• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Rijksoverheid: Ronald PlasterkCURAÇAO – De bestuurscrisis op Bonaire is voor minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties ‘een eilandelijke aangelegenheid’. Dat meldt Caribisch Netwerk. Plasterk vindt het ‘niet wenselijk, noch mogelijk’ dat hij op dit moment ingrijpt.

Dat schrijft hij in reactie op een brief die hij kreeg van Fundashon Bon Gobernashon waarin de stichting haar zorgen over de bestuurssituatie op Bonaire uitte.

Specifieke punten
Plasterk gaat verder niet in op specifieke punten uit de brief van de stichting maar verwijst naar zijn eerdere reactie op de bestuurscrisis op het eiland. Ook toen was al duidelijk dat de minister dit niet als een heet hangijzer beschouwt. Hij schreef in juli dat hij niet alle berichten over de crisis tussen het Bestuurscollege en gezaghebber Lydia Emerencia serieus neemt en geeft aan zich daarbij te baseren zich daarbij op de geluiden die hij – onder meer – via Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte krijgt.

Steun
Voor een groep Bonairianen is dat precies waar de pijn zit. Zij vinden dat Plasterk onterecht Stolte en een aantal van corruptie verdachte Bonairiaanse politici, zoals Burney El Hage en James Kroon, steunt. Stolte heeft volgens deze groep onvoldoende steun op het eiland en zou moeten strijden voor het aanblijven van Emerencia. Zij kwam weer onder vuur te liggen omdat de coalitiepartijen kritiek op haar uitten vanwege haar strijd om integriteit. De kritiek op Stolte pareert Plasterk door te schrijven dat deze onlangs zijn vertrek per mei 2014 heeft aangekondigd.

2 reacties op “Plasterk doet niets aan bestuurscrisis Bonaire”

 1. @ Peter,

  Plasterk grijpt ook niet in wanneer het in steden verkeerd gaat. Zo werkt het bestuurlijk systeem niet in Nederland. Iedere gemeente is zelf verantwoordelijk en alleen wanneer er grote financiële problemen zijn (zoals bv destijd bij Den Haang) grijpt men in.
  Nederland is geen dictatuur, de gemeentes hebben een grote vorm van autonomie.

  Misschien moeten de burgers in Bonaire maar eens besluiten de straat op te gaan en de corrupte bestuurders naar huis sturen.

 2. In 7 maanden kan er veel kapot gemaakt worden. Als mijn tuinman slecht werk levert wacht ik geen 7 maanden met ingrijpen. Dit geeft wel de betrokkenheid van onze bewindsman met het eiland en de bevolking aan.