brion bier flesCURAÇAO – Het eiland krijgt er een biermerk bij: Brion. Vanaf half oktober is de goudgele kletser te krijgen op twintig verkooppunten. Dat aantal wordt overigens nog uitgebreid, zegt Marco Ploeg van het biermerk tegenover Versgeperst.com.

Het idee ontstond een slordige drie jaar geleden, toen een Curaçaose bierliefhebber Richard Rademaker, ex-brouwmeester van Amstel, ontmoette in het vliegtuig. Zou het niet leuk zijn als Curaçao een eigen biermerk kreeg?

‘Private label’
Een zoektocht naar investeerders volgde, en een eigen brouwerij op het eiland neerzetten bleek helaas te duur. Ook vereist bier brouwen veel expertise, en die ontbrak. Wel was het mogelijk om een zogeheten ‘private label’ op te zetten. Lokale bierproevers, een dwarsdoorsnede van de Curaçaose samenleving, voerden talloze smaaktesten uit op zoek naar de smaak van Curaçao. Enquêtes moesten de markt verder verkennen. Ploeg: “Dus geen bier ván Curaçao, maar wel speciaal vóór Curaçao.”

Barbados
Het bier – bedacht, getest en verbeterd door Curaçaoënaars – wordt gebrouwen door de Banks Brewery op Barbados. “Dat is een behoorlijk sterk biertje, als we dat label erop plakken wordt het niks. Hier op het eiland houden mensen meer van een ‘zachter’ biertje, zoals Polar bijvoorbeeld”. Natuurlijk moet het geen kopie worden. In Brion zit onder meer rietsuiker verwerkt. Het eindresultaat is een fris biertje met een eigen karakter.

Vergelijking
De vergelijking met de huidige bieren op Curaçao gaat sowieso mank, betoogt Ploeg. “We gaan Brion langzaam brengen, op onze eigen manier. Wij hebben een klein budget en geen veertien trucks, dus we kunnen niet direct het hele eiland voorzien. We beginnen met twintig verkooppunten, waar we de mensen al jaren kennen. Het bier wordt daar ijskoud geschonken. Daar letten we streng op, ja. Het is, zeker omdat het een nieuw product is, ontzettend belangrijk dat de eerst ervaring van de consumenten goed is. En lauw bier is gewoon niet lekker, daar begin je geen tweede keer aan”. Mettertijd wordt het aantal van twintig verkooppunten uitgebreid. Gesprekken daarover zijn al gaande.

Nationaal bier
Brion wordt vanaf de lancering neergezet als een nationaal biertje. Is dat een voordeel? Ploeg: “Dat hopen we natuurlijk wel, maar dat is helemaal niet zeker. Het hangt er vanaf of de lokale bevolking Brion genoeg identificeert met Curaçao, en dat is niet te meten. Maar Brion is een kwaliteitsproduct en daar geloven we in. Vanaf half oktober weten we meer.”

brion bier productie brouwerij

25 reacties op “Vanaf half oktober Brion-bier op Curaçao”

 1. Beste lezers! Brion is helemaal niet failliet (oh oh Gert toch), in tegendeel zelfs! Het gaat enorm goed en we zijn blij met alle enthousiaste reacties. Omdat wij dit product zelf de markt inzetten, gaat dat niet met grof (geld) geweld. We doen momenteel ons best om de grote vraag om te zetten in leveringen en om niet out of stock te raken. We proberen voor al onze klanten tijd te nemen en drinken zo her en der zelf paar doosjes leeg
  Omdat een aantal populaire outlets Brion (nog) niet willen verkopen, is het niet overal te krijgen, maar zo langzamerhand is de lijst met verkooppunten, vooral minimarkets/toko’s, sneks en barretjes eindeloos..
  We zijn trots op de introductie én op de smaak, voor iedereen die het niet lekker vindt jammer, en voor iedereen die het wel lekker vindt: NEEM EZR NOG 1! en bedankt voor de support

 2. Zoals zoveel nieuwe bedrijven was Brion ook al failliet voordat ze echt begonnen waren.

  Sluit niet uit dat ze gefinancierd zijn door Girobank, want alles wat die bank financiert gaat failliet.

