afvaldump thumbCURAÇAO – Ruim 1500 vrijwilligers steken morgenochtend hun handen uit de mouwen voor een schoner Curaçao. Op 35 verschillende locaties, zowel boven als onder water, ruimen ze vuil op. Doel van de actie is om het eiland schoner te maken en meer bewustzijn te creëren.

Van Playa Kanoa tot de Weg naar Boca Sami en van Caracasbaai schiereiland tot Scherpenheuvel tot de zoutpannen van Jan Kok ruimen individuele vrijwilligers, gezinnen, schoolklassen, bedrijven of organisaties en bestuurders van groot materieel gezamenlijk de rotzooi op.

Prachtige dag
Mede-initiatiefnemer is Dolfijn FM-presentator Maarten Schakel: “We verwachten een prachtige dag, waarbij team-effort centraal staat, omdat we allemaal een mooier Curaçao willen. We ruimen de rotzooi van anderen op, omdat we een schoon Curaçao belangrijk vinden en een sterk signaal willen afgeven”.

Veiligheid
Tijdens de Clean Up wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met veiligheid. Zo krijgen de aangemelde vrijwilligers allemaal werkhandschoenen, gelden er regels voor dode dieren en medisch afval, zijn drie ambulances stand-by en wordt bij drukkere wegen het verkeer afgeremd, onder andere door het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC).

Meedoen
Hoewel de inschrijving voor de Curacao Clean Up reeds een week gesloten is, bleven de last-minute aanmeldingen binnenstromen. De organisatie roept mensen die graag mee willen doen op, om zelf voor hun drinken, handschoenen, vuilniszakken en veiligheid te zorgen, omdat de Curacao Clean Up haar eigen materiaal allemaal beschikbaar stelt aan mensen die zich al eerder hebben aangemeld.

Jaarlijks
De organisatie is van plan om de Curaçao Clean Up jaarlijks te laten terugkomen, omdat ze vrezen dat niet alle plekken na 21 september ook schoon blijven. Schakel: “Misschien interesseren vervuilers zich niet voor een schoon en mooi eiland, misschien vinden ze de landfill te ver rijden of zelfs te duur, hebben ze grotere zorgen dan hun vuilnis netjes wegwerken, halen ze hun schouders op omdat een ander zijn vuil toch ook op straat gooit. Laten we vanaf nu milieubewuster leven, niet meer naar anderen kijken, maar naar wat we zelf kunnen doen om te werken aan een mooier en schoner eiland.”

Morgen
De Curaçao Clean Up is een initiatief van een groep bezorgde burgers en bedrijven. Vanaf vier uur ’s ochtends zijn de eerste vrijwilligers op pad. De daadwerkelijke schoonmaakactie duurt van 08.00 tot 11.30 uur, regen of geen regen, uur en vanaf 13.00 uur is er voor de geregistreerde vrijwilligers en sponsors een afterparty bij Zanzibar op Jan Thiel.

6 reacties op “Curaçao Clean Up trekt 1500 inschrijvingen”

 1. @ Nic,,

  Zal ik het dan maar anders stellen ?
  Ik ken weinig ex-pats (of Makamba’s zoals je wilt) die hun afval in een pick up gaan dumpen in de mundi.
  Dan mag je me racistisch vinden of niet, maar de waarheid zal er niet door veranderen. Het zijn alleen de YDK (en Venezolanen, Colombianen, Haitianen, Dominicanen etc) die continu hun zooi in de mundi neerdonderen.
  Ben ik zo dan genoeg duidelijk voor je ?

  Dat men het zaterdag heeft getracht een beetje op te ruimen, maar het zal de mentaliteit helaas niet veranderen. 25 jaar geleden zijn al projecten op scholen begonnen, hielp niet. Daarna vele opruim acties, hielp ook niet.
  Alleen torenhoge boetes en wellicht een aanpak via de kerken zou enig soulaas kunnen bieden.
  Maar het nest vervuilen zit nu eenmaal in de YDK, krijg je er niet uit.

 2. @ Edgar, blij te horen dat je zelf weet dat je belachelijk doet.

  Iedereen heeft goed meegeholpe (even voor de duidelijkheid alle bevolgkins groepe omdat jij graag je wereld zo catagoriseert) aan de actie als tenminste je oogjes netjes open hebt gedaan. er word hier zo’n beetje meet het woord YDk rond gegooid maar volgens mij snappe jullie niet helemaal wat dat betekent en zijn jullie gewoon knap rasistisch bezig.

  Curacao Clean up fantastische actie en late we hope dat we nu samen aan een beter Curaçao kunnen werken!

 3. Helemaal mee eens. Ik ben een ydk, jammer genoeg kon ik zelf niet gaan helpen omdat ik zwanger ben maar mijn nl partner ging zelfs schoonmaken. Is triest hoe LUI de meeste ydk zijn. Ik probeer me weer aan te passen aan de mentaliteit hier na vele jaren in nl te hebben gewoond. Lukt niet echt 🙁

 4. Complimenten voor dit initiatief en iedereen die eraan heeft meegewerkt. 400.000 kilo troep oogeruimd. Nu maar hopen dat het leidt tot bewustwording. En niet tot het makkelijker weggooien van bagger omdat anderen het toch wel opruimen. Dump het maar in scherpenheuvel, daar werd deze actie door sommigen niet op prijs gesteld begrijp ik. Ik hoop dat deze individuen door hun eigen buren tot inzicht worden gebracht. Of de relschoppertjes verbergen iets waar geen pottenkijkers gewenst zijn…

 5. Het zal interessant zijn om bij deze schoonmaak actie te zien hoeveel “echte YDK” meedoen.

 6. Normaal zou je zeggen dat het zwart ziet van de mensen………..ik vrees dat het morgen wit ziet van de mensen.

  De dag erna zal het inderdaad wel weer zwart zien van de mensen…………die weer opnieuw afval komen dumpen.

  Och jé, nu zal ik wel teveel stereotypes gebruiken en gaan de lange tenen weer naar voren komen.