc tonen aan dat voorlichting niet werkt. Men is er niet ontvankelijk voor.
Luistert men echter wel naar de priester/pastoor/voorganger, dan zou dit een mogeliijkheid kunnen zijn om hen te melden dat dit soort gedrag niet door de bijbel wordt gesanctioneerd.
Ik zeg niet dat het gaat lukken, maar het heeft m.i. meer kans op slagen dan voorlichting via posters.
@ Edgar
Het doet me deugt een positieve mening van jou te lezen. Ik ben het er helemaal met je eens ook nog!
Jammer van dat stukje over de bijbel. Dat deed me denken aan juist dat beetje vuil langs de weg.
Zag net een filmpje waar men in no-time een hele straat schoonmaakt. Zou hier prima kunnen worden gekopieerd.
Schrijf een wedstrijd uit, waarbij degene die het meeste afval inlevert (in kg) gedurende een periode van een maand bijvoorbeeld, een auto of andere zaken kan winnen.
Het zou me verbazen wanneer men dan niet als een gek het eiland gaat schoonmaken. Het is immers een hele makkelijke manier om een auto te verdienen.
Ik weet nog goed dat eind jaren 80 op de lagere scholen een project werd gestart om kinderen alert te maken op behoud van het milieu. Onderwijzers legden uit waarom het belangrijk was en als ik me niet vergis gingen de kinderen zelfs ook schoonmaken rondom de scholen.
Helaas was het onbegonnen werk, want zodra de kinderen thuis kwamen gaven de ouders weer het verkeerde voorbeeld en uiteindelijk is het project een stille dood gestorven. Daarna zijn nog zeer veel schoonmaak acties geweest, doch de uiteindelijke conclusie is dat werkelijk niets helpt om de bevoking alhier het gedrag af te leren.
Wat zou dan wel helpen ?
Ten eerste moet de politiek de wil tonen om wetgeving te maken, welke het mogelijk maakt om hard op te treden, ook wanneer het vervuilen op foto’s zichtbaar is. Die wetgeving bestaat al voor vervuiling op zee, dus zou niet moeilijk moeten zijn deze door te trekken naar land. Helaas hebben we de onwil gezien bij de vervuiling van Jan Kok, de ISLA, dus of de dames en heren politici er echt iets aan willen gaan doen ?
Ten tweede kun je de ouderen ook gaan heropvoeden. Kan via spotjes op de televisie, radio, maar ook via de kerken. Een groot deel van de bevolking komt in een kerk, dus met de bijbel in de hand kan men hen er op wijzen dat vervuilen niet door God wordt toegestaan. Misschien dat het helpt.
Ten derde zouden de boetes dusdanig hoog moeten worden dat men het zich niet kan veroorloven te worden gepakt. Wanneer je de kans loopt op 1000 NAF boete, welke ook nog wordt geïnd dan zullen velen het nalaten. Bedrijven mogen dan 10,000 NAF of meer krijgen, dat zal hen er ook van weerhouden opdracht te geven illegaal te dumpen.
En dan maar hopen dat het helpt, zodat we eindelijk eens een schoon eiland krijgen.
Betrapt op vervuilen ? gewoon een paar km openbareweg schoon laten maken . iedereen kan dan zien wie vervuilt heeft.
@Elli
Dank je wel. We leven al in zo’n society waarin iedereen meent elkaar te moeten afzeiken. En het blijft moeilijk, schijnbaar, je te beperken tot het betreffende onderwerp. Last but not least we moeten hoop blijven houden op een liefdevoller samenleving en zeker de moed niet opgeven. Het enige wat we moeten doen is onszelf dagelijks de Spiegel voorhouden en onze kinderen het juiste mee te geven.
Prettige dag allemaal.
Groet,
Joan
Hans, op 25-09-2013; over trash dumpen gesproken, dat is een nogal sneue reactie die je geeft, durf je dat ook recht in het gezicht van Maarten te zeggen. Je voegt echt helemaal niks toe aan dit topic.
