• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

huisdierenCURAÇAO – Honden die 24 uur per dag aan de ketting zitten, uitgehongerde ezels langs de weg en voor dood achtergelaten katten. Dierenmishandeling is niet vreemd binnen het straatbeeld op Curaçao, schrijft Caribisch Netwerk. Stichting Dierenhulp, vrijwilligers en juristen stellen daarom een wetsvoorstel voor dierenwelzijn op.

Op dit moment ontbreekt duidelijke wetgeving op het gebied van mishandeling en verwaarlozing van dieren. In de praktijk velt de rechter nooit een oordeel over een dierenmishandelingszaak. De wet beschermt alleen de mens tegen gevaarlijke honden, maar niet de hond tegen gevaarlijke mensen.

Kettinghond
Ook Joyce, wonend in een van de luxere wijken in Jan Thiel, is getuige geweest van dierenleed. “De buren hadden schuimbekkende honden aan de ketting in de volle zon, zonder water of eten. We hebben meerdere keren geprobeerd aan te bellen en uiteindelijk hebben we de politie ingeschakeld, die niet kwam opdagen. De honden zijn aan de ketting doodgegaan.”

Betere afloop
De ervaring van Terrance, zelf eigenaar van zes honden, heeft een betere afloop. “De honden van overburen zaten van de honger te knauwen op het houten hek waar hun ketting aan vastzat. De SKS was er binnen een uur, de buren hebben de rekening van de dierenarts moeten betalen en zijn een paar maanden gecontroleerd.”

Onwetendheid
Oprichter van Stichting Dierenhulp Mark Vos betreurt dat niet altijd adequaat wordt opgetreden als het gaat om dierenmishandeling. “Het fenomeen kettinghonden is nog steeds een groot probleem op de eilanden”, zegt Vos. “Het is pure onwetendheid van de mensen. We zetten dierenartsen in voor educatie, maar we kunnen het niet alleen. Daarom zijn we bezig met dierenwetgeving.”

Intrinsieke waarde
Als alles volgens plan verloopt, hoopt jurist Natalie Samson-Coffie het wetsvoorstel over een maand aan te kunnen bieden aan de regering. “Het uitgangspunt is het herkennen van de intrinsieke waarde van een dier. Dat betekent herkenning van eigenwaarde van dieren en dat ze verzorging nodig hebben”, legt Samson-Coffie uit. Het wetsvoorstel geldt voor alle dieren, maar wordt voorlopig alleen voor honden en katten in detail uitgewerkt.

Hoger plan
De wet bevat niet louter sancties en boetes. “Alles moet naar een hoger plan getild worden”, aldus Vos. “Educatie en preventie staan voorop.” Toch wordt rekening gehouden met de baas die zich niet achter ‘onwetendheid’ kan schuilen. Samson-Coffie: “Sancties worden genoemd in de vorm van bestuurlijke boetes. Iemand die na meerdere waarschuwingen zijn of haar hond geen schuilplek geeft in de tuin, kan een boete opgelegd krijgen ten hoogte van de prijs van een hondenhok.”

Objectieve criteria
De bekende Curaçaose dierenarts Odette Doest juicht elke vorm van bewustzijn voor dierenwelzijn toe, maar is sceptisch over de impact van de wet. “Een wet heeft weinig effect als het niet goed wordt uitgevoerd. Is er genoeg mankracht om controleurs in te zetten bijvoorbeeld.” Doest benadrukt dat objectieve criteria belangrijk zijn. “Soms zien de buren een mager en zwak hondje en gaan er vanuit dat het dier verwaarloosd wordt. Terwijl het hondje ziek is maar wel goed verzorgd wordt.”

Verplicht chippen
De dierenarts heeft wel een duidelijk idee wat niet mag missen in het wetsvoorstel. “Het verplichten van het chippen van dieren zou een grote stap in de goede richting zijn. Op die manier is een verwaarloosd, mishandeld of verdwaald dier altijd terug te leiden naar de eigenaar.”

3 reacties op “Dierenwetgeving oplossing voor verwaarlozing huisdieren?”

 1. Onwetendheid is als je een hond chocolade geeft als beloning, of als je denkt dat het beter is om de kat pas te laten ‘helpen’ wanneer het een keer een nestje heeft gehad. Dan heb je wellicht te weinig info verkregen over hoe je het beste je huisdier kan verzorgen. Maar een hond zijn leven lang aan een ketting vastbinden, dat getuigt Van gevoelloosheid en vooral van geen respect hebben voor dieren. En dat is volgens mij aangeboren en krijg je niet afgeleerd door educatie. Grove boetes en herhaaldelijke controles zijn dat wellicht de enige oplossing voor dit soort.

 2. Goed dat er een wet komt. Dat werd tijd. Dan kan er bij melding van dierenmishandeling worden ingegrepen. Want dat het ontwetendheid is kan er bij mij niet in. Veel mensen geven niets om dieren. Het interesseert ze niet of een dier lijdt. Voor dit soort moet het verboden worden een dier in huis te halen. Niet alleen honden aan een ketting zijn de dupe van dit soort verachterlijke wezens. Er worden honden in hokjes gestopt die enkel in leven worden gehouden om de ‘kwade geesten’ te verdrijven. Deze diertjes zitten in hokjes verscholen in een achtertuin waarvan zelfs de buren niet weten van het bestaan van de arme diertjes. WALGELIJK. Onwetendheid my ass!

 3. Leuk dat die wet er komt, maar zonder forse boetes en controle op naleving is het slechts een stuk papier zonder waarde.

  Helaas is de mentaliteit van de YdK dusdanig dat het bijbrengen van zaken als schoonhouden van het mileu, verzorgen van dieren, opvoeden van kinderen, gezond eten etc het min of meer onbegonnen werk is.
  Bij velen zijn de grjize cellen volledig verknipt en ontbreekt iedere vorm van beschaving en opvoeding. Hoe dit soort uitwassen in zulke grote percentages op een klein eiland als dit kunnen voorkomen is, op zijn zachtst gezegd……….frappant.