• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

statenCURAÇAO – De Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro heeft de korpschef van de politie van Curaçao op non-actief gesteld. Aanleiding hiervoor is de dood van Luigi Lorenzo F., alias Pretu. Hij was een verdachte in de zaak rondom de vermoorde politicus Helmin Wiels.

De minister verwijt zijn korpschef niet een juiste inschatting te hebben gemaakt van de risico’s die er zijn vanwege de veiligheidssituatie in die politiecellen. F., ook wel bekend als Pretu, zou zichzelf in de nacht van vrijdag op zaterdag van het leven hebben beroofd door zich op te hebben gehangen. Dat gebeurde in een politiecel in Barber. Pretu werd verdacht van de moord op Raul Martinez, de vermoedelijke chauffeur van de vluchtauto waarmee de daders wegreden na de moord op Wiels.

Demonstratie
Vanochtend demonstreerden ruim 150 aanhangers van de partij van Wiels in het centrum van Willemstad. Zij eisen een zuivering van het politie- en justitiële apparaat. Die zouden in het onderzoek naar de moord op Wiels ‘fout op fout’ hebben gestapeld.

Asjes
Ook premier Ivar Asjes was op demonstratie. Asjes is niet overtuigd van het zelfmoordscenario en wil een grondig onderzoek. De premier snapt niet dat een belangrijke verdachte in de zaak-Wiels op de marinekazerne zwaar bewaakt wordt en twee dagen later in een gewone politiecel de dood vindt.

Parlement
Gelijktijdig met de demonstratie moest Navarro zich verdedigen in het parlement. Afgelopen zaterdag gaf de minister aan zijn positie ter beschikking te stellen. Maar het parlement moest beslissen over zijn aanblijven. Dat besluit valt mogelijk pas vanavond lokale tijd.

© Novum

11 reacties op “Curaçao schorst politiechef in zaak-Wiels”

 1. Eigenlijk komt dit wel goed uit. De commissaris lag al verkeerd bij de vakbonden. De minister steunde hem netjes, maar nu.. Met deze aanleiding.. Weg ermee. Had hij ook maar lid van de PS moeten zijn. Er zijn meer mensen in het gevang gestorven, maar deze is bijzonder, want raakt aan de PS. Die bepaalt wie en wat belangrijk is en wie niet. Het is net als in iedere dictatuur. Lis worden van de goede partij, anders heb je problemen. Behalve de angst voor criminaliteit krijgen we zo de angst voor de PS, of is dat eigenlijk hetzelfde?

  Het schorsen impliceert waarschijnlijk doorbetaald krijgen tot pensioen, want hoe leg je bij de
  Rechter uit wat hij fout heeft gedaan? Ik wed dat de situatie al lang op het ministerie bekend was en de commissaris dus weinig te verwijten valt als er geen geld komt. We betalen wel. Symbool politiek!

 2. De rechtstaat blijkt weer een zooitje ongeregeld te zijn op Curaçao. Zolang men niet openstaat voor veranderingen blijven dit soort dingen gebeuren. De mentaliteit en werkwijze moeten drastisch veranderen. Vooral de politieapparaat moet een metamorfose ondergaan. Te lang op een plek blijven zitten, gaat ten koste van de scherpte. Overal maar denken en zeggen; we hebben het altijd zo gedaan en de komende jaren blijven we alles op ons eigen manier doen. Het niet openstaan voor verandering en effectief werken. Het niet willen kijken hoe andere landen problemen aanpakken en het gebruik maken van hun expertise. Men moet toegeven dat deze landen op allerlei gebied verder zijn dan wij.
  Wat er nu gebeurd, is pas het begin vrees ik.

 3. Hoe ziet de regering van dit eiland er uit, als er morgen weer verkiezingen worden gehouden ?

 4. @jacinto

  Aaaang, ok, ke men nos por sera Bon Futuro mesora?

 5. @ jacinto

  bo ta lubida ku tin hende no tin konsenshi.

 6. Een premier die publiekelijk verklaart zijn ambtelijk apparaat, waar hijzelf in ultimo voor verantwoordelijk is, niet te vertrouwen. Of hij reorganiseert of hij neemt ontslag. De hele wereld lacht zich nu een kriek om deze vertoning. Nog vertrouwen in deze overheid?

 7. Ku tur respect pa ku bo persona .
  Ivar Asjes kompronde mi bon .
  Ora un hende mata un otro hende.
  É kastigu ku ta kaba ku ne mes ta su remordimiento i su konsenshi .
  I , no é kastigu ku é ta haña serka Huez .
  Pasombra ora é sinta realisa ku pa pornada ela mata of sin niun motibu of djis pa poko sen
  É ora ey su konsenshi mes ta kaba ku ne !!
  No ta kulpa di niun otro hende sino di é mes !!

 8. Het is inderdaad vreemd dat een zo belangrijke getuige in deze zaak zelfmoord heeft kunnen plegen op deze wijze.

  Maar Nelson ‘Criminals, fasten your seatbelts’ Navarro heeft er op zijn zachtst gezegd ook weinig van gebakken. Bij Navarro denk ik niet dat er, in tegenstelling tot zijn voorganger Wilsoe die aan het handje van dos Santos liep, sprake is van corruptie. Maar Nelson Navarro heeft aangetoond ongeschikt te zijn voor de politiek. Wat mij betreft mag Ribeiro terugkomen, dat was de laatste goede minister van justitie die we gehad hebben.

  Maar alstublieft geen types Ben Komproe, Richard Salas en Kade Wilsoe meer, die hadden de corruptie op hun voorhoofd staan. Komproe en Salas zijn er zelfs voor veroordeeld.

 9. Er moest en zou een kop rollen. En de verantwoordelijken voor de moord op Helmin Wiels lopen nog steeds vrij rond. We verspillen energie mensen!!!!

 10. En wie schorst minister van Justitie?

 11. Een MP die demonstreert tegen de overheid…. t moet niet gekker worden hahaha
  Maar goed ze hebben gelijk dat die tak gezuiverd moet worden lijkt me, niet zozeer vanwege Wiels maar voor de rest van de bevolking.