• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Philippe Maaskant in op minister-president Ivar Asjes.

Dat we onze minister-president en Pueblo Soberano (PS) wel kennen van vreemde zaken is bekend, maar we hebben even gedacht dat de politiek van de PS ook in normaler vaarwater zou komen.

We hebben ons vergist. Wat iemand al schreef: “Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken”. En jawel. Van Wiels waren we gewend dat hij het me de Trias Politica, de scheiding der machten (regering, staten, rechtspraak) al niet zo nauw nam. Nu zien we ook bij Asjes dat verschijnsel terug. De Staten mogen niet controleren, Statenleden kunnen door partijdiscipline geen eigen visie meer geven. Controle moet maar door Justitie worden gedaan. Hierdoor versmelten al twee van de drie pijlers van de democratie. Transparancy International heeft er al voor gewaarschuwd.

Maar wat doen we dan nog met Justitie? Als je deze pijler ook nog kunt ondergraven kun je je gang gaan en ben je helemaal klaar. Wat zien we nu? Asjes, nota bene als minister-president, roept op tot protest na de dood van Luigino ‘Pretu’ Florentina. Bij dat protest komt hij zelf ook opdagen en wat willen ze dan? Het ontslag van de top van het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Curaçao (KPC). ‘Tur hende tin ku bai’ (Iedereen moet weg), werd er gescandeerd.

Ja dan ben je wel aardig op weg naar een dictatuur. Dictators komen vaker aan de macht via democratische verkiezingen om dan daarna de zaak stelselmatig te ondergraven. We zien het voor onze ogen gebeuren. En PAIS vindt het normaal allemaal.

Om de greep naar de ultieme macht verder vorm te geven moet je anderen zwart maken en roepen dat ons nog steeds groot onrecht wordt aangedaan. Ook dat doet Asjes weer als vanouds. We zien het met het Memorandum of Understandig (MoU) met Venezuela. Nederland is zo aardig om Curaçao erbij te betrekken en Hodge deed mee. Dat was toen geen probleem, want hij zat er voor de PS (die het toen niet aandurfde met Asjes!). Nu Hodge PAR is, wordt gedaan alsof het bijna illegaal was wat hij deed. Het MoU meetekenen! Je vraagt je dus af wat er allemaal mis mee is. Nou helemaal niks.

Asjes vergeleek tijdens de wekelijkse persconferentie het MoU met Venezuela met het MoU dat hopelijk in oktober met Colombia zal worden ondertekend. “De tekst is precies hetzelfde”. Wat is het probleem dan?

Het enig verschil is dat in het MoU met Colombia staat dat de regering van Curaçao het MoU aangaat. In dat van Venezuela staat dit niet. Tjongejonge. Maak dan een kopie van de MoU met Venezuela, teken die nog een keer voor Curaçao en klaar is kees. Wat een gedoe om niks. Om de hetze in stand te houden? Nederland heeft via de EU al overeenkomsten met Colombia, dus ga je gang. Nederland zal in het vervolg bij buitenlandse overeenkomsten standaard zeggen dat Curaçao het zelf maar moet regelen en er buiten valt. Is dat handig?

Bij Asjes ben ik bang voor de democratie en de Trias Politica. Dat Transparancy International geen medewerking kreeg van de PS om de partij inkomstenbronnen duidelijk te maken is in dat kader ook typerend.

6 reacties op “Ingezonden: ‘Asjes weer als vanouds’”

 1. Het feit dat Asjes liefst de hele juridsche keten naar huis wil sturen, is natuurlijk dodelijk voor het onderzoek naar de moord op Wiels. Alleen betrokkenen vinden hierbij baat.

 2. Asjes is een prima vent die opkomt voor het grootste belang dat een mens kan dienen.
  Eigen belang!
  Dat hij dat als regeringshoofd kan doen is een verdienste en slechts te verwijten aan de stemmers op het eiland en de pluche liefhebbers die dat toestaan.

