Foto Nico van der Ven: Ronald PlasterkCURAÇAO – Sinds het begin van dit jaar betaalt de Nederlandse overheid niets meer aan subsidie ten behoeve van andere landen in het Koninkrijk. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer. Sietse Fritsma (PVV) had daar vragen over gesteld.

Fritsma vroeg waarom er subsidies verstrekt worden aan de voormalige Antilliaanse eilanden, dit naar aanleiding van de twijfels die onlangs ontstonden over de besteding van geld dat in beheer was bij Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA). Plasterk reageerde hierop dat de Nederlandse overheid in 2012 voor het laatst gelden ter beschikking heeft gesteld aan projecten op de eilanden.

Rijksvertegenwoordiger
Fritsma wilde ook weten hoe Wilbert Stolte als rijksvertegenwoordiger aangesteld kon worden, gezien de ophef over zijn penningmeesterschap bij SONA. Volgens de PVV’er was toen al bekend dat de boekhouding niet deugde. Plasterk volstond met de opmerking dat Stolte zich per 1 mei volgend jaar terugtrekt.

Drie fondsen
Drie fondsen kregen tot en met 2012 Nederlands subsidiegeld in beheer. Dat zijn SONA, Stichting Fondo Desaroyo Aruba (FDA) en stichting Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (AMFO). In 2013 loopt het samenwerkingsverband met AMFO af, een jaar later met SONA en in 2015 ook die met de FDA. Plasterk: “Daarna is het aan de landen zelf om het beleid op het terrein van onderwijs, sociaaleconomische ontwikkeling, goed bestuur en veiligheid voort te zetten en hiervoor voldoende geld op de begroting moeten reserveren.”

Beantwoording Kamervragen Plasterk

14 reacties op “Nederland financiert Cariben niet meer”

 1. @ Vito,

  Curacao is geen gemeente van Nederland, de BES eilanden wel en die zullen gewoon meer dan genoeg geld gaan krijgen.

  CUracao heeft er zelf voor gekozen om als land door te gaan, heeft een enorme zak geld meegekregen en dat was goed genoeg voor een nieuwe start. Dat wij hier dan een clubje graaiers en zakkenvullers kiezen is ONS aan te rekenen, niet Nederland.

  Nederland heeft al vaker gezegd, en ik kan mij daar in vinden, dat het ONZE verantwoordelijkheid is, niet die van Nederland. Waarom zou Nederland de corruptie aan moeten pakken, wanneer wij hier te lamlendig zijn om goede bestuurders te kiezen ?
  En dan vergeet je ook nog dat velen op dit eiland het juist een goede zaak vinden wanneer iemand geld van de overheid weet te stelen. Dan is die persoon helemaal het mannetje, daar is men trots op !
  Het wordt tijd dat we hier onze verontwoordelijkheid accepteren en eens leren op eigen benen te staan, niet alleen maar het handje ophouden en naar Nederland schoppen wanneer we daar zin in hebben en paaien wanneer het ons uitkomt.

 2. @Ridge, je schrijft:” Hoe in gods naam kan een handje vol corupte mensen 62 kilometer zo kraken zonder dat nederland iets tegen kan doen.? ”

  Ridge, daarvoor hebben we gekozen. Deze politici zijn kennelijk degenen die we aan de macht willen hebben. Dat is -tot de volgende verkiezingen- een afspiegeling van de volkswil. Waarom zou Nederland iets anders doen dan onze volkswil?

  “Waneer wordt nederland dan een keer goed boos.”. Nou helemaal nooit dus.
  Nederland wil van Curacao af en onze gekozen politici willen van Nederland af. We horen dus niet bij Nederland en doen niet mee in de regio omdat we niet zelfstandig willen worden (de komende 100 jaar). Dus eindigen we als een arm geisoleerd caribisch eiland. Voorspelbaar!

  @Vito ..je schrijft: .Ik denk dat als de gemeentes van Nederland geld krijgen om hun begroting sluitend te maken dan hebben de eilanden er ook recht op. Of zie ik dat verkeert of meet men met twee maten”

  Vito, er zijn twee maten. Een maat geldt voor gemeenten van Nederland of eilanden die dat (willen) zijn. Daarvoor zal Nederland zorgen. Een andere maat geldt voor Landen die binnen het Koninkrijk autonoom (willen) zijn en zelfs streven naar onafhankelijkheid (hoewel dat steeds minder wordt geroepen…nu politici zien waar het toe leidt..)

  Curacao moet na de eenmalige geldinjectie dus nu voor zichzelf zorgen.

 3. @ VITO. als het ware nog steeds een gemeente van Nederland.

  Wiels draait zich nu in zijn graf om. We hebben gekozen voor autonoom land binnen het Koninkirijk absoluut niet vergelijkbaar met de BES-eilanden en voor schuldsanering. Daar is dit een gevolg van volgens onderlinge afspraken, waarvan Nederland niet zal afwijken na de geleerde lessen.

