• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

VuilnisCURAÇAO – Nadat zaterdag de Clean Up een half miljoen kilo afval opleverde, leek een statement gemaakt te zijn. Niet alle eilandbewoners denken daar hetzelfde over. PAIS publiceerde vandaag onderstaande foto, genomen in de omgeving van Santa Rosa.

clean up 2 days later

38 reacties op “Twee dagen na Clean Up alweer vuildumpers gesnapt”

 1. Spoor deze mensen op, laat hen het vuil weghalen en geef ze een boete van 1000 gulden en/of laat ze op last van straffe illegale vuilstortplaatsen schoonmaken. Dit werkt, als je als overheid hier actief achteraan gaat.

 2. Als er 2 Lynn-en hier reageren dan stel ik voor dat jullie een andere naam gebruiken.

  bv Lynn 1 en Lynn 2 of Lynn YDK en Lynn Makamba..

  wat makkelijker toch?

 3. Hier een oplossing die ik hoorde van een rasechte yu di korsow. Kleine. onopvallende camera’s plaatsen met opname via een chip. Bewegingssensor stelt dat in werking. Auto vol rommel komt voorbij. , opname :nu. Lege auto komt terug opname : nu. Eigenaar van het nummer is verantwoordelijk, tenzij de auto als gestolen te boek staat.In Afrika wordt deze methode toegepast om wildstropers te vangen. Heel succesvol. ! Omadat de camera is gekoppeld aan een mircoscopische computer, worden de beelden in real time doorgezonden.
  Totale kosten van camera en computer, iets van 35,00 dollar.

 4. @Edgar

  Ik ben zeker niet trots op de punten die je hebt gesommeerd. Uiteraard niet! Niemand kan dat zijn. Moet ik volgens jou om die redenen mijn rug keren naar mijn volk? Komt dat omdat jij het met jouw eigen volk zou doen?
  Ik ben ook niet bang m mijn mond open te doen en te zeggen wat ik vind dat gezegd moet worden. Jij hebt daar ervaring mee.
  Ik ben even kritisch op het gedrag van mijn YDK’s als dat ik het ben tegen hen die graag de ego’s strelen. Weet je wel, zij die graag arrogantie uitstralen, die altijd en overal een grote bek hebben omdat ze denken het altijd beter te weten. Jij kent die mensen toch? Zij, die in eigen land anderen in hokjes plaatsen en zeggen dat ze tolerant zijn. Zij die de benamingen ‘autochtonen’ en ‘allochtonen’ hebben uitgevonden. Nou dat soort mensen, die op Curaçao wonen en nooit Papiamento praten, die uit rijtjes huizen komen en ineens zich groot voelen omdat ze eindelijk eens een keer hebben geproefd van wonen in een losstaand huis. Echt hoor…..ik heb helemaal niets met die mensen.
  Ik heb ook niets met criminelen, fraudeurs etc. Ook zij krijgen een veeg uit de pan van mij. Misschien moet jij een cursus zelfcontrole nemen. Waar je leert minder agressief uit je woorden te komen en mensen te beledigen. Het is goed om je mening te geven, en ergens niet mee eens zijn, maar je hoeft niet iedereen over een kam te scheren omdat zij toevallig niet met jou eens zijn.

 5. Ik ben een andere Lynn dan hieronder….(ik ben trouwens al enige tijd actief op versgeperst )

  Ik denk dat we vooral de vingers moeten wijzen naar de overheid, betere voorzieningen. Als het in Nederland niet zo goed geregeld was, zou het ook een troep zijn. Misschien herinneren sommige de stakingen in Amsterdam, overal troep en zakken. Dacht je dat iemand er iets aan deed, nee hup weer een zak erbij dumpen dan ben ik er vanaf. Tja wat moet je anders.
  Natuurlijk is het schandalig dat men zomaar vuil dumpt maar je moet niet denken met zo’n (goede) actie dat het probleem verholpen is. Betere voorzieningen, de bevolking bewuster maken, ophouden met een bevolking over één kam scheren (!!)

 6. @ Lynn…..makamba of YDK
  Vind ik ook, iedereen die het niet meer ziet zitten op sushi Korsou moet opzouten !

