• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag reageert omroep NOS op de ophef over het gebruik van ‘Antillianen’ en ‘Nederlanders’. Volgens de omroep is het geen principiële keuze.

De NOS heeft een aantal vragen gekregen over het gebruik van de begrippen ‘Nederlanders’ en ‘Antilianen’ in de radio- en tv-uitzendingen en op NOS.nl.
(Foto toegevoegd, red.)

NOS Antillianen NLers

Voorop staat dat Antillianen Nederlanders zijn. Zij hebben een Nederlands paspoort. Dat we soms het ene  begrip gebruiken en soms het andere heeft niets met racisme te maken of met vooroordelen. We gebruiken soms het ene begrip en soms het andere, omdat het altijd gaat om de vraag welke van de twee relevant is voor het desbetreffende nieuwsfeit. Het is een journalistieke keuze, niet een principiële.

In  het geval van mensenhandel hebben we het begrip ‘Antillianen’ gebruikt omdat het om een aantal mensen ging van Antilliaanse afkomst die zich heel bewust ook op Antillianen richtten.

Ook in de sportverslaggeving wordt regelmatig gerefereerd aan de prestaties van Antillianen en gaan we uit van relevantie, bijvoorbeeld juist in het artikel ‘Nederlanders maken indruk in de MLB’. In dit artikel staat letterlijk: vrijwel alle honkballers zijn geboren op de Antillen. Ook is een lijst met de achtergrond van alle spelers toegevoegd, waarin juist wordt aangeduid dat ze een Antilliaanse achtergrond hebben.

49 reacties op “Ingezonden: NOS over ‘Antillianen’ en ‘Nederlanders’”

 1. @ach ja. …ken de geschiedenis ruim voldoende en woon hier al ruim 20 jaar, spreek erg veel mensen en ken de (vaak verborgen) gedachten van velen. Er is niets rascistisch aan, het is pure realisme, en ik durf eerlijk te zeggen, wat zeer vele denken, stoort je dat??..

  Je kan ook “verborgen” gedachte lezen. Niet eens van díe, wie je goed kent, maar van velen. Wat knap. Je hebt een gave. Kan je ook voorspellen waar dit allemaal (naar) toe gaat leiden?

 2. @ach ja Ik zie aan je taal dat je je heel goed voelt op Curacao. Je bent het Nederlands namelijk al verleerd.

 3. @ach ja “…….. ik blijf lachten om die YdK die denken dat Curacao hun land is, het is ons land sukkels, wij hebben het ooit verovert en jullie mogen er ook wonen omdat we jullie ooit onverkoopbaar bleken en we nu nog steeds met de gevolgen zitten die nog wel generaties zal duren. ……”

  Amen. Het is jullie land. Zeur dan niet om de vele gelden die naar Curacao moet. Jullie moeten “júllie” land ook onderhouden toch? Het is jou ooit veroverd speelgoed toch? Zeur dan niet. Speel als een reuze baby op jou eiland, maar pas wel op dat je tijdens je spel niet op de YdK’s trapt.

 4. @pikatje, los van het woordje ‘we’ wat klopt er niet aan het verhaal, ik lees dagelijks meerdere kranten, ken de geschiedenis ruim voldoende en woon hier al ruim 20 jaar, spreek erg veel mensen en ken de (vaak verborgen) gedachten van velen. Er is niets rascistisch aan, het is pure realisme, en ik durf eerlijk te zeggen, wat zeer vele denken, stoort je dat??

 5. Ach ja, op 24-09-2013 om 23:03 schreef: Ach ja, ik blijf lachten om die YdK die denken dat Curacao hun land is, het is ons land sukkels, wij hebben het ooit verovert en jullie mogen er ook wonen omdat we jullie ooit onverkoopbaar bleken

  Misschien moet u de krant eens wat vaker lezen ?

