• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao clean up thumbCURAÇAO – De Curaçao Clean Up heeft dankzij ongeveer 2000 vrijwilligers ruim 498.350 kilo afval opgeruimd. Dat heeft de organisatie zaterdag na afloop laten weten. De Curaçao Clean Up was de grootste schoonmaakactie ooit georganiseerd op het eiland.

De eerste loaders en trucks begonnen om 07.00 uur met het opruimen van grof stortafval, onder andere op de Weg naar Playa Kanoa vanaf Brievengat, bij Piscadera en Scherpenheuvel. Rond half acht verzamelden ruim 1500 geregistreerde vrijwilligers zich op de diverse opruimlocaties, van Jan Kok tot de Sint Jorisbaai, van Caracasbaai tot Boca Sami en van Mariepompoen tot Hato.

Eigen gelegenheid
Gedurende de Clean Up, die officieel van 08.00 tot 11.30 uur duurde, werden mensen onder andere voorzien van vuilniszakken, harken, handschoenen en drinken. Sommige vrijwilligers konden zich niet meer officieel aanmelden omdat de organisatie geen beschikbare materialen meer overhad. Daarop gingen veel vrijwilligers op eigen gelegenheid aan het werk.

Boze buurtbewoners
Een aantal lokaties hadden minder deelnemers dan gehoopt, onder andere bij St. Joris en bij Hato, maar andere groepen zoals JCI IOBA en Scouting J.S. Schouwe schoten te hulp. Bij Scherpenheuvel werden vrijwilligers weggestuurd door boze buurtbewoners, vermoedelijk omdat ze in de struiken bezig waren met illegale praktijken. VKC en politie waren snel ter plaatse zodat de situatie niet uit de hand kon lopen.
curacao clean up 2
Onderwaterlocaties
Zo’n 85 duikers en verschillende duikscholen hebben Caracasbaai, Directeursbaai, Pierebaai, Slangenbaai, St. Michielsbaai en Lagun ook onder water opgeruimd. In totaal is zo’n zeven kubieke meter afval naar landfill afgevoerd, en is 400 kilo troep door de duikscholen zelf afgevoerd. Veel plastic en glas, vislijnen, blikjes, maar ook autobanden. Bij het knippen van oude vislijnen hebben zij ook het plastic en het lood gescheiden omdat lood hergebruikt kan worden. Heel veel afval kon niet meegenomen kon worden. Om die reden willen duikers graag een volgende initiatief.

Steun
De organisatoren werkten drie maanden aan het bezoeken van locaties, inzamelen van vrijwilligers en materialen en het opzetten van de logistieke operatie. Initiatiefneemster Cindy Evertsen: “ We zijn oneindig dankbaar voor de steun vanuit alle hoeken van de samenleving: sponsors van materialen, eten en drinken, voertuigen en geld en natuurlijk de inzet en het enthousiasme van alle vrijwilligers.”

Elk jaar
De organisatoren kijken terug op een meer dan geslaagde eerste editie. Evertsen: “Onze twee belangrijkste doelstellingen, een schoner eiland en meer bewustwording, zijn behaald. Het vervuilingsprobleem op ons eiland is nog niet opgelost, maar wij willen elk jaar werken aan een stuk meer bewustwording. De eerste editie van de Curaçao Clean Up was nog maar het begin.”

curacao clean up

10 reacties op “Bijna half miljoen kilo afval opgeruimd”

 1. Iedereen die heeft bijgedragen: bedankt namens oud-bewoners en regelmatige vakantiegangers.

  Ik kreeg er van te voren al een erg goed en warm gevoel bij het idee!

  @ Quinten: Als jullie het meerdere malen per jaar organiseren, willen jullie dan ook de data ruim van te voren bekend maken? Wij waren op Curacao maar zijn op 10 september vertrokken. Meedoen was nu dus niet mogelijk.

 2. Bedankt Cindy en alle vrijwilligers die aan dit project hebben samen gewerkt Sigi hasi e bon trabou aki pa nos dushi corsou van blije ju di corsou
  Eindelijk positiviteit yes

 3. @ Quinten
  Helemaal met je eens.
  Over drie of zes maanden doe ik ook weer mee als het georganiseerd wordt.

 4. vooral playa lagun zit er weer mooi uit dankzei de vrijwilliggers danki !!

 5. Pabien Korsou! 😀

 6. Meelezend vanuit Nederland, krijg ik, als voormalige gast en bewoner van dushi Korsou, kippenvel van dit mooie bericht. Wat fijn dat dit prachtige eiland op deze positieve manier het nieuws haalt. Niets dan lof voor dit initiatief en hulde aan de organisatie en de vele hardwerkende vrijwilligers. Van dit soort saamhorigheid kunnen wij in Nederland nog veel leren! Ayo, te despues dushi Korsou.

 7. Allereerst wil ik ook iedereen bedanken voor zijn/haar inzet voor 3.5 uur schoonmaken met een mindblowing resultaat!
  Verder heb ik de volgende vraag… Waarom wachten tot 1 jaar later? is daar een reden voor?
  is 1 keer in de 3 maanden niet beter? 3.5 uur was velen velen prima te doen en als het resultaat zo enorm is en het invloed heeft op de state of mind ven de gem. mens is het in mijn ogen geen verkeerd plan….

  reacties graag !!

 8. Maarten Schakel for president!!

 9. Ik vind het een heel mooi initiatief maar tegelijk water naar de zee dragen.

  In no time ligt namelijk overal weer vuil, en dat is omdat de politie er niet tegen optreed maar veel meer nog door de belabberde mentaliteit van de bevolking die het normaal vinden om afval maar overal neer te gooien. En die mentaliteit veranderen is een utopie. Ik heb de hoop daarop al lang opgegeven sinds ons volk koos voor een regering bestaande uit ongeschoolde en wanbetalende alcoholisten, met strafbladen met daarop een reeks veroordelingen voor creditcardfraudes, verzekeringsfraudes, winkeldiefstallen en meineed.

 10. Prachtig, jammer dat er duizenden andere zijn die binnen de kortste keren weer tonnen vuil hebben rondgestrooid.
  Voeding gaat gelet op de obesitas prima, opvoeding is toch andere koek die helaas te weinig wordt genuttigd.