• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

geldCURAÇAO – De Europese Commissie blokkeert al bijna een jaar de financiering van ontwikkelingsprojecten voor de eilanden van de voormalige Antillen. Aanleiding is de mogelijke fraude met gelden uit het European Development Fund (EDF). Dat meldt het NRC.

OLAF, het Europees bureau voor fraudebestrijding, doet sinds vorig jaar onderzoek. De voorlopige bevindingen duiden op “mogelijke onregelmatigheden met het financieel beheer van de geldstromen door SONA”, de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen. Deze stichting voert ontwikkelingsprogramma’s uit.

Brief
De Commissie heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al in januari laten weten dat hangende het onderzoek geen nieuwe projecten worden gefinancierd. In zijn brief aan de Tweede Kamer twee weken geleden, over de rechtmatigheid van de SONA-uitgaven, repte minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) niet over de subsidieblokkade en het onderzoek.

Stolte
Het nieuws brengt Wilbert Stolte, als Rijksvertegenwoordiger de rechterhand van Plasterk op Bonaire, Saba en Sint Eustatius, verder in het nauw. Hij was van 2008 tot 2011 als penningmeester van SONA verantwoordelijk voor het financieel beheer bij de stichting. De positie van Stolte stond al onder druk vanwege zijn aandeel in de bestuurlijke problemen op Bonaire.

Rioolwaterzuivering
OLAF onderzoekt het project van rioolwaterzuivering op Bonaire (34 miljoen euro). Het is in 2010 aanbesteed door SONA. De opdracht ging naar MNO Vervat International, het voormalige Koop Tjuchem. In een reactie zegt SONA dat er geen verdenkingen zouden zijn tegen de stichting. OLAF bevestigt dit niet.

6 reacties op “Onderzoek naar fraude EU-subsidies Antillen”

 1. Wie Koop Tjuchem een beetje kent weet ook precies wie het geld in de achterzak heeft gestoken.

 2. Plasterk houdt Stolte nog steeds de hand boven het hoofd, omdat de PvdA denkt daarmee het CDA in de 1ste Kamer te paaien. Want aan Stolte hangen heel veel invloedrijke CDAers. Oudmin. Spies. Close friend Hillen. Volgens Hillen is Stolte een ouderwetse dorpspastoor die graag een biertje/Polar? met de lokale bevolking van Bonaire drinkt. Hillen zal een krat bier bedoelen. Als de beerput UPB Bonaire / CDA NL opengaat, kan het OM overuren maken. Het is een gotspe dat dit spelletje door de regering NL wordt gespeeld.

 3. Again who is controlling (check and balances) who?? When there is money involved they will sell their own mother if the price is right. So if Sona is not funding any project(s) why are we still being miss led for the construction or re-construction of our hospital, etc. The carrot in front of the rabbit is becoming an old story.

 4. Helaas, hoge bomen houden elkaar uit de wind. Het geld bestemd voor de lage bomen blijft gewoon zoek. Op naar de volgende hoge bomen post.

 5. Stolte is de Schotte van Nederland!

  Wegwezen, en geen cent meegeven.

 6. Thank the Lord, iemand ontfermt zich hierover!!