  (een Nederlander die niet goed kan spellen, de geschiedenis niet goed kent, scheldt en racistische trekjes vertoont, is niet lachwekkend, maar buitengewoon zielig)

 6. Mensen ; we kunnen hier lang over blijven schrijven en debateren , maar de werkelijkheid blijft , voor iedereen die een beetje het nederlandsche geschiedenis kent ,Wat ze niety kunnen krijgen zullen ze vernietigen .Dat is bewezen .Met het logo ;Wij geven wel geld hier en daar, is noncense ,want voor elk dubbeltje die aan arme landen word gegeven verdiennen zij het drie dubbele terug. Het is een manier om zich overal mee te blijven bemoeien. Zo hadden ze ook onze papaveplanten naar amsterdam gesmokkeld of was dat toen al voor de nederlander legaal? Het doel is om ons te breken en het land weer in te pikken met behulp van de witte curacaoenaren die een hollands tintje hebben .Wij zullen met open ogen staan kijken als wij weer een leider krijgen zoals wiels. Dan zal je ook in de geschiedenis kunnen vinden, dat iedreen met zo’n gedachte uit het systeem word gehaalt. You can be like your Master but jou will never overcome jour master .Dat is een ongezonde monopolie.

 7. Ach ja, ik blijf lachten om die YdK die denken dat Curacao hun land is, het is ons land sukkels, wij hebben het ooit verovert en jullie mogen er ook wonen omdat we jullie ooit onverkoopbaar bleken en we nu nog steeds met de gevolgen zitten die nog wel generaties zal duren. Natuurlijk vindt niemand dit leuk wat ik zeg, maar ik ken zoveel mensen, die er zo over denken, elke Portugees, Hindoestaan, chinees, Haitiaan, Dominicaan etc etc denkt er zo over, en de YdK maar denken dat ie zo geweldig is…ha ha ha wat een grap!

 8. Pfff, op 24-09-2013 om 15:30 schreef: Nogal krom, of niet.

  Exactamundo.

  (klinkt als : Exacto den e Mondi)

 9. @pff, precies hoe blanke mensen zich voelen op Curacao.. ondanks dat je al generaties er woont blijf je de makamba toch? en mogen we oprotten naar ons land.. Nederland? is niet mijn land.. ben er niet geboren.. mijn ouders ook niet en mijn voorouders ook niet. en toch moet ik van jou er naar oprotten?

 10. en heb gestudeerd .. werk bij de overheid .. spreek tevens accentloos nederlands..dus weet niet waar je het over hebt. Bepaalde bevolkingsgroepen trekken nou eenmaal naar elkaar toe in een vreemd land. Sommige mensen zijn nou eenmaal bereid om te integreren en de anderen niet. Net zoals hoe jullie ook niet integreren op curacao.. Stug nederlands blijven praten en uitsluitend met nederlandrs omgaan. Dan had je maar naar de spaanse costa moeten gaan ipv je frustraties botvieren op versgeperst omdat je als nederlander niet begrepen wordt op curacao.Sommige antilianen stellen idd verkeerde prioriteiten maar wat ik vito moet nageven is dat nederlanders backstabbers zijn. Ze lachen altijd leuk in je gezicht en praten daarna achter je rug. Achter gesloten deure zitten ze altijd te zeiken maar willen en publique het beste jongentje van de klas zijn. Andrew Jones is zogenaamd de best betaalde Nederlandse sporter, terwijl geen enkele autochtone nederlander hem kent. Maar dan is het in eens wel een nederlander. Rot toch lekker op.We horen er alleen maar bij als het jullie uitkomt. Ben trots op me antiliaanse afkomst en zal die dan ook nooit verlochenen. Voor een nederlander blijf je toch altijd een buitenlander. Het excuus om een gesprek over vakantie aan te knopen. Het constant moeten opboxen tegen de vooroordelen die jullie niet kunnen loslaten. Jullie hebben nog steeds niet prijs betaald voor de gouden eeuw, dus nou niet zeiken over de gevolgen. En als je ergens een probleem mee hebt, doe er iets aan.

 11. @Bart
  Je kunt ook lowblows verkopen en gewoon on topic blijven.
  @roberto
  De groep die jij benoemt , daar schamen de meeste antilianan zich ook voor. waaronder ik. Maar de kenmerken die jij benoemt, zie k ook terug bij nederlanders die op curacao wonen. Totaal geen vorm van integratie maar wel nederlandse maatstaven proberen te hanteren op een eiland waar nou eenmaal een andere mentaliteit is. Nogal krom, ofniet. Ik woon 2/3 deel ban mij leven in nederland

 12. @Oen, Antillianen voelen zich geen Nederlanders.

