GevangenisCURAÇAO – Dino Bouterse (40), de zoon van president van Suriname Desi Bouterse, blijft voorlopig in de cel. Zijn zaak wordt voortgezet in november. Dat is gisteravond beslist door de federale rechtbank van Manhattan, zo melden Surinaamse media.

Dino Bouterse verscheen gisteren voor het eerst voor de rechter die zijn zaak inhoudelijk behandelt. Tijdens de urenlange zitting is een twaalfkoppige jury samengesteld, die uiteindelijk beslist over het lot van de Surinamer. De openbare aanklager eist levenslang.

Uitgeleverd
Bouterse junior werd op 29 augustus gearresteerd in Panama en een dag later meteen uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Die beschuldigen hem van wapenhandel en drugssmokkel. Zo zou de zoon van de Surinaamse president onder meer tien kilogram cocaïne vanuit Suriname naar een Caribisch eiland hebben verstuurd, en op gegeven moment in het bezit zijn geweest van een antitankwapen. Na zijn aanhouding ontkende de beklaagde alle betrokkenheid.

Familieleden
Naaste familieleden van Dino Bouterse zijn intussen naar New York afgereisd. Het zou volgens nieuwssite Starnieuws onder meer gaan om Ingrid Figueira, ex-vrouw van Desi Bouterse en moeder van Dino. Familieleden bevestigen aan Novum Nieuws dat Dino’s moeder ‘wegens de omstandigheden rond haar zoon’ al enige tijd in het buitenland vertoeft.

Persoonlijke advocatenteams
De familie Bouterse zou in New York regelingen hebben getroffen rond de verdediging van Dino. Vlak na zijn aanhouding moest de Surinamer nog terugvallen op een advocaat die hem door de rechtbank was toegewezen. Op een persconferentie vorige week in Paramaribo zei president Desi Bouterse echter dat twee bevriende staatshoofden uit Zuid-Amerika allebei ‘hun persoonlijke teams van advocaten’ ter beschikking hadden gesteld om de presidentszoon weer op vrije voeten te krijgen. Het is nog niet bekend of de verdediging al door een van die advocaten wordt gedaan.

Edmund Muntslag
Een medeplichtige die samen met Dino Bouterse wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel, een zekere Edmund Muntslag (29), wordt volgens het Surinaamse ochtendblad De Ware Tijd nog steeds vastgehouden op het Caribische eiland Trinidad en Tobago, waar hij op 28 augustus werd gearresteerd. Muntslag is nog niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. President Desi Bouterse noemde de aanhouding van zijn zoon eerder een ‘complot van zijn tegenstanders om Zuid-Amerika negatief te beïnvloeden’.

© Novum

6 reacties op “Dino Bouterse blijft voorlopig in de cel”

 1. Pretu had maar twee dagen nodig om zijn situatie voor altijd op te lossen..

 2. met 10 kilo verdien je ook levenslang.
  je verwoest levens door in dit spul te handelen.
  dus je bent gewetenloos…

  @henk in alle landen zijn er andere straf procedures.
  Amerika is streng met drugshandel!! terecht!!

  hier is het OM verziekt, de rechters hier geven bevriende of bekende eilandgenoten lagere straffen.
  zoals iedereen weet, gaat het hier niet om wat je kent maar om wie je kent.

 3. Een coke-president heeft vanzelfsprekend veel bevriende hoofden(/neuzen), en ‘technicalities’ is een toverwoord in het Amerikaanse strafrecht.

 4. In de Manhattan werkt justitie ff sneler als hier op Curacrim,29 augustes gearresteerd in Panama en nu al is de zaak inhoudelijk behandeld en geloof mij maar dat ook zij nog niet alles rond hebben,de eis staat nu al vast levenslang,dus dat voorlopig celverblijf,word dus een levenslang verblijf.Helaas voor Dino “niet te verwarren met Dino uit sesamstraat”zal hij waarschijnlijk met zijn leven verder moeten zonder zijn vader ooit nog eens te zien,aangezien die zich alleen kan verplaatsen naar landen die geen verdrag hebben met de FBI en Interpol,en zoals het spreekwoord is wie zijn kont brand moet op de blaren zitten.

 5. Levenslang voor 10 kilo, nog geen seconde voor 1 kilo (Brian Mariano).

  Tja.

 6. En daarmee is Desi Bouterse de Amerigo Thode van Suriname.

  Appels vallen ook daar niet ver van de boom.