• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Gevmin Wiels ontvangt MP Artano foto- Nico van der VenCURAÇAO – OCTA-voorzitter (Association of the Overseas Countries and Territories) Stéphane Artano heeft de vertegenwoordigers van de Nederlandse LGO’s (Landen en Gebieden Overzee) in Den Haag bezocht.  Marvelyne Wiels en Mathias Voges, Gevolmachtigde Ministers van Curaçao en Sint Maarten, waren daarbij.

LGO´s maken geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie (EU), maar in het kader van hun speciale band met vier van de EU-landen – Denemarken, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk – worden ze sinds het verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap in 1957 met de EU geassocieerd.

Non-profitorganisatie
De OCTA is geregistreerd als een non-profitorganisatie in Brussel, België. Het genootschap heeft als doel het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling binnen de LGO´s en het opbouwen van nauwe economische betrekkingen tussen de LGO´s en de Europese Unie.

Gevmin Wiels ontvangt MP Artano Foto_�Nico van der Ven 02
Fotografie: Nico van der Ven

1 reactie op “OCTA bezoekt vertegenwoordiging LGO’s”

 1. Bij Denemarken gaat het om Groenland, die al een aparte status heeft bedongen vanwege haar grondstoffen en ligging. De UK drijft eerder van de EU weg en dan blijven Frankrijk en Nederland over. De andere EU landen moeten meebetalen voor wat de LGO de EU kost. Dat zal steeds krtisicher worden bekeken, terwijl de EU wel eisen gaat stellen.

  Omdat deze landen geen UPG willen worden (Ultra Perifere Gebieden, die formeel onderdeel van de EU zijn), zal de EU de regionale integratie helpen bevorderen. Dat is was Nederland ook wil. Zoek het uit in de eigen regio.

  De UPG Status biedt volop kansen, maar stelt ook eisen. Maar als de UPG bent, dan ben je wel EU met alle solidariteits voordelen van dien. Griekenland was zonder EU failliet geweest.

  De LGO status is een halfbakken situatie die ons weinig zal brengen en door de andere EU landen (denk maar aan Roemenie, Letland, Tsjechie e.v.a. gezien wordt als een ongewenst duur restant van een koloniaal verleden van een paar landen. Heeft geen toekomst.