  En dat doe ik dus ook 🙂 vanaf volgende week ben ik weer voor een week of 6 op het eiland. De boel afhandelen , tig stempels halen om uit te mogen schrijven . Ajuu paraplu en voor allen nog veel plezier op het zinkende schip genaamd Curacao ! Mij hoor je niet meer kankeren op versgeperst, ik ben ervan af. Een aanrader voor iedere kankeraar……….. laten ze het zelf lekker uitzoeken . De groeten !!!

 7. @ Sjonnie,

  Dat maakt het nog veel erger. Zo ongeveer als een ex-roker, die ineens fel anti-roken is geworden.

  Maar inderdaad, je ziet het hier veel op het eiland. Men komt uit Nederland en uit politieke correctheid houdt men liever de mond, sterker nog, praat men iedereen NAAR de mond en de waarheid moet onder het tapijt.

  Dat taboe moeten we leren doorbreken, want zonder de problemen durven te benoemen zullen we ze nooit op kunnen lossen. Immers, om aan een oplossing te kunnen werken zul je eerst moeten weten WAT nu precies het probleem is, WAAR de oorzaak ligt, WAT de schade is en WAAROM het anders moet.

  Maar ja, dat taboe is waarschijnlijk ook de reden dat het hele afval probleem, ondanks allerlei leuke acties in de afgelopen 25 jaar nog nooit een verandering heeft gebracht.

 8. @Edgar, Lynn is geen ydk maar een makamba..

 9. @ Lynn,

  Spijt me te moeten zeggen, maar je bent het prototype van een YDK met lange tenen.
  Niemand mag op dit eiland de waarheid zeggen, niemand mag hier de spiegel voorhouden, niemand mag hardop zeggen wat velen denken.
  Doe je dat toch dat zal men meteen zeggen dat het ‘onze cultuur is’ en als het je niet bevalt dan moet je maar weggaan.

  Wel………….SPIJT ME ZEER LYNN<

  Maar jij bepaalt niet waar ik woon en als ik me erger aan het smerige gedrag van veel YDK dan heb ik gewoon het recht om dat te vermelden.
  Ik had het kunnen verwachten, want in plaats van je kwaad maken over de vervuilers ga je liever achter degenen aan die het MELDEN en die er schande over praten.

  Zeg mij eens Lynn, wat gaat er hier momenteel nu eigenlijk wel goed waar jij zo verschrikkelijk trots op kunt zijn ?
  De economie ?
  De politiek ?
  Het milieu ? (Isla, afval etc)
  De criminaliteit ?
  Toename in toerisme ?
  Arbeids ethiek ?
  Corruptie ?
  Overheids financiën ?
  Staat van de wegen ?
  Scholing ?

  Jij houdt liever overal je mond over, ik benoem liever de zaken en hoop dat men eens wakker gaat worden, zodat we eindelijk de zaken eens aan gaan pakken i.p.v. alleen maar onder het tapijt schuiven.

 10. @ Edgar

  Zo te lezen, heb je het ontzettend moeilijk op Curacao als je zo generaliseert en alle YDK’s over dezelfde kam scheert. Je komt ze ook overal tegen hè, op ‘hun’ eilandje. Je zou het gevoel moeten hebben om daar heel snel weg te willen, toch? Gewoon doe joh…!

 11. Het probleem is dat de eilandsverordening Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap na 10-10-10 niet meer geldig is. Deze is nog steeds niet bekrachtigd, daarin stond een nadrukkelijke bepaling die vuilstorten op of aan de openbare weg verboden maakte.

  Op dit moment is het niet strafbaar, of moet het in een ander artikel worden gegoten, wat het aanzienlijk moeilijker maakt deze overtreders te vervolgen. Volgens mij zit Pais in de regering, laat ze dan deze landsverordening (opnieuw) invoeren, zodat het OM de overtreders kan vervolgen ipv foto’s plaatsen.

 12. goed wat deze fotograaf heeft gedaan, nu maar hopen dat degenen die deze ”vuildumpers” herkennen aktie ondernemen en de politie waarschuwen, desnoods anoniem.
  En een eye-opener voor een ieder die dit ziet gebeuren, neem een foto en geef het door, is de enige manier om deze mensen af te schrikken.

  En nu niet meteen roepen dat de opruim akties voor niets zijn geweest.
  Deze akties zijn heel goed daar vooral ook de jeugd een goed voorbeeld krijgt van hoe ze het niet/wel moeten doen.
  Wat deze akties ook teweeg brengen is een saamhorigheid onder de mensen die deelnemen en dat is broodnodig op dit eiland.

