Afschaffing slavernijCURAÇAO – Handelsorganisatie van Caribische en Latijns-Amerikaanse landen Caricom is gisteren bijeengekomen in Saint Vincent en de Grenadines. De driedaagse conferentie staat in het teken van het bepalen van een schadevergoeding voor de slavernij. De eis wordt ingediend bij Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Reden daarvoor is hun aandeel in de transatlantische slavenhandel. Ralph Gonsalves, premier van Saint Vincent, sprak van een ‘fundamentele’ kwestie, ‘bepalend voor onze tijd’. “De Europese landen die deelnamen aan de veroveringen, kolonisatie, genocide en slavernij in onze Cariben moeten bijdragen aan het herstel van hun historische fouten”, aldus de premier.

Bedrag vaststellen
Het vaststellen van het bedrag van de schadevergoeding is van vitaal belang om tot een vergelijk te komen over de voortslepende erfenis van de slavenhandel in de regio, aldus de vertegenwoordigers. Historici en economen zullen hen in dit proces bijstaan.

Internationaal Gerechtshof
Aan wat voor bedragen de Caricom-landen denken is nog onduidelijk. Gonsalves en Verene Shepherd, voorzitter van de nationale commissie in Jamaica, zeiden eerder dat Groot-Brittannië Britse plantagehouders in de Cariben in 1834, het jaar dat de Britten de slavernij afschaften, twintig miljoen pond betaalden als schadevergoeding voor gederfde inkomsten. Dat bedrag staat gelijk aan tweehonderd miljard pond nu. Als de voormalige kolonisatoren niet van zins zijn met geld over de brug te komen, overweegt Caricom de stap naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

© Novum

11 reacties op “Caribische top over schadevergoeding slavernij”

 1. Oh en mevrouw weg met zwarte piet is ook voorzitter van de commissie om geld te eisen van europese landen.. mevrouw heeft dus een ander belang dan de zgn racistische zwarte piet!

 2. Om te kotsen. Wanneer wordt de rekening voor het naar mijn mening veel betere leven van de nabestaanden van de slaven ingediend?

 3. aan Emilio.. doe je onderzoek en hou de Antillen erbuiten. .zijn niet eens lid van de Caricom dus dit bericht beslaat hen niet..

  #houdenaandefeiten

 4. Als ze in plaats van historici en economen te rade zouden gaan bij juristen, dan was het snel over met de pret. Net als het proces van Pretu tot een einde kwam met zijn dood, is dit een proces van doden tegen doden. Veel succes er mee.

 5. Ik zou maar gelijk doorlopen naar het Internationaal gerechtshof.

 6. even een paar vragen:

  Waarom alleen die 3 landen en niet portugal en spanje?
  portugal is begonnen met de slavenhandel.
  en spanje was er ook niet vies van.

  Waarom worden de landen in afrika niet aangeklaagd wegens het verkopen van hun eigen mensen?

  Wie zullen het geld incasseren?
  de daders en slachtoffers liggen al ruim 100 jaar op het kerkhof.

  Waarom wordt Amerika niet aangeklaagd?
  daar was ook een groot gebied (het zuiden) waar slaven gebruikt werden.
  en die werden pas bevrijd na een bloedige burgeroorlog aan het eind van de 19e eeuw.

  En waarom wordt de slavernij die nu nog steeds gaande is in de diverse aziatische en afrikaanse landen, niet aangepakt??

  Kan/Wil iemand mij hier antwoorden opgeven…

 7. Ik heb medelijden met de stammen in Afrika die destijds de slaven hebben geleverd. Ze zijn al zo arm, en nu moeten zij heel veel geld aan de nazaten van hun broeders en zusters betalen die zij ooit hebben verkocht.

 8. Gaan de regeringsleiders van deze landen die zelf deel namen aan moorden en plunderen van het eigen land ook het geld terug geven? als herstel van historische fouten?

 9. onder aftrek van alle ,nutteloze, ontwikkelingsgelden die Nederland naar de Antillen heeft gestuurd gedurende vele decennia ? Misschien krijgt Nederland dan wel geld terug.

 10. Kunnen we nu eindelijk eens ophouden met dat eeuwige gezeur om schadevergoeding?

  En als men dan toch zo graag die schadevergoeding wil, klop dan bij de Afrikaanse staten aan waar inwoners hun eigen landgenoten verkochten. De Europese staten kochten de slaven van hen.

  Bij de aanpak van de drugshandel vervolgen we toch ook alleen de verkopers, niet de kopers?

 11. Hulp zoeken bij een psychiater lijkt mij een betere optie, de zielepoten!!