  Hoe kun je je nou iets voelen wat je niet bent?

 13. Typisch, men heeft het/jullie hebben het steeds maar over de CuraçaoenaarS. Alsof elke YDK hetzelfde is. Alsof het om een homogeen volk gaat en niet om een bevolking. Als Jantje Blondkop mij morgen besteelt, zal ik het niet wagen om het over de NederlanderS te hebben, maar ik zal het over één NederlandeR hebben die mij heeft bestolen, immers, niet het gehele Nederlandse volk heeft mij bestolen..
  Diegenen die arrogant beweren dat “hét probleem van de CuracaoenaarS is ……”, hebben zelf een probleem, zij hebben een probleem, niet de CuraçaoenaarS. Tenslotte, niemand zal een YDK hater tegenhouden als hij/zij van het eiland wenst op te rotten.

 14. Toen ik mijn huidige huis ging huren, van een Curacaoenaar, vertelde hij me dat hij alleen aan Europese Nederlanders wilde verhuren want zijn ervaring met Curacaoenaars was dat ze in no time niet meer betaalden en probeer dan maar eens met ons volledig falend justitieel apparaat je recht te halen.

  Maar dat zelfs een 100% YdK niet aan YdK wil verhuren zegt mijns inziens wel genoeg.

 15. als ik mijn collegas vraag of ze nederlander zijn dan antwoorden ze altijd Nee ik ben een Curacaoenaar.. of nee ik kom uit de Antillen.. De YDK voelt zich niet eens Nederlander..

 16. @ Roberto. Laten wij terug keren naar het onderwerp “NOS over Antillianen en Nederlanders”.
  Over dat thema kwam ik niets tegen in je betoog. Die dingen wat jij naar voren brengt in je betoog is een probleem van de meeste buitenlandse of allogtone gemeenschappen in Nederland en niet uitsluitende de Curacaoenaars. Als je van Buitenlandse afkomst bent zal het generaties duren eer ze het Nederlandsetaal goed onder controle hebben.Ded Nederlanders spreken op Curacao en overal ter wereld hun eigen taal blijven gebruiken niks mis mee. Dat is hun eigen identitiet en dat kun je hun niet ontnemen. Als jij het heb over hun rechten kennen dan klinkt dat niet vreemd in de oren,want de doorsnee autogtone Nederlanders kennen hun eigen rechten niet eens, laat staan iemand afkomstig uit Curacao die nooit van heeft gehoord. Vroeger was het opkomen voor je rechten nu heeft het plaats gemaakt voor participatie.

 17. In feite heeft iedereen enig gevoel van eigenwaarde nodig in zijn leven. Het probleem van Antillianen, (vooral Curaoënaars), is het feit dat zij, zowel in het buitenland, vooral Nederland, als op hun eigen eiland negatieve gevoelens van zichzlf koesteren. Velen raken zelfs gefrustreerd door hun beperkingen. Ze hebben geen ervaring hoé zij hun teleurstellingen in het leven kunnen overwinnen. En omdat hun waarnemingsvermogen “nog niet” voldoende door gebruik geoefend is, nemen zij niet altijd goede en verstandige beslissingen. Zij kunnen zelfs het gevoel kweken dat zij niets goeds kunnen doen. En door die minderwaardigheidscomplex hebben zij regelmatig moeite in de omgang met mensen, vooral in een vreemd land zoals Nederland met een ander cultuur, mentaliteit, ras, en vooral huidskleur. Zij raken ook niet geïnteresserd in andere belangen en activiteiten van dat land. En gaan vooral dag in dag uit, jaar in jaar uit alleen om met andere Curaoënaars die het ook niet beter weten en zichzelf ook niet kunnen redden. De Nederlandse taal krijgen ze nooit onder controle, ze passen zich niet aan de Nederlandse mentaliteit.Toegegeven, je cultuur laat je je door niets en niemand ontnemen, maar de mentaliteit van een vreemd land is het allerbelangrijkste dat je als vreemdeling onder controle moet hebben. Ja, het is zelfs een pré.Na verloop van tijd, (als je er niet aan werkt), maakt deze minderwaardigheidscomplex plaats voor verwaanheid, arrogantie, opstandigheid, en brutaliteit. Nederlandse meisjes en vrouwen worden door zulke Curaoënaars als “objecten” voor hun bevrediging van hun eigen zelfzuchtige genoegens beschouwd, en dit brengt op zijn beurt een immorele losbandige levenswijze met zich mee. Op het moment dat hun vriendin de relatie hierdoor verbreekt, voelen zij zich gedesillusioneerd, gedescrimineerd, zij vertrouwen Nederlanders niet meer, en gaan zelfs wrok en/of haat jegens hen koesteren.En de kloof tussen hen en Nederlanders wordt alleen maar groter.Er zijn Curaoënaars die tientallen jaren in Nederland wonen, maar de taal helemaal niet kunnen beheersen wat betreft spreken, schrijven, noch lezen. En dat is in en in triest. Zij kennen en weten hun rechten niet eens, zij kunnen zich niet behoorlijk uitdrukken. Maar let wel: niet alle Curaoënaars zijn hetzelfde, velen hebben hun kwaliteiten en prestaties getoond, en hebben een rustig en vreedzaam leventje hierdoor opgebouwd, en leiden een prachtig, stabiele, en standvastig bestaan.

