Nicolas MaduroCURAÇAO – De Venezolaanse regering is woedend omdat de Verenigde Staten president Nicolas Maduro op weg naar China de toegang tot hun luchtruim hebben geweigerd. Dat heeft de Venezolaanse minister van buitenlandse zaken Elias Jaua vrijdag gezegd. De VS hebben nog niet op de kwestie gereageerd.

Maduro wilde op weg naar China over Puerto Rico vliegen, maar zijn toestel werd geweerd door de Amerikaanse autoriteiten. Volgens Jaua komt dat neer op ‘agressie’. Jaua zei dat Venezuela ‘zich het recht voorbehoudt om elke mogelijke maatregel te treffen als de VS en hun luchtvaartautoriteiten deze laatste misstand niet corrigeren’.

Evo Morales
De Boliviaanse president Evo Morales, een bondgenoot van Maduro, spreekt schande van de kwestie. Hij zei dat de VS zich moeten voorbereiden op ‘internationale gerechtelijke stappen wegens misdaden tegen de menselijkheid’, maar trad verder niet in detail. Het vliegtuig van Morales werd in juli gedwongen te landen in Oostenrijk, vermoedelijk omdat de VS dachten dat klokkenluider Edward Snowden zich aan boord van zijn toestel bevond.

Gespannen
De betrekkingen tussen de VS en Venezuela en Bolivia zijn al jaren gespannen. Washington heeft sinds 2010 al geen ambassadeur meer in Venezuela. Maduro, de opvolger van de in maart overleden Hugo Chavez, heeft de VS er al meerdere keren van beticht zijn regering omver te willen werpen. Hij heeft hiervoor echter nooit bewijs gepresenteerd. De Boliviaanse regering zette in 2008 de Amerikaanse ambassadeur en agenten van de drugsbestrijdingsdienst DEA het land uit, omdat ze de oppositie zouden ophitsen tegen de regering.

© Novum

4 reacties op “Venezuela: Maduro geweerd uit luchtruim VS”

 1. @ Jungle Boy,

  Grootcirkels mag je alleen boven de oceaan vliegen, niet boven het vaste land en om bij China te komen zul je toch over land moeten.

  Maar goed, blijkt dat ze dus de diplo te laat hebben aangevraagd (doorgaans toch 6 weken voor de vlucht) en daarna zijn ze moord en brand gaan schreeuwen. Werkt in dit soort gevallen meestal toch nog.

 2. Het zit Maduro niet mee de laatste tijd,eerst van deze week van ze fiets gevallen
  op zijn rug en nu weer uit het luchtruim gehaald door zijn grootste vriend, tjonge tjonge. De Verenigde Staten gaat streken uit halen met Maduro om te frustren,het gevolg kan je wel raden!,en inderdaat @ Edgar waarom over Puerto Rico?,zou het met druggie te maken hebben de poen moet toch ergens vandaan komen,in zijn eigen land is weinig tot niets te halen,de armoe staat het volk tot aan de lippen.

 3. @ Edgar,
  De kortste weg (groot cirkel) tussen Caracas en Beiging (Peking) loopt nagenoeg exact over San Juan, Puerto Rico.

 4. Ter ere waarvan zou die kist over Puerto Rico moeten vliegen ?

  Ik ken geen enkele route naar China die over Puerto Rico voert. Logisch dat de VS daar vraagtekens bij stellen. Het is zo ongeveer hetzelfde als een reisje Curacao – St Maarten via Trinidad.