• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

FransGeraedtsCURACAO – Frans Geraedts van Governance & Integrity en Bart Hofstee van Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam waren deze maand op Curaçao vanwege het traject Integriteit en Overheid.Het moet leiden tot een gedragscode voor ambtenaren en ministers. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Minister Etienne van der Horst van Bestuur, Planning en Dienstverlening geeft liever nog geen ruchtbaarheid aan dit beleidsvoornemen. Na de staatkundige verandering en twee jaar regering Schotte is het onrustig op veel ministeries. Ambtenaren zijn al drie jaar bezig hun plek te vinden, waarbij Van der Horst bang is dat al te veel publieke aandacht voor dit traject zijn beleidsvoornemen in schoonheid kan doen sterven.

Lezing
Hij durfde het wel aan om Geraedts en Hofstee tijdens hun bezoek aan het eiland een lezing op de UNA te laten geven. Daarin gaven de twee een kijkje in de keuken van de concepten die het Bureau Integriteit in Amsterdam hanteert om tot een integriteitsbeleid te komen. Het bureau heeft naast Amsterdam inmiddels ervaring opgedaan met hun methodiek in België en Oekraïne.

Foto: twitter

10 reacties op “Curaçao krijgt gedragscode ambtenaren en ministers”

 1. Klinkt leuk, nu nog capabele en integere mensen vinden voor deze functies en alles zal goed komen.

 2. gelukkig de eerste aanzet om in 2015 diverse ambtenaren te kunnen wippen.
  om niet goed functionerende ambtenaren in 2015 te kunnen ontslaan moet je wel de tools hebben om dat te doen, De gedragscode is er 1 van, nu kunnen de betrokkeen ambtenaren niet zeggen dat ze het niet wisten.
  iedereen die het ambtenaren reglement kent ziet nu wveel dingen gebeuren die eigenlijk niet mogen. door deze aktie zijn de ambtenaren gewaarschuwd.

 3. Integriteit heeft alleen een kans van slagen wanneer de persoon in kwestie zelf integer is. Integriteit kun je niet afdwingen, tenzij je er een 100 % controle van maakt.
  Helaas heeft men op Curacao een hele aparte invulling over de definitie van integriteit en arbeidsethiek.
  Het graaien in de kas wordt gezien als een normaal voorrecht. Het misbruiken van vervoer van de werkgever, telefoons, uit eten gaan op kosten van de werkgever / belastingbetaler, vakantie vieren op kosten van diezelfde belastingbetaler etc zijn hier zogenaamde ’emolumenten’.
  Dat dit soort zaken pertinent fout zijn wil of kan men niet begrijpen. Zolang men dat besef niet heeft kun je alleen een soort van integriteit afdwingen middels immense boetes en gevangenisstraf.

  Alleen wanneer we nu beginnen met het juist opvoeden van de jeugde hebben we wellicht over 3 generaties een bevolking die WEL een besef heeft van integriteit.
  Zover zal het helaas niet gaan komen.

  In de tussentijd schrijven we allerlei zaken op papier, kunnen consultants weer een hoop geld aan verdienen en vervolgens verdwijnt het weer onder in de la.
  Zinloze gebeurtenis dus.

 4. misschien is dit een begin van een nieuw tijperk.
  maar eigenlijk durf ik daar niet echt in te geloven.
  integriteit in de curacaose politiek is hier nooit toepasbaar geweest.
  vriendjes, familie en partij sponsoren zullen allemaal mee profiteren.
  dat schakel je niet zomaar uit.
  dus eerst transparantie invoeren…
  wie sponseren de partijen???

 5. Eerst maar corrupte ambtenaren en politici hard aanpakken?

 6. Graaien uit de belastingpot om vrienden een gunst te doen moet hard worden aangepakt.
  Helaas weten veel bestuurders niet dat ze hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.Veel mensen willen de politiek in gaan om deze reden, graaien.
  In het verlden hebben velen ook op deze manier gegraaid. Verdekt stelen noemt men dat.

 7. Laat die gedragsregels maar komen. Dan kunnen alle ambtenaren en bestuurder op het eiland zien wat er wel en niet mag vanwege hun openbare functie. Het is wel te hopen dat men echt iets mee gaat doen. Want bestuurders die niet integer zijn vormen een groot gevaar voor de democratie van een land.

 8. Ach ja, weer een leuk verhaal, maar vergeet niet dat je de volgende stellingen hier net zo maar laat verdwijnen:

  – Gij steelt zoveel men kan
  – Men bevooroordeeld een vriend of familie lid altijd
  – Ik wil altijd meer dan hij
  – Ik werk zeker niet harder dan die ander
  – Ik weet echt van niets
  – Ik heb het nooit gedaan
  – Ik voel mij ineens niet goed en ga naar huis
  – Mijn auto moet groter zijn dan die van een ander
  – Mijn ketting moet dikker zijn dan die van jou
  – Ik wil minstens 3 dushies
  – Ik slik meer viagra dan jij
  – etc etc etc

 9. De lezing van de heer Geraerdts op de UNA, was een inspirerend, motiverend verhaal over hoe integriteit funktioneel inzetbaar is! Zeker geen “gratis” vakantiereisje. Zeer toepasbaar in het bestuur. Als rechten student voel ik mij bevoorrecht, dat ik deze lezing heb mee gemaakt.

 10. Wat is zijn loon? De MAN-partij had een tijdje geleden iemand aangesteld voor 15.000 gulden per dag voor ”controle” op Curaçao. Bij nader onderzoek bleek de man geen enkele ”controle” te hebben uitgevoerd. Zijn betaalde vakantie was wel binnen. Alleen op Curaçao worden nog bepaalde mensen aanbeden en opgehemeld in deze tijd.
  PS-partij had dit opgemerkt. Het was toen gelijk uit met de pret cq betaalde vakantie.