 3. Ken veel mensen die Brion lekker vinden. Is ook prima te drinken. Helaas is het nergens meer beschikbaar.. Als het een goedkopere prijs zou hebben zou het een goede deal zijn.. Anders help ik graag mee met de lokale bedrijven.

 4. Het is een goed idee om meer producten lokaal te gaan produceren. Zou niet weten waarom alle zegen uit het buitenland zou moeten komen, alsof dat per definitie altijd beter is.

  Echter, zelf maken op het eiland wil ook niet zeggen dat het per definitie altijd beter is dan import. Ik heb Brion bier geproefd (was bij AH te koop), heb het koel gedronken, maar om eerlijk te zijn is het niet mijn smaak.
  Wellicht dat anderen het wel lekker vinden, maar gelukkig is het nog altijd een kwestie van marketing.
  Dat gezegd hebbende, velen op dit eiland gaan alleen voor Duur en Import, maakt niet uit hoe het smaakt. Duur en Import geeft status, is de enige reden waarom men Heineken drinkt, wat dat bier (vol met chemicaliën) heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met lekker bier of het Heineken in Nederland.

  Dus wat dat betreft heeft Brion nog wel een kans.

 5. Despensa, por skirbi hulandes pesei mi ta skirbi na mi idioma materno, Papiamentu. Mi ta usa alcohol na okashon y esei ta un serbes mayoria biaha. Desde ku nan a sera e fabrika di Amstel na Korsou, mi ta bebe Polar pero ora mi a mira e produkto Brion mi a purbe mesora y a guste. Lastimamente mi NO ta hanye tur kaminda y establesimentunan ku mi sa frekuenta no sa ni sikiera ken ta e distribuidor. Mi a disidi awe di subi Google y a manda e numbernan di telefon pa esnan ku mi sa ku ta interesa. Mi ta sinti falta di merkadeo di e produkto den pueblo (den simplesa tin bunitesa. Danki pa lesa mi reakshon na Papiamentu.. Wini

 6. Het bier is nu al nergens meer te krijgen, dus ik denk dat het een mislukt project is.

  Zoals 90% van de horecaprojecten hier gedoemd is om te mislukken.

  Ayo Brion.

 7. Hoe kan er geen expertise op het eiland zijn mbt bier brouwen.. we hadden een brouwerij hier.. waar zijn die mensen?

 8. Eerlijk gezegd vind ik Brion Beer een van de lekkerste BIER in Curacao , ik heb het gedronken in World Trade Center in curacao en het was zo heerlijk en ik heb een krat gekocht.

 9. Berguensa total, op 07-11-2013 om 13:48 schreef:
  Mamita, ik wilde het je uitleggen maar als je erin slaagt om in een zin van 6 woorden 3 grote taalfouten te maken begin er maar niet aan.
  mamita curiel, op 07-11-2013 om 12:16 schreef:
  waar is deze bier te koop
  In de zin van Mamita zit maar één fout: het is DIT bier en ach ja, hij had met een hoofdletter moeten beginnen en met een punt moeten eindigen. Maar, Berguensa Total! jij maakt zelf in jouw zinnetje een aantal fouten: voor ‘maar’ moet een komma, 6 en 3 moeten in letters worden geschreven, tussen ‘maken’ en ‘begin’ moet een komma en tussen ‘begin’ en ‘er’ moet het woord ‘ik’ ingevoegd worden. Vijf fouten in een zin van 28 woorden. Je wint het van Mamita, hoewel ik niet durf te wedden dat je het in een schrijfwedstrijd ook van hem zou winnen… Na al dit gemiere*.* weten we nog steeds niet waar dit biertje te krijgen is. Weet iemand het? Graag melden, want we hebben dorst!!! 😀

 10. Mamita, ik wilde het je uitleggen maar als je erin slaagt om in een zin van 6 woorden 3 grote taalfouten te maken begin er maar niet aan.

 11. waar is deze bier te koop

 12. In Brion bier zit zo weinig alcohol, dat je erna gewoon kunt autorijden.

 13. @ Fred Schiedam. Bier moet bitter smaken (naar de hop).