 18. Sander, op 19-09-2013 om 15:45 schreef: ze beloven van alles spreken van alles met je af, maar de ervaring leert helaas, dat ze nooit komen opdagen of zich aan afspraken houden.

  Spanje : Mañana Italië : Domani
  Zuid-Amerika ? Afrika ?

  Bedenk je dat het voor vele YdK ook niet anders is.

  Mijn tuinman is ook zo, en die is blank, en een Nederlander in Nederland.
  Als hij aan de telefoon belooft dat ie komt, komt hij niet. Als hij verschijnt, is het altijd een verrassing.
  En dat komt omdat hij altijd 10 dingen tegelijk doet, op 10 verschillende gebieden.
  Hij is tevens een vriend, dus wat boeit mij het.

  Mijn buurvrouw is bij de verbouwing van haar huis, door 2 aannemers stevig belazerd, het ene probleem na de andere.
  Er moest ‘n 3e bedrijf komen om het inpandige zwembad te repareren, waarvoor de hele granieten vloer om het zwembad open gebroken moest worden, de ellende heeft jaren geduurd.
  Daarna werd ze door een tuinier-bedrijf stevig gefactureerd, één factuur voor iedere keer dat de tuin gedaan werd, en voor evenzoveel keren dat het niet gedaan werd een 2de factuur, jaren achtereen.
  Stuk voor stuk Nederlanders, Blanke Nederlanders.
  Een half jaar geleden was ze er zo moe van, dat ze het huis snel weg heeft gedaan, voor ‘n miljoen € minder dan het hele gebeuren haar in totaal had gekost.
  Gelukkig bezit ze er zo’n ~100, en was het ‘n 3e (vakantie)woning.

  Rockanje, waar van Buuren woont, de eigenaar van Papagayo, zat tot ‘n paar jaar terug in ‘n huis bij het begin van mijn straat [en vond het leuk om z’n M5 dag & nacht op straat te laten staan, moet je op Curaçao niet doen 🙂 ]

  Fuckers heb je in alle kleuren en maten, op de ene plek zullen het er relatief wel meer zijn, wil niet zeggen dat iedereen er zo is.
  (een huis laten bouwen is nooit een sinecure, op Curaçao zeker een hele opgave)

 19. @Observator. Het laatste Unicef rapport ober Curacao heeft het aardig verwoord: “Self-discriminarion”

  Citaat: “….There is said to be discrimination both by black against white and white against black. Another aspect mentioned is ‘self-discrimination’, i.e., people who think that their ethnicity bars them from opportunities, and they therefore cease to look for them, or who start adopting defensive attitudes not necessarily based on objective discriminatory experiences.”