  Voorbeeld doet volgen al zal het enige tijd duren voor eenieder doorheeft hoe het eiland onderhouden en schoon moet blijven.

 13. @ Makantiano,

  Afval weggooien in de mundi of gewoon op straat heeft niets met geld te maken, het heeft alles met opvoeding te maken.
  Even uitstappen en je zooi in de prullenbak gooien kost niets, maar ja, gewoon uit het raam gooien is een stuk eenvoudiger, een ander ruimt het wel op.

  Ook het afval thuis heeft weinig met wel of niet kunnen betalen te maken. Selikor rijdt zoiezo door de buurt en velen betalen de rekening van Selikor toch niet, maar desondanks haalt Selikor nog altijd het vuil op. Bovendien kent Selikor een groot vuil ophaaldag, dus wie wil kan het daar aan meegeven.
  Oftewel, het feit men nu wel of geen geld heeft om afval weg te gooien is totaal niet van belang.

  Het is alleen makkelijk voor velen om het maar op dit soort drogredenen te gooien, dan hoef je immers niet de waarheid onder ogen te zien. En de waarheid is voor velen geen aangename waarheid en al helemaal niet wanneer je ook nog eens tenen van 1 meter lengte hebt.
  Echter, de waarheid mag en moet worden gezegd willen we deze mentaliteit ooit kunnen veranderen.
  Of dat zal gebeuren betwijfel ik, want er waren verdomd weinig politici bij de schoonmaakactie en zij moeten met regelgeving komen om dit soort milieu delicten hard aan te pakken.

 14. @neffie
  Wie zegt dat het geen YDK zijn, die doen het net zo vaak. heb het zelf meegemaakt.
  Gewoon gemakzuchtigheid. Natuurlijk moet je niet een ieder over 1 kam scheren.

  Ga goed na en kijk in bepaalde wijken hoe rommelig het is. Ga niet alles schuiven op haitianen of jamaicanen. Pls.

 15. Dit komt weer terug op de politiek/ goverment/ politie etc.
  Als de politie ipv dagelijks rondrijden voor niks en of door een drive true gaan nou deze mensen boetes of taakstraf geven komen we denk ik al een heel eind. Gewoon IETS DOEN is al veel. Op dit moment wordt er niks gedaan Schoonmaak aktie was mooi initiatief maar het helpt niet, HELAAS. Het is jammer van zo’n mooi eiland.

 16. @harry, ooit van de landfill gehoord?

 17. Wie zegt dat het YDC zijn? Het kunnen net zogoed Haitianen zijn of Collombianen of Dominicanen of whatever. De Antilianen YDC die ik ken en die zijn er heeel veel die halen het niet in hun hoofd om zoiets te doen. Het grootste deel van de bevolking ook niet, heb het zelf meegemaakt dat er twee kerels Mc donalds liter cups uit hun auto gooiden en door andere (zwarte) medeweggebruikers op hun sodemieter kregen bij het stoplicht. Dus niet iedereen over een kam halen nos mes por en dushi hende want er zijn heel veel dushi hende op Curacau maar als je er niet voor openstaat en op Jan Sofat enz blijft hangen dan krijg je daar niets van mee. Ik heb er heelveel van meegemaakt.

 18. Tene nos isla limpi zegt men dan! Schandalig!

 19. @ Harry, milieu politie hoeft niet te worden opgericht die is er al hahaha.

 20. Aangezien er geen consequenties zijn voor mensen die hun vuil en puin dumpen, waarom zouden ze dan helemaal naar een aangewezen dumpplek rijden?? Veeeeeeeeeeels te ver, op dit kleine eiland. En trouwens e makambanan ruimen het toch wel weer op..

 21. Je ziet dat het varkens zijn. weten niet dat hun vuil niet in het openbaar hoor te liggen.
  Je vraag je af wie heeft ze ter wereld gebracht, hebben ze geen educatie gekregen.
  Geef ze een flinke boete en een straf dat ze tenminste vijf jaar lang elke zaterdag een plekje moet schoon maken. Zet nummerplaat van hun vervoer, plaat en alles zodat iedereen weet wie ze zijn en dan zie je of dit nog door gaat.

 22. Zou het wat zijn om op diverse plaatsen legale dump plaasten te maken zodat men zonder probleem hun vuil daar kunnen storten.
  Zou het wat zijn om dan millieu politie op te richten en die dan de boel in de gaten houdt.
  Overtreders goed straffen op welk manier dan ook.

