• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag analyseert de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao de bedrijfsvoering bij Aqualectra en de problematiek die daaruit voortkomt.

De VBC heeft kennis genomen van de alarmerende berichten van de directie van Aqualectra dat levering van water en elektriciteit in gevaar zullen komen indien het uitbreidingsproject Dokweg geen doorgang vindt. De hoofdreden waarom de expansie zou stagneren, is dat er weinig vertrouwen is bij financiers en investeerders om Aqualectra te financieren. Het gebrek aan vertrouwen is het gevolg van het toegenomen politiek risico welke zich in de afgelopen periode bij dit bedrijf heeft voltrokken.

Velen, waaronder ook de VBC, waarschuwen al jaren dat directe politieke inmenging in overheidsbedrijven in het algemeen en Aqualectra is het bijzonder onwenselijk is omdat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de samenleving. Gepleit is voor het op afstand plaatsen van deze entiteiten van de politiek. Overheidsbedrijven moeten op zakelijke en bedrijfseconomische verantwoorde grondslagen worden gerund, en niet op politieke uitgangspunten.

Het instellen van een politiek onafhankelijke ‘regulatory board’ zou hierbij een effectief instrument kunnen zijn. Deze goedbedoelde adviezen zijn bij Aqualectra geheel genegeerd. Er is politiek in optima forma toegepast door op de stoel van de directie te gaan zitten en louter politiek populaire maatregelen te nemen zoals verlaging van tarieven zonder dat daartoe ruimte was, in vaste dienst nemen van uitzendkrachten, het ontnemen van tekenbevoegdheden en het naar huis sturen van directieleden, terugsturen van agreko’s et cetera. De gevolgen van deze volstrekt onverantwoordelijke maatregelen doen zich nu in alle hevigheid voelen: enorme tekorten van meer dan 125 miljoen gulden gezamenlijk in 2011 en 2012, ernstige verslechtering van de solvabiliteitpositie en groot wantrouwen bij financiers en investeerders.

De Curaçaose samenleving dreigt nu de dupe te worden van deze niet op zakelijke grondslagen gevoerd beleid: geen betrouwbare levering van stroom en water, en ook hoge tarieven. Voor de economie zal deze ontwikkeling funest zijn: geen betrouwbare levering van nutsproducten betekent geen duurzame economische ontwikkeling, zo simpel is dat. De samenleving en de huidige regering zitten nu met de gebakken peren en er zal snel een oplossing gevonden moeten worden om deze zeer ernstige problemen op te lossen. Voor de Curaçaose samenleving in het algemeen en de economie in het bijzonder, is het van levensbelang dat betrouwbare levering van water en elektriciteit wordt gewaarborgd tegen betaalbare tarieven.

Op zeer korte termijn zal het vertrouwen van financiers en investeerders in Aqualectra moeten worden hersteld door de op tafel liggende voorstellen zonder verder uitstel uit te voeren en te garanderen dat de bedrijfsvoering plaatsvindt op basis van zakelijke en bedrijfseconomisch verantwoorde grondslagen. Op de middellange en lange termijn zal daadwekelijk invulling gegeven moeten worden aan het uitgangspunt het structureel op afstand plaatsen van de politiek door onder meer een politiek onafhankelijke ‘regulatory board’ te installeren. Dit orgaan zal onder meer belast moeten worden met tariefstelling alsmede toetsing aan internationaal gangbare efficiency, product- en kwaliteitsnormen.

De VBC doet een beroep op de regering om daadkracht te tonen en het voor de samenleving zeer belangrijke vraagstuk van betrouwbare levering van water structureel op te lossen.

 

10 reacties op “Ingezonden: ‘Aqualectra geleid op politieke gronden’”

 1. Het zou me niet verbazen als Schotte Aqualectra de nek probeerde om te draaien omdat Aqualectra niet bereid was Schotte steekpenningen te geven. Zoals Isla dat , weliswaar in het openbaar ,doet aan die andere boef Cooper. Het volk telt niet bij deze maffioso .

 2. @ Henki,

  Duitsland heeft reeds een jaar of 10 geleden, onder leiding van ‘die Grunen’, een wet aangenomen waarin terugleveren aan het electriciteits net werd toegestaan. Voorts hebben ze een andere wet aangenomen, welke het mogelijk maakte voor bedrijven om daken van huizen te huren voor het plaatsen van zonnepanelen.