  @gh, Op deze site gaat het uiteraard meer over “wat er beter kan”.
  Als we hier alleen maar juichverhalen aan elkaar vertellen, dan zou het snel saai worden. Natuurlijk zijn er veel goede zaken te vermelden. Hopelijk komen die op deze site als de kritische noot van de inzender onterecht is.
  Zie die echter weinig. In het buitenland zie je overheisorganen en bedrijven snel reageren op internet kritiek. Ze beseffenmdat de beeldvorming daat ontstaat en zitten er bovenop en hebben er vaak een speciale afdeling voor.

 20. @vito,

  ik ben niet aan het zeiken..
  ik heb een oplossing gevonden voor het probleem!
  verder geniet ik hier van het eiland en de bewoners.
  En NLSs achterbaks noemen, mag wat mij betreft, als je maar beseft dat de curacaoenaars dat ook zijn.

 21. Ik kom uit Statia en heb er bezwaar tegen.. de antillianen die problemen veroorzaken in nl zijn voor 99.9 procent YDK! en geen mensen van Statia! bij voorkeur dus zeggen NL van Curacao!

 22. @Sander. bedankt vor het feit dat je eens bent da telegraaf een waardeloze racistische krant is maar toch moet ik bekennen dat ik iedere zaterdag de telegraaf binnen haalt. Snap jij dat. Want als er iets gebeurd met mijn Curacaose maties dan komt het bam op de voor pagina. Als je een kind staft, door iedere keer klappen te gevenen, zal dat klappen correctie op gegeven moment geen invloed meer hebben om zijn gedraag te verbeteren toch.Dus lees ik de krant en filtert de werkelijheid van het noncense en geen probleem. Laat ze blijven zitten met hun racistische journalistic.
  Mentaliteit is iets heel moeilijk om over te praten. De nederlanders hebben hun K.T dingen wij Curacaonaars hebben ook onze dingen. Ik zeik mijn landgenoten niet af. Toen ik op Curacao woonde tussen 95 en 2000 en zonder werk kwam te zitten heb ik zelf in de bouw gewerkt om mijn gezin te onderhouden tot beter tijden komen. Het zwoegen van s,morgens vroeg tot middag 16.00 uur. Einde van de week wanneer je denkt ik heb lekker hard gewerkt voor mijn geld, is het altijd de vraag dat de aannemer met geld komt om je te betalen. Ikl had gewerkt met een Curacaonaar uit banda abou ik weet zijn naam niet meer. Maar het was een hele eer te zien HOE die man zijn kunst als metselaar hanteerde. Ik deed mijn petje af voor die man. Kijk nou was ik geen metselaar maar een simpele Hbo Maatschappelijkwerker goed gestudeerd in Nederland en even zonder werk. Ik moest 6 maanden wachten op een hantekening van de minister voor een vaste aanstelling. Toen die uiteindelijk heeft getekend was ik al klaar om weer te vertrekken naar waar ik mijn opleiding heb genoten. Maar ik ben altijd aan die metselaar blijven denken. Hoe moet deze man zijn gezin blijven onderhouden met zijn los vaste aanstelling als metselaar. Kijk ik beken dat het een mentaliteitsprobreem is van de Curacaonaar of zwarte mensen. Maar als ik daar woont dan moet ik wel leren om te gaan met dat mentaliteit net als ik hier in nederland woont rekening houdend met dat achterbakse mentaliteit van Nederlanders. Kijk als jullie je eigen mensen in dienst neemt en normaal belasting betaald waarom niet. De bouwvakers zijn ook rijksgenoten die ook het recht hebben om wat geld te verdienen om hun familie te onderhouden toch. Maar ga niet lopen zeiken over de Curacaoenaar want dat is ook vorm van racisme, door de Curacaonaar te negativeren op hun mentaliteit. Want kijk hier in Nederland doen ook de Poolse arbeiders het werk wat de Nederlandse bouwvakers laat liggen en voor minder geld. Ik hoop dat je dit niet ziet als een aanval maar gewoon de realiteit. Leer met de situatie om te gaan en niet zeiken.

 23. Ik zie een patroon in de wijze van reageren op deze site. Het duidt op een totaal gebrek aan sympathie, empathie en inlevingsvermogen voor de gemiddelde YDK.
  En oh,oh,oh, wat ben ik verbaasd als de eilandsbewoners niet doen wat IK wil. Want IK weet het toch beter? Waarom luisteren ze nou niet?
  Keep on dreaming.

