BonaireCURAÇAO – Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) stapt naar de rechter. De Europese Commissie (EC) laat SONA geen enkel project meer uitvoeren hangende een fraudeonderzoek. SONA zegt daar niet over ingelicht te zijn, en vindt het onverteerbaar dat de eilanden nu 23 miljoen euro dreigen mis te lopen.

Sinds 2004 voert de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (SONA) het beheer over de samenwerkingsmiddelen die het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken (BZK) beschikbaar stelt aan de eilanden van de (voormalige) Nederlandse Antillen. Sinds 2007 heeft SONA ook een aantal projectgelden voor de EC beheerd. Elk jaarlijk wordt de organisatie volgens afspraak gescreend door zowel Nederland als de Europese Unie.

Onregelmatigheden
Onderzoeksbureau OLAF van de EC trof vorig jaar onregelmatigheden aan bij een rioolwaterzuiveringsproject op Bonaire. Dit gebeurde na een klacht van een ontslagen medewerker van een toezichthoudend bedrijf. SONA schrijft in een verklaring dat de directie van USONA OLAF ‘uitvoerig en gedetailleerd’ heeft geïnformeerd. “De huidige status van het onderzoek is dat er geen verdenkingen richting USONA en SONA uitgaan en dat er noch een tussenrapportage, noch een afgerond rapport ligt.”

Volgende fonds
Toch heeft de EC laten weten dat SONA het volgende fonds van de EDF (European Development Funds) niet mag beheren. SONA heeft daarop om opheldering gevraagd bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en bij de EC.

Niet gehoord
Het bestuur van SONA is naar eigen zeggen “nimmer gehoord of ingelicht door de Europese Commissie over eventuele klachten bij USONA. Het SONA-bestuur kan noch verweer voeren, noch maatregelen nemen. Op verzoek van het SONA-bestuur heeft de directie van USONA een feitenverslag opgesteld dat door een derde partij is gevalideerd. Het SONA-bestuur heeft op basis van het feitenverslag geen reden om te twijfelen aan de professionaliteit of de integriteit van USONA.”

Mislopen
SONA noemt de situatie ‘zeer ongelukkig’, omdat de bevindingen van OLAF nog niet vaststaan. Als de EC bij het eigen standpunt blijft, dreigen de eilanden (Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) samen ruim 23 miljoen euro (gelijk aan ruim 50 miljoen gulden) mis te lopen aan subsidie voor projecten.

6 reacties op “SONA onderneemt stappen tegen Europese Commissie”

 1. I dont care about finger pointing much but arent there annual audits? One road built -> matching invoice.
  What is being done to avoid this again?
  It hurts to think who the people are that are the losers here (we are)

 2. Is deze actie niet vergelijkbaar met de hond die de hand van diegene die hem te eten geeft, afbijt (ik weet wel dat er een zeer passend gezegde voor is maar kan er even niet opkomen).

 3. Nee hoor, een lidstaat van de Europese Unie wijst zelf een beheersautoriteit (Managing Authority in the Engels) aan, en daar heeft het de Europese Unie dan dus mee te doen. Bij de beheersautoriteit worden de daadwerkelijke projecten aangevraagd, geëvalueerd en beschikt.

  Als het probleem niet opgelost kan worden in deze programmeringsperiode (loopt af op 31 december 2013) vloeit het dus terug naar Brussel. Uiteraard kunnen tot 31 december nog wel projecten beschikt worden, die dan ergens in 2015 of 2016 afgerond worden.

  Al met al dus zeker geen goede zaak, zeker niet als blijkt dat een organisatie als Berenschot er niet in slaagt om dit soort kleine regelingen niet goed te beheren.

 4. Sona neemt actie.. De Eurocommissarissen zitten hem al te knijpen. Dat gaat ze hun baantje kosten!

 5. Het interessante aan deze zaak is natuurlijk dat er voor het beheer van de Europese middelen een managementovereenkomst met Berenschot is afgesloten.

  Betekent dit dan dat Berenschot er een potje van gemaakt heeft? Dat zou zeer pikant zijn, want Berenschot voert heel wat taken uit in alle delen van Nederland.

  Meer informatie van Berenschot zelf: http://www.berenschot.nl/markten-sectoren/markten-sectoren/fondsbeheer/

 6. SONA mag dan geen twijfels hebben over USONA, de EC wel.
  Gelukkig knijpt de EC, anders dan de Nederlandse regering, geen oogje dicht bij dubieuze praktijken.
  Wel slim van de Nederlandse regering om de EC de kastanjes uit het vuur te laten halen.

  Trouwens, waarom zou de EC verplicht zijn nieuwe fondsen te laten beheren door USONA? Dat mogen ze ongetwijfeld zelf beslissen. En die 23 miljoen euro is niet verloren voor de eilanden, alleen ze worden door een andere instantie beheerd.

  Dit is weer veel hete lucht, hoor je over enige tijd niets meer van.