Wilbert StolteCURAÇAO – Wilbert Stolte stopt volgend jaar als rijksvertegenwoordiger op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Stolte vindt het te lang om zijn huidige functie ‘meer dan drie jaar’ te vervullen en houdt het op 1 mei daarom voor gezien. De rijksvertegenwoordiger is omstreden: sinds zijn aantreden in mei 2011 zijn de verhoudingen tussen hem, de gezaghebber en het Openbaar Ministerie op Bonaire gespannen.

Evaluatie
Plasterk laat nog een evaluatie uitvoeren van de ‘complexe bestuurlijke situatie’ in Caribisch deel van Nederland. Daarbij wordt ook de functie van rijksvertegenwoordiger, een soort commissaris van de koning, tegen het licht gehouden.

Verdacht
Plasterk volgde in januari een advies om Stolte te vervangen niet op, schreef NRC Handelsblad onlangs. Voor hij rijksvertegenwoordiger werd, adviseerde CDA’er Stolte politici van de UPB, die nu worden verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Volgens de krant heeft Stolte zich bemoeid met strafrechtelijke onderzoeken.

© Novum

Kamerbrief over Rijkscoördinatie Caribisch Nederland

4 reacties op “Omstreden rijksvertegenwoordiger Stolte stopt”

  1. Chavez, jij noemt het verzoek van Stolte om de rechtszaken tegen corrupte politici stop te zetten naief?

    Stolte is hiermee niet alleen formeel ver buiten zijn boekje gegaan, ook getuigt het van steun aan corrupte politici.

    Stolte is de Wilsoe van Bonaire.

  2. Wilbert kennende zal de oorzaak van de problemen liggen in naiviteit en te goed van vertrouwen zijn. Van kwade opzet lijkt mij dan ook geen sprake. Feit is wel dat zijn positie onhoudbaar is geworden en hij verantwoordelijk gesteld moet worden voor de chaos. Maar kwade opzet en moedwillig frauderen? Nee, ik denk het niet.

  3. Stolte vind ‘meer dan 3 jaar te lang’? Laat me niet lachen! Zijn positie is gewoon onhoudbaar geworden. Onder zijn leiding werd er bij Usona gefraudeerd voor het leven terwijl er nu uit Bonaire iedere dag berichten binnenkomen over hoe Stolte de rechtszaken tegen corrupte politici frustreert.

    Voor lieden als Stolte is een dag al te lang in dergelijke functies.

  4. Dat duurt nog lang. Wellicht dat hij wat eerder de gevangenis in gaat.