 24. @ Teeltje

  Ik citeer: “@Vito, maar hoe moeten ze anders een Nederlander noemen als die wat fout gedaan heeft? Man van uit Zoetermeer?”
  ————-
  Dan vermelden ze in de krant of op tv: een blanke persoon of iemand uit Zoetermeer heeft een persoon beroofd/overval gepleegd. Terwijl ze drommels goed weten dat die man uit Zoetermeer gewoon autochtoon Nler is.

  Ze vermelden bewust een blanke persoon/blanke huidskleur om het idee op te wekken dat het bijvoorbeeld een Poolse man/Joegoslavische man of iemand van een ander land kan zijn met blanke huidskleur.

  Net zoals ze direct bij het aanhouden van een persoon kunnen zien (in de ID) dat hij/zij uit Romenië, Curaçao etc. etc. komt, kunnen ze ook als de dader een NLer is, direct zien dat die persoon een blanke autochtone Nederlander betreft.

  Het is zeer opvallend/frappant!

 25. Ten eerste de term Antillianen bestaat niet meer. Je moet gewoon naar de individu kijken.

 26. Ik heb dit fenomeen wel eens eerder gezien in kranten in Nederland en ik vind het
  jammer dat het onderscheid (NL vs Ant) de ene keer wel wordt gemaakt en de andere keer niet.
  Het is echter uberhaupt apart dat de term “Antilliaan” wordt gehanteerd.
  De antillen bestaan toch niet meer?

  Ik ben van mening dat de NOS of iedere andere krant, ongeacht mijn voorkeur, 1 term
  moet aanhouden. Dan worden deze “misverstanden” voorkomen.

 27. I don’t buy it…

 28. Het overgrote deel van de bewoners van de voormalige (en huidige) caribische kolonies lijdt aan een zwaar racisme-complex. Het liefst zouden ze hetzelfde als hun vormalige meesters willen zijn (duidt dit misschien op een diepliggend minderwaardigheidscomplex?). Op Curacao willen ze Curacaoenaar zijn maar owee als men als zodanig aangeduid wordt in het land van de meesters; dan zijn de rapen gaar. Het benoemen van anderen, niet Curacaoenaars, met allerhande spot- en scheldwoorden moet natuurlijk wel kunnen; wij zijn een beetje meer gelijk dan de rest.

 29. Correctie “naar Curacao gaat ook al “.

 30. Als je naar Curacao met een last minute ticket naar Curacao ookj al is het voor een begrafenis en je komt terug wordt je uitgekozen uit de vele blanke Nederlanders voor de screening. De Nederlanders gaan lekker voorbij zonder zonder controle. Ben bieuwd wanneer men op Curacao ook beginnen met 100%controle potje pesten ook al denkt men dat ze geen pilletjes hebben. Dat is nou echte racisme. Feit is dat ze drugs wittedrugs moeten brengen voor hun Nederlandse matie’s die hongerig zijn voor dat spul toch. De grootste drugsfabriek zat in Amsterdam na de tweede wereldoorlog.

  @ Sanders schrijf geen noncense. Waarom moeten er in Nederland zoveel mensen uit Polen komen om het werk in de bouw te doen, voor de Nederlandse bouwvaker. Ze hebben toch ook datzelfde mentaliteit als de Antillianen of zie ik dat verkeerd. Dat mentaliteit van Nederlandse bouwvakers kan ik ook niet begrijpen. Zo staan wij toch gelijk. Dus niet zeuren betaal maar die dure Nederlandse bouwvakers voor wat betrouwbaarheid ze mogen ook leven en hun broodje op het eiland verdienen toch.

 31. Als je een hond wilt slaan kan je altijd wel een stok vinden, want er is maar weinig voor nodig om overal racisme in te zien. De NOS had zo wijs moeten zijn om helemaal niet te reageren, want elke reactie is toch verkeerd. Zinloos dus en voeding voor nog meer gezeur.

