SDKK gevangenis Bon FuturoCURAÇAO – Het gaat de goede kant op met de vernieuwingen bij de politie en de gevangenis SDKK op Curaçao. Dat schrijft Caribisch Netwerk. De voorwaarden om de gemaakte plannen van aanpak daadwerkelijk uit te gaan voeren zijn nu aanwezig.

Dat blijkt uit de achtste voortgangsrapportage over Curaçao die minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties begin september aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Positief gestemd
De voortgangscommissie is voor het eerst positief gestemd over de ontwikkelingen binnen het politiekorps en de gevangenis op Curaçao. Het Veranderteam bij de politie, ingesteld door minister Navarro van Justitie, moet het korps voorlopig blijven ondersteunen, zo blijkt uit het rapport. Het Korps Politie Curaçao kan binnenkort echt vernieuwen en vacatures kunnen opgevuld gaan worden. Navarro heeft Plasterk op 26 augustus gemeld dat hij snel overeenkomsten met de vakbonden over het inrichten van het nieuwe korps zal sluiten.

Gevangenis
De commissie constateert ook opgelucht dat het management van de gevangenis is uitgebreid in de periode mei-juli 2013. Half mei stuurde de voortgangscommissie nog een brandbrief naar toenmalig premier Daniel Hodge en minister Plasterk vanwege de ‘onbeheersbare situatie’ in de gevangenis. Nu wil de commissie graag snel weten welke rol de Nederlandse Dienst Justitiële Inrichtingen kan spelen bij het aanvullen van personeelstekorten. De plannen voor een jeugdinrichting worden positief ontvangen.

Achtste Voortgangsrapportage Curacao 1

4 reacties op “‘Positief over verbeteringen politie en gevangenis’”

 1. Wat een fijn bericht. We doen een plas en laten de zaak zoals ie was.

 2. @Willem. Je zegt: Het laat dus maar weer zien dat Nederland een land van boekhouders is (“op papier klopt het”) en niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk verbeteren van de instituties. Ik ben het oneens met het eerste deel van je conclusie, maar volkomen eens met het tweede deel: Nederland interesseert zich niet (meer) voor de situatie alhier. Ik geef ze daar volkomen gelijk in; men wil hier toch niet veranderen…

 3. Het valt meer en meer op dat de voortgangscommissie louter op formele structureren beoordeeld, zonder acht te slaan op de uitvoering. Minister Navarro ziet de losse draden hangen in de cel van Pretu, maar de voortgangscommissie ziet (kennelijk) dat het vooruit gaat: er is een dienstrooster waarin staat dat verdachten worden gelucht en hoe laat. De voortgangscommissie kijkt dus niet naar de praktijk.
  Voor SXM is het zo mogelijk nog erger. Blijkens die voortgangsrapportage gaat het met de Landsrecherche de goede kant op: ze hebben een gebouw en de formatieruimte is ingevuld. Dat die club in de afgelopen 3 jaar nog 0 (nul) onderzoeken tegen politici heeft afgerond doet niet af aan het positieve oordeel van de voortgangscommissie. Het laat dus maar weer zien dat Nederland een land van boekhouders is (“op papier klopt het”) en niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk verbeteren van de instituties.

 4. Hoe blij moeten we zijn? Het is onderdeel van een project dat steeds wordt gefrustreerd en waarbij we er als Curacao steeds in slagen de zaak te verzieken. In lokale pers is er weinig over te lezen. Je moet ervoor naar de Tweede Kamerstukken in NL.

  Toen Curacao autonoom land moest worden op 10-10-10, was er door de bekende politieke partijen zoveel vertraagd, dat er nauwelijks een goede voorbereiding was. Daarom zitten we nu met een overvol ambtenaren apparaat met goudgerande voorwaarden en daarom waren de politie en het gevangeniswezen niet op hun taak voorbereid.

  Toen is afgesproken dat Curacao met hulp en geld (nog steeds..) van Nederland er aan zou gaan werken om de zaak “up to standards” te krijgen. Het verbeteren van de huisvesting is daar een onderdeel van. Het is structurel tegengewerkt, vraag mij niet waarom

  Kennelijk kan er nu begonnen worden….Hoera! We zijn 3 jaar verder.