DAECURAÇAO – Consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) heeft overwogen om consumenten op te roepen geen vliegtickets meer te kopen bij DAE. Dat meldt Radio Hoyer 2. DAE is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen het uitgesproken faillisement.

De maatschappij verkeerde al een tijd in zwaar weer en ging uiteindelijk op 30 augustus failliet nadat 21 werknemers het faillisement hadden aangevraagd. In de aanloop naar het faillisement heeft de consumentenstichting overwogen om mensen te adviseren geen tickets meer te kopen bij de maatschappij. Uiteindelijk heeft de FpK dat niet gedaan omdat dat een sneeuwbaleffect zou kunnen veroorzaken. De maatschappij had hierdoor nog verder in de problemen kunnen komen.

Collectieve claim
De consumentenstichting roept gedupeerden nu op zich te melden bij de FpK om collectief claims in te dienen bij de curatoren die de afhandeling van het faillisement doen. Inmiddels hebben 100 mensen zich gemeld en FpK-directeur Marc Marshall verwacht dat nog veel meer mensen dat zullen doen. Mensen kunnen ook onafhankelijk naar de curatoren stappen, maar Marshall denkt dat die drempel voor veel mensen te hoog is.

6 reacties op “FpK overwoog negatief advies ticketaankoop DAE”

 1. DAE is in de maanden voorafgaande aan het faillissement veelvuldig in alle media in het nieuws geweest. Iedereen met oren, ogen en een beetje verstand zag het risico van het verlies van een gekocht ticket wel aankomen. Een negatief koopadvies is niet iets wat een consumentenorganisatie moet doen omdat dit zeker allerlei juridische gevolgen voor DAE en henzelf heeft.
  Iedereen die de afgelopen maanden nog een ticket van DAE heeft gekocht had kunnen weten dat er een risico aan zit. Dat heet eigen verantwoordelijkheid, iets wat helaas schaars is op Curacao. Verwacht geen wonderen van de overheid, hier niet en in geen enkel ander land niet.

 2. Mosterd na de maaltijd. Bijtijds waarschuwen kost een rechtszaak, die ze zeker verloren zouden hebben. Nu met z’n allen aansluiten bij de schuldeiseres van de kale DAE kip, is ook zonde van de tijd. Goed bewaren die tickets, over 50 jaar zijn het zeker curiositeiten, die veel geld opbrengen. En die consumentenstichting bewijst hiermee, geen enkel doel te dienen.

 3. FpK had volledig gelijk.
  De juriidische implicaties van een negatief reisadvies zouden dusdanig groot zijn dat FpK wel eens zelf het slachtoffer had kunnen worden.

 4. De belangenbehartiging van FpK strookt niet met hun handelswijze nog erger het is volledig in tegenspraak met hun doelstelling nl. de belangen van consumenten behartigen. Foei.

 5. Alsof er nog wat te halen is bij DAE.

  De curatoren, Murray & Co., halen hun fees uit de boedel tot de laatste cent verdwenen is en vertellen Girobank, Korpodeko, het DAE personeel en de reizigers dan: faillissement opgeheven bij gebrek aan baten.

  Om het te visualiseren: de curator ligt de hele dag op het strand met zijn blackberry en tikt voor hij naar huis gaat op zijn I-pad nog een factuurtje 8 uur DAE a 560 gulden, 4,480 gulden.

  En daarvan had het maandsalaris van 2 DAE werknemers betaald kunnen worden.

 6. Vreemde manier van handelen voor een consumentenstichting. Er is een negatief signaal van een bedrijf laat de klanten gewoon boeken en betalen en op de bek gaan bij een faillisement mogen ze achter aan sluiten in de rij van schuldeisers. Wetende dat de grote schuldeisers voorop gaan. Ik dacht juist dat FpK de consument zou beschermen.