 32. @Vito,

  in 1 ding heb je gelijk de telegraaf is een waardeloze racistische krant.
  dat hebben ze tijdes de 2e wereldoorlog bewezen.
  maar dat nederlanders achterbaks zijn, zou bij sommige exemplaren kunnen zijn.
  maar de nederlanders zijn over het algemeen duidelijk en recht voor zijn raap.
  hier op Dushi Korsow, maak ik dat met de lokale bevolking niet mee.
  ze beloven van alles spreken van alles met je af, maar de ervaring leert helaas, dat ze nooit komen opdagen of zich aan afspraken houden.
  ze laten je wachten tot je een ons weegt
  Dat is een mentalitieit, die ik als Nederlander niet kan begrijpen.
  ze kunnen klussen bij me doen, ik betaal wat ze vragen onderhandel niet eens over de prijs.
  maar komen opdagen: zelden!!!afbellen: zelden!!!
  deze groep curacaoenaars zijn in mijn ogen achterbaks en onbetrouwbaar.
  Vito kom maar eens terug naar curacao, je loopt er tegen aan.
  heb mensen gesproken die weer terug kwamen naar hun geboorteland, na een paar jaa r in NL gewoont te hebben.
  ik kan je vertellen, deze mensen zijn na 1 jaar al weer terug gegaan naar NL.
  ze konden niet meer aan deze mentaliteit wennen.
  ik neem nu alleen nog maar NLs voor de klussen bij me thuis.
  nu een nederlandse tuinman, schilder, timmerman en loodgieter gevonden.
  kost iets meer, maar geeft heel veel rust.

 33. @ Joane, Het is ondoenlijk om vooraf te weten wie waarom ooit gekwetst zou kunnen worden. Het leidt ertoe dat mensen met de grootste waffel (die roepen dat ze gekwetst, achtergesteld, onbebrepen, gediscrimineerd etc etc zijn) iedere vorm van communicatie gaan belemmeren. Als iemand ergens door “geraakt” wordt, dan is dat iets van die persoon zelf. Die moet er dan niet automatisch van uitgaan dat het allemaal gezegd wordt om iemand met opzet (!) te kwetsen. Dat is m.i. zelden het geval. Mensen die zich steeds gekwetst voelen worden daarom geisoleerd en mensen gaan ze ontwijken. Zo wordt hun gekwetste isolement een “self fullfilling prophecy”.

 34. Tsja, juist op Curacao is het bon ton dat men onderscheid maakt tussen YdK en makamba’s. “Voordat je begint over de splinter in andermans oog, let op die balk in je eigen oog”!

  Joana, jij geeft de enige juiste reactie! Laat iedereen daar naar handelen, dat helpt ons weer een stapje vooruit.

 35. Voor alle Antilianen die zich in Nederland gediscrimineerd voelen heb ik hetzelfde advies dat Nederlanders (Makambas) op Curaçao krijgen als zij zich daar gediscrimineerd voelen; bai bek fei unda ba sali.

 36. @Vito, maar hoe moeten ze anders een nederlander noemen als die wat fout gedaan heeft? Man van uit Zoetermeer? oh nee dat doen ze al! Curacao maakt wettelijk onderscheid tussen ydk en makambas en Nederland niet.. dat is pas racisme!

 37. Ik denk dat we als mensheid stappen vooruit zullen doen zodra we misstanden erkennen en verbeteren. Steeds maar zeggen dat de ander te lange tenen heeft….of dat de ander het verkeerd geinterpreteerd heeft….of dat we het doen voor de kijk en leescijfers….zo komen we geen stap verder. Laten we bewust elkaar niet kwetsen. Probeer het 🙂

 38. De NOS heeft zich te kijk gezet. Hun uitleg is een non-uitleg en bevestigt precies waar het om gaat.
  Vooroordeel omhuld in Schijnheiligheid geserveerd met de beste bedoelingen.

 39. #Vito: Daar zit een kern van waarheid in. De Telegraaf heeft nog steeds niets geleerd van haar oorlogsverleden! Toen was het heulen met de (Duitse) vijand welke in feite ook racist was.