  Natuurlijk moet er hop in, maar de hoeveelheid bepaalt de graad van bitterheid.

 14. @Zorro

  Het zijn voornamelijk cruise toeristen die naar lokaal bier vragen. Vraag maar na bij de riffort bar en andere Barren etc. die dichtbij de cruise terminal liggen. Men vraagt vaak naar het locale biertje, dan krijgen ze meestal Amstel Bright voorgeschoteld, en dat is prima, maar nu is er nog een keuze. Ikzelf ben ook op cruise geweest en ik vroeg altijd naar het locale biertje.

 15. IJskoud bier? Dan proef je geen bier meer, drink dan water! (de ideale drinktemperatuur is zo’n 7 graden Celsius, en dat heet “koel”)

  Suiker in het bier? Drink dan limonade! Bier moet bitter smaken (naar de hop).

  Kortom, als dit bier zo gemaakt is dat je het alleen ijskoud (dus smaakloos) gedronken kan worden, geef mijn portie dan maar aan fikkie!

 16. @ kevin. Goed initiatief alle toeristen vragen naar een lokaal bier!

  Echt waar? Nog nooit gehoord en ook nooit zelf naar gevraagd in een vreemd land. Je drinkt gewoon het bier dat er is al dan niet lokaal.

 17. Goed initiatief alle toeristen vragen naar een lokaal bier!

 18. Zo gaan we om met onze nationale held?
  Nu nog een Tula-Tula drankje mixen en we zullen onze nationale helden blijvend in vrolijkheid eren. Geen politicus die het gek vindt.

  Is er als een Asjes cocktail? (waar je van over je nek gaat)
  Lijkt me leuk voor een stagiare-ontgroening.

  Voor de makambas dorn we een Stuyvesantje omdat die naam taboe is verklaard.

 19. Als ik een lekker koud biertje wil drinken, pak ik het liefst een amber bier uit Belgie zoals Palm of de Koninck en drinken uit een bolleke. Is bovendien jaaaren goed houdbaar en dat gaat bij pils niet lukken. Soms is Polar al uit de winkel niet te drinken vanwege verkeerd vervoer en opslag. Hopelijk wordt Brion een niet te hoppig (bitter) bier en gelijk aan Aguila en is het prijstechnisch goed voor buitenshuis tussendoor.

 20. Heineken heeft mijn voorkeur. Wanneer die niet voorradig is drink ik wel alle andere merken.
  Amstel Bright is voor jonge en/of zwangere vrouwen.Voor Polar moet je of Venezolaan of YDK zijn. Budweiser ga je van nonstop pissen. Maar zoals ik al schreef, als Heineken er niet is, drink ze allemaal. Dus laat Brion maar komen.

 21. Elk biersoort heeft zo zijn eigen doel en tijdstip. Een lekker Belgisch biertje wanneer je thuis zit met een lekker snackje ernaast en het Happy Hour bier, zoals Polar, die je achter elkaar naar binnen hijst. Als ik het goed begrijp dan behoort Brion tot de laatste categorie. Ben benieuwd en zal het zeker kopen.

 22. En natuurlijk heel veel succes met jullie nieuwe speciaal bier!!

 23. @ Marco Ploeg. Mag ik de lijst met verkooppunten ontvangen 🙂 Ik krijg al dorst van het verhaal en ben heel benieuwd hoe het smaakt.

 24. Weliswaar is BRION niet gebrouwen op Curaçao maar toch een biertje (van) voor Curaçao! Ben reuze benieuwd naar de smaak. Wens de initiatiefnemer veel succes.

 25. Leuk initiatief, alleen jammer dat het op Barbados gebrouwen wordt, dat haalt het Curacaose er toch wel weer van een groot deel af.

  En zo blijft Amstel Bright het enige echte Curacaose bier wat we gehad hebben.

  Jammer, zelfs Aruba brouwt haar Balashi op Aruba zelf, en dat eiland is toch een stuk kleiner dan Curacao.

  Maar ik ben zeker benieuwd naar dit nieuwe biertje. Proost!