 23. @japie, die meneer gooit zijn vuil tenminste in een drum di sushi! Wat is daar nou zo erg aan? Als er geen plek meer in de drum is is het een kleine moeite om je rotzooi mee naar huis te nemen (in een vuilniszak die je zelf van huis meegenomen hebt) en het daar weg te gooien! Dat doe ik altijd wanneer ik naar het strand ga, gewoon eigen vuilniszak meenemen!!

 24. Tene Corsou limpi.
  Begint bij de opvoeding, ook volwassenen moeten heropgevoed worden.
  De hersenen zijn namelijk vervuild.

 25. Je kunt de ezel uit het bos halen, maar niet het bos uit zijn hoofd.

  Foto’s publiceren, fantastisch.! En daarna op hetzelfde plek aan een ketting vastzetten voor een week.

 26. Dit is toch niet minder dan logisch!!!!! Is te verwachten….!!!! Door de clean up is het probleem niet opgelost…..het is was een mooie aktie, een mooi gebaar,…..maar geen oplossing.

  Voor ons is het de normaalsts zaak ter wereld om een kliko voor het huis te hebben en een goedgevulde zak met geld om selikor te kunne betalen om netjes bij landfill te kunne dumpen met eigen wagen.
  Maaaaarrrrr…….al die illegalen zonder woonadres, die in hun krotjes wonen zonder kliko voor de deur, die moeten hun afval ook kwijt. De arme stakkers die geen geld hebbe om benzine te kopen om van st joris naar landfill malpais te tuffen, laat staan om per kilo ook nog eens te betalen, die moeten ook hun afval kwijt….!!

  Daar zit tweederde van het probleem…….hier is door deze cleanup nix aan verandert…..
  Illegalen doen meer als alleen maar zwart werken…….

 27. ze weten niet beter, duurt nog jaren voordat er iets van besef komt, heb je de troep bij sommigen op het eigen erf weleens gezien, je zou er niet dood gevonden willen worden, maar zij vinden het blijkbaar normaal. poko poko , ooit als we de kinderen van nu iets bijbrengen komt t wel goed!

 28. Ach ja, 80% van de bevolking is zonder hersenen geboren, daar helpt geen opruim actie tegen (of misschien ook wel)

 29. Wanneer komt er nu eindelijk eens een boete voor troep uit je auto gooien etc.?

 30. Waar zijn de straffen???

 31. Ongelofelijk…dan ben je de schaamte wel voorbij zeg

 32. @japie,

  wat is het verschil tussen een makamba die vuil in een drum gooit en de ydk van de foto, waar 2 ydk vuilnis dumpen in de mundi?
  vuilnis gooien in een drum, die daar voor bedoeld is, lijkt me niet extreem fout maar wat deze YDK doen is duidelijk verkeerd!!
  Maar natuurlijk heb je gelijk ook makamba”s kunnen smeerlappen zijn.

 33. Geeft aan waarom de schoonmaakactie volledig zinloos was en slechts een leuke bezigheid voor een dag.
  De YDK geeft geen drol om zijn eigen milieu, leeft het liefst als eenling in zijn eigen wereld, doet waar hij/zij zin in heeft en owé als je er iets van zegt, dan trekt hij een mes of pistool.

  Dit milieutuig laat het weer eens duidelijk zien en ik vrees dat, wanneer ik nu naar Caracasbaai zou rijden, ik de stille getuigen van een zondagmiddag aan de baai (welke ook is schoongemaakt), kan aanschouwen.

  Smeerlappen zijn het en zullen het altijd blijven.

  Alleen extreme boetes en een zeer hoge pakkans kan dit gedrag misschien een beetje veranderen.

 34. dat is niets bijzonders. s’avonds als je bij de Caracasbaai loopt heb ik al een paar keer een auto gezien (met een blanke man) die zijn vuil dumpt in de drums die daar staan opgesteld, dus kan een bezoeker geen gebruik maken van de daardoor weer overvolle drum. de laatste keer was het nog te ver om een foto te kunnen maken van de nummerplaat. ik heb nu een camera bij me.

 35. Dushi hende

 36. Nos mes por !

 37. Echt een schande. Oppakken die gasten en werkstraffen geven.

 38. Ik heb er maar een woord voor, A-SOCIAAL…..!!!!, men leert het nooit.