 40. Nog mooier: NOS teletext vermeldde:

  Vladimir Coco Balentien, de Nederlander, die voor Oranje heeft gespeeld.
  Met andere woorden:
  De boeven( b.v.Pretu) komen altijd van de Antillen of zijn Antillianen. De toppers zijn Nederlanders.

 41. Vraag is of wij Antillianen/Nederlanders/Curaçaoënaars wat we ook zijn, genoegen nemen met de uitleg van de NOS…. Kunnen we geen rectificatie eisen?

 42. Alle verhalen hierboven klopt helemaal. NOS hoeft zich niet proberen te verontschuldigen zo gezegd zo gedaan. Het is eenmaal zo en het blijft zo . Al probeer je met racistische bewijzen aan te tonen, krijg je toch te horen van oooh nee hoe kom je daar nou bij dus wij zijn mooie mensen die toch ermee proberen te leven. Dat gedrag is niet opmerkelijk bij alleen Antillianen maar ook bij de lieve oorspronkelijke Nederlanders met een onracistische gevoel, die hun kikkerland beu is met zo”n gedrag ieder keer te tonen.

 43. Als een kind iemand met een honkbal knuppel in elkaar slaat, is het JOU zoon…
  Als datzelfde kind een goed rapport heeft, is het ONZE zoon….
  Same sh!t met Antillianen en Nederlanders…
  grow up people…

 44. De Nederlanders zijn duidelijk geen Americanen no black aloud. Nederlanders zijn stiekem en achterbaks wat dat betreft. Ze zijn poeslief in je gezicht en achter je rug krijg je de dolksteek. Ook al zegt en Nederlander dat hij geen racist is of geen oordelen heeft, heeft hij dat degelijk in zijn handeling. Hiermee wil ik niet zeggen dat de zwarte mensen geen racisten zijn of vrij zijn van vooroordelen. Nee hoor want onder de zwarte huid stroomt zwart en wit bloed. Het ligt gewoon in de manier hoe men hiermee omgaat. Wanneer de Antilliaanen iets goed presteren op international gebied dan zijn ze Nederlanders, wanneer ze iets fout doen en niet goed presteren, dan zijn ze gelijk Antilliaanen of Nederlander van Antilliaanse afkomst. Ze worden op zo’n manier genegeerd. Men gebruikt deze termen te pas en te onpas. Het heeft niks te maken met de vraag welke van die twee termen relevant zijn. Het heeft wel te maken met het feit welke journalist het regie heeft over de berichtgeving. Is het een van de Telegraaf of van de Volkkskrant. Het is bekend dat de Telegraaf een beetje racistisch getint en de Volkskrant meestal objectief zijn in hun berichtgeving. Slot conclussie is het niet alleen een journalistieke kueze maar ook een racistische keuze en vooroordeel.

 45. @Karl, ben je een racist.?…..Nee, misschien moet je de reactie van de NOS nog een keer goed lezen.

 46. Had het ‘Nederlandse’ honkbal team zich vergrepen aan een Japans meisje dan stond er waarschijnlijk in de krant “Antilliaanse spelers van het Nederlandse honkbal team ….etc
  Het is best een beetje krom natuurlijk.

 47. Het grote onderscheid maken ze juist op de antillen.. kom aan op schiphol of op hato.. groot verschil ten nadele van europese nederlanders.. Wanneer er bv (antilliaanse) Nederlanders in gevangenissen in het buitenland zitten spreekt men wel weer van Nederlanders..

  Juist de media op Curacao maakt graag onderscheid tussen makambas en ydk’s.. en dan hebben we het niet eens over de 80-20 gehad!

 48. Dat doen we in de volksmond ook met het nederlandse elftal: als ze winnen dan zeggen we; WE hebben gewonnen. als ze verliezen zeggen we; ZE hebben verloren. Ik denk dat er hier belangrijkere dingen zijn waar JE je druk om moet maken.

 49. Probleem is dat Antillianen overal racisme achter zoeken, vaak om er financieel voordeel uit te slaan.

  Maar ook wordt het gebruikt om eigen falen te verbergen en de schuld bij anderen te leggen. Zo van ‘ik kreeg die baan niet omdat de directeur een racist is’ en ‘ik ben altijd reserve omdat de trainer een racist is’.