• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

jamin snoep thumbFranchiseneming in het Caribisch gebied is een trend die zich de afgelopen zes jaar sterk heeft ontwikkeld. Dat meldt z24.nl. Afgelopen zaterdag opende Jamin de eerste vestiging buiten Nederland. Er waren afgelopen weekend meer dan duizend klanten aanwezig bij de Caribische opening van de snoepketen.

“Het was alsof er een pretpark openging, maar dat zie je bij alle Nederlandse winkels die hier voor het eerst hun deuren openen. De mensen staan te springen om winkels uit Europa, omdat ze die nog kennen uit de tijd dat ze in Nederland woonden en de producten vrij uniek zijn voor de regio,” zegt Jacqueline Verhoorn, werkzaam bij exploitant Super-Retail Curaçao.

Tevredenheid
Super-Retail, die ook de winkels van onder andere Bruna en DA in het Caribisch gebied exploiteert, blikt met tevredenheid terug op de opening. Leendert Lingen, eigenaar van Super- Retail, heeft ook wel tips voor ondernemers die een franchise winkel willen beginnen op de eilanden. “Ga niet over één nacht ijs”, zegt hij tegenover Z24.

Lokale markt
Lingen heeft dagelijks contact met ondernemers uit Nederland die er heel makkelijk over denken. “De lokale markt kennen en weten waar vraag naar is, dat is het belangrijkst. Wij hebben gekozen voor Jamin, omdat we merkten dat schepsnoep het bij de meerdere winkels die we hadden het ook goed deed”. Goedkoop textiel en kleding doet het op de eilanden slecht, omdat het aanbod van de lokale winkels daar al vol mee zit. “Vandaar dat Zeeman hier ook falliet is gegaan,” aldus Lingen. ”Maar het is hier veel meer een pioniersmarkt dan Europa en Amerika en dat kan heel positief uitpakken, als je er op de juiste manier gebruik van maakt.”

Verschillen
Naast het kennen van de vraag en het aanbod op de eilanden moet een franchisenemer ook rekening houden met andere factoren die je in Nederland niet hebt. Dat zijn: de verschillende valuta, waardoor je valutarisico loopt; de transporttijd, omdat je producten uit Nederland of Amerika moeten komen; invoerrechten en transportkosten.

BTW
De 21 procent BTW die een ondernemer bespaart met het aanschaffen van producten in Nederland voor buitenlandse verkoop zit meestal net iets lager dan de kosten die ze kwijt zijn aan invoerrechten en transportkosten. Zelf gebruikt Super Retail een softwarepakket dat de kostprijs berekent. Hiermee kunnen ze makkelijk hun winkelprijs bepalen.

Succesformule
Hoe kan een winkel dan toch succesvol zijn als de winkelprijs hoger ligt dan in Nederland? “Allereerst heeft de concurrentie precies hetzelfde probleem, ook niet-franchisewinkels. Omdat alles geïmporteerd moet worden, zit je al gauw op hetzelfde prijsniveau.”, aldus Lingen. “Als je daarbovenop een winkel neerzet met typische producten die nergens anders verkrijgbaar zijn op het eiland en waar veel vraag naar is, heb je een succesformule.”

17 reacties op “Ondernemen op Curaçao populair in NL”

 1. Ho Ho jongens dames en heren, zullen we met z’n allen maar blij zijn dat er nog wordt geïnvesteerd op curacao.

 2. De kass’s staan erg dom opgesteld bij Jamin, namelijk naast elkaar waarbij de rij zich vormt bij de tweede kassa.

  Gevolg is dat alle Antillianen in een lange rij bij de tweede kassa staan, en de Nederlanders zien dat de eerste kassa geen rij heeft en daar meteen geholpen worden.

 3. Super winkel, netjes, overzichtelijk en schoon. En, kom op mensen, iedereen weet dat je niet te veel moet snoepen maar het is toch voor een kind heel erg spannend om door zo’n winkel te lopen en iets uit te mogen kiezen. Het is aan de ouders om er voor te zorgen dat het snoepen binnen de perken blijft, dat de tanden gepoetst worden en kinderen voldoende lichaamsbeweging krijgen.

 4. Zolang het besef dat fastfood, snoep en frisdrank mega slecht voor je is niet doordringt bij de mensen hebben winkels als Jamin helaas reden van bestaan. Suiker en dan met name High Fructose Corn Syrup (wat heel veel in snoep, frisdrank en bewerkte voeding verwerkt wordt) is erger dan drugs, probeer maar eens ALLES waar suiker in zit volledig uit je dagelijkse eet patroon te schrappen…lukt je niet, mensen zijn verslaafd gemaakt door de voedingsmiddelen industrie. Maak je lijf gezond en stop met suiker.

 5. Nog meer vieze papzakken op het eiland 🙁

 6. nou nou nou>> wij hebben over dikste mensen ter wereld, na usa, is op curacao en wat doen wij een jamin open… hoe kunnen de dikke mensen afvallen….nou funchi suiker en ga zo maar door….zo slecht

 7. Mark, een ANWB winkel hier? Moet ik die vraag serieus nemen of heb je te lang in de snek gezeten?

 8. Febo! Febo!

 9. Helaas Mashabon, voorlopig geen HEMA in Curaçao. Enkele maanden terug nog contact met hun hoofdkantoor gehad hierover, maar hun focus ligt voorlopig niet hier.
  Zou een ANWB-winkel hier iets zijn? Kan interessant zijn voor toeristen en vaste bewoners van het eiland?

 10. Candy Barrel LOKAAL bedrijf, Kwalieit, en… goedkoper….

 11. Super Retail heeft prachtige zaken geopend op ons eiland, stuk voor stuk aanwinsten. Zoals heel Zuikertuintje er overigens top uitziet.

  Daar kunnen de winkels in Punda en Otrobanda nog veel van leren, want daar loop je als je er als toerist binnengaat toch binnen 5 seconden weer huilend naar buiten.

 12. Nu wordt het echt TANDEN poetsen, oh ja hoeft niet genoeg fluor in het drinkwater.

 13. Snoep is een typisch luxe artikel, geen eerste levensbehoefte en wanneer de prijs fors hoger ligt dan de supermarkt zijn de klanten al snel verdwenen.
  Als de YDK namelijk ergens NIET voor gaat, dan is het wel kwaliteit, want dat interesseert hen absoluut niet.

  Maar goed, ik hoop dat Jamin het vol kan houden, is in ieder geval goed voor de werkgelegenheid, maar mij zullen ze er niet zien.

 14. Mashabon, je hebt gelijk.

  En dan nog een V&D en Blokker. De laatste hebben we al (Surprise), maar om daar te kunnen kopen moet je eerst je hypotheek verhogen.

 15. Vind Jamin, DA en Bruna heel schone, mooi en modern en duidelijk ingerichte zaken. Daar kan men bij de lokale toko’s een voorbeeld aan nemen.

 16. En dan nu…..de HEMA!

  Als er één formule is die hier gemist wordt, is het wel die van de Hollandse Eenheidsmaatschappij.

  Rookworst riba pan frances. Dushi hombu.

 17. Ho Ho HO maar.. maar effe wachten… Alles doet het goed in de antillen, de eerste week, maar dan heeft iedereen er opeens genoeg van en dan moeten we maar es weer effe meten. Vooral in die zuikertuin driehoek van bermuda, niet te vroeg feest vieren is mijn advies.