Wie niet horen wil moet voelen! Waarschuwen en straffen er is geen enkele reden om iemand te belonen voor iets dat je normaal moet doen. De meesten zijn thuis heeeel schoon maar zijn slecht opgevoed en GELOVEN dat ze alles op straat en uit de auto mogen gooien. Ik zeg; STRAFFEN DIE TUIG!!!
Ik ben het helemaal met jou eens JJ. Jij bent tenminste 1 van de weinigen die in zijn reactie iets positiefs schrijft, zonder anderen te beledigen of persoonlijk aan te vallen..
Eigenlijk zouden ze met het opruimen van alle autowrakken die overal op het eiland staan moeten beginnen. Per huishouden zijn dat gemiddeld 2 autowrakken.
En uiteraard geld vrijmaken voor handhaving. Overal heb je regels en wetten, maar zonder handhaving wordt het niks.
inplaats zich druk te maken over het roken , kan PAIS zich beter inzetten voor een wet dat vuilstorten op plaatsen waar het niet mag strafbaar te maken.
niet alleen de storters maar ook de mensen die weten dat een tuin schoonmaken of een terrein geen 100 gulden kost.
bye te way zolang de ISLA rookt moet Alex en zijn vrienden niet zeuren over roken in cafe’s en eet gelegenheden.
zolang je het vuilstorten niet kunt controleren , hoe kan je dan controleren dat alle ruimtes rookvrij zijn.
komt ervan als we onze kinderen richten Nederland sturen om te studeren ze komen met de raarste dingen terug
@ Johan, Selikor heeft al een grofvuilophaalschema. Elke maand is er 1 dag dat ze het grofvuil (apart van de gewone vuilophaaldienst) komen ophalen. Op de website en FB pagina van Selikor staat een schema welke wijken welke dag gedaan worden.
Voor de zekerheid kun je de dag van tevoren even een belletje doen, zodat ze in elk geval jouw straat niet overslaan.
Titanic, op 25-09-2013 om 15:49 schreef: Volgens mij ben je gewoon jaloers.
Anders ik wel. Foto’s graag mailen naar silly-cones@oil.com
(in ieder geval liggen de siliconen niet tussen de struiken)
In andere landen neemt de problematiek ook toe, hetgeen tevens te wijten is aan achterblijvende opvoeding.
Het enorme aanbod van wegwerpmateriaal, in combinatie met de wind, maakt zwerfafval voor Curaçao nog lastiger.
Misschien kunnen scholen al vroeg beginnen ook een bijdrage te leveren aan de opvoeding. Werkstukjes laten maken, films vertonen over vervuiling en wat het precies met het milieu doet.
2 hele goede films aan te raden:
Garbage, the revolution starts at home
en
Food Inc.
Misschien ook een keer een alternatief zoeken voor die vieze piepschuimen etensbakken die overall langs de weg liggen
@Hans Ik zie niet in wat het een met het ander te maken heeft. Volgens mij ben je gewoon jaloers.
Probeer ook positief iets te zien. Er zijn in iedergeval mensen die wel geven om een schoon eiland. Misschien dat wanneer mensen gratis vuil op bepaalde tijden kunnen aanleveren bij de door overheid geregelde stortplaats er elders op het eiland niet meer illegaal wordt gestort. Of dat de overheid zogenaamde grofvuil ophaaldagen plant, zodat het grofvuil aan de straat kan worden gezet, zodat het door hem wordt opgehaald. Tegelijk één schoon eiland en weer wat mensen aan het werk. Overal tegen aan schoppen loont niet.
Laten we ook de politiek goed schoonmaken!
Tja, Maarten Schakel.
Apart mannetje. Doet zich voor als een voorvechter van het milieu maar heeft een vriendin waarin zoveel siliconen zitten dat Toyota er een jaar lang dashboards van kan maken.