 4. @lynn, officiele taal is Nederlands… De taal die er al 400 jaar wordt gesproken langer dan papiaments.. misschien beter dat iedereen er nederlands goed leert spreken?

  en laten we ook een borg instellen voor ydk die naar Nl willen want wat er nu komt daar hebben we ook niets aan.. oh nee dan is het ineens racisme en discriminatie toch? Makkelijk he meten met 2 maten!

 5. Ik weet niet of dit beleid wel goed is door de kraan dicht te draaien, want de Caribische eilanden zijn nog steeds deel van het Koninkrijk en als het ware nog steeds een gemeente van Nederland. Dat Nederland subsidies stop zet kan ik best begrijpen, net als in Nederland werd er in het verleden veel misbruik gemaakt van subsidies.Ik denk dat als de gemeentes van Nederland geld krijgen om hun begroting sluitend te maken dan hebben de eilanden er ook recht op. Of zie ik dat verkeert of meet men met twee maten.

 6. Ik hoop van harte dat er een curacaoenaar of hollander komt die echt een mens is en die krahtig genoeg is om alle negativiteit van ons land af te schappen .
  Een breden rug om problemen op te lossen .dat verdiennen we .
  Niet als sommige van eiland bewoners( politici,) die een brede rug hebben door het niets doen en elkaar om de 2 maanden in de haren vliegen .Als nederland echt wil dat coruptie in curacao ophoud, dan denk ik dat dat vele malen makkelijker is dan terroristen vangen .
  Hoe in gods naam kan een handje vol corupte mensen 62 kilometer zo kraken zonder dat nederland iets tegen kan doen.? Je kan ook de problemen laten opstappelen en dan de hele zooi in de fik steken dan zijn wij van een heel groot probleem . maar dat mag je niet zeggen natuurlijk ,laat staan doen .Waneer wordt nederland dan een keer goed boos.
  Een parlementlid is dood en nog steeds zien ze de gevaren niet. Nederland help ons van onze eigen beulen svp. Laat het zwart wit probleem op een kant en maak een mooie toekomst zonder die dikke mensen die alles van de bevolking opeten.

 7. Nou Edgar, met het verhogen van de borg, zorgt men ervoor dat er in ieder geval de juiste personen naar Curaçao gaan. Mensen die daar naar toegaan, brengen en gaan niet alleen halen. Vaak hebben die mensen ook een eigen bedrijf. Mede daardoor, creëert men werkgelegenheid en kunnen vele hoog opgeleide YDK terugkeren naar hun dushi Korsou om te helpen met de wederopbouw van het eiland. Dat lijkt me goed voor de economie. Vind je niet?
  De incapabele bestuurders zijn inmiddels vertrokken. Daar zorgt Nederland voor.
  Met vertrek van die mensen is een groot deel van de corruptie ook opgelost.
  Want weet je……niet alle YDK zijn corrupte mensen. En btw, de eilanden zijn een van de laatsten op de wereld waar corruptie is gearriveerd. Dus, ja!
  Een cursus Papiamento? Woon je op het eiland, dan dien je ook de taal te spreken. Daar hoeft geen discussie over te komen. Want weet, er zijn mensen die op het eiland wonen en vinden dat de bevolking zich aan hen moet passen. Ja dus, Cursus Papiamento lijkt me een heel goed idee.

  @Che
  Tig jaren geleden, wisten de bewoners van de eilanden niet, dat er een Europa Bestond. de eilandbewoners zijn niet degenen die zich hebben opgedwongen aan de Europeanen. Het waren de Europeanen degenen die daarheen zijn gegaan en met geweld de eilanden hebben overgenomen. In zo’n geval wordt een eiland eigendom van de European. Mensen dienen dan goed te zorgen voor voor hun bezit, hun eigendom. Dus nee, YDK bedelt niet, het is hun recht om goed verzorgd te worden.
  Trouwens de Makamba’s zijn echt geen lastige mensen hoor. Het enige wat je bij hen te doen hebt, is hen af en toe corrigeren en een spiegel voorzetten. Maar weet je waar ze goed in zijn? Zij eisen altijd het beste voor zichzelf. En dat vind ik een goede kwaliteit.