 3. Als je besluiten, problemen en beslissingen op de lange baan schuift, vooral niks verkeerds zeggen, niet regeert, geen beslissing goed of fout neemt, inteert op het succes van kabinet Hodge, bevolking opzet tegen eigen minister/regering, continu met de kop in de krant staat (nog net niet zo erg als Schotte). Dan lijkt het dat ie goed zijn best doet.

  Echter dit kan niet lang meer duren de bevolking wordt het zat ik merk het om mij heen.

  Onbegrijpelijk dat de rest van de regering willens en wetens struisvogelpolitiek bedrijft.

 4. Phillipe, tranquil: Asjes is te dom en te impopulair om het ooit tot dictator te schoppen. Bovendien, ook al zou er een dictatuur komen op Koesou; veranderen zal er niks 🙂

 5. Dank Phillip Maaskant voor deze bijdrage. Het klopt wat je zegt.
  Bij deze het rijtje ‘vreemde zaken’ weer aangevuld. Drs. Ivar Onno Odwin Asje

  1 – werd bij het CTB uitgekotst om zijn exorbitante declaratiegedrag met zijn Visa-credicard (onder andere dure maatpakken die hem de eeuwige bijnaam Drs. Visa Jasjes hebben opgeleverd);
  2 – aanvaarde zonder blikken of blozen een politieke directeurspositie bij Selikor die vervolgens door de rechter volledig terecht werd teruggedraaid;
  3 – weigerde na vonnis rechter de teveel uitbetaalde nafls. 99.000 te betalen
  3 – speelde een bedenkelijke rol bij de benoeming van zijn echtgenote Tara Prins-Asjes, een Holiday Beach F&B manager, in een niet-bestaande functie bij CPA;
  4 – speelde nogmaals een uiterst bedenkelijke rol bij de benoeming van Tara Asjes-Prins als rechterhand van MP Daniel Hodge, ondanks vacaturestop;
  5 – speelt andermaal een bedenkelijke rol bij de benoeming van zijn niet daarvoor geschikte vrouw als commissaris bij Aqualectra;
  6 – bracht als Staten-Dictator onze jonge democratie in gevaar ten behoeve van Schotte;
  7 – bleek op dubbele salarissen te zitten als sector-directeur Publieke Dienstverlening (wachtgeld) terwijl werkzaam als Staten-voorzitter;
  8 – liet zijn schoonvader Cocochi Prins voor hemzelf een baantje inkopen als minister-president: ‘partij-financiering’.
  9 – haalde onlangs zijn eigen partijbestuur onderuit en creerede voor de 2e keer in 1 jaar chaos in onze democratie.
  10 – Eerste daad als PM: stelt echtgenote Tara Asjes-Prins als commissaris bij CTDF ondanks negatief SBTNO-advies
  11 – Tweede daad als PM: stelt ondanks nijpend tekort in onderwijssector 14 miljoen ter beschikking aan een nieuw te bouwen Kolegio Erasmo van bevriende relatie
  12 – Derde daad als PM: geeft de illegale UTS lotterijen 3 maanden de kans sporen te wissen
  13 – Aantasting Trias Politicas – Asjes-manifestatie (na dood Pretu): Openbaar Ministerie en het Korps Politie Curaçao – ‘Tur hende tin ku bai’

 6. Wat ik niet begrijp is dat Navarro ,die ik qua intellect/wijsheid en rechtschapenheid vele malen hoger acht dan ene Asjes (maar dat vind ik van 99,7% van de bevolking), dit zich allemaal laat welgevallen. Waarom breekt hij niet met deze Asjes die zelfs hem -een minister in zijn eigen kanbinet nota bene!- in het openbaar onderuit haalt door uit dat kabinet te stappen? Is er toch meer dan wat wij weten?
  Waarom roept PAIS/Rosaria Asjes niet in het openbaar tot de orde door hem een fikse veeg uit de pan te geven? Waarom stuurt PAIS niet aan op nieuwe verkiezingen? Asjes wordt namelijk van kaad tot erger. De politiek zit hier wel vreemd in elkaar..
  ps Asjes-Wiels ??