• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag laat Frits Pel, voormalig adviseur ad interim voor ziekenhuizen, zijn licht schijnen op bacteriën in een (nieuw te bouwen) ziekenhuis.

Bij nieuwbouw of renovatie moeten niet alleen energiebesparende maatregelen genomen worden, maar ook voorzieningen die ervoor zorgen dat de hygiëne en het comfort in ziekenhuizen en zorgcentra worden gegarandeerd. Speciale aandacht moet daarbij uitgaan naar de kwaliteit van de binnenlucht en de temperatuur in de kamers en andere ruimtes.

De lucht in ziekenhuizen en zorgcentra bevat namelijk meestal schimmels, bacteriën en virussen die vaak worden veroorzaakt en verplaatst door slechte ventilatie, onvoldoende filtering en oververhitting. Dit leidt tot allerlei klachten bij patiënten, personeel en bezoekers. Bacteriën kunnen zeer lange tijd en onder extreme omstandigheden in leven blijven. Dit geldt ook voor zogeheten ziekenhuisbacteriën. In geval van incrementeel (ver)bouwen waarbij reeds bestaande ruimten opnieuw in gebruik worden gesteld, dient hier terdege rekening mee te worden gehouden.

Een gezond mens kan de meeste bacteriën normaal gesproken goed verdragen. Anders is dit voor patiënten die door hun ziekte zijn verzwakt, waardoor hun immuunsysteem niet meer optimaal funcioneert. Een regelmatig voorkomende zienhuisbacterie is MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus). Minder voorkomend is de klebsiellabacterie, die echter ook resistent is tegen antibiotica.

Kortom het verdient aanbeveling om ruimtes en afdelingen waar kwetsbare patiënten worden behandeld en verblijven, zoals operatiekamers, intensive care, medium care, neonatologie en dergelijke, te bouwen op een locatie waar contaminatie door reeds elders aanwezige bacteriën niet kan plaatsvinden.

1 reactie op “Ingezonden: nieuwe ziekenhuis bacterievrij (ver)bouwen”

 1. Bacterie vrij verbouwen ???

  Ik weet niet waar jij vandaan komt en hoeveel tijd jij in het SEHOS hebt rondgelopen ???
  Maar volgens mij heb je geen flauw idee waar je het over hebt.

  Ken je het SEHOS ?
  Ken je de ruimten ?

  De inspectie..
  Heeft het sehos al meerdere malen volslagen afgekeurd.
  De beste afdeling van het Sehos.
  De kinder afdeling…
  Verschillende malen volslagen ontruimd en nog steeds zijn sommige bacterien niet uit te roeien.
  De ok’s De airco’s

  Alles is meerdere malen afgekeurd.
  Er is niks in het SEHOS dat bacterie vrij is…

  Verbouwen…..
  Ik denk dat je niet weet waar je over praat.

  Er is geen verbouw oplossing voor het SEHOS.
  En die plek op Otrabanda is geen locatie voor een ziekenhuis.
  De helft van het terrein loopt bij een beetje storm orkaan onder water.

  Maar het punt is dat heel veel specialisten en andere belanghebbenden daar geinvesteerd hebben in werk locaties.
  Verbouw daar … Tuurlijk…

  Trabantjes kan je ook opknappen.