 8. Na 30 mei 1969 (de zwarte pagina in de Antilliaanse geschiedenis) hadden vele Curacaose poltici die de leiding hadden overgenomen van de macamba’s uitgeroepen: wij hebben een verantwoordelijke roeping gekregen.Namelijk; ons eiland op onze manier te besturen, en wel zónder de hulp van Nederland. Maar ja, al deze politici bleken en blijken ongeschikt voor deze “roeping”. Het waren en zijn nog steeds verfoeilijke en walgelijke regeringen. De regeringen na 30 mei, hadden allemaal één fout begaan.Zij hadden het volk vele beloftes gedaan die zij niet konnden waar maken. maar zij vergaten één ding; dat ware hoop gegrondvest is op waarheid en realiteit, terwijl valse hoop mensen verblindt en misleidt. Het volk heeft zijn vertrouwen en hoop blindelings gesteld op deze politici, ondanks het voorhanden zijnde bewijsmateriaal dat zij hiertoe niet in staat waren. Integendeel, Nederland heeft de Antillen, Curacao specifiek hiervoor gewaarschuwd. Curacao luisterde niet en heeft zichzelf de (figuurlijke) grootste meest verwoestende afslachting toegediend door zich de rug toe te keren voor Nederland en zelf het heft in handen te nemen. Nederland waarschuwde voor valse verwachtingen. Kijk,een oorlog wordt niet veroorzaakt door kogels, bommen ,en oorlogschepen en vliegtuigen, No señor, het wordt veroorzaakt door menselijke hebzucht naar macht en geld. Precies wat de regeringen sindsdien, na 30 mei deden en nog steeds doen. Eén ding staat vast; Curacao is niet meer te redden, en zeker niet door Nederland. Nederland heeft er genoeg van.Door toedoen van deze regeringen is de Nederlandse liefde voor Curacao helemaal verkoeld. Binnenkort wordt het opstandige kind (Curacao) het huis (koninkrijk) uitgezet. Zij krijgen eindelijk hun fel verlangde onafhankelijkheid, en moeten het zelf maar uitzoeken. Zij moeten het maar zien te rooien. Maar ja, misschien, wie weet zal Venezuela zich over Curacao ontfermen, en zal het Curacao kunnen adopteren. Venezuela kent de opstandigheid van Curacao jegens Nederland, en weet precies hoe het aangepakt moet worden. Ja, met harde hand. Maar vergeet ook niet dat Venezuela een militaire land is. Daar is flexibileit ver, heel ver te zoeken, terwijl agressie overal, in alle hoeken te vinden is. En dán, ja, dán zal Curacao met nostalgie, met heimwee terugdenken aan Nederland, aan de mooie tijd, een tijd van melk en honing, een tijd dat nooit nooit meer terug zal komen. En dan zal Curacao uit volle borst en in koor zingen: OCH WAS IK MAAR BIJ MOEDER THUIS GEBLEVEN, OCH WAS IK MAAR NIET HEENGEGAAN…………………………………
  .

 9. @Lynn, nog beter.. gewoon onafhankelijk worden en ophouden met bedelen.. dan zijn jullie de lastige makambas kwijt en is NL het lastige Bonaire kwijt.. win-win!

 10. @ Lynn,

  Wat gaat het verhogen van de borg en het verplicht volgen van Papiaments precies doen voor het begrotings tekort en aan de incapabele bestuurders, de corruptie etc ?

  De logica ontgaat mij enigzins.

 11. Aan de ene kant is een dergelijke maatregel te begrjpen, gezien de wanorde in de financiën op Curacao. Is misschien ook een goed moment om het Immigratiebeleid onder de loep te nemen. Het bedrag dat men moet meenemen om zich op het eiland te mogen vestigen, verhogen. Dat lijkt me helemaal niet verkeerd. Ten tweede het volgen van een cursus Papiamentu verplicht stellen.
  Omdat men op Curacao niet bekwaam genoeg is om de boeven in de regering aan te pakken, krijgen die een one way ticket naar Nederland. Want in Nederland is alles zo goed geregeld, en is men ervaren genoeg om dit soort mensen aan te pakken.

 12. Na 10-10-10 is het dichtdraaien van de geldkraan vanuit Nederland natuurlijk logisch en onvermijdelijk.
  Helaas is het ook onvermijdelijk dat Curacao zal wegzakken in een poel van ellende. De criminaliteit en de armoede zullen nog verder toenemen. Er zal nog minder geld zijn voor onderwijs, gezondheidszorg en ouderenzorg.
  Dit baart mij grote zorgen!
  Hoe moet het nu verder met al die inwoners van Curacao die vooruit willen en daar hun uiterste best voor doen? Hoe moet het nu verder met die duizenden kinderen die geen goed onderwijs meer (gaan) krijgen? Hoe moet het nu verder mel alle ouderen die, nadat ze hun werkzame leven pensioen hebben betaald, te horen krijgen dat er geen geld is?
  Eeuwig zonde van een land met zo’n rijke cultuur en traditie!

 13. Hoogste tijd om de eigen broek op te houden.

 14. Nederland draait de geldkraan dicht? Dan draait Curacao het racismevaatje weer open, want daar weet het al jaren financieel haar voordeel mee te halen.