  Het werkt heel simpel. Je verhuurt je dak voor 20 jaar en dat levert het bedrijf dat de panelen installeert ongeveer een marge van 25 %. Dat bracht de venture capatalists in beeld en zo nam de alternatieve energie een enorme vlucht.
  Momenteel is Duitsland marktleider op het gebied van zonne energie en voorlopig gaat het daar wel even door. Andere landen hebben die wetgeving nu overgenomen.
  Hier op Curacao zal het wel niet lukken omdat politici er weer van moeten profiteren.

 3. hoe kan een land zoals Duitsland zijn zonne energie exporteren en wij een land met het 3 dubbele aan zon of zelf meer op dure olie onze machines draaien.
  Isla plat, een grote zonnefarm er op.
  elk nieuw te bouwen huis verplichten zelf energie voorzienend te zijn door zonnenernergie en eigen opslag.

 4. This song is sung all over the world…privatise the sector…although its not like local business always spell “ethical” correct…

 5. Waarom moeten we op zoek naar investeerders voor een slecht bedrijf? De overheid wilt graag marktwerking en monopolieposities voorkomen in minder belangrijke sectoren, gooi de nutsmarkt ook open. Ik heb t van de week nog over Curacao gehad met investeerders in Amerika. T idee alleen al on zonneenergie te kunnen leveren deed de heren t water in de mind stromen. Denk daar eens aan, zoek een long term oplossing (ook ivm toekomstige gevolgen van wel/geen isla, hogere olie prijzen ivm aanlevering etc). Water is basisbehoefte nummer 1, zou je dan niet verder kijken dan je eigen droge, dadelijk ongewassen, zak??

 6. De politiek bepaalt wat er gebeurt bij Aqualectra en mag net zoveel aan mismanagement doen maar is hier niet verantwoordelijk hiervoor.. rare situatie,

 7. @Onno,

  helamaal mee eens.
  de integere parijen zijn saai en hebben geen uitstraling.
  de rest is puur op macht uit en zijn geen politici maar corruptici.
  Dus hoe nu verder?
  er moet een wet komen die het kopen van stemmen kan aanpakken.
  en mensen met een dubieus verleden moeten dan echt uitgesloten worden van politieke functies.
  Asjes kan zomaar MP worden, terwiijl iedereen weet hoe hij in nhet verleden de boel bedrogen heeft.

 8. Nou, Hr. Asjes, dit is je grote kans om iets goeds te doen voor Curacao en het volk van Curacao.
  Doe er wat aan en laat het vooral niet te lang duren. Actie nu!

 9. Ook de bestuurders van Aqualectra gaan niet vrijuit. Zij zullen niet kiezen voor oplossingen wanneer daar voor hen geen mogelijkheden aan vastzitten om flink aan te verdienen.

  I.p.v. het waterleidingnetwerk maar uit te blijven breiden (lees nieuwe machines, dikkere leidingen etc) zou men kunnen kiezen voor de veel goedkopere oplossing van het gebruik van waterbesparings apparatuur. Daarmee zou het verbruik drastisch omlaag gaan en derhalve de noodzaak tot dit soort immense uitbreidings investeringen achterwege blijven.
  Helaas valt er niet veel af te roomen door de betrokken personen en derhalve weigeren ze deze optie te bekijken.
  En ondertussen betalen wij daarvoor de prijs.

  Ook de weigeringen van de vakbonden en werknemers om efficiënter te gaan werken, hogere arbeidsproductiviteit en dus lagere kosten, blijft voor de eind consument een doorn in het oog.
  Soms denk ik dat privatisatie een betere oplossing zou zijn, maar dan gaat bedrijf over in handen van de maffia en daar zitten we ook niet op te wachten.

 10. Het probleem van Curacao is:
  1) dat een groot deel van de bevolking mondibewoners zijn die geen enkele opleiding hebben genoten en vaak van huis uit ook geen opvoeding, vaak omdat moeder een belkaartmoeder is en vader (na afgifte van de belkaart) al voor de geboorte was verdwenen.
  2) de integer politieke partijen (de 3 P’s: PAR, PNP en PAIS) kleurloos zijn, geen enkele uitstraling hebben en ook een verkiezingsprogramma hebben zonder kraak of smaak.

  Gevolg: het volk stemt massaal op partijen als MFK, MAN en PS die met loze woorden en veel geschreeuw en kadootjes uitdelen (MFK: Blackberries, MAN: asfalt) veel stemmen weten te trekken in de mondi.

  En als de corruptive aan de macht is pakt die wat ze pakken kunnen, en dat is natuurlijk eerst bij de overheids NV